Katero toplotno črpalko

B81

22. jul 2007
37.602
10.898
113
Ce ni izolacije na hisi, je to prvo, potem pa vec ni treba vrtin kopat in zapravit 25k na kurilnici. Potem se da ena zrak-voda.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Na te ne premamijo silni imaginarni popusti bi bil moj nasvet...

Cene so šle itak v nebo in ni problem dati 'lepega' popusta.

Jaz sem 10 let nazaj dal za TČ zrak/voda 11 kW, (navadno) peč na drva, zalogovnik 1.000 litrov (s potopljenim bojlerjem SV), 2 sončna panela.. z vso potrebno povezavo, črpalkami, ventili in navlako, ki pride zraven...11 jurjev.

(pa je bilo glavnino časa letna inflacija 2%, ter zadnjih par let malo višja...cene so pa kaj? +100%).

• Všeč mi je
Reactions: sad

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Ce ni izolacije na hisi, je to prvo, potem pa vec ni treba vrtin kopat in zapravit 25k na kurilnici. Potem se da ena zrak-voda.
Vrtina je vedno boljša varianta, ker je višji COP in ni defrostinga. Pa še zunanje enote ne rabiš.

Ampak seveda fasada prej, da bo lahko vrtina manjša in cenejša.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Bi rekel nujno. Glavna napaka spremembe kurilnice je neupoštevanje TCO in ROI in gledanje samo na ceno energenta za 2 meseca nazaj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
Vsak si izračuna ali se mu splača tako ali drugače. Pusti zdaj tco in roi za nadobudne ekonomiste. Itak ne veš kaj bo čez 2 leti, kajšele čez 5. Roi je itak tisto kjer ugotavljaš ali se splača, tco pa je v teh časih bullshit.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Ja glih to je fora ane, po domače, seba zdaj bi ali nebi butnil 20k v vrtino in tč, v hiši mu bo brez investicije toplo, a sama investicija za 20+ let energenta. Čakej zdej, bom jaz dobavil kitajsko bor mašinco za kolena vrtat.

• Všeč mi je

B81

22. jul 2007
37.602
10.898
113
Vrtina je vedno boljša varianta, ker je višji COP in ni defrostinga. Pa še zunanje enote ne rabiš.

Ampak seveda fasada prej, da bo lahko vrtina manjša in cenejša.
Se splaca glede na skupni strosek?

Mi smo namesto izolacija na hisi dali SE, da "placuje" se elektriko od hise.
Nam je pa zal, da nismo dali voda voda, ker imamo na menda 8 m ze...ampak se drugim tu masi in vedno nekaj mutijo okoli.
Skupni strosek je potrebno pogledat. 20 je izolacija in 25 je baje vodavoda (pri nas je bolj 18k, nima vsak kar 40+ k za odkartat.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Se splaca glede na skupni strosek?

Mi smo namesto izolacija na hisi dali SE, da "placuje" se elektriko od hise.
Nam je pa zal, da nismo dali voda voda, ker imamo na menda 8 m ze...ampak se drugim tu masi in vedno nekaj mutijo okoli.
Skupni strosek je potrebno pogledat. 20 je izolacija in 25 je baje vodavoda (pri nas je bolj 18k, nima vsak kar 40+ k za odkartat.
Z vodo so problemi, ko ti že sam ugotovil. Če pa se ekonomsko splača pa je druga stvar. COP je blizu 6 skoraj cel čas, pri zraku pade pod 4 ko so v igri defrosti in vklopi grelcev.

Jaz nisem niti gledal ekonomske računice, pač nisem želel imeti zunanje enote in se ubadati z glasnostjo pa defrosti. Me pa je geosonda stala 4500€ "na ključ" - torej cevi v kurilnico.

• Všeč mi je
5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Z vodo so problemi, ko ti že sam ugotovil. Če pa se ekonomsko splača pa je druga stvar. COP je blizu 6 skoraj cel čas, pri zraku pade pod 4 ko so v igri defrosti in vklopi grelcev.

Jaz nisem niti gledal ekonomske računice, pač nisem želel imeti zunanje enote in se ubadati z glasnostjo pa defrosti. Me pa je geosonda stala 4500€ "na ključ" - torej cevi v kurilnico.
No ja, glasnost pa danes pri kvalitetnejših toplotnih črpalkah ni več problem. Defrosti pa se pojavljajo v prehodnem času, ko je že hladno, je pa še visoka relativna vlaga v zraku. Pri večjem minusu je zrak že tako suh, da se defrosti pojavljajo zelo redko.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
sam se bi nagibal k zemlja-voda(geosonda), ampak razmišljam da bi vseeno dal voda-voda (da lahko koristim še za zalivanje),
razen če tisti, ki vrta geo (50m+) itak lahko za isti denar poleg zavrta še eno cev (samo do 20m) za vodo za namakanje ?

