Kolesarji in zakonodaja

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Spet si spregledal moj odgovor zgoraj
wink-1.gif
:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
To NI BIL IZGOVOR. Sem napisal, da bom mirno skeširal, če me kdo dobi na napačen dan. To je bila le ena osvetlitev/obrazložitev, katera marsikateremu žolčnežu ne pade na pamet. Če bi imel le malo pameti ali strpnosti, bi pač razumel to in šel normalno naprej, ne da postane penast kot stekel pes.
In te čisto razumem, da se ne ustaviš popolnoma pri STOP znaku ter ne dobim pene na usta, ko to vidim...
wink-1.gif

Je tebi normalno da te stardec ne spusti mimo na prehitevalcu in on trajba svoje in dela kolono ?
On sicer krši zakon - vozi tam kjer nebi smel. ampak hej, če kolesarji lahk...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Ne - tako piše na neki spletni strani. V zakonu NI določena omejitev na kolesarski stezi - veljajo omejitve, ki so označene na "cesti".

In to, kar pise na neki spletni strani, je verjetno citirano iz zakona, glede na to,d a je besedilo enako na vecih spletnih straneh... Samo zal imamo glede zakonov bolj kot ne eno veliko štalo in imamo urade, ki so se v kameni dobii... se bi bilo treba malo bolj piotrudit in to poiskati ... Kolikor vem, je ze od nekdaj omejitev hitrosti na kolesarski stezi 25 km/h ...

Ali je tole dovolj uradno >> https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/1998-01-1225?sop=1998-01-1225 ? Sicer je staro in je mozno, da je kje drugace napisano... ampak zal ne najdem ...

skitched-20170731-135409.jpg

V trenutno veljavnem zakonu ZPrCP te omejitve NI. ZVCP je že dobro desetletje pokojni (kolikokrat bom še to moral ponavljati
rolleyes-1.gif
) in s tem popolnoma nerelevanten.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Traktor vaju recimo ne moti, ko se za njim nabere kolona in bi po zakonu, moral ustaviti ob cesti in sprostiti promet?

Ker vozi čisto enako, če spusti ali ne, le to, da da pač v slednjem primeru krši zakon.
Torej hočeš povedat, da enega kolesarja nisi sposoben prehiteti? Ravno tako kot tisti, ki ima mene v penastem gobcu, ker se vozim 100km/h po AC po voznem pasu. A ne? Ali te morda moti, ker boš zaradi njega porabil 0,0001 cent več elektrike?
Drugače pa, nisem še naredil kolone za sabo s kolesom, sem se pa že ogromnokrat ustavil z avtom in spustil mimo tiste zadaj. S kolesom pa vedno pomaham z roko, takoj ko vidim (ker sem pred avtomobilom vidim prej), da je prosto in me lahko prehiti. Ampak ja, za penaste gobce, smo vsi ''pajkičarji''.
tongue-1.gif

Citat:
Uporabnik buce pravi:
Je tebi normalno da te stardec ne spusti mimo na prehitevalcu in on trajba svoje in dela kolono ?
On sicer krši zakon - vozi tam kjer nebi smel. ampak hej, če kolesarji lahk...
Ne ni normalno, ampak zaradi tega ga ne bom ''jahal'' zadaj in dobil penast gobec, pa ga ne morem prehiteti.
Z normalnimi kolesarji pa še nisem imel težav, da bi jih prehitel...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
V trenutno veljavnem zakonu ZPrCP te omejitve NI. ZVCP je že dobro desetletje pokojni (kolikokrat bom še to moral ponavljati
rolleyes-1.gif
Da ni morda v kakšnem drugem zakonu, ker se je ZVCP razdelil v več zakonov?
Drugače pa, če tole ''kreativno'' beremo
grin1.gif

13. »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo ali s pomočjo pomožnega motorja, s katerim lahko doseže hitrost največ 25 km/h;
Je..., da se ne bodo sedaj spomnili registrirat še teh nedefiniranih vozil. Morda bomo pa dobili tahografe še za ''bicikle''.
grin1.gif

Joke, da ne bo kdo tega spet resno vzel.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In te čisto razumem, da se ne ustaviš popolnoma pri STOP znaku ter ne dobim pene na usta, ko to vidim...
wink-1.gif

Lej, mene ne moti kolesar če je na cesti v primeru da ni kolesarske poti. Mene ne moti, če ti ne ustavljaš na STOP znaku. To, da ti ne ustaviš na STOP znaku se mene ne tiče.

