Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Zapalilo se je na te bloke, ko mutav na telefon. Bo podražitev, ja, ampak kaj šele pride. Na netu sem našla cenik Petrola po novem letu.
sicer bo to veljalo najprej za tistih 10%, ki so neregulirani, ampak za občutek in vseeno s ogromnim ščepom soli, ker ne zanm oceniti, koliko je verodostojno:
VT: 0,16395 €/kWh
MT: 0,14795 €/kWh
ET: 0,15595 €/kWh
na to seveda pride še DDV in omrežnina (ki pa bo, kot razumem res bistveno manjša v tem delu)

p.s.
jaz imam trenutno na samooskrbi 0,05685€

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
To tako preračunavajo tisti, ki TČ še nimajo, ostali vedo da je moč pri TČ šala mala in na nivoju tovsterja, seveda pri pravilnem dimenzioniranju in uporabi (24/7). Jabe je verjetno moč napisala predvsem da se vidi, da je ta skoraj enaka (1kW razlike) v zimski ali letni sezoni, torej ima TČ relativno malo vpliva.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Treba je pa tudi upoštevati, da blok manj kot 4,6kW na 3x25A ne more biti, pa če imate vse ugasnjeno.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ti kar računaj na blef. Si že slišal za tisto: garbage in, garbage out? Če računaš tako, kot širiš laži, potem boš zmagal. Beri spodaj:

Uradni vir pa pravi tako (ne tisti, ki računa, pa se mu zdi in ocenjuje):

Odjemalci lahko spreminjajo dogovorjeno obračunsko moč večkrat. To lahko storijo prek spletnega portala Moj Elektro v okviru nacionalnega podatkovnega vozlišča ali neposredno pri elektrooperaterju.

Torej operater bo PREDLAGAL enkrat letno moč, ki bi odjemalcu ustrezala, le ta pa bo lahko le to SPREMENIL večkrat. Nekje sem zasledil enkrat mesečno, ampak nisem prepričan. V 2024 in 2025 pa bo prehodno obdobje, kjer se penali ne bodo zaračunavali, če boš šel čez, če NE BOŠ SPREMENIL DOGOVORJENE OBRAČUNSKE MOČI.

Kot sem jaz DOKAZAL z uradno povezavo zgoraj, je to popolnoma napačno in dejansko laž.

Pa res bi te prosil, da preden začneš z nekimi vprašanji, vsaj osnovne informacije pridobiš in če že kaj širiš, da jih preveriš.

Se posipam s pepelom glede SAMO 1x letnega dovoljenega spreminjanja dogovorjene moči. Hvala za dokaz.

Glede tega da MI GRE 1/3 propana za SV sem izračunal iz primerjave poletnih in zimskih mesecev. Možno je seveda tudi da mi cisterna stalno spušča (čeprav jo letno preverjajo), zato sem že tudi razmišljal da bi šel raje na števec in ne akcisjko poletno polnjenje cisterne. Propan je bil v akciji 1.35€/liter, zdaj je čez 1.44€, pa še več bo. Ko smo pričeli pred 20 leti je bil pa manj kot kurilc (30 centov ?). Sedaj je stalno nad kurilcem, kurbe, pa je to v resnici odpadek pri pridelavi nafte in bi ga morali šenkat (oz. računat samo skladiščene in prevoz).

Hvala za vse konkretne kW vaših mesečnih moči. Me veseli, da TČ le morda ni tak bavbav glede tega. Saj tudi sicer pri 5kW/mesec*3.5€ ne bi bila, ampak jezilo me je da so sedaj tako "popenili" s cenami TČ in šli celo do 15k€.

Se priporočam še naprej za podatke moči, sploh takih ki imate radiatorje.
Ter za analizo različnih TČ sistemov, da vem (in drugi ki bodo to še brali) kaj vzet.

