Skupina kolesarjev v rdečo luč pri izmen. prometu

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
rdeča je rdeča in pika. Zato pa je zožanje tam.
Recmo ko se peljem dol iz Golega proti Igu. Tam nonstop kolesarji iz strani Škofljice vozijo čez rdečo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.574
336
83
Kras
www.mtl.si
Samo en razmislek: pri nas je bilo tudi delo na cesti v klancu. Sam nisem mogel priti čez delovišče v času intervala z biciklom.
K sreči nisem srečal bedakov, pa tudi sam nisem bedak in smo se vsi spravili na svoj rob, pa je šlo čez brez hude krvi, blendanja in kletvic.
Samo normalne osebe morajo biti na OBEH straneh.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
To je bila čista sreča, da ni bilo kakšnih biserov alterja takrat na cesti.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Po moje je odgovor drugega točen (oni ne bi smeli čez rdečo, ti pa ne kar tako nalašč v njih)

Jaz imam še kot pešec slabe izkušnje s kolesarji - ko jim recimo "odvzamem" prednost na prehodu za pešce in bi morali zavret, da grem nemoteno čez, vsi po vrsti pizdijo oziroma ni jasno kaj je narobe, parkrat se komaj ušel da me ne zbijejo in moral poslušat. Avti pri tem vsi lepo počakajo - čeprav se kolesar hitreje ustavi.

Govorim o počasnih conah (recimo ceste po BTC ali centru LJ).

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jasno da si ti kriv, če rineš v skupino, jame gor ali dol, prekrški gor ali dol.

Ne bo držalo. Pred 12 leti sem nabasal staro gospo, ki mi je sekala pot, da sem jo na havbi s kolesom vred peljal še nekaj metrov, preden sta padla na travo. Ker ji ni bilo nič, mi je rekla, naj ne kličem policije, ampak mi je kolega policist svetoval, naj pokličem... in sem (da ji ne bi slabo ponoči postalo) in potem sta me z možem napizdila, kaj kličem, če smo se zmenili. No ženska je dobila kazen za odvzem prednosti ali nekaj podobnega. Na srečo ji res ni bilo nič.

Tako da tukaj, če lahko kakorkoli dokaže, da je peljal v zeleno, ne bi bil kriv on.
tu gre za drugačno situacijo. ti si storil vse, kar je bilo možno, da bi preprečil nesrečo.
avtor teme pa je speljal, čeprav je imel še nasprotni promet. če se ne motim, je nekoč v enem do prejšnjih zakonov ZVCP pisalo nekaj v stilu, da v križišče ne smeš zapeljati, če v križišču stojijo ali vozijo vozila iz prečne smeri. v konkretnem primeru sicer ne gre za križišče, gre pa za podoben princip ureditve s semaforjem.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.571
2.617
113
še v SLO - ampak komaj
In avtor je "kriv", ker ni čez ovinek videl, da so 300 m naprej še kolesarji v zožitvi.
rolleyes-1.gif

Je pa "resnica" nekje med tistim kar je napisal mtl in "pajkičajimi" - kakorkoli že, prekršek nekoga drugega, pa naj ima pajkice ali ne, ne daje pravice, da ga enostavno zbiješ.
Glede krivde bi se odločalo od primera do primera - v takem primeru (zožitev, semafor, kontra kolesarji) bi pa bil avto "kriv" v kolikor se dokaže, da niti ni poskušal preprečiti nesreče ozr. jo je celo izzval - pa naj imel prednost ali ne.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
kak ovinek? kakih 300m? avtor pravi, da je videl kolesarje, kako so zapeljali mimo rdeče, torej...

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ponovno čitaj.

Jaz sem speljal na zeleni (in kolona za mano), malo zatem ko sem zapeljal na makadam pa sem na klančku zagledal prihajajoče kolesarje (od enega semaforja se ne vidi direktno drugega). Srečali smo se nekje na sredini dela na cesti. Kar bi lahko naredil je, da bi ustavil sredi odseka kjer je delo na cesti oz. na 1/3, ko sem zagledal kolesarje.

Kakorkoli - če bi jaz naredil vse, da bi preprečil morebitno nesrečo, nisem kriv.
Če bi pa nekdo zaradi svoje brezglavosti zapeljal v rdečo in padel pod avto, je pa to njegov problem.
To je važno.

B81

22. jul 2007
36.924
10.498
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jasno da si ti kriv, če rineš v skupino, jame gor ali dol, prekrški gor ali dol.

