Kolesarji in zakonodaja

jello

Guru
22. sep 2008
10.266
3.903
113
S tem ko gre folk na kolo se na splošno dviguje kultura obnašanja na cesti. In sobivanja nasploh. Vi ki se profesionalno ukvarjate s tem bi lahko vedeli da in zakaj se človek drugače obnaša ko je zaprt v pleh.

@buce: eni ste taki talenti da se prav čudim kako vam uspe narest 1km ne da povozite 3 pešce, kolesarja in še tistega ki vam pripelje nasproti.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Se veliko vozim po Lj. Vsaj vsak drugi kolesar krši prdpise (tudi s telefoniranjem, slušalkami v ušesih ipd). Pa sem verjetno precej premalo rekel.
Se strinjam z oceno. Verjetno vsak kolesar kaj prekrši, ampak identično je z vozniki avtomobilov. Rdeče luči, smerniki, hitrost, telefonija, itd. Žal. Recimo zadnjič sva bila z ženo v LJ s kolesi in so jo v enem dnevu trikrat avtomobilisti izsilili. Pravilno po kolesarski. Jaz tega niti ne opazim več, ker s svojim ravnanjem že preventivno reagiram v določenih "sumljivih" okoliščinah. Se pač držim načela raje 1minuto kasneje, kot pa v grobu.
Kar se mene tiče so določene kršitve sprejemljive, če ne ogrožajo drugih ali samega voznika/kolesarja. Treba pa bi bilo striktno kaznovati bedake, ki recimo nimajo niti samoohranitvenega nagona, kaj šele, da bi pazili na druge.

Jaz še enkrat pravim, da je vzgoja najpomembnejša, je pa res, da žal večinoma nima kratkoročnih rezultatov

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In te čisto razumem, da se ne ustaviš popolnoma pri STOP znaku ter ne dobim pene na usta, ko to vidim...
wink-1.gif

Lej, mene ne moti kolesar če je na cesti v primeru da ni kolesarske poti. Mene ne moti, če ti ne ustavljaš na STOP znaku. To, da ti ne ustaviš na STOP znaku se mene ne tiče.

Če pa ti oviraš promet zarad tega ker tebi NE PAŠE se vozit po kolesarski, ja, to pa me zelo moti. Ker s tem oviraš mene in ostale udeležence v prometu.
Zarad mene lahk voziš tud 10 kmh po cesti tudi če je kolesarska ob njej - če ne boš oviral nobenega. Tu ne vidim nobenega problema. Vidim pa problem, ko je prometna konica in vsaj par pajikæev na cesti, ki delajo kolono - ker jih vozila ne morejo prehitet, ker je promet tudi na nasprotnem pasu. Evo, to mi gre pa totalno na ku.rac. In takim pra.scom bi zaplenu bicikel. Bi prec se folk začel mal bolj normalno obnašat.
Al pa če bi dejansko šel pogledat dotično kolesarsko, mogoče pa ni prevozna. Svoj gnev stresi na upravljalca ceste. Prid sem pa mi reci pajkič v faco, ubošče nedoraslo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jello pravi:
S tem ko gre folk na kolo se na splošno dviguje kultura obnašanja na cesti. In sobivanja nasploh. Vi ki se profesionalno ukvarjate s tem bi lahko vedeli da in zakaj se človek drugače obnaša ko je zaprt v pleh.
Se izkaže, da ne glih, Je razlika, ampak ne takšna, kot bi si mislil.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Al pa če bi dejansko šel pogledat dotično kolesarsko, mogoče pa ni prevozna. Svoj gnev stresi na upravljalca ceste. Prid sem pa mi reci pajkič v faco, ubošče nedoraslo.

Ja, itak. vsi ostali so krivi - od tega da je premalo rdeče na kolesarski, pa do tega da je malo peska na njej. Itak, kolesarji nič krivi...
Dotična kolesarka cesta o kateri jaz govorim je Tržaška - od bivše tobačne, pa vse do dolgega mosta. Pa vseeno se najdejo pajkiæi ki morajo vozit po cesti.
Eden izmed teh pajkiæev danes popoldan:

kolesar1.jpg

ne samo da je vozil v napačno smer ampak na polno je bulil v telefon in vjugal (seveda, če buli v telefon, ne more vozit naravnost) sem ter tja
ampak tak me sploh ne živcira - dokler mi ne zapre poti.

pa kolikor vidiš po sliki je kolesarska ful preozka pa čist raz=bana...

in čisto mim grede: jaz dnevno prevozim 8km na kolesu. in mi greste pajkiæi na ku-rac.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Ta pa sploh nima pajkic, tako da če še tega ne opaziš kako naj ti ostalo verjamemo kar vidiš na cesti.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Ta pa sploh nima pajkic, tako da če še tega ne opaziš kako naj ti ostalo verjamemo kar vidiš na cesti.

resno? a pa ti veš, da se tudi ne napiše pajkiÆar? a to si pa spregledal?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Ja, itak. vsi ostali so krivi - od tega da je premalo rdeče na kolesarski, pa do tega da je malo peska na njej. Itak, kolesarji nič krivi...
Dotična kolesarka cesta o kateri jaz govorim je Tržaška - od bivše tobačne, pa vse do dolgega mosta. Pa vseeno se najdejo pajkiæi ki morajo vozit po cesti.
Eden izmed teh pajkiæev danes popoldan:

kolesar1.jpg

ne samo da je vozil v napačno smer ampak na polno je bulil v telefon in vjugal (seveda, če buli v telefon, ne more vozit naravnost) sem ter tja
ampak tak me sploh ne živcira - dokler mi ne zapre poti.

pa kolikor vidiš po sliki je kolesarska ful preozka pa čist raz=bana...

in čisto mim grede: jaz dnevno prevozim 8km na kolesu. in mi greste pajkiæi na ku-rac.

Tole ni pajkič, tole je tipični LJ čapac na biciklu. O temu tipu kolesarjev in o neuporabi kolesarskih stez na glavnih vpadnicah sem povedal že kar nekaj.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Tole si zamisli, ko od pajkičarjev pišejo

Ti bo tema bolj jasna.
nahrung002.gif

Najprej sem mislu, da kakega prodajalca iz extremevitala zalezuješ.
hysterical-1.gif

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Tole ni pajkič, tole je tipični LJ čapac na biciklu. O temu tipu kolesarjev in o neuporabi kolesarskih stez na glavnih vpadnicah sem povedal že kar nekaj.

Takemu jaz pravim pajkiæar (tipični LJ æapac na biciklu).

Pri unih, ki so pa dejansko v dresih pa samo to:
za izven mesta: če ste v koloni, naredte plac, da se avto lahko varno umakne, če vas prehiteva (ja, ja, sej vem - zračni upor pa to) in nekdo pride nasprot.
za v mestu na cesti: izogibajte se rush-hour in pa prehitevanju po desni pri semaforjih in/ali kolonah.
to je vse. lažje za vse in bolj varno za vas.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Ti bo tema bolj jasna.
nahrung002.gif

Najprej sem mislu, da kakega prodajalca iz extremevitala zalezuješ.
hysterical-1.gif

Tema je kolesarji. In tko pašejo notri tako pajkičarji, kot tudi pajkiæarji. :p
wink-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Takemu jaz pravim pajkiæar (tipični LJ æapac na biciklu).

Pri unih, ki so pa dejansko v dresih pa samo to:
za izven mesta: če ste v koloni, naredte plac, da se avto lahko varno umakne, če vas prehiteva (ja, ja, sej vem - zračni upor pa to) in nekdo pride nasprot.
za v mestu na cesti: izogibajte se rush-hour in pa prehitevanju po desni pri semaforjih in/ali kolonah.
to je vse. lažje za vse in bolj varno za vas.

Vidiš, skupina kolesarjev je lažje prehitljiva če so po dva in dva, sam pri nas tisti, ki pišejo zakone še niso tega vzeli.

jello

Guru
22. sep 2008
10.266
3.903
113
Pri nas imajo upokojenci redni tedenski kolesarski izlet. Vsaj 20 se jih zbere, vsak četrtek, če je ugodno vreme tudi 2x na teden, razen med dopusti (zdaj ko so ceste prazne jih ni), zbor je bo 16.00 ko je na tej cesti rush hour. Če naletiš na njih je praktično enako kot bi bila cesta zaprta, ker ni niti minimalne možnosti da varno prideš mimo. Peljejo se v skladu z zakonom, eden po eden na nekaj metrov razdalje.

Pa pravijo da s starostjo pride tudi modrost.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik map pravi:
Kot kolesar, avtomobilist in motorist lahko rečem, da večjih problemov z kolesarji, prav tako na kolesu z avtomobilisti nisem imel. Pa sem doma iz dolenjske, kjer je kolesarstvo v krvi, ceste pa polne kolesarjev. V avtu jih vedno spoštujem, tudi kolesar če se le da se umakne kadar nekaj časa vozim za njim iz kakega razloga (ovinki, nasprotni promet). Popolnoma drugače pa je ko pridem v center žabarije. Da jim hebem pas mater kolesarsko. V centru vse počez, kontra po kolesarski, se približuješ križišču pa nenadoma pol metra pred tabo čez križišče puhne z polnim šusom, tudi pogleda ne. sej ima prednost, ampak ne absolutno, prometni znaki za njih ne obstajajo. Nedeolgo nazaj sem peljal mimo opere proti ameriški ambasadi. Naenkrat z leve, po nepravi strani kolesarske pripali en [cenzura] na rogu maestral, brez da bi pogledal direkt pred avto, ob 23.00 uri brez luči. Nato se je vstavu sred ceste in me gledal kot marsovca. Najrajš bi mu tistega rogovca železnega na glavi razbil, kar pa nebi šlo pa še na ograji prirodoslovnega muzeja al kaj je tisto tam. V teh večjih mestih je večina kolesarjev ena navadna stoka. Kot da je vse njihovo.

Porkaduš, točno tako kot si napisal, drži, podpis pod to.
Se dnevno iz sosednje regije vozim v žabarsko prestolnico in je res tako, ko pa kdaj kdo kakega kolesarja zahakla je pa hudič, obnašajo se pa res kot da so sami, ne hebejo 5%.
Ze mnogokrat sem pomislil da bi takega pacienta ustavil in mu jih napel, ampak se mi ne da...qurbe
uf-1.gif

Lp in srečno vožnjo.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Evo en oz. dva primera kolesarskih, ki so jih naredili ''strokovnjaki'' aka bedaki. Kolesarska je samo za krožišče in nič drugega, pri tem pa še ne iz vseh strani. V prvem krožišču bi moral, če bi prišel točno tako kot avto (drugi kader) očitno po zakonu takoj preskočit robnik in se spokat na kolesarsko.
Pri drugem kožišču jim je uspelo celo nabiti znak za krožišče direkt na sredo kolesarske.
cool-1.gif

Me prav zanima, po kakšnih pravilih in priporočilih so te zadeve delane, ker z mislijo na varnost vsekakor ne. Ob tem, da je bilo prvo krožišče obnovljeno kakšni dve leti nazaj, drugo pa se je zaključila obnova kakšen mesec nazaj. Torej vse po ''sodobnih smernicah in ostalem bullshitu''...
V obeh teh dveh primerih ostanem na cesti, ker je to zame kolesarja 100x varnejše, kot da bi npr. moral 3x prečkat cesto in se potem še vključevati nazaj na cesto. Poleg tega, da je to zame varnejše, je tudi za avtomobiliste bolje, saj jim ni potrebno ustavljati na prehodu čez cesto...
Pa sem lahko 100x ''pajkičar'' zaradi tega. In če bo treba, tudi raje plačam kazen, če me dobijo...

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Pa dejansko pogosto videvas pajkičarje med rush hour na polnih mestnih vpadnicah?
confused-1.gif
Jaz jih več videvam izven mest ...

ja, na vpadnicah jih videvam dnevno. no, zdele v tej vročini ne več tolk, je le prehudo - tud za kake bolj ekstreme. Jih je pa zato zdaj ogromno na regionalnih poteh, ampak tam tako ali tako ni kolesarskih poti, zato sem napisal da, če je le možno se nej ne grupirajo v dolge kolone, ampak naj pustijo vsaj kakšno varno cono med njimi, za primer prehitevanja.
Sej s temi pajkičarji nikol nisem imel kakšnih večjih problemov - teh skupin po več je v manjšini napram individualistom, s katerimi pa sploh nimam problemov (do sedaj sem imel max 3 slabe izkušnje - zapeljal na cesto brez da bi pogledal) - dejansko kr dobr (hitro) pedalajo bicikl in ne rabiš se za njimi fjakati 10kmh.
Živce mi požrejo pajkiæarji (mekani č) in to na polno.

Danes zjutraj ob 7:03 - tržaška: tip s slušalkami zatlačene v uhle, bral sms in vozil lepo po cesti bicikl. V križišču je on "zavil" na zebro in skoraj bi ga avto zbil - zakaj? ker je prehiteval avto (ki je stal pred zebro zaradi pešcev) po desni strani (njegovi mrtvi coni), hitro zavil na zebro in kobajagi "dobil" absolutno prednost.
In kaj se je zgodilo?! Mahal in rogovilil z rokami vozniku, češ kaj se gre idi-ot...

povem po pravic: tip pred mano je tko bolj na izi vozil, zato ga ni nabasal. jaz bi ga imel na havbi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Tudi jaz v faksih primeru ostanem na vozišču.
Malo sem raziskoval Obalne kolesarske steze.

Obup. Malo se po Kopru zapeljite s kolesom. Kolesarske ni, je pa dvopasovnica s sleperji za Luko
V tem primeru pa sem vedno v dilemi, ali na pločnik, ali med sleperje. Čeprav nekih hitrih sprememb smeri in hitrosti sleperji niso sposobni,ampak če ti zmanjka prostora, si pečen.