Katero toplotno črpalko

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
2 nadstropji imaš talno, in potem v enem delu še radiatorje ?

To o 33C medija in 21-22C v sobah z radiatorji, je v kakšnem razponu zunanjih temperatur ?
Pri nas je ravno obratno in mojo zebe in mormo nažigat plin na 23C :) , torej koliko ocenjujete (od oka, vem da je vsaka TČ in vsaka hiša posebna) na kolko stopinj bom moral filat medij skozi radiatorje za teh 23C notri pri 0C zunanje, in na kolko pri -10C zunanje... cca, od oka, približno (pa ne se potem skregat, če bo nekdo bučko usekal. samo svojo verzijo/mišljenje povejte... povrečje vseh bo potem glih pravo po moje :)
Imam 130 m2 talnega in 70 m2 radiatorjev. Za defroste pomaga zalogovnik, v primeru talnega ni potreben. Pri defrostih gre za fiziko, tu ne moreš nič. V najbolj neugodnih pogojih so lahko tudi na pol ure, odvisno od tipa TČ.
Za minimalno temp. vtoka poskusi ogrevati s plinom 24/7 na najnižji možni temp. Izkušnje uporabnikov kažejo, da če je bil prej potreben vtok 50- 55, s TČ 24/7 zadostuje okrog 35 C.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in Alesss
19. jul 2007
2.890
1.605
113
Se lahko teh defrostov rešiš, če bi zunanjo enoto ogradil v neko hiško ?

Domnevam da voda/voda & voda/zemlja teh težav nimata :) kakšne druge težave/neprijetnosti se pa pojavijo pri njima ?
Toplotna črpalka dela iz povprečne temperature topel del in hladen del (obtratno, kot bi zmešal vročo in ledeno vodo in dobil mlačno vodo). Topel del pošlje v ogrevalni sistem, hladnega se pa mora znebiti. Glede na to, da je toplotna kapaciteta zraka majhna, mora biti tega zraka zelo veliko, to se pa v relanosti doseže z dobro prepihano zunanjo enoto ( ventilator), in okolica brez ovir.

Se pravi, hiška odpade. Da se prepreči zamrzovanje/odtaljevanje toplotne črpalke, se lahko samo malo pomaga:
- se prepreči lokalno vlažnost (če je zunaj megla, je megla, tega ne moreš preprečiti), tako da odvajaš vlago, npr kondenz iz toplotne, ne pa da ti toplotna "stoji v luži"
- "ogrevaš vse skupaj", to je težko storiti, največ kar lahko narediš, da ogrevaš s toploto zemljine.

V praksi oboje združiš na sledeč način: podstavek za toplotno je pravkotnik, velikosti toplotne, z ozkimi stenami (8-10 cm), znoraj prazno, ta podstavek je visok/globok ~ 1 m, in je vkopan v zemljo, znotraj pa je nasipan s kamnitimi kroglami (savske kugle).
Na ta način imaš dobro drenažo, poleg tega ti toplota tal (~ 80 cm rabiš da si pod točko zmrzevanja tal) gre gor in ti "ogreva" toplotno (tako, kot vidiš na cesti, da je povsod zasnežena, le kjer so kanalizacijski pokrovi, se sneg stali).

Jaz imam narejeno idealno*, pa imam še vedno defroste, tako do čudežev ne moreš pričakovati.

*Podstavek je visok 1,5 m, 30 cm na tlemi, vkopan 1,2 m. Na dnu je drenažna/odtočna cev speljana v odtok, tako da je odvodnavanje idelano, luknja napolnjena s kuglami do dna (1,2 m). Tako imam narejeno, ker je bil ravno bager pri hiši, nakloni so se ravno ujeli, savc mi je ležal naokoli, bi ga itak moral pobrati, tako da bi bil len, če ne bi naredili tako kot smo

Da bi šel iz nule, v urejeni okolici, delat na tak način (pripeljat bager, material, ...) ne bi dobil investicije nikoli nazaj, bi bili vsi defrosti (z vključenimi grelci) v 20 letih mnogo cenejši.

PS: povsem obraten pristop, najcenejši, dva tavelika cestna robnika, vržena na tla, in gor privijačena topotna :)

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: krimec in Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.467
6.972
113
Naceloma pod kapom še toliko ne... Kamor se tudi najraje zunanja enota montira. 30cm je za "od viska glava ne boli".

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Se lahko teh defrostov rešiš, če bi zunanjo enoto ogradil v neko hiško ?

Domnevam da voda/voda & voda/zemlja teh težav nimata :) kakšne druge težave/neprijetnosti se pa pojavijo pri njima ?