Ne bo držalo. Pred 12 leti sem nabasal staro gospo, ki mi je sekala pot, da sem jo na havbi s kolesom vred peljal še nekaj metrov, preden sta padla na travo. Ker ji ni bilo nič, mi je rekla, naj ne kličem policije, ampak mi je kolega policist svetoval, naj pokličem... in sem (da ji ne bi slabo ponoči postalo) in potem sta me z možem napizdila, kaj kličem, če smo se zmenili. No ženska je dobila kazen za odvzem prednosti ali nekaj podobnega. Na srečo ji res ni bilo nič.

Tako da tukaj, če lahko kakorkoli dokaže, da je peljal v zeleno, ne bi bil kriv on.
tu gre za drugačno situacijo. ti si storil vse, kar je bilo možno, da bi preprečil nesrečo.
avtor teme pa je speljal, čeprav je imel še nasprotni promet. če se ne motim, je nekoč v enem do prejšnjih zakonov ZVCP pisalo nekaj v stilu, da v križišče ne smeš zapeljati, če v križišču stojijo ali vozijo vozila iz prečne smeri. v konkretnem primeru sicer ne gre za križišče, gre pa za podoben princip ureditve s semaforjem.

Aha razumem, podobno kot zamašek v križišču, ker nekateri peljejo na silo naprej, čeprav vidijo, da bodo obstali v križišču.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.856
878
113
MB
KSZ

Morali bi narediti nekakšne dokumente/znak/zastavico z napisom ALTER in nosilec tega simbola bi imel absolutno prednost.
grims-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Ponovno čitaj.

Jaz sem speljal na zeleni (in kolona za mano), malo zatem ko sem zapeljal na makadam pa sem na klančku zagledal prihajajoče kolesarje (od enega semaforja se ne vidi direktno drugega). Srečali smo se nekje na sredini dela na cesti. Kar bi lahko naredil je, da bi ustavil sredi odseka kjer je delo na cesti oz. na 1/3, ko sem zagledal kolesarje.

Kakorkoli - če bi jaz naredil vse, da bi preprečil morebitno nesrečo, nisem kriv.
Če bi pa nekdo zaradi svoje brezglavosti zapeljal v rdečo in padel pod avto, je pa to njegov problem.
To je važno.

ker naj bi šlo za makadam in za kolesarje na specialkah, sklepam da so se oni vozili kot po jajcih in je potem čisto možno, da so šli še v zeleno, vsaj prvi v koloni. ali pa jim je vsem po vrsti na makadamu odpadel bidon in so se morali ustaviti in ga pobrati.
kakorkoli že, pravilen pristop s tvoje strani bi bil, da se na ozki cesti ustaviš tik pred njimi in naj se oni potem spravijo mimo ali umaknejo, kakor vejo in znajo. pa nima veze, kdo ima prednost in kdo je v prekršku, ti si pač storil vse, kar si mogel, da bi preprečil nesrečo

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.574
336
83
Kras
www.mtl.si
Da še malo dodam svoje mnenje.
S strpnostjo se da vse rešit, se pa strinjam (pa sem tudi sam kolesar), da so nekateri kolesarji dobesedno be.daki. In najhujši so tisti, ki imajo celo cesto za svojo, pa to ne nenamerno, temveč namerno. Jaz se jih probam izognit čim prej, vsekakor pa konkretno pazim ko take be.dake prehitevam.
Potem dodaš še tiste, ki očitno niti malo ne mislijo s svojo glavo in mislijo, da so nesmrtni, recimo en takih danes zjutraj v LJ:
Osebno se čudim, da ni več mrtvih kolesarjev na cesti.

Pa še eno moje opažanje:
- med vozniki je precej takih, ki se jim je... za kolesarje, niso pa toliko psihično bolni, da bi jih namerno ''izzivali''
- med kolesarji pa se mi zdi, da je precej takih, ki so psihično bolni v smislu ''jaz sem car, cesta je moja'' in potem to z dejanji tudi izkazujejo

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Zdravo,

eno vprašanje:
skupina kolesarjev se vehementno odpelje v rdečo luč ravno v trenutku, ko jim nasproti po ozki makadamski cesti pripeljem jaz (ravno se prižge zelena luč na semaforju).
Hipotetično z avtom zadanem kolesarja.(recimo kot posledica ali izogibanju veliki jami na tleh, ali kot posledica tega da sem zapeljal v jamo in mi je volan "snelo iz rok", ali ker njega zanese v avto če se izgiba jami...).

Kdo potem v takem primeru za koga odgovarja? Jaz kot voznik ker sem zbil kolesarja ali kolesar ker je šel v rdečo luč?