Če pa ti oviraš promet zarad tega ker tebi NE PAŠE se vozit po kolesarski, ja, to pa me zelo moti. Ker s tem oviraš mene in ostale udeležence v prometu.
Zarad mene lahk voziš tud 10 kmh po cesti tudi če je kolesarska ob njej - če ne boš oviral nobenega. Tu ne vidim nobenega problema. Vidim pa problem, ko je prometna konica in vsaj par pajikæev na cesti, ki delajo kolono - ker jih vozila ne morejo prehitet, ker je promet tudi na nasprotnem pasu. Evo, to mi gre pa totalno na ku.rac. In takim pra.scom bi zaplenu bicikel. Bi prec se folk začel mal bolj normalno obnašat.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In za razliko od tebe, ki se imaš za svetnika (čeprav nisi), je meni popolnoma jasno, da če me bo za.. policist dobil, bom skeširal, brez jamranje in svetniškega sija nad glavo.

Kdo se dela svetnika?! 3.14zda a vi (taki kot ti) sploh dojemate v čem je problem? Zarad vaše (im/pre)potentnosti lahko nastrada nekdo, ki je še najmanj kriv pri vsem skupaj?!
Primer:
ti iz kolesarske se "samoizločiš" in zapelješ direkt na vozni pas, vozni-k/ca te opazi prepozno in na polno zavije v levo - na drug vozni pas, v tem času pa recimo pride nasproti nekdo na motorju/avto/kamion/traktor.
Vidiš, zaradi tvoje im/pre-potentnosti lahko nastrada nekdo, ki, če se ti nebi "samoizločil", lahko užival normalno življenje še naprej. Tko pa ne. Ampak ja, važno da greš ti na cesto, da te ne bo "rukal".

Kdaj si nazadnje sedel na kolesu? Ker to kar si opisal (nenadno iz kolesarske na cesto) je čisto "normalen" pojav na naših kolesarski - ampak ne zaradi prepotentnosti kolesarjev, ampak zaradi nevarno speljanih kolesarskih. Nevarno je namreč to, da se del pločnika "odcviknil" za kolesarsko - čez to pa mali milijon dovozno do hiš. Kaj misliš jaj bo naredil kolesar, ki ga bo avto, ki prihaja iz dovoza izsili? Velika večina bo potegnila desno na cesto - zavestno ali ne - in ga imaš na havbi. Kdo je kriv?
In ne sedaj naj kolesar prilagodi hitrost - mi je en as to naredil, ko sem bil na "nedeljski" vožnji.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
wink-1.gif

Lej, mene ne moti kolesar če je na cesti v primeru da ni kolesarske poti. Mene ne moti, če ti ne ustavljaš na STOP znaku. To, da ti ne ustaviš na STOP znaku se mene ne tiče.

Če pa ti oviraš promet zarad tega ker tebi NE PAŠE se vozit po kolesarski, ja, to pa me zelo moti. Ker s tem oviraš mene in ostale udeležence v prometu.
Zarad mene lahk voziš tud 10 kmh po cesti tudi če je kolesarska ob njej - če ne boš oviral nobenega. Tu ne vidim nobenega problema. Vidim pa problem, ko je prometna konica in vsaj par pajikæev na cesti, ki delajo kolono - ker jih vozila ne morejo prehitet, ker je promet tudi na nasprotnem pasu. Evo, to mi gre pa totalno na ku.rac. In takim pra.scom bi zaplenu bicikel. Bi prec se folk začel mal bolj normalno obnašat.
No, lepo.
Sedaj sva pa midva prišla na normalen nivo (darjanu upam, da bo miren spanec pomagal
smile-1.gif
... Pa ne se sekirat za njih, jih bo slej ko prej Matilda pokosila...
Ajd, peace...
nahrung002.gif

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
rolleyes-1.gif
Da ni morda v kakšnem drugem zakonu, ker se je ZVCP razdelil v več zakonov?
Drugače pa, če tole ''kreativno'' beremo
grin1.gif

13. »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo ali s pomočjo pomožnega motorja, s katerim lahko doseže hitrost največ 25 km/h;
Je..., da se ne bodo sedaj spomnili registrirat še teh nedefiniranih vozil. Morda bomo pa dobili tahografe še za ''bicikle''.
grin1.gif

Joke, da ne bo kdo tega spet resno vzel.

popolnoma narobe bereš zakon - kar me ne čudi.

se dobi ven:
13. »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo
in
13. »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma s pomožnim motorjem, s katerim lahko doseže hitrost največ 25 km/h;

bo sedaj kul?

jello

Guru
22. sep 2008
10.266
3.903
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Primer:
ti iz kolesarske se "samoizločiš" in zapelješ direkt na vozni pas, vozni-k/ca te opazi prepozno in na polno zavije v levo - na drug vozni pas, v tem času pa recimo pride nasproti nekdo na motorju/avto/kamion/traktor.
Vidiš, zaradi tvoje im/pre-potentnosti lahko nastrada nekdo, ki, če se ti nebi "samoizločil", lahko užival normalno življenje še naprej. Tko pa ne. Ampak ja, važno da greš ti na cesto, da te ne bo "rukal".

Daj da bo bolj real drugič vključi še cisterno z nevarnim tovorom, tri oddelke vrtca, ki gredo ravno takrat mimo. Pa dve nosečnici, mamico z vozičkom in invalida.

Vrnite izpit če ne znate brez pene na ustih (in fakiča in drame) shajat s kolesarjem na cesti (ne gleda na to ali je tam upravičeno ali ne).

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
V ZPrCP sploh nisem nasel nic oprijemljivega glede tega... samo glede na to, da imajo kolesa z motorjem blokado pri 25 km/h, da so po EU regulativi elektricna kolesa omjenea, da lahko motor deluje samo do 25 km/h.... ce v solah tako ucijo... ce na vecini spletnih straneh, kjer je to omenjeno pise se vedno ta omejitev.... se meni nekako zdi logicno, da je ta omejitev se vedno nekako v veljavi...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
To kar je tebi logično je popolnoma irelevantno.
evil.gif

Saj pravim, da NI "splošne" omejitve na kolesarski.

Ta fama o omejitvi 25 km/h izhaja iz starega zakona (kjer so potem ugotovili, da je neumna - saj kolesa nimajo predpisanega tahometra
grims-1.gif
) določila o kolesih s pomožnim motorjem - glej razlago @buce nekaj postov višje.

Se pa popolnoma strinjam, da je s tistim kolesarji, ki se ob rush-hour tiščijo na regionalnko, nekaj hudo narobe (izjema tisti, ki kolo dejansko uporabljajo za prevoz - pa še tisti si naj , predvsem zaradi njih samih, poiščejo drugi termin ali drugo - varnejšo pot.

Nazadnje urejeno:

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik jello pravi:

Daj da bo bolj real drugič vključi še cisterno z nevarnim tovorom, tri oddelke vrtca, ki gredo ravno takrat mimo. Pa dve nosečnici, mamico z vozičkom in invalida.

Vrnite izpit če ne znate brez pene na ustih (in fakiča in drame) shajat s kolesarjem na cesti (ne gleda na to ali je tam upravičeno ali ne).

