Tam kjer sem se izrazil, da ne ogrevamo, je misljeno da je termostatski ventil na št. 2. Termostati so se od prej.Neogrevanje dela stavbe ni ravno priporočljiva stvar. Lohk nekoliko znižaš T tam, neogrevanje pa ni ok.
Tam kjer sem se izrazil, da ne ogrevamo, je misljeno da je termostatski ventil na št. 2. Termostati so se od prej.Neogrevanje dela stavbe ni ravno priporočljiva stvar. Lohk nekoliko znižaš T tam, neogrevanje pa ni ok.
Neogrevanje dela stavbe ni ravno priporočljiva stvar. Lohk nekoliko znižaš T tam, neogrevanje pa ni ok.
Kaj bi rad, nasvet, al da te ujčkam, upam da te nisem preveč prizadel. Z zapiranjem radiatorjev ne delaš nič dobrega, prišparal pa tud ne boš prav dost, še posebno, ker imaš kar dober plašč. Če mene vprašaš pod 2,5 na termostatski glavi kar je okol 18 stopinj ne bi šel. Vse kar je nižje tvegaš nabiranje kondenza na stenah. Je zanimiv prizor, ko ugotoviš, da ti je zgnila omara za 2 jurja s steno vred, ker enega dela bajte nisi ogreval (moja taščica). Pa je ni izučil. Je pa res da gre ona proti 80.Saj je to napisano za v narekovaje. Daj bolj kulturno in manj prepirljivo pisi.
Majstri, eno vprašanje oz. sklop vprašanj. Od letos montirano TČ zrak/voda (Zubadan) 12 kW. Nastavljeno imamo krivuljo, in sicer na -1 (torej da greje eno enoto kao manj od prednastavljenega modula). Po občutku (nisem še štel) se TČ precejkrat vklopi in izklopi; slednje ne velja ponoči, ko je bolj mrzlo, takrat dela bolj konstantno, čeprav se tudi ugasne vmes. Za bivanje ne potrebujemo vseh prostorov, zato "kurimo" dva hodnika, kuhinjo, kopalnico in eno dnevno sobo, ostalega pa ne (recimo 4 sobe bolj ne kot ja oziroma redko - 1x tedensko recimo).
Na forumu sem zasledil:
- da naj bi se s tem vklaplanjem in izklaplanjem porabilo celo precej več elektrike kot pa če dela konstantno (v samomerjenja se ravno ne bi spuščal, ker pač januar ne bo enak kot december itd in sploh ne bom vedel, če prav opazujem)
- da rabi TČ nek zadosten pretok oziroma mora biti vsaj nekaj radiatorjev odptih, da se zadeva vzpostavi in konstantno deluje (ali je to pri nas premalo ali dovolj, ne vem).
Sedaj pa k vprašanju, če mi kdