Katero toplotno črpalko

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Takrat ko ti pritece v nekaj sekundah jo je nekaj minut pred tabo tocil.
Ampak da traja pet minut ienpa too much. Tudi ce imas colsko povezavo, ceprav dvomim. Mogoce ves presek cevi od kurilnice do kopalnice?
Ce je alumplast, je obicajno od dcl do 2dcl vode/m cevi.
Ce imas 10m cevi do kopalnice je to do neoje 2l vode. To pa ne more tect 5 minut.
Cev je še stara (ni plastična), ker je hiša starejša ... , kurilnica je pa izven hiše v drugi stavbi ... lahko izmerim jutri.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.162
113
Kaj če mu je zamenjal cevi, dovod hladne in odvod tope vode. Sedaj mu pa zajema vodo na dnu bojlerja? Teoretično čisto ma dnu lahko stoji hladna voda in dokler se ta ne izčrpa ima problem.

• Všeč mi je
Reactions: igi

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Ja ampak je en od bolj verjetnih vzrokov.

Drugače pa je kot je igi napisal, najprej preveriš temp. vode v zalogovniku preden začneš točit.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Imam eno vprašanje če kdo slučajno obvlada delovanje toplotnih črpalk ... ker monter mi zaenkrat ne zna objasniti zadeve oziroma pravi da je to normalno ...

In sicer skupaj z ogrevanjem hiše, se s toplotno črpalo ogreva tudi sanitarna voda. Zdi se mi zdi rahlo čudno oz. nekonsistentno delovanje gretja vode, ker je enkrat topla voda v pipi takoj, drugič pa odpreš vodo in čakaš 5-10 minut da pride topla voda (kar se mi zdi ogromna potrata vode). Zjutraj recimo, ko vstanem in se pripravljam za službo tudi po 10 minutah točenja ni tople vode v pipi, enkrat je pa lahko takoj po parih sekundah.

Pri enako oddaljenem sistemu prej (peč na pelete in zalogovnik sanitarne vode sta bila na istem mestu kot sedaj nov sistem) nikoli ni bilo tako – da bi topla voda potrebovala 10 minut, da pride do pipe.

Se komu sanja ... je to pravilno delovanje in je pač to tako ali ...

Hvala.

Kot je že nekdo napisal pred mano...napiši kak bojler imaš (ločena enota, ali imaš potopljenega v večjem zalogovniku).

Ena od možnih opcij/razlag...v primeru, ko topla voda ne priteče - je situacija, ko TČ začne segrevati SV in pride ob tem do mešanja vode v SV po višini, kar ima posledico padec temperature (voda se v zalogovniku plasti po višini..topla zgoraj, hladnejša se 'odlaga' spodaj..ko se začne proces gretja (z TČ preko kače) lahko pride do mešanja vode). Zato traja, da se voda toliko nagreje, da tebi 'začne teči topla voda'.
V drugem primeru TČ miruje, voda je normalno splasti in ti ob odprtju pipe dobiš takoj višji sloj vode = toplo vodo.
Take zadeve se bolj izrazijo ravno pri TČ, ki segrevajo SV na razmeroma nižje temperature (43 do 45 stopinj).

Tko da...ko ne bo tople vode takoj, pojdi pogledat če slučajno takrat TČ greje SV (to boš videl po temperaturi izstopne vode iz TČ..ker če imaš talno bo izstopna temp. (ne vem) 28 stopinj (mlačno), ko bo grela SV pa bo npr. 45 stopinj /vroče).

Seveda..manjka nam info kak zalogovnik sanitarne vode imaš..ali je samostojen, ali je kombiniran, (da je SV potopljen v večjem zalogovniku,..), litraža.

(ups..opazil da si to že naredil....!)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.532
113
5m lajtunga bi čisto ustrezala tistim nekaj sekndam, oziroma bi tudi sedaj moralo bit tako kot prej. Pet minut bi morala skor iz drugega konca ulice pritečt, 10 minut pa z drugega konca mesta. Bi se pri mojih sumih pridružil kolegom soforumašem, in sicer, da so ti inštalaterji nekaj na grdo zaštrikali in to definitivno ni normalno, pa lahko vodovodar še tako trdi, da je.

• Všeč mi je
Reactions: igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Kot je že nekdo napisal pred mano...napiši kak bojler imaš (ločena enota, ali imaš potopljenega v večjem zalogovniku).

Ena od možnih opcij/razlag...v primeru, ko topla voda ne priteče - je situacija, ko TČ začne segrevati SV in pride ob tem do mešanja vode v SV po višini, kar ima posledico padec temperature (voda se v zalogovniku plasti po višini..topla zgoraj, hladnejša se 'odlaga' spodaj..ko se začne proces gretja (z TČ preko kače) lahko pride do mešanja vode). Zato traja, da se voda toliko nagreje, da tebi 'začne teči topla voda'.
V drugem primeru TČ miruje, voda je normalno splasti in ti ob odprtju pipe dobiš takoj višji sloj vode = toplo vodo.
Take zadeve se bolj izrazijo ravno pri TČ, ki segrevajo SV na razmeroma nižje temperature (43 do 45 stopinj).

Tko da...ko ne bo tople vode takoj, pojdi pogledat če slučajno takrat TČ greje SV (to boš videl po temperaturi izstopne vode iz TČ..ker če imaš talno bo izstopna temp. (ne vem) 28 stopinj (mlačno), ko bo grela SV pa bo npr. 45 stopinj /vroče).

Seveda..manjka nam info kak zalogovnik sanitarne vode imaš..ali je samostojen, ali je kombiniran, (da je SV potopljen v večjem zalogovniku,..), litraža.

(ups..opazil da si to že naredil....!)
Nova micka, kjer je boljer sanitarne vode integriran z notranjo enoto menda "zna" ta boljer izkoristiti kot zalogovnik za odtaljevanje zunanje enote... In če uletiš takrat z zahtevo po topli vodi, se lahko načakaš.

Še vedno pa sem mnenja, da je nekaj narobe priklopljeno. Če bo kakšna slika situacije pa lahko naprej debatiramo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Pa ne more za defrost ponucat celga bojlerja vode.
sej še ne vemo koliko ga ima. In ja kamot ga ponuca.

Pri starših so radiatorji. Stari, debeli z veliko vode in instalacija iz colskih ali še debelejših cevi. Sem računal tako na približno in je v sistemu skor 400l vode. Ko gre TČ (14kW) v defrost, temperatura radiatorjev OBČUTNO pade.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Nova micka, kjer je boljer sanitarne vode integriran z notranjo enoto menda "zna" ta boljer izkoristiti kot zalogovnik za odtaljevanje zunanje enote... In če uletiš takrat z zahtevo po topli vodi, se lahko načakaš.

Še vedno pa sem mnenja, da je nekaj narobe priklopljeno. Če bo kakšna slika situacije pa lahko naprej debatiramo.
Kolk ma ta Mici velik boljer?
Glede na to, da je Verjetno izvedba bojlerja All in One box, skorja ni možno, da je kaj narobe povezano s strani Micke...

Pa kdo normalen nebi zaprl pipe za toplo vodo, če ti 10 minut teče iz pipe mrzla voda...Micka pa tudi nima kapacitete, da bi vodo segrevala v prostem pretoku (oz. če da recimo 8-10kW toplotne moči na ogrevanje sanitarne vode je to celo možno, pri majhnem pretoku. na pipi)...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113

Pri starših so radiatorji. Stari, debeli z veliko vode in instalacija iz colskih ali še debelejših cevi. Sem računal tako na približno in je v sistemu skor 400l vode. Ko gre TČ (14kW) v defrost, temperatura radiatorjev OBČUTNO pade.
Ne more ponucat vse toplote v boljerju...Ne gre...Voda nad izmenjevalcem se ne ohlaja....dokler ne pade spodaj pod +4°C in smo na pragu zaledenitve bojlerja....Praktično bi se ti moral na vrhu bojlerja začet tvorit led....kot pri bajerju, ki zamrzne od zgoraj navzdol....

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Ne more ponucat vse toplote v boljerju...Ne gre...Voda nad izmenjevalcem se ne ohlaja....dokler ne pade spodaj pod +4°C in smo na pragu zaledenitve bojlerja....Praktično bi se ti moral na vrhu bojlerja začet tvorit led....kot pri bajerju, ki zamrzne od zgoraj navzdol....

Ni čisto tako, ker micka pri "all in one box" ima menda "zunanji" izmenjevalec in ne potopljene kače. In potem črpalka "vrti" vodo iz bojlerja skozi izmenjevalec. Zato pa tako hitro segreje vodo na praktično celem volumnu. In ko primerjaš je 200 litrov "micka sistem" skoraj enakovreden 300 litrov klasike.

Nimam, da bi lahko iz izkušenj povedal kako dejansko deluje, ampak tako so mi povedali kolegi, ki montirajo te zadeve.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.532
113

Ker ponuca energijo za defrost in tacajt obrne mešalni ventil in šiba v krog nižjo T. Ne verjamem pa, da bi blo mišljeno tko, da ti komplet bojler sanitarne vode ponuca. In teče voda 10 minut in čudežno kr topla voda prteče neki ne štima kle . Tole diši po enmu zahebu v inštalaciji al pa načrtovanju, al pa v nastavitvah regulacije.
Lohk pa prepozn začne filat sanitarno vodo in je mrzla po celem bojlerju preden vklopi pumpo za filat in je treba sam prav nastavit. Brez sheme tipal in inštalacije pa lohk sam ugibamo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.532
113
Ni čisto tako, ker micka pri "all in one box" ima menda "zunanji" izmenjevalec in ne potopljene kače. In potem črpalka "vrti" vodo iz bojlerja skozi izmenjevalec. Zato pa tako hitro segreje vodo na praktično celem volumnu. In ko primerjaš je 200 litrov "micka sistem" skoraj enakovreden 300 litrov klasike.

Nimam, da bi lahko iz izkušenj povedal kako dejansko deluje, ampak tako so mi povedali kolegi, ki montirajo te zadeve.
Pol pa sam prepozn začne filat. Al sta pa clo odjem in povrat zamenjana.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113

Zunanji izmenjevalec pojasni zadevo....če bi pa poznali še lokacijo priklopov tega izmenjevalca na boljer bi bili pa če malo bolj razsvetljeni...

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Bojler oziroma zalogovnik SV je samostojen ... je pa tale:
Bojler za sanitarno vodo TermoPlus® HR 300L
Pozicija zajema:
Bojler za sanitarno vodo TermoPlus® 300L
Električni grelec 3 kW (rezervno ogrevanje san. vode; anti-legionelni program)
Tri-potni preklopni ventil s pogonom (omogoča preklop TČ med ogrevanjem objekta in ogrevanjem sanitarne vode)

Monter mi je pred časom napisal, da: Kar se tiče ogrevanja pa lahko povečate krivuljo na tč in tudi na toplotni nastavite obtočno črpalko Wilo na večjo stopnjo (pritisnete zeleno tipko na njej).

Priponke

• Cirkulacija (002).jpg
    Cirkulacija (002).jpg
    858 KB · Ogledi: 126
  • Obtočna.jpg
    Obtočna.jpg
    996,7 KB · Ogledi: 126
  • izvedena 4.jpeg
    izvedena 4.jpeg
    1 MB · Ogledi: 123

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
To da dvigni krivuljo ali povečaj obtočno črpalko nima nobene veze s tvojo težavo. Tudi to kar sem pisal zgoraj ne, ker imaš ločen bojler.

Vemo pa sedaj nekaj več. In naslednji korak naj bo, da preden odpreš pipo, poglej na bojler kako topla voda je v njem.

In mogoče narediš še sliko bojlerja zadaj, in označi (če veš) katera cev gre v hišo za toplo vodo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Zunanji izmenjevalec pojasni zadevo....če bi pa poznali še lokacijo priklopov tega izmenjevalca na boljer bi bili pa če malo bolj razsvetljeni...
v prilogi en naključen diagram, kako je micka narejena in zakaj je ta njihov "all in one" tako zanimiv in poseben (izredno hitro segreje CELOLTNO prostornino bojlerja in sama prostornina je dosti večja, kot pri bojlerjih z enako kapaciteto ker v njen ni kače, ki bi zavzema prostornino)

Priponke

• Posnetek zaslona 2023-01-30 195816.jpg
    Posnetek zaslona 2023-01-30 195816.jpg
    48,9 KB · Ogledi: 94
  • Všeč mi je
Reactions: tony

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
To da dvigni krivuljo ali povečaj obtočno črpalko nima nobene veze s tvojo težavo. Tudi to kar sem pisal zgoraj ne, ker imaš ločen bojler.

Vemo pa sedaj nekaj več. In naslednji korak naj bo, da preden odpreš pipo, poglej na bojler kako topla voda je v njem.

In mogoče narediš še sliko bojlerja zadaj, in označi (če veš) katera cev gre v hišo za toplo vodo.
Tudi meni se zdi, da je lahko odvzem tople vode izveden precej pod vrhom bojlerja....Škoda, ker ni kar z vrha, itak maš eksanzijo na sanitarni vodi...Priključke rabimo videt...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
v prilogi en naključen diagram, kako je micka narejena in zakaj je ta njihov "all in one" tako zanimiv in poseben (izredno hitro segreje CELOLTNO prostornino bojlerja in sama prostornina je dosti večja, kot pri bojlerjih z enako kapaciteto ker v njen ni kače, ki bi zavzema prostornino)
Hvala z shemo...
V bistvu premeša vodo, kar je dobro za COP,

Ampak po sliki ne premeša cca zgornje 1/3 vode. Ta se še vedno segreva preko konvekcije....

Tak sistem si lahko vsak sam naredi...Dodatna črpalka, ploščati izmenjevalec in dva priključna na bojlerju rabiš prosta ali dodat T kose (če jih ni frej).. Tisto z volumnom kače pa ni tako zelo pomembno pri celotnem volumnu bojlerja... Tudi kaša v bojlerju ima namreč višjo temperatiro kot voda v bojlerju (med ogrevanjem sanitarne vode)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in igi