Jaz se ne nameravam spuščati na nivo enoceličarja (pajkiæa) in mu kazati fakiča in trobiti... Vseeno pa mi grejo na ku.rac pa če se strinjaš al pa ne. To, da bi tako odreagiral bi samo pokazal da sem se pripravljen spustit na njegov nivo.

Aja, pa drugač sem doživel čelca zarad pajkiæa btw bil sem voznik avta ki je pripeljal naproti

Edit: kva če bi mobile friendly posting naredli?

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In za razliko od tebe, ki se imaš za svetnika (čeprav nisi), je meni popolnoma jasno, da če me bo za.. policist dobil, bom skeširal, brez jamranje in svetniškega sija nad glavo.

Kdo se dela svetnika?! 3.14zda a vi (taki kot ti) sploh dojemate v čem je problem? Zarad vaše (im/pre)potentnosti lahko nastrada nekdo, ki je še najmanj kriv pri vsem skupaj?!
Primer:
Preden si vse to napletel je večina že v Mariboru....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak traktor s tem ne krši zakona, piciklist pa ga. Bom pač po žlajfi, druge ni.
V realnosti so ceste tam kjer je tudi koruza (beri: povsod) tako ozke, da niti enega kolesarja ne moreš varno obvozit.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
jaz se ne ustavljam na STOP znaku - zmanjšam pa hitrost na minimum, če bi blo potrebno ustavit.
Enačit prekršek, ki se še vedno stori na cesti (ob stop znaku ne grem na kolesarsko, da se ga izognem - tako kot prenekateri kolesar rdeči na semaforju) s tem, da ti dejansko zamenjaš cestišče pa je neumestno.

Za dodatno vprašanje - dodatni odgovor: ne vem sicer na katerem koncu slovenije ti živiš, ampak jaz že vsaj 20 let nisem videl na cesti traktor, ki vozi 15km/h. In tudi če bi ga, še vedno on ima ZAKONSKO PODLAGO da je na cesti. Kolesar pa je v primeru kolesarske steze NIMA! Ne samo da je nima, PREPOVED ima. Ločiš?
Nimaš zakonske podlage, da ne ustaviš na znaku STOP Ne samo da je nimaš, imaš ZAPOVED, da ustaviš. Ločiš?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
KSZ

Mater kakšna tema je to spet ratala, kot vedno. Pa je treba samo par stvari vedet
1. Na cesti sobivamo. Se je treba prilagodit. Al pa ne it na cesto
2. To, da nekdo krši predpise, ti še ne daje prvice, da ga ubiješ
3. Relativno gledano (po mojih opazovanjih, pa sem veliko n cesti) kolesarji (vsi skupaj, od spcialkarjev do mamic ki gredo na tržnico) veliko več kršijo predpise.
4. So pa precej glasnejši, ko je treba zafgovarjat svoje stališče
5. In jih bi bilo dobro ukrotit, ker število kolsarjev bo raslo in bo na cestah anarhija, če bo šlo tako naprej.

no ja, ziher sem še kaj izpustil

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
@3: reci da se hecaš oz. definiraj kaj pomeni zate kršenje predpisov. Ker samo poglej koliko avtomobilistov ima telefon v rokah ali pri ušesu, pa potem še enkrat napiši to.

Se pa strinjam, da je bedake treba kaznovat/izučit, ampak vse, ne le kolesarje. Pa glede na zapise nekaterih v tej temi bi bilo očitno treba tudi kakšne psihološke teste uvest.

Predvsem pa delat na strpnosti, kar se sicer navezuje tudi na tvoj post.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Se veliko vozim po Lj. Vsaj vsak drugi kolesar krši prdpise (tudi s telefoniranjem, slušalkami v ušesih ipd). Pa sem verjetno precej premalo rekel.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Se veliko vozim po Lj. Vsaj vsak drugi kolesar krši prdpise (tudi s telefoniranjem, slušalkami v ušesih ipd). Pa sem verjetno precej premalo rekel.

To je še zmer pol manj kot vozniki, ker pri voznikih pa vsak krši.