Tisto "ste me prepričali" ni bilo mišljeno, v smislu da jo moram vzet, ampak "prepričali" z odgovori. Takrat. Zdaj ste skoraj me že :)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Malo v spodnji rang tč - panasonic monoblok 9kW, dve sezoni, čez palec 500 evrov elektrike na sezono, dela pa na eni 16A varovalki. Cena z montažo malo pod štiri jurje minus subvencija. Kolega z Gorenjske ima isto, le porabo za kakšnih 100 evrov na sezono večjo. 200 kvadratov, 12 radiatorjev in 16cm stiropora

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Dajte najprej lociti UNP in zemeljski plin.
UNP je "2x" drazji od zemeljskega (pustimo ob strani lansko anomalijo) in je bil v preteklosti najdrazji energent za ogrevanje
A sploh vemo kak plin ima aless
Edit
Sedaj vidim da omenja propan
Torej UNP

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Se posipam s pepelom glede SAMO 1x letnega dovoljenega spreminjanja dogovorjene moči. Hvala za dokaz.

Glede tega da MI GRE 1/3 propana za SV sem izračunal iz primerjave poletnih in zimskih mesecev. Možno je seveda tudi da mi cisterna stalno spušča (čeprav jo letno preverjajo), zato sem že tudi razmišljal da bi šel raje na števec in ne akcisjko poletno polnjenje cisterne. Propan je bil v akciji 1.35€/liter, zdaj je čez 1.44€, pa še več bo. Ko smo pričeli pred 20 leti je bil pa manj kot kurilc (30 centov ?). Sedaj je stalno nad kurilcem, kurbe, pa je to v resnici odpadek pri pridelavi nafte in bi ga morali šenkat (oz. računat samo skladiščene in prevoz).

Hvala za vse konkretne kW vaših mesečnih moči. Me veseli, da TČ le morda ni tak bavbav glede tega. Saj tudi sicer pri 5kW/mesec*3.5€ ne bi bila, ampak jezilo me je da so sedaj tako "popenili" s cenami TČ in šli celo do 15k€.

Se priporočam še naprej za podatke moči, sploh takih ki imate radiatorje.
Ter za analizo različnih TČ sistemov, da vem (in drugi ki bodo to še brali) kaj vzet.

Tisto "ste me prepričali" ni bilo mišljeno, v smislu da jo moram vzet, ampak "prepričali" z odgovori. Takrat. Zdaj ste skoraj me že :)
Ti že z dobro regulacijo obstoječega sistema na plin in s tem da zabrišeš vso ostalo navlako ven prišparaš vsaj tretjino sedanjih stroškov. Si preračunal kok te koštajo električni radiatorji?
In ja plin in kurilc sta ratala draga ko svinja.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
In ja plin in kurilc sta ratala draga ko svinja.
Če držijo tiste cene, ki jih je Jabe objavila in bo šla cena elektrike skoraj 3x gor, potem bo z elektriko isto. Recimo, če si sedaj porabil nekje 700 EUR letno za ogrevanje, boš po novem verjetno 1.500+ EUR. Pa smo tam kot plin skoraj. Pavšalno zapisano na pamet, tako da to niso cifre, ki bi držale.
Me pa res zanima, kaj se je v teh treh letih zgodilo, da bi šla cena elektrike iz 5 centov na 15. Nategujejo nas kot...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Sama elektrika je sla iz 5 na 10+
Brez dodatkov ki si jih nastel
Je pa res da niti nekdanjih 5 niti sedanji reguliranih 10 ne dosega cene elektrike na borzi po Evropi.
Ce bi imel dobro lokacijo za SE, bi se sel prodajo elektrike. Ne postavljajo HE za brez veze penelov na obrezja akumulacij....

