Katero toplotno črpalko

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Raje ne štimaj nobenih nastavitev ampak pokliči nekoga, da ti pride pogledat vezavo.

Meni je čudno zakaj imaš 5 cevi v bojlerju.

Pri meni na bojlerju: čisto spodaj dotok mrzle vode, potem nad tem riklauf, potem gor vorlauf (dotok tople vode iz TČ oz. 3pot. ventila), čisto na vrhu pa izhod tople vode. Lahko pa me Igi popravi pri pravilnih izrazih :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi
19. jul 2007
2.890
1.605
113
Ne še ... enkrat je v redu enkrat ne ... sem pa našel v servisnem meniju hitrost črpalke za toplo vodo in je na 2 ... če to dvignem bo hitreje pognalo vodo po sistemu?
Kroženje vode je pomembno pri ogrevanju (talnem, radiatorskem) ali pa cirkulaciji tople sanitarne vode, kadar pač je prisotna.

Tvoja pipa in inštalacija do tam je mrtev rokav. Ti moraš vso hladno vodo iz tega mrtvega rokava spravit ven in jo nadomestiti z toplo vodo. Tukaj ni nobenega kroženja vode do konstantega vira tople vode, kar naj bi bil v tvojem primeru bojler za toplo vodo (oziroma cirkulacija).

Daj izmeri z nekim vedrom, koliko vode sploh stočiš ven, ko odpreš pipo, do takrat ko pride topla voda.

Če imaš tanek dovod (1/2" dovod, DN15) imaš v 1 metru cevi 0,17 L vode (tudi pri močnejšem dovodu: (3/4" dovod, DN20 imaš 0,31 L/tm).
Tako si lahko tudi izračunaš, koliko vode boš vedno moral iztočit preden ti pride topla voda glede na dejansko izvedbo inštalacije.

Glede na to, da smo na Alterju :cheer: :cheer:
- seveda moraš še upoštevat, koliko se ti ohladi voda medtem, kot ti teče od bojlerja po hladnih ceveh do pipe

ključni parameti pa so:
- temperatura v bojlerju
- pretok (čas) - seveda ni vseeno ali je pipa odprta na polno ali na pol
- toplotna kapaciteta materiala (pocinkane cevi, aluplast, baker)
- toplotna prevodnost inštalacije - pocinkane cevi, aluplast, baker skupaj z izolacijo (filc, razni ...flex-i)

• Všeč mi je
Reactions: igi
19. jul 2007
2.890
1.605
113
Še primer standadnega bojlerja za toplo vodo priklopljenega na nek vir ogrevanja (peč, TČ, ...):
h1 - dovod hladne pitne vode
h2 - odovod gretja iz peči
h4 - dovod gretja iz peči
h5 - odvod tople pitne vode - vezava na hišno inštalacijo

1675250131838.png

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Raje ne štimaj nobenih nastavitev ampak pokliči nekoga, da ti pride pogledat vezavo.

Meni je čudno zakaj imaš 5 cevi v bojlerju.

Pri meni na bojlerju: čisto spodaj dotok mrzle vode, potem nad tem riklauf, potem gor vorlauf (dotok tople vode iz TČ oz. 3pot. ventila), čisto na vrhu pa izhod tople vode. Lahko pa me Igi popravi pri pravilnih izrazih :)
5. cev naj bi bila cirkulacija....

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Ne še ... enkrat je v redu enkrat ne ... sem pa našel v servisnem meniju hitrost črpalke za toplo vodo in je na 2 ... če to dvignem bo hitreje pognalo vodo po sistemu?
Iz katerega konca pa si?

Predvsem spremljaj kaj se dogaja s temperaturo vode v bojlerju. Kdaj in kolikokrat jo TČ dogreje, ali ti kdaj pade pod 40 stopinj.
In pa on predlog zgoraj, da izmeri z vedrom koliko vode moraš stočiti, da prideš do tople.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Iz katerega konca pa si?

Predvsem spremljaj kaj se dogaja s temperaturo vode v bojlerju. Kdaj in kolikokrat jo TČ dogreje, ali ti kdaj pade pod 40 stopinj.
In pa on predlog zgoraj, da izmeri z vedrom koliko vode moraš stočiti, da prideš do tople.

