Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Ja, prav res... Placujem tisto zavarovanje, ker kaj ce gre vse v maloro, da bo vsaj malo ceneje. Ko gre za malenkosti, pa pozabim. Hvala, da si me spomnil.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Dodatno strojelomno zavarovanje ogrevalnega sistema

To sploh vedo nisem da obstaja pri Generaliju :D Koliko okvirno stane ta opcija in ali misliš da je tukaj zraven tudi notranja + zunanja enota TČ? Če ja, potem verjetno tolčejo amortizacijo če ti na TČ po 7-ih letih odleti kompresor?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Slabih 30€ za 8700€ kritja. Kako obracunavajo, jaz iz splošnih pogojev ne razumem. Lahko kasneje prepisem, ce želiš. bom sla nazaj v fascikle. Tokrat niso odstevali ničesar, TČ in vse njene pritikline je stara 8 let. Nima veze zunanja ali notranja enota...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
No daj, bom pa tudi jaz danes pregledal malo splošne pogoje ker če ti odleti kompresor na 8 let stari TČ in če ti plačajo novega v celoti to ni drago.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ne najdem v splošnih pogojih strojelomnega zavarovanja ogrevalnega sistema, verjetno sem šantav?

Samo 14. člen

1) instalacije zavarovane nepremičnine;
2) naprave na prostem, po pogojem, da so zavarovane tudi naprave na prostem;
3) tehnike bazenov (obtočna črpalka, filtrirna naprava, luči, sesalne naprave, naprave za ogrevanje, krmilni sistem) in ogrevalne naprave ter krmilni sistem zavarovane savne pod pogojem, da so zavarovani tudi plavalni in masažni bazeni ter savne;
4) sončne elektrarne za individualno samooskrbo pod pogojem, da je zavarovana tudi sončna elektrarna za individualno samooskrbo.

ter 18. člen

1) strojelomno zavarovanje gospodinjskih aparatov in naprav;
2) strojelomno zavarovanje mobilnih telefonov, prenosnih in tabličnih računalnikov;
3) dodatno zavarovanje medicinskih pripomočkov;
4) dodatno zavarovanje glasbil;
5) dodatno zavarovanje robotske kosilnice;
6) dodatno zavarovanje živali.

Drugače pa pri strojelomnem zavarovanju gospodinskih aparatov amortizacija kar lepo dol klesti, že po 1 letu dobiš samo 90%, po 8-ih letih zgolj še 20%.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Upam, da se vidi...

Očitno so pogoji pri na novo sklenjenih policah drugačni, če tega ni več vmes. Vseeno, če mi kdo razloži tole, bi bila hvaležna. meni polica še en čas velja...

Priponke

• STROJELOM-images.zip
    2,1 MB · Ogledi: 123

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Toplotno črpalko imaš ti zavarovano pri strojelomu "zunanjih naprav" namreč pri strojelomu ogrevalnih naprav ni TČ.

In potem glede amortizacije:

Zavarovani predmeti do starosti 5 let so zavarovani na novo vrednost. Zavarovalna vsota je v takih primerih enaka novi nabavni vrednosti predmeta. Predmeti stari 5 ali več let so zavarovani na dejansko vrednost, njihova zavarovalna vrednost je nova nabavna vrednost zmanjšana za znesek obrabe, starosti in ekonomske ter tehnične zastarelosti (amortizacije).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Čeprav dvoumno:

čistlne naprave in toplotne črpalke na zavarovalnem kraju izven
zavarovane stavbe

Nikjer pa ne piše kaj je z strojelomom notranjo enoto TČ.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Glede na tvoje odgovore se mi zdi, da nisi odprl mojega zipa... Na polici piše točno to, kar sem zgoraj navedla: "Dodatno strojelomno zavarovanje ogrevalnega sistema" in ne zunanjih naprav in tako je tudi v pogojih, ki sem jih pripela. TČ je seveda zraven, poudarjena posebej je samo zunanja enota, pa ne zato, ker notranja ne bi bila zraven, ampak ker zavarovanje praviloma velja za stvari v bajti izven pa ne. Torej poudarek, da sta tukaj, kljub temu da sta zunaj, zavarovana še MČN in zunanja enota TČ (ne pa morebiti klime?). Poleg tega je zavarovano na novo vrednost, razen če je dogovorjeno drugače, kar pa pri meni ni.

Mislim, da tolmačim prav, glede na to da mi je bil povrnjen celoten znesek na računi. 3p ventil je notri, TČ je montirana kaki mesec manj kot 9 let.

ps
tudi za SE imam drugačne pogoje še. po teh novih bi morala še nekaj doplačati, trenutna polica mi pa krije brez doplačil, razen če bi hotela znesek povečati.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hmmm sem odprl tip, notri sta 2 faila? Izseka iz splošnih pogojev, nobene police? 0001 in 0002 jpg?

Kopirano iz teh tvojih listin:

Ogrevalni sistem: kotli, gorilniki, obtočne črpalke, crpalke za črpanje olja, krmilne in
regulacijske naprave za pripravo tople vode, vgrajene klimatske naprave (split sistem), solarne naprave in sončni kolektorji. K temu šteje tudi ogrevalne naprave za savne, parne kopeli in
plavalinega bazena so vse vgrajene instalacije v stavbi

Potem pa imaš:

Naprave na prostem: Čistlne naprave in toplotne črpalke na zavarovalnem kraju izven zavarovane stavbe.

Po potem sklepam da nimaš TČ zavarovane pri ogrevalnih sistemih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Ne, postavko s police sem prepisala. Lahko mi verjames na besedo. Ali moram se enkrat brskati?

Kar se pogojev tiče:
Pa saj ti piše: vse instalacije znotraj zgradbe

K temu pa dodas se zunanjo enoto TČ in MČN. Ne steje pa se sem zraven npr vsa ogrevalna masinerija za savne, bazene ipd, ce in kolikor so zunaj stavbe.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pa verjamem ti no, pogovarjamo se o splošnih pogojih oz. o tem kar oglašujejo. In še nekaj, strojelom instalacij je nekaj popolnoma drugega, instalacija je instalacija. Nevem očitno vsak od naju drugače razume splošne pogoje. Trudim se zgolj razumeti kateri strojelom ti je to pokril, nič drugega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
To pa sigurno strojelom ogrevalnih naprav, ker je to tudi edini strojelom, ki ga placujem in ga imam na polici. Drugace ne more biti.