Katero toplotno črpalko

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
To je res. Od kje pa ideja za vrtino in TČ zemlja voda s potrebami 3kW toplotne moči? To je govora o PH in vrtina za SV ogrevat?
Vrtina je samo za talno gretje, kjer je variabilni kompresor z 1-3kW toplotnega outputa. Hiša je pa 150m2 pasivna montažna.

SV se segreva preko zrak-zrak in tam je malo slabši izkoristek plus defroste imam pozimi. TČ je kombinirana naprava s prezračevanjem in ravno na prezračevanje je obešen še dodaten zrak-zrak kompresor (v notranji enoti) ki omogoča tudi aktivno gretje in hlajenje preko prezračevanja.

Konkretno imam tole TČ: https://www.en.nilan.dk/products/ve...t-water-production-and-heating/compact-p-geo3

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Kar se globine vrtine tiče. Sosed ima potratno stoletnico na geosondo 2 x 60m in je zadovoljen kot radio. Katero firmo je izbral sem pozabil. Lahko bi bila Vaillant. Drugi sosed ima NEH, kot mi, vrtina 1 x 120m so pretiravali, bi lahko ustavili na 90m pa so šli na zihr. Izbral je Ochsner. Tudi obupno draga.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Kar se globine vrtine tiče. Sosed ima potratno stoletnico na geosondo 2 x 60m in je zadovoljen kot radio. Katero firmo je izbral sem pozabil. Lahko bi bila Vaillant. Drugi sosed ima NEH, kot mi, vrtina 1 x 120m so pretiravali, bi lahko ustavili na 90m pa so šli na zihr. Izbral je Ochsner. Tudi obupno draga.
Globina geosonde se načeloma izračuna na podlagi sestave tal. Tako da direktno primerjavo dveh geosond ne moreš delati.

Ampak načeloma bi ti take zadeve morali izračunati geologi, ker nad 50m globine rabiš papirje, če je pa vodovarstveno območje pa v vsakem primeru.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Samo vprašanje: to je recimo dobrih 20 jurjev s subvencijo in popustom. Zakaj raje tega denarja ne vržeš v izolacijo? Predvidevam, da ogrevanje že imaš urejeno z nečim. Če boš izoliral, bo poraba trenutnega energenta verjetno padla na polovico ali še manj, hkrati pa boš pridobil še manj vročine poleti.
Se strinjam da bi prej obnovil fasado in okna, ampaak je stvar takšna da okna niso slaba (okvirji) cena za termopan je smešna cena. Če grem pa v obnovo fasade, bi pa še okna menjal, potem je treba še keramiko na balkonih, pa ograje, pa delno okolico in je znesek da te mine. Za kurilnico imam pa dobro ceno, pa nebi javno… Nekoč v prihodnosti bo tudi to prišlo na vrsto.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Ne razumem zakaj je nujno zraven še vse ostalo zamenjat. Ko delaš fasado lahko neke stvari pripraviš za ostalo (npr. ploščice, ograjo, itd.), okna pa znajo sedaj bp vgradit tudi na novo fasado. Je pa seveda optimalno, da vse to prej urediš.
Dejstvo je, da gre zadeva kot vedno v eno smer: najprej te nategnejo s subvencijami, da greš v nekaj, kar je fuLL poceni, potem gre pa tam cena v nebo. Je bilo isto s kurilcem, pa peleti, itd. Sedaj so očitno TČ v fazi, ko jih je dovolj in bo treba potegnit ven iz njih čimveč.
Jaz sem bil že odločen za TČ, pa sem sedaj stisnil na zavoro in bom šel v izolacijo hiše in na podlagi tega se bom odločil. Če bo letni strošek ostal približno enak, bom pustil staro ogrevanje noter, pa naj druge nategujejo. Ker ko imaš enkrat hišo izolirano, potem je praktično katerikoli energent precej poceni in investicije v drug energent praktično nikoli ne prineseš notri. Potrebno se je namreč zavedati, da bo še leto 2024 in verjetno še 2025 noro glede TČ, ker bodo ljudje noreli s SE, da ujamejo letni netmetering in posledično bodo cene za SE v 2024 nabite do konca. To bo seveda potegnilo za sabo tudi TČ (ker ne boš podarjal energije, nje?), ki pa se bodo verjetno nadaljevale še v 2025. Ko bodo pa še cene elektrike na polno udarile, bo pa povpraševanje po TČ po moje strmoglavilo in računam, da bi potem takrat morda šel na TČ, če se bo izkazala za smiselno. Ker TČ je vseeno zelo komfortna zadeva.
Pa dejansko je ta zadeva eko in s tem nekaj narediš za okolje.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.275
3.902
113
Sad, cena TČjk bo verjetno res padla, bo pa njihov pogon ustrezno drag. Bomo takrat začeli razmišljati o kurjenju metana iz greznic?

