Katoliška cerkev in župniki

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.828
-428
113
ta prav se je oglasil.
Verujem v enega Boga,ne v papeže,duhovnike politike...
Ne skrunim božjega imena
Posvečujem Gospodov dan
Spoštujem očima in mater
Ne ubijam
Se ne lajdram
Ne kradem tako kot vaši politiki
Tudi ne pričam po krivem, še nikogar nisem potunkal
Nočem drugih žensk,ker imam svojo lepo ženo,ki je tudi mati najinih otrok
Nočem nič od drugih razen plačilo za svoje storitve

V Svetem Pismu lepo piše da je greh da se dva istospolna mečkata
Tudi splav je umor
V roku 2000 letih so se vedno borili v imenu Boga,tako proti drugim veram,ateizmu...zato ne delam nič narobe. Res izražanje velikokrat ni primerno ampak ej vi ste pametni,učenjaki,jaz sem le delavec. Res pa nisem slep ne gluh in vidim kaj se dogaja po svetu. In ne ni OK kar se dogaja.

no vidis, ti se boris proti vsemu drugacnemu.

ocitno se pocutis kot nek križarski bojevnik za krscansko vero.

clovek je v 2000 letih zelo napredoval. sploh v zadnjih 100 letih. ampak ocitno ste nekateri vseeno ostali tam na zacetku.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: jest5 in endvatri

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Brezmadezno spocetje nima veze s tem kdo je marijo napumpal tako da so vse “sale” samo odraz popolnega nepoznavanja termina in vsakokratno dokazovanje kratkosti “saljivca”.

brezmadezno spocetje je dogma ki trdi, da se je marija rodila brez izvirnega greha s katerim se po zaslugi adama in eve rodi vsak clovek.

torej nobene veze s hanky-panky pred Jezusovim rojstvom.
A zato že od nekdaj vsakemu rogonoscu pravijo, da je Jožef? :fredi:

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.828
-428
113
Če so lahko tisti katere tako podpiraš recimo muslimani,temni...500 let za nami zakaj nebi smel jaz biti 100 let nazaj? Še vedno sem v plusu

ne, sej ti si 2000 let zadaj.

tvoj problem je, ker locujes le na vero in barvo.

ker me dojames, da so tudi muslimani in temni razviti in napredni 5x bolj kot ti.

tako kot ima krscanstvo odpadnike tipa tebe, stadeca, jih imajo tudi vsi drugi. to pa vsi vemo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in jonny77

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.019
2.424
113
Se opravičujem za mojo nevednost, ampak a lahko kdo "po kmečko" razloži kaj spodaj pripeto dejansko pomeni? da se je lahko zlagala pa to ni bil greh? Ali da je lahko kaj ukradla pa to ni bil greh? Al kaj?

Katoliška cerkev 8. decembra praznuje slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije.

Marija je bila spočeta po naravni poti, kakor vsak drug otrok. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, pa je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. To tudi izraža besedna zveza brezmadežno spočetje.

Pomen praznika
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju namreč pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mati Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sv. Joahim in sv. Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta, oziroma da je Brezmadežno Spočetje (Lurd). Marija je bila torej obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.

Božja Mati, spočeta brez madeža izvirnega greha, je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Praznik spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi in vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je bila že ob spočetju in vse življenje v stanju posvečujoče milosti, se pravi brez greha. Kristjan ta dar prejme z zakramentom krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Posvečujoča milost pa se mu obnovi pri vsaki iskreni spovedi, ko mu Bog izbriše grehe, tako da lahko na novo zaživi odrešeno življenje.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.019
2.424
113
In kaj je ta greh?

Kaj je izvirni greh?

Vprašanje izvirnega greha je kompleksno. Z njim so se (in se še vedno) ukvarjali mnogi teologi in svetniki. Prvi je izraz “izvirni greh” uporabil sv. Avguštin, ki razlikuje med izvirnim grehom, prvim grehom in storjenim grehom. Storjen greh je greh, ki ga stori vsak od nas. Prvi greh je greh, ki sta ga storila Adam in Eva v raju.

Kaj pa izvirni greh? Kaj ima to opraviti s pripovedjo o grehu Adama in Eve v raju? Ta pripoved je simbol za situacijo, v kateri je človek. Vsak človekov greh pomeni “padec”, o katerem tolikokrat slišimo. Povezava z Adamom ne razlaga, kdaj in kje se je greh začel, ampak razlaga grešnost vseh ljudi. Adam in Eva sta najprej generična (splošna) pojma. Adam v hebrejščini pomeni človek, zato Pavel, ko govori o Adamu, govori o vseh ljudeh.

Svetopisemski pisatelji so iz trenutne izkušnje (videli so, da je človek šibek, da težko vztraja v dobrem itd.) sklepali za nazaj: kaj je človeka privedlo v takšno stanje? Ker smo vsi ljudje šibki, grešni, so prišli do zaključka, ki mu danes pravimo solidarnost. Vsi ljudje smo hote ali nehote solidarni s prvim človekom v našem grehu.

Greh se ne prenaša z rojstvom ali kako drugače, ampak smo v grešno stanje že rojeni. Prvi greh je tako začetek nove dobe zgodovine, ko se srečata človek in greh. Vendar solidarnost v grehu pomeni tudi solidarnost v odrešenju: če smo vsi grešniki, je tudi odrešenje namenjeno vsem ljudem.