+ prosim za info, katera voda-voda ali zemlja-voda TČ zasede po širini najmanj (višina je lahko 2.4m), širino bi imel pa najraje 60cm,
in ima zalogovnik čimnižji (pa lahko ful širok, da ga lahko postavim pod stopnice -- razen če lahko zalogovnik kr prekucneš vodoravno:) ?
(radiatorsko ogrevanje imam)

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
sam se bi nagibal k zemlja-voda(geosonda), ampak razmišljam da bi vseeno dal voda-voda (da lahko koristim še za zalivanje),
razen če tisti, ki vrta geo (50m+) itak lahko za isti denar poleg zavrta še eno cev (samo do 20m) za vodo za namakanje ?

+ prosim za info, katera voda-voda ali zemlja-voda TČ zasede po širini najmanj (višina je lahko 2.4m), širino bi imel pa najraje 60cm,
in ima zalogovnik čimnižji (pa lahko ful širok, da ga lahko postavim pod stopnice -- razen če lahko zalogovnik kr prekucneš vodoravno:) ?
Sistem zemlja-voda nima nič skupnega z geosondo. Geosonda je potrebna za sistem voda-voda, za sistem zemlja-voda pa uporablja zemeljski kolektor (plastične cevi, (podobno kot pri talnem gretju) položene na globini od 1,20 do 1,50 m (odvisno od vrste zemlje). Za zemeljski kolektor rabiš primerno površino tal v bližini hiše v površini približno 1,5 do 2 kratnik površine hiše (zopet odvisno od vrste zemlje: ilovica je najboljši prevodnik, peščena ali gramozna zemlja pa najslabši).

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Janez Kranjski, pišeš neumnosti. Zaprti sistem zemlja-voda je lahko z vertikalnim zemeljskim kolektorjem (geosonda) ali pa s horizontalnim. Geosonda je tehnično najboljša rešitev, vendar najdražja. Če nimaš na voljo dovolj velike parcele za horizontalni kolektor, je geosonda edina možnost za toplotno črpalko zemlja-voda. Vrtina za odprti sistem voda-voda pa nima veze z geosondo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in philips

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.969
113
Sistem zemlja-voda nima nič skupnega z geosondo. Geosonda je potrebna za sistem voda-voda, za sistem zemlja-voda pa uporablja zemeljski kolektor (plastične cevi, (podobno kot pri talnem gretju) položene na globini od 1,20 do 1,50 m (odvisno od vrste zemlje). Za zemeljski kolektor rabiš primerno površino tal v bližini hiše v površini približno 1,5 do 2 kratnik površine hiše (zopet odvisno od vrste zemlje: ilovica je najboljši prevodnik, peščena ali gramozna zemlja pa najslabši).

Prosim?!

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Janez Kranjski, pišeš neumnosti. Zaprti sistem zemlja-voda je lahko z vertikalnim zemeljskim kolektorjem (geosonda) ali pa s horizontalnim. Geosonda je tehnično najboljša rešitev, vendar najdražja. Če nimaš na voljo dovolj velike parcele za horizontalni kolektor, je geosonda edina možnost za toplotno črpalko zemlja-voda. Vrtina za odprti sistem voda-voda pa nima veze z geosondo.
Mogoče se nisem ravno pravilno izrazil. Zemlja-voda pomeni, da toploto odjemamo iz zemlje, prenosni medij je pa voda v zaprtem sistemu. Res je lahko sistem z zemeljskim kolektorjem ali z geosondo. Voda-voda pa pomeni, da izkoriščamo toploto podtalnice, ki jo po eni cevi črpamo navzgor, po odvzemu toplotne energije pa ohlajeno vodo vračamo v podtalje. Se posujem s pepelom ;) https://www.vaillant.si/uporabniki/...cne-tehnologije/toplotne-crpalke/zemlja-voda/

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
jao, jao, kolk enga trolanja in prerekanja zarad malenkosti, da bi pa kdo kaj uporabnega na moja vprašanja odgovoril,
pa ne :) ?!

===
Sam se nagibam k zemlja-voda(geosonda), ampak razmišljam da bi vseeno dal voda-voda (da lahko koristim še za zalivanje),

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113

Meni so 12m vrtino za studenec zvrtali na drugem koncu parcele kar gratis za ogrevanje mašine. 15 min pa je bilo konec. Tako da definitivno raje geosondo in ločeno vrtino za vodo.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Alesss