Je za radiatorje veliko bolje vzeti voda/voda ali voda/zemlja ? Sicer ne vem kam bi to spravil, ker tukaj pa je to takoj za 2 hladilnika velikosti naprav
ali še več, kajne ? ali že obstaja kaj manjšega... pogojno bi mi en visok hladilnik 60cm širine in en nižji (npr. 100cm višine, pa je lahko 100cm širok) tudi
prišel v poštev.
Tehnično gledano je vedno boljša zemeljska ali vodna toplotna črpalka. Je pa začetna investicija za večino previsoka, ker so vrtine drage.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
V praksi oboje združiš na sledeč način: podstavek za toplotno je pravkotnik, velikosti toplotne, z ozkimi stenami (8-10 cm), znoraj prazno, ta podstavek je visok/globok ~ 1 m, in je vkopan v zemljo, znotraj pa je nasipan s kamnitimi kroglami (savske kugle).
Na ta način imaš dobro drenažo, poleg tega ti toplota tal (~ 80 cm rabiš da si pod točko zmrzevanja tal) gre gor in ti "ogreva" toplotno (tako, kot vidiš na cesti, da je povsod zasnežena, le kjer so kanalizacijski pokrovi, se sneg stali).
Tukaj bi imel eno vprašanje. A niso zunanje enote toplotnih črpalk na gumijastih vmesnikih za dušenje zvoka in tresljajev, tako kot pri klimah? Torej se ravno veliko toplote ne prenaša navzgor. Ali se motim?
Pa še en video, v katerem so prikazane skoraj vse napake pri toplotni. Začenši s slabo toplotno izolacijo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
A lahko kratek povzetek, se mi ne da tole pogovarjanje gledat 34 minut? Kaj bi lahko pri ventilaciji zunaj sam naredil? Itak je slabo izolirano od izmenjevalca do prehoda v notranjost objekta, saj ni nobenega prostora, to so pač izgube mašine, nimaš kaj. Kakšno ogrevanje od tal, kaj boste še natuhtali? :valjamse:

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Mislil sem na slabo izolacijo same hiše ;).
Tip je v bistvu naredil vse možne napake in šel potem nazaj na plin.
PS: Je toplotna tekom let postala kaj glasnejša?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Očetova je dvoventilatorska, dvokompresorska, ko se loti defrosta je kar avion, ima bas, drugače zmerno. Moje se za držanje na 28, 29° ne sliši uopšte.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Mislil sem na slabo izolacijo same hiše ;).
Tip je v bistvu naredil vse možne napake in šel potem nazaj na plin.
PS: Je toplotna tekom let postala kaj glasnejša?
Naša je Estia, v času nakupa menda med tišjimi; po sedmih letih delovanja se meni zdi malo glasnejša, mogoče pa je to samo občutek.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Ne glede na firmo je mišljeno vetrnice čistit, ker je na njih nalepljena umazanija in sledi glasnejše delovanje.

• Všeč mi je
Reactions: sad

B81

22. jul 2007
37.603
10.900
113
Naša gre četrto leto in še na letnem pregledu noben od kronoterma ni omenil čiščenja vetrnice. Morm letos omenit, če je kaj na tem.

BTW, da ne odpiram nove teme, koliko se pozna, če daš na podstrešje (ki nima plošče po celem, ampak dobro polovico) pol metra (ali več) neke izolacije in kaj se zdaj uporablja za to? Sicer ni nujno, ampak glede na slabše sončne dni SE ne naredi dovolj elektrike.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Ja, ker plačuješ kar nekaj in se jim še to ne da narest. Letni pregledi :) 100€ je dovolj?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.467
6.972
113
BTW, da ne odpiram nove teme, koliko se pozna, če daš na podstrešje (ki nima plošče po celem, ampak dobro polovico) pol metra (ali več) neke izolacije in kaj se zdaj uporablja za to? Sicer ni nujno, ampak glede na slabše sončne dni SE ne naredi dovolj elektrike.

Ce zdaj ni nič, se zna kar. Ce je zdaj 15cm, potem komaj kaj.

Kar je nad recimo 30cm skupne debeline neke URSE, je preč vtžen denar.

Kar se tiče TČ. Se je ne piplje in boža in češe ipd. Ni neke razlike v delovanju od 2014 dalje.

• Všeč mi je
Reactions: B81

B81

22. jul 2007
37.603
10.900
113
Zdaj ni nic, ker se je kurilo na drva, kjer se ni nic varcevalo in se podrlo pac, kolikor je bilo potrebno.