Prejle sem poizkusil ... da je pritekla dokaj topla voda je bilo potrebnih 1:10, med tem je bilo iztočenih cca 20 litrov ...
Težko pa stalno hodim v kurilnico, ker je izven hiše ...

Sem pa iz Kranja.

Sicer me ne moti da rabi minuto topla voda (to je pač zame normalno pri toliko metrih cevi), bolj me moti ta nekonsistentnost predvsem zjutraj, ko se že umiješ in obriješ pa še vedno ne pride topla voda ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Prejle sem poizkusil ... da je pritekla dokaj topla voda je bilo potrebnih 1:10, med tem je bilo iztočenih cca 20 litrov ...
Huh, ni malo.Tudi pri 20 metrih instalacije bi moralo biti prej. Tudi, če je slabo izolirana cev, glede na to, da imaš nekje na drugem koncu.

Kako pa je to prej delovalo, ko si imel star sistem? saj instalacija je ostala enaka če prav razumem?

Sicer me ne moti da rabi minuto topla voda (to je pač zame normalno pri toliko metrih cevi), bolj me moti ta nekonsistentnost predvsem zjutraj, ko se že umiješ in obriješ pa še vedno ne pride topla voda ...

A ima TČ kak WiFi dostop? ali pa dela kakšen log temperature?

Mogoče imaš kakšno wifi kamero in jo za par dni postavi pred termometer, ali pa nabavi en poceni WiFi termometer, sondo porini na merilno mesto v bojlerju, vklopi beleženjem temperature čez cel dan in potem lepo pogledaš na grafu kaj se dogaja.

Ker tudi monter/serviser bo rabil čimveč podatkov, da tole hitro reši.
Se mi zdi skoraj nemogoče, da bi bila recimo voda v bojlerju hladna, ko ti zjutraj odpreš vodo in da bi potem v 10 minutah jo toliko dogrelo, da bi bilo OK za tuširanje. Zato bi bil zanimiv celodnevni graf temperature.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Wifi ja ni ker ga takrat niso namestili, bi pa moral biti ... je pa mislim da sd kartica notri glede na simbol

Ja ista instalacija, prej je tudi nekaj časa rabila voda, da je pač prišla do kopalnice, samo je bila konstanta ... vedno je približno isto časa rabilo ...
A je možno da je sistem pameten in si zapomni glede na pretekle navada da si zapomni daj uporabnik približno rabi toplo vodo in jo pač čez noč ne ogreva? Ter zjutraj pač zažene in traja toliko časa?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici

Sem pa iz Kranja.

20 litriv vode imas v 100m cevi, ne pa 10.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Wifi ja ni ker ga takrat niso namestili, bi pa moral biti ... je pa mislim da sd kartica notri glede na simbol

Ja ista instalacija, prej je tudi nekaj časa rabila voda, da je pač prišla do kopalnice, samo je bila konstanta ... vedno je približno isto časa rabilo ...
A je možno da je sistem pameten in si zapomni glede na pretekle navada da si zapomni daj uporabnik približno rabi toplo vodo in jo pač čez noč ne ogreva? Ter zjutraj pač zažene in traja toliko časa?
Sd kartica je za arhiv konfiguracije. To pusti pri miru.

je mozno, da je pametna ja. Ne poznam nastavitev za tvojo tc. Bi pa jaz dal za zacetek to na fiksno nastavitev. Tudi brez krivulje. Prioriteta naj bo sanitarna voda, zgornja temperatura do 50 stopinj in histereza recimo 10 stopinj (zacne ogrevati, ko pade temperatura na 40 in izklopi, ko doseze 50). Tako bo bojler vedno ogret med 40 in 50 stopinj. In pri neki normalni porabi tople vode 4 clanske druzine bo mogoce 1x na dan TC ogrevala vodo. Ce tripotni ventil tesni kot bi moral ;)

Poskusi najti v meniju kako je sedaj nastavljeno in napisi tu.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113

Sem pa iz Kranja.

Potem imaš mrzel bojler zjutraj. Spremeni režim gretja SV.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
To je za ogrevanje vode v bojlerju in ne cirkulacijo, koliko sem videl nimaš črpalke za cirkulacijo. Vse to si našel, režima ogrevanja SV pa še ne? Dej to najdi pa pripopaj slikce.