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če držijo tiste cene, ki jih je Jabe objavila in bo šla cena elektrike skoraj 3x gor, potem bo z elektriko isto. Recimo, če si sedaj porabil nekje 700 EUR letno za ogrevanje, boš po novem verjetno 1.500+ EUR. Pa smo tam kot plin skoraj. Pavšalno zapisano na pamet, tako da to niso cifre, ki bi držale.
Me pa res zanima, kaj se je v teh treh letih zgodilo, da bi šla cena elektrike iz 5 centov na 15. Nategujejo nas kot...
Točno razlog zakaj nisem na TČ, peletih ali podobnem, ker je to kot bi šel z dežja pod kap.... sicer še leto dni nazaj ni tko izgledalo, ampak zdej je zanimiv.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Zdaj je samo se vprašanje, koliko bo omreznina na prenešen kWh. Zaenkrat, kar so ven dali, je cena simbolicna, dosedaj je pa bila pa kar... To so prenesli na omreznino za moč, da še sončkarji kaj plačamo. Polna cena z omreznino in davkom morebiti niti ne bo kaj dosti visja, kot je trenutno reguliran max. Je pa november tu, pa se še zdaj ne ve sigurno, kake bodo cene omreznin in elektrike, tak da zaenkrat je seveda vse bolj rekla/kazala. Kmalu :fredi:

ko napovednik na TV...

• Ljubezen
Reactions: sad

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.297
113
Po kolikor jaz plačujem zadnjih 5 let, 2018 - 2023 podražitve: štrom okoli +50%, peleti +50%, drva +50%.

Konkretno, štrom položnica iz 10/2018 35€ na 10/2023 53€ (~220-240kWh), peleti 1.050g 2018 270€, danes 400€, drva prm iz 60 na 90€.

2018 sem grel hišo na pelete in drva, danes jo še na štrom in to v glavnem. SV na štrom, čisto malo na pelete. Vseh 5 zim je bilo pa za en drek. Zadnja resna zima je bila 2017 na 2018. Investicijsko gledano.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Pa to je samo poraba... Najvec denarja se zapravi pri FOMOtu. Onakkih denarjih je govora bilo pri SE kako leto nazaj (zdaj se je malo umirilo vseeno, se mi zdi) in TČjkah takoj po začetku ukrajinske-ruske vojne. Nikoli not ne dobis... So djal, ko imajo otroci denar, imajo kramarji semenj.

Meni je bolano, ko se govori o takih zneskih za stvari, ki so realno pol manj vredne (upstevajoc inflacijo glede na to, koliko sem jaz plačala, ko sem). Jurje se notri meče, da se 100€ prihrani. Kdaj mislite to notri dobiti?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Pri proizvodnji elektrike se je zgodilo zgolj to, da je visoka cena plina še vedno osnova za izračun proizvodnje v vseh elektrarnah, čeprav so praktično vsi drugi proizvodni viri DOSTI cenejši - niso pa eko.
Seveda proizvajalcem, prodajalcem in državam (DDV) ustreza tako stanje, kdo pa bi se branil ekstra zaslužkov.

Vprašanje za Jabe in ostale excell strokovnjake:
na MojElektro imam zapisane dogovorjene/obračunske moči pri samooskrbi:

25.05.2023 - vsi bloki 5,9 kW

26.07.2023 - vsi bloki 3,8 kW

23.08.2023 - vsi bloki 0 kW

vse meritve:
priključna moč 14 kW
minimalna moč 3,8 kW

Kaj zdaj pomenijo ti podatki?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa to je samo poraba... Najvec denarja se zapravi pri FOMOtu. Onakkih denarjih je govora bilo pri SE kako leto nazaj (zdaj se je malo umirilo vseeno, se mi zdi) in TČjkah takoj po začetku ukrajinske-ruske vojne. Nikoli not ne dobis... So djal, ko imajo otroci denar, imajo kramarji semenj.

Meni je bolano, ko se govori o takih zneskih za stvari, ki so realno pol manj vredne (upstevajoc inflacijo glede na to, koliko sem jaz plačala, ko sem). Jurje se notri meče, da se 100€ prihrani. Kdaj mislite to notri dobiti?
Jest mam pol investicije z letošnjo kurilno sezono not, ostalo bo not v naslednjih 4 letih, s tem, da se zdaj ne špara in je v bajti dejansko toplo.