Kako pa to? So ti minimumi kjerkoli napisani?
Ker glede na moje špice bom lepo kar v vseh blokih na minimumu
Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !
Da sem pomešal vse sisteme ? Nisem. Le iščem cenejše sisteme, ker TČ za 12k€ to ziher ni !
Tudi bi vse zavtomatiziral, ker vidim da se da. Točno bi sprogramiral klimo, da takrat ko me ni dogreje, da dragemu plinu ni treba. Da bi pa zarad dragega plina (ki me morda itak samo SV jebe) kupoval drage in močne TČ me pa zaenkrat niste prepričali.
Tudio s tistimi mlačnimi radiatorji, ter da sem starček ne. Lepše se obnašajte v pisanju in raje 2x preberite kaj vam piše kdo. Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč ! Ko pa se odpelješ v službo, pa zaradi nehanja kroženja takoj pade nazaj na skoraj isto temp. kot je bila pred jutranjo hajcngo. TČ pa zato mora laufat celo noč (in še kdo si v službi) in kurit kWh in kW. Zakaj ? za 12k€ !? oprostite, to v 2025 ne bo pilo vode. Še sploh ker al ne razumete ali ne berete, a verjetno vam je razumljeno (ker ste taki stokovnjaki), da estriha pač ne bom šel razbijat in devat talno gretje namest radiatorjev. Torej radiatorji še vedno bodo. Mlačni. Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C
Torija štima, ampak predzadnji odstavek je čist mimo.Da ohranjat objekt na določeni temperaturi moraš dnevno dovesti toliko toplote kot jo izgublja. V tem je vsa logika Torej če ti želiš imeti v hiši 20 stopinj, in rabiš pri določenih zunanjih pogojih dovesti 20 kWh toplote, je 'vseeno' ali jo dovajaš po malem 24 h ali jo dovedeš v 3 sunkih (vsakič po cca 7 kwh). in suma sumarum bo v obeh primerih v povprečju temperatura 20 stopinj (načeloma je slabše delat v sunkih a tule ne igra vloge).
Zdaj če vam je OK da imate notri 5 stopinj in zgor ob odhodu in prihodu dovedete večje količino toplote, da imate občutek toplote, potem bo poraba definitivno nižja..ker bo povprečna temperatura v hiši konkretno nižja.
A tule, če si opazil je popolnoma vseeno kater vir ogrevanja imaš..ali je to TČ, plin, drva, premog,...
(drugače pa ja, osnove ti niso jasne, a nič ne de..razmišljaš in boš zgruntal, kar je OK).
Vprašanje za Jabe in ostale excell strokovnjake:
na MojElektro imam zapisane dogovorjene/obračunske moči pri samooskrbi:
25.05.2023 - vsi bloki 5,9 kW
26.07.2023 - vsi bloki 3,8 kW
23.08.2023 - vsi bloki 0 kW
vse meritve:
priključna moč 14 kW
minimalna moč 3,8 kW
Kaj zdaj pomenijo ti podatki?
A tule, če si opazil je popolnoma vseeno kater vir ogrevanja imaš..ali je to TČ, plin, drva, premog,...
Ta del imam dejansko edino "izpolnjen" in štima, ostalo je prazno.Ja, na mojelektro. Zraven "dogovorjene", ampak kot te razumem, ti tega se nimas. Odvisno od varovalk, ampak ne vem če premosorazmerno. Najbrz...
Samooskrba sem napisal, če bi to bilo važno.Kje imaš to. Jaz ko grem, na dogovorjena/obračunska moč, dobim samo dogovorjene vrednosti bloka. nič govora o samooskrbi. Če desno kliknem na lupo pa vidim še za vsak blok maximalne izmerjene vrednosti. Recimo za blok 1 imam dogovorjeno moč 6,7, ki so jo določila na podlagi 3 max moči 7,2kW, 6,5kW, 6,3kW
Sem že napisal izračun v drugi temi. 60% računa za elektriko predstavlja dejanska poraba elektrike/energije, 40% pa omrežnina+prispevki. To je dejstvo. Če plačaš 100 EUR na mesec elektrike, je 60 EUR dejanske porabe elektrike, 40 EUR pa stroški omrežnine in prispevkov.Tisto o omrežnini pa tudi
ne predstavlja toliko €. Si več prideš notri, ker boš plačeval 0€ za vse kilovate čez celo leto.
Sem že napisal izračun v drugi temi. 60% računa za elektriko predstavlja dejanska poraba elektrike/energije, 40% pa omrežnina+prispevki. To je dejstvo. Če plačaš 100 EUR na mesec elektrike, je 60 EUR dejanske porabe elektrike, 40 EUR pa stroški omrežnine in prispevkov.
Omrežnina pri lastni SE je pa fiksna, glede na to kakšne varovalke imaš oz. priključno moč. Sedaj je za 3X25A cca 19 Eur z DDV, bo pa ta strošek drugo leto zagotovo višji.
E3 napredni paket cenik trenutni, drugi stolpec z DDv:Zapalilo se je na te bloke, ko mutav na telefon. Bo podražitev, ja, ampak kaj šele pride. Na netu sem našla cenik Petrola po novem letu.
sicer bo to veljalo najprej za tistih 10%, ki so neregulirani, ampak za občutek in vseeno s ogromnim ščepom soli, ker ne zanm oceniti, koliko je verodostojno:
VT: 0,16395 €/kWh
MT: 0,14795 €/kWh
ET: 0,15595 €/kWh
na to seveda pride še DDV in omrežnina (ki pa bo, kot razumem res bistveno manjša v tem delu)
p.s.
jaz imam trenutno na samooskrbi 0,05685€
VT | 0,22000 | 0,268040 | |
MT | 0,08200 | 0,10004 |
Saj ostaja še vedno 90% porabe po regulirani ceni 10% pa po tržni!!??E3 napredni paket cenik trenutni, drugi stolpec z DDv:
VT 0,22000 0,268040 MT 0,08200 0,10004
Po 1.1.2024
Nove cene za paket E3 Napredni v redni ponudbi v EUR/kWh:
VT: 0,25995 (0,31714 z DDV)
MT: 0,08200 (0,10004 z DDV)
Cena VT
Sedaj plačujem na istem paketu, po regulirani max dovoljeni ceni VT 0,14396 z DDV. Torej podražitev na VT bo x2 z 1.1.2024
Ne bo držalo. Nekdo v prejšnjih postih, je lepo razložil, da TČ ne uspe tako hitro za toliko stopinj dvignat medija v sistemu,
kot to storiš s plinom (oljem, drvmi). A da je zato TČ bolj učinkovita in manj požrešna. Tudi v € manj požrešna.
To je zgolj slabost TČ, da ne more v kratkem času dovesti veliko toplote, ker enostavno ni dovolj močna.
Izgubljene kilovatne ure toplote je potrebno z nečim nadomestiti. S čim nima veze. Se pa seveda, ko imaš nek ogrevalni sistem, prilagodiš njemu (zdrava pamet to narekuje).
jaz v mobilni app. in tam imam kot je napisano.