Kazen - vožnja v rumeno luč

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Danes me je ustavil policist, ki je z avtom vozil za menoj. Ko pride do mene mi reče: Kontrola dokumentov. Nato pa reče da je videl da se zapeljal v rumeno luč. Dejal sem da to zanesljivo ni res - bi jo opazil in tudi ustavil - (vozil sem max 40 km/h). Na to mi je odvrnil samo da je on to videl. Jaz pa vem da zanesljivo nisem šel v rumeno luč še posebej zaradi dejstva da z avtom vozim še posebej previdno ko imam otroka v avtu. Napisal mi je plačilni nalog za 80 € (polovička 40 €). V plačilni nalog mi je napisal: ZVCP-1 119. člen, 18. odstavek, zveza 6/2.

Ali imam sploh kakšno možnost da s pritožbo uspem? Gre samo za mojo besedo proti njegovi...
http://www.uradni-list.si/1/content?id=86881

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pedri nabirajo za regres. Ti si imel brezvezne težave, tudi Goba piše o podobnem problemu....

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
Loh'blo slabš, lahko bi ti napisal 250€ za rdečo
smile-1.gif

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
In? je kdo morda napisal pritožbo? Je uspel? Malo neumno se mi zdi da bi se skliceval na člen v zakonu:
rumena luč – prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja;

Jaz rumene sploh nisem videl. Če se pritožim bom verjetno dobil zavrnjeno. In če dobim zavrnjeno bom plačal najmanj 100 €. Če pa ne plačam pa se mi bodo zelo hitro obesili na plačo. Ali ima kdo kakšen nasvet kako pravilno napisati pritožbo? Lahko tudi na ZS..

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
Sam sem imel primer, ko sem imel naštudirane semaforje na zaloški kdaj se prižge zelena in sem v trenutku, ko se je prižgala na preglednem križišču pri portalu zapeljal čez, pa mi je napisal 125€ (polovička) za vožnjo v rdečo. Se mi je butasto zdelo, ampak iz izkušenj, da ne dosežeš nič na take ugovore sem plačal dokler se je dalo plačati polovični znesek. V tvojem primeru, ker je kazen še toliko nižja (40€), bi plačal in pogoltnil cmok, res da je bedno, ampak saj mir boš mel.

Nazadnje urejeno:

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Bom začel na koncu:
- on je pooblaščena uradna oseba, ti nisi
- sodnica bo verjela policistu, ne tebi (vprašaj sintiča, on to ve)
- napisal ti je napačno kazen (manjšo), pravilna bi bila ZVCP-1, 119/16 zv. 6/2, za kar je predvidena kazen 120€
- Če se boš dal zahtevo za sodno varstvo bo policist napisal sklep o popravi pomote in ti bo poslal novega plačilca s cifro 120€
- če ne boš uspel z zahtevo boš plačal 120€ + stroški postopka

Zdaj sam premisli, kaj se ti bolj splača.

PS. 2 alinejo vzami z rezervo, saj to ni vedno res (bo že sintič povedal kakšno svojo štorijo).

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
40
Pomojem nimas sans z pritozbo. Brat je imel isto zgodbo...peljeva skozi krizisce, policaj za nama, da sva sla v rumeno. Pritozba, k sodniku, brat pove svoje, policaj svoje, sodnica samo nalozila kazen. Mene tudi za prico niso poklicali, sodnicin odgovor je bil da je policaj toliko posten, da mu verjame na besedo. Placaj polovicko, pa imas mir.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
A se kdo danes sploh ustavi pred rumeno? Jaz skoraj nobenega ne vidim, raje v rdeco. Tko da malo je nedolznih.

deedee

Pripravnik
20. dec 2008
54
2
8
Town Of Thousand Radars
Pustimo ali ta kitajska zadeva deluje ali ne. Mene bolj zanima kako je z pravnim vidikom glede tega. Na primer tebi plavi napise kazen za rumeno/rdeco karkoli, ti pa imas posnetek, da to ni res. Kaj potem? Napises pritozbo, prilozis posnetek? Ali kako? Velja to kaj?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Tukaj ne gre za to kdo je bolj verodostojna priča oz. ali je uradna oseba ali civil, ampak za interese prič.

Ti = tvoja korist da lažeše je v tem da ti ni potrebno plačat 40EUR (po domače, če lažeš si 40EUR v +)
Policist = nima finančne koristi od laži, torej je v vsakem primeru na 0

.. sodnik bo rekel, ti lažeš ker nočeš plačat, policist gorovi resnico, ker nima nobene koristi od laganja. Zadeva zakjučena!

Plačaj, za drugič pa si mogoče res omisli kamerco!
tongue-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Loh'blo slabš, lahko bi ti napisal 250€ za rdečo
smile-1.gif
Ja sej. Kolegu je napisal kazen za v rdečo, čeprav kolega trdi, da se je ravno rumena prižgala. Policaj je bil s provido, posnetka pa mu ni hotel pokazat.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kocka pravi:
Bom začel na koncu:
- on je pooblaščena uradna oseba, ti nisi
- sodnica bo verjela policistu, ne tebi (vprašaj sintiča, on to ve)
- napisal ti je napačno kazen (manjšo), pravilna bi bila ZVCP-1, 119/16 zv. 6/2, za kar je predvidena kazen 120€
- Če se boš dal zahtevo za sodno varstvo bo policist napisal sklep o popravi pomote in ti bo poslal novega plačilca s cifro 120€
- če ne boš uspel z zahtevo boš plačal 120€ + stroški postopka

Zdaj sam premisli, kaj se ti bolj splača.

PS. 2 alinejo vzami z rezervo, saj to ni vedno res (bo že sintič povedal kakšno svojo štorijo).
Čisto prav si napisal.
Za. 2. alinejo moraš imeti pa bolj tehtne dokaze kot tvoja beseda proti policajevi besedi. Še kakšne druge dokaze v mojem primeru se je (neumni) policaj tako lagal, da se je zapletel v lastne laži, pa se je potem zadeva rešila meni v prid.
V tvojem primeru bi se lahko izgovarjal na to, da ti policaj očita da nisi previdno vozil skoz utipajočo rumeno, ti pa lahko dokažeš da rumena tam nikoli ne utripa. Pa potem dobiš 120€ kazni.
Ampak je sistem polovičk, stroškov postopka, in policajev "vedno prav" že tako premišljen, da boš plačal 40€, ki ti jih je policaj goljufivo izrekel, kot pa da dokazuješ svojo pravico. Lopovski sistem bi rekel.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:

Ce je to res, potem se naj pritozi, kajti je zgelda dejstvo da je napisal kazen kr tako malo na uc, torej rumena ni veljavna.

Drgac pa ja, tud kiflci ne uzivajo vrjetno v tem ampak so to trenutki ko ti ze ne vidis semaforja vec in se vrjetno takrat rumena przge, kiflc pa glih takrat pogleda in mas kar imas.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:

Ce je to res, potem se naj pritozi, kajti je zgelda dejstvo da je napisal kazen kr tako malo na uc, torej rumena ni veljavna.

Drgac pa ja, tud kiflci ne uzivajo vrjetno v tem ampak so to trenutki ko ti ze ne vidis semaforja vec in se vrjetno takrat rumena przge, kiflc pa glih takrat pogleda in mas kar imas.

Če se je policaj zmotil, bo pač napisal sklep o popravi pomote, ker se bo policaj spomnil, da je peljal v rumeno, al pa še raje v rdečo.

Al policaji v pisanju kazni uživajo ali ne, je verjetno odvisno od primera do primera, vsekakor je dejstvo, da nekateri prav zavestno goljufajo in pišejo kazni, ki so si jih sami izmislili. Tko kot v tem (in še mnogih drugih) primeru

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
V večini primerov bo že ogled posnetka na licu mesta rešil problem. Kadar pa to ne bo zaleglo, pa pritožba s priloženimi slikami izrezanimi iz posnetka. Za to rabiš kamero, ki snema v p(rogressive) in ne v i(nterlaced) načinu.
S slikami je po moje manj pravnih težav, kot s posnetkom.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik deedee pravi:
Pustimo ali ta kitajska zadeva deluje ali ne. Mene bolj zanima kako je z pravnim vidikom glede tega. Na primer tebi plavi napise kazen za rumeno/rdeco karkoli, ti pa imas posnetek, da to ni res. Kaj potem? Napises pritozbo, prilozis posnetek? Ali kako? Velja to kaj?
S tistim posnetkom si lahko samo rit obrišeš, nima nobene pravne veljave.

Smo že brali o tem, ko je kamera v trgovini posnela vlomilca, pa to ni bil noben dokaz.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Kazen, ki jo je policist napisal je oboja za vožnjo v rumeno luč, samo tista, ki jo je on napisal velja za npr. pešce, tisto, ki sem jaz navedel, pa za voznike.