Sveti krst

Z zakramentom svetega krsta je človeku izbrisan izvirni greh, človek nima nobenih “starih dolgov” in lahko začne novo življenje, življenje vere v Kristusa. Vendar posledice greha v nas še vedno ostajajo. Še vedno so skušnjave, preizkušnje, še vedno grešimo, …

Vendar ima človek od Kristusovega vstajenja dalje možnost, da začne znova. Zato so mnogi svetniki povezovali sveti krst in sveto spoved. Spoved so celo imenovali novi krst, saj nam tako kot krst izbriše naše grehe, nam daje možnost za nov začetek.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.019
2.424
113
Prva anarhista?

Adam in Eva sta bila prva človeka, ki sta grešila. Ko sta jedla z »drevesa spoznanja dobrega in slabega«, sta pokazala neposlušnost do Boga in storila to, čemur mnogi pravijo izvirni greh. a (1. Mojzesova 2:16, 17; 3:6;Rimljanom 5:19) S tega drevesa ne bi smela jesti, ker je predstavljalo Božjo oblast oziroma pravico, da ljudem določa, kaj je prav in kaj ni. Ko sta jedla s tega drevesa, sta stvari vzela v svoje roke in sama pričela odločati o tem, kaj je prav in kaj ni. Tako sta zavrnila Božjo moralno avtoriteto.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.731
-170
113
bi prej reku, da je to prispodoba za moment, ko smo ljudje začel posegat v naravni tok dogodkov
se prav, ene 10.000 let nazaj, približno na območju današnje turčije
zato pa grejo turki tlele enim tok na živce, štala se zmer začne tam nek

• Wow
Reactions: Samo Svoj

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.713
6.110
113
blizu močvirne prestolnice
Turki so azijsko ljudstvo. Prišli so iz step Kazahstana... Toliko o tem kako so oni bili tam pred toliko in toliko leti. Res pa je njihov dnk zanimiv. Kar nekaj Turkov ima armensko kri pa se tega ne zavedajo.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.731
-170
113
ti govoriš o tuški jezikovni grupi - not pašejo ljudje iz turčije, uzbekistana, turkmenistana, tadžiokistana, kirgizije, kazahstana, pol še ujguri, .... v grobem pa ja, izvirajo z območja azijskih step pa tud iz gorovja altai. Sam to se je u zgodovini vse premešal (na tem območju so ble trgovske poti), tko da vsi po malem še mongolske krvi, pa še kej bi se najdlo.
dons so vsi našteti bol kot ne muslimani, sam gre vseen u večini za bolj zmerne verzije

jello

Guru
22. sep 2008
10.114
3.856
113
Če so lahko tisti katere tako podpiraš recimo muslimani,temni...500 let za nami zakaj nebi smel jaz biti 100 let nazaj? Še vedno sem v plusu
Da se na zaprtem območju množiš med sabo ni plus, ni prednost, ni napredek, ampak napaka. Genetska. Kaže se v tem da je človek prepričan da je že samo zaradi barve kože nekaj več kot drugi (saj v bistvu je, če ne drugega je sam sebi sestrična ali pa ima kakšen prst ali organ več).

• Haha
Reactions: msenjur

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.488
3.887
113
Ljubljana
hmpg.net
ta prav se je oglasil.
Ne skrunim božjega imena
Posvečujem Gospodov dan
Spoštujem očima in mater
Ne ubijam
Se ne lajdram
Nočem drugih žensk,ker imam svojo lepo ženo,ki je tudi mati najinih otrok

V Svetem Pismu lepo piše da je greh da se dva istospolna mečkata
Tudi splav je umor
V roku 2000 letih so se vedno borili v imenu Boga,tako proti drugim veram,ateizmu...zato ne delam nič narobe. Res izražanje velikokrat ni primerno ampak ej vi ste pametni,učenjaki,jaz sem le delavec. Res pa nisem slep ne gluh in vidim kaj se dogaja po svetu. In ne ni OK kar se dogaja.
ta prav se je oglasil.
Ne skrunim božjega imena
Posvečujem Gospodov dan
Spoštujem očima in mater
Ne ubijam
Se ne lajdram
Nočem drugih žensk,ker imam toliko žena, kolikor jih lahko preživim ,ki so tudi matere mojih otrok
tudi obresti so greh.

V Stari zavezi lepo piše da je greh da se dva istospolna mečkata
Tudi splav je umor

Vse isto (skoraj) - samo musliman podpiše.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in bizi

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Se opravičujem za mojo nevednost, ampak a lahko kdo "po kmečko" razloži kaj spodaj pripeto dejansko pomeni? da se je lahko zlagala pa to ni bil greh? Ali da je lahko kaj ukradla pa to ni bil greh? Al kaj?

Katoliška cerkev 8. decembra praznuje slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije.

Marija je bila spočeta po naravni poti, kakor vsak drug otrok. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, pa je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. To tudi izraža besedna zveza brezmadežno spočetje.

Pomen praznika
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju namreč pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mati Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sv. Joahim in sv. Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta, oziroma da je Brezmadežno Spočetje (Lurd). Marija je bila torej obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.

Božja Mati, spočeta brez madeža izvirnega greha, je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Praznik spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi in vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je bila že ob spočetju in vse življenje v stanju posvečujoče milosti, se pravi brez greha. Kristjan ta dar prejme z zakramentom krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Posvečujoča milost pa se mu obnovi pri vsaki iskreni spovedi, ko mu Bog izbriše grehe, tako da lahko na novo zaživi odrešeno življenje.
Seveda je morala biti brez greha, saj gospod Bog ne bi oplodil navadne grešnice. :fredi: