Katero toplotno črpalko

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Sem pa sedajle meril in ke trenutno rabilo 40 sekund da je prisla topla voda…
Je pa taka situacija v kurilnici … ogrevanje vode pa kaze na pavzi

Priponke

• 65EBD60A-2E18-4BCB-B558-837DC4A31192.jpeg
    65EBD60A-2E18-4BCB-B558-837DC4A31192.jpeg
    2,9 MB · Ogledi: 103
  • 9DDC40DE-8FF7-4C97-92AA-3D8FBC08CBBE.jpeg
    9DDC40DE-8FF7-4C97-92AA-3D8FBC08CBBE.jpeg
    2 MB · Ogledi: 98

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Še označi katera cev je dovod mrzle vode v bojler (mora biti spodnja) in dovod (ta mora biti zgornja)

Še to..A bojler res nima nobenega priključka več nad zgornjim priključkom..... Ker potem zgornjih cca 30-50 cm (izmeri koliko je od zgornje cevi do vrhe bojlerja) predstavlja zate neuporabno količino tople vode, ki jo nikoli ne boš dobil iz bojlerja.... Namesto kapacitete 300 litrov imaš kapaciteto nekje med 200 in 250l
Slika 3 … leve cevi so dovod mrzle vode iz vodovodnega omrezja … desne gredo pa v hiso s toplo vodo

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Slika 3 … leve cevi so dovod Na levi sliki tista cev, ki ima odzračevalni lonlek gor mora biti dovod mrzle vode....
Iz fotografij se ne vidi najbolje Naredi eno panoramsko, ali 1 označi kaj pride v bojler po posameznem priključku (vidi se jih 5)....

BTW...Temperatura vode 52°C na termometru je kar precej visoka za TČ....

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Tri strani brihtola pa noben nima 5% pojma o čem govori.

Tu je edina rešitev da se na licu mesta pogleda kako je izvedena inštalacija, se pomeri temperature, in testira zadevo.
Pa to mora narediti nekdo ki ve kaj dela.

Dotični monter je očitno šalabajzer, če ne zna rešiti zadeve.

Mogoče se pa ti ponudiš in pogledaš zadevo, ker drugi pač še nismo videli TČ od blizu in pač teorijo zganjamo :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Sem pa sedajle meril in ke trenutno rabilo 40 sekund da je prisla topla voda…
Je pa taka situacija v kurilnici … ogrevanje vode pa kaze na pavzi
Ja dobro, če smo sedaj na 40 sekundah, potem zadeva ni več tako problematična in je lahko dejansko OK, če gre cev nekje po hladnih prostorih.

Temperatura voda je že precej na zgornji meji priporočila.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Ja dobro, če smo sedaj na 40 sekundah, potem zadeva ni več tako problematična in je lahko dejansko OK, če gre cev nekje po hladnih prostorih.

Temperatura voda je že precej na zgornji meji priporočila.
Na koliko se pa lahko nastima da je optimalno?
Ker ogrevanje imam ze na -7 kolikor je tista default krivulja pa se je kar toplo v prostorih

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Ker ogrevanje imam ze na -7 kolikor je tista default krivulja pa se je kar toplo v prostorih
Mišljena je temperatura vode v Bojlerju...termometer na tvoji sliki kaže 52°C..To je za TČ ki jo imaš zelo visoka temperatura..Jaz imam tam nekje okoli 40-42°C
Te pa razumem, da ste šli tako visoko nastavit v želji da dobite toplo vodo za umivanje čim prej...

• Všeč mi je

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Še označi katera cev je dovod mrzle vode v bojler (mora biti spodnja) in dovod (ta mora biti zgornja)

Še to..A bojler res nima nobenega priključka več nad zgornjim priključkom..... Ker potem zgornjih cca 30-50 cm (izmeri koliko je od zgornje cevi do vrhe bojlerja) predstavlja zate neuporabno količino tople vode, ki jo nikoli ne boš dobil iz bojlerja.... Namesto kapacitete 300 litrov imaš kapaciteto nekje med 200 in 250l
Če je to Seltronov bojler gre odjemna cev od priklopa poševno pod vrh.