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Sad, cena TČjk bo verjetno res padla, bo pa njihov pogon ustrezno drag. Bomo takrat začeli razmišljati o kurjenju metana iz greznic?
Še enkrat: če imaš hišo izolirano je strošek energenta relativno nizek. Zato pravim, da bom takrat razmišljal o tem, predvsem zaradi udobja oz. morda dotrajanosti dosedanjega ogrevalnega sistema.
Ker recimo, če si imel 2 leti nazaj 500 EUR stroška s TČ, s plinom pa 2.000 EUR, je bil vložek 8 jurjev v TČ skoraj nobrainer. S tem, da te bodo sedaj na suho nategnili s ceno elektrike. Ko pa imaš recimo z elektriko 1500 EUR stroška, s plinom pa 2000 EUR? Huh? Se splača vreči noter 10 jurjev. To boš prinesel noter kdaj? 20 let? Ob tem te bo pa še elektro je... z močjo, itd.
Samo hipotetičen primer.
Dejansko je zmagal tisti, ki je recimo do 2020 postavil SE in TČ. Taki se lahko sedaj samo usedejo nazaj in odprejo pivo in čestitajo za pravo odločitev.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Jah, kaj naj ti rečem.
Cukneš izolacijo dol, po možnosti še okna ven vržeš in kuriš na polno. Cena ne enoto bo po tvojem fuLL pucen, samo ne vem, če boš konec zime ravno zadovoljen. Ampak itak, Alteraš to zasluži v 15ih minutah dela, tak da ni panike.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.275
3.902
113
Jah, kaj naj ti rečem.
Cukneš izolacijo dol, po možnosti še okna ven vržeš in kuriš na polno. Cena ne enoto bo po tvojem fuLL pucen, samo ne vem, če boš konec zime ravno zadovoljen. Ampak itak, Alteraš to zasluži v 15ih minutah dela, tak da ni panike.
Ne to, šparali bomo na mrtvo. Račun pa enak tistemu pred šparanjem.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
Mi bomo v roku nekaj let šli v obnovo fasade. A že sedaj je zid debel 45 do 47 cm. Pač cigel položen vzdolžno namesto prečno. Je smiselno dajat stiropor? Pa še polkna imamo in potem več nebi šla odpret.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Ne to, šparali bomo na mrtvo. Račun pa enak tistemu pred šparanjem.
Ne razumem. Točno to jaz pravim: neumnost je sedaj metati denar (preplačevati) v TČ, če se bo s ceno energenta zelo približala ostalim.
Mi bomo v roku nekaj let šli v obnovo fasade. A že sedaj je zid debel 45 do 47 cm. Pač cigel položen vzdolžno namesto prečno. Je smiselno dajat stiropor? Pa še polkna imamo in potem več nebi šla odpret.
Izračun daj delat projektantu ali kakšnemu gradbeniku. Po moje je vredno tistih 200 EUR dat, da se potem dejansko na podlagi dejstev odločiš in ne pa apčutku. Tudi glede debeline fasade.
Niso to stvari za 50 EUR, kjer ti dol visi.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
TČjka je lani porabla 5,2MW letos do današnjega dne pa 4MW. Tako micki piše na ekrančku. Za orientacijo. TČjko že imamo, SE tudi. Ampak v podzavesti vem da bo nekoč konec netmeteringa.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
Obnova fasade bo pač zaradi dostrajanosti, spokana je ponekod, ponekod mehurčki, ponekod celo udrtine od toče, pa pač razmišljam...

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Potem pa daj nekomu izračunat in se potem lažje odločiš koliko cm fasade boš odkartal.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Seba81 Če imaš 30% dol na navedenih 28k+, je to še zmeraj 20k za zmontirano kurilnico. Mene to ne bi mamilo, pa če bi bilo 40% dol. Raje v delno fasado projekt. TČ zdajle z glavo skozi zid, ko so vse cene nahypane, ker so Nemci odkrili TČ je že lani bil zamujen vlak, ko se jih ni dobilo.

+ elektrika kot energent, se zdajle govori o 100% podražitvi na že 30% dražjo položnico od lani, vemo da sledijo tudi drugi energenti, sam bom špekuliral, da ne s takšnimi procenti. Bomo videli.