Če se je tebi ravno prižgala zelena luč in si dal gas do daske, kolesarji pa so bili še na zožanem delu, ne pomeni da so šli v rdečo ampak da jih je prehitel zeleni valki je naštiman za kajpavem 40 km/h in preden so odpedalirali s svojimi 20km/h po makadamu si že imel ti zeleno in pohodil gas do daske. V takem primeru moraš počakat da se ves nasprotni promet odpelje , če bi pa koga zbil bi pa samo ti kazni kasiral.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Danes sem vozil tam v Stegnah in je nasproti pripeljal prikoličar. Ker so bili ob cesti parkirani avtomobili, je vozil deloma po mojem pasu. Ga lahko zgazim (brisalec pa gas)?

Potekla mi je prva pomoč in formalno gledano avto ni za na cesto (padel bi na resnem tehničnem, sicer pa malo karikiram). Vame se zaleti en model. Sem kriv jaz, ki imam tehnično neustrezen avto, ali on, k čudno vozi? (Prevod: to da so morda v prekršku še ne pomeni, da je sezona lova odprta)

In na koncu: po ozki makadamski cesti pripeljem in srečam skupino kolesarjev, ki vozi nasproti. Z avtom zadanem kolesarja.(recimo kot posledica ali izogibanju veliki jami na tleh, ali kot posledica tega da sem zapeljal v jamo in mi je volan "snelo iz rok", ali ker njega zanese v avto če se izgiba jami...). Semaforja ni. Kdo potem v takem primeru za koga odgovarja? Jaz kot voznik ker sem zbil kolesarja ali kolesar? (Retorično vprašanje.)

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ne provociraj.
Napisal sem konkreten primer, kjer je semafor in za ta primer sem spraševal. Kako je v Zgornjem Dupleku*, kjer se srečata traktorist in kolesar na makadamu na ozki cesti, je meni jasno.

Zmotili so me prepotentni kolesarji, za katere je bilo jasno, da so gladko ignorirali rdečo luč na semaforju.

O kolesarjih na cesti smo že debatirali. Veliko jih je na cesti, nekaj je normalnih in se zavedajo da so ogroženi v prometu, drugi pa se tega ne zavedajo in se izpostavljajo, ker mislijo da jim na prometni cesti pripada en meter ceste ali pa kar cel pas. Pripadala jim bo postelja v bolnici, ko se bo kateremu kaj naredilo. In bo potem bo seveda voznik avtomobila/traktorja/šleparja vsega kriv.

Kar se mene tiče, se tema lahko zaklene.

*prispodoba za nek kraj v Slo, kjer imajo odsek z makadamsko cesto.

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
ksz...

Meni nikoli ne bo jasno kaj spila v glavah tistih, ki se z biciklom vozijo po ljubljanski obvozni poti. Ravno vceraj zvecer, mal cez 19 zvecer, trda tema, tip na kolesu, zadaj brez luci. In potem nabases na tazga in gres spilat pianino. Adijo pamet, pred casom tam ob pol mraku srecam familijo na kolesih z dvema majhnima otrokoma. Kdor se tam redno vozi ve kako poteka promet. Rajsi rinem kolo po travi kot da se grem tam vozit, ze podnevi je nevarno ponoci pa samomorilsko.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.044
3.562
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
ksz...

Meni nikoli ne bo jasno kaj spila v glavah tistih, ki se z biciklom vozijo po ljubljanski obvozni poti. Ravno vceraj zvecer, mal cez 19 zvecer, trda tema, tip na kolesu, zadaj brez luci. In potem nabases na tazga in gres spilat pianino. Adijo pamet, pred casom tam ob pol mraku srecam familijo na kolesih z dvema majhnima otrokoma. Kdor se tam redno vozi ve kako poteka promet. Rajsi rinem kolo po travi kot da se grem tam vozit, ze podnevi je nevarno ponoci pa samomorilsko.

Nevarno je zaradi nevarnih avtomobilistov.

elth

Pripravnik
20. avg 2007
417
24
18
Kavčke
Na Jesenicah ko je jugo svatba se vse pelje skozi rdečo,z avti se razume.Pa če je kolona stotih vozil.Ko je ravno govor o neupoštevanju svetlobne signalizacije.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Ne provociraj.
Nič ne provociram. Hočem samo povedat, da je semafor tam zato, da prepreči take situacije. Če pa mu to iz kakršnihkoli razlogov ne uspe in do situacije pride, jo je potrebno reševat in semafor sploh ni več v enačbi.

Če so šli skozi rdečo, si seveda upravičeno jezen nanje, ker so svojo težavo ("nočem čakat") prevalili nate. Kar mimogrede ni niti redko niti specifično za kolesarje. Ampak tu se mora končati.