• Všeč mi je

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje

Žal ne poznam nastavitev tvoje TČ...

Bo potrebno monterja dobiti nazaj in naj uredi tako kot se zagre. Da bi TČ nastavil iz prve in nikoli več prišel nazaj bo kar težka. Sploh, če je krmiljeno po zunanji temperaturi.
Krivulja, ki jo ti spuščaš je verjetno za ogrevalni krog. Če je še vedno pretoplo v prostorih bo treba krivuljo postaviti drugače.
Sanitarna voda ima v meniju svojo nastavitev. Praviloma dve vrednosti. Eno, ko začne segrevati sanitarno vodo in drugo, ko je dovolj topla.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Bom jutri pogledal ce je kaksna nalepka gor … temperatura je nastavljena s strani monterjev te nisem nic spreminjal

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Žal ne poznam nastavitev tvoje TČ...

Bo potrebno monterja dobiti nazaj in naj uredi tako kot se zagre. Da bi TČ nastavil iz prve in nikoli več prišel nazaj bo kar težka. Sploh, če je krmiljeno po zunanji temperaturi.
Krivulja, ki jo ti spuščaš je verjetno za ogrevalni krog. Če je še vedno pretoplo v prostorih bo treba krivuljo postaviti drugače.
Sanitarna voda ima v meniju svojo nastavitev. Praviloma dve vrednosti. Eno, ko začne segrevati sanitarno vodo in drugo, ko je dovolj topla.
Sej zato sem ga vprašal, kok tipal ma peljanih iz bojlerja v avtomatiko. Ne vem no, da se dec pod 75 let vsaj mal ne sprehod čez meni od ogrevanja je men mal čudno, še bolj čudno pa je, da čaka 10 minut na toplo vodo. Ni čudno, da pol šalabajski med monterji še imajo delo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.931
113
pri taščici
Sidec po sliki, ima clovek v bojlerju skoraj 60C.
Tako da topla voda v njem je.
Daj povej model bojlerja, da vidim shemo prkljuckov na njem.
To kar imas ti, je bojler in ne zalogovnik.
Bojler je za sanitarno vodo, zalogovnik je za ogrevalno vodo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.931
113
pri taščici

Ponavadi ima bojler v notranjosti "kljuko" proti vrhu v takem primeru. Spodaj pa proti dnu. Vsaj sodec po slikah na spletu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.931
113
pri taščici
Kaj pa je ta označena cev? Običajno ima zalogovnik oziroma bojler 4 priključke.Poglej priponko 63261
Oznacena cev je po moji logiki dotok mrzle pitne vode v bojler. Za moje pojme precej visoko.
V nastavitvah tc je treba pogledat za histerezosanitarne vode in nastavitev temperature vode.
Kje imas tipala za temperaturo na bojlerju? Jih ne vidim.
Toplo vodo v mmoral dobiti v minuti po tistih 10m cevi. Raxen ce imas na teh 10m se kak.kuhinjski.bojler, ki ti dela zgago.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Zdj če imaš v bojlerju 40 stopinj...al pa 70 ali 80 stopinj...je ogromna razlika v količini tople vode iz pipe. Sam to itak brez veze razlagat krivuljašem.
Da so pa črpalkarji konkretno šokirani pri 55 stopinjah v bojlerju je pa neprecenljivo :valjamse:
In da moraš čakat 10 minut na toplo vodo...ti ne preostane kot da vzameš fleksarco, odžagaš vse priključke in vse skupaj fukneš v kontejner saj je itak neuporabno.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.989
6.162
113
Oznacena cev je po moji logiki dotok mrzle pitne vode v bojler. Za moje pojme precej visoko.
V nastavitvah tc je treba pogledat za histerezosanitarne vode in nastavitev temperature vode.
Kje imas tipala za temperaturo na bojlerju? Jih ne vidim.
Toplo vodo v mmoral dobiti v minuti po tistih 10m cevi. Raxen ce imas na teh 10m se kak.kuhinjski.bojler, ki ti dela zgago.
Po mojem je dotok mrzle pitne vode spodaj kjer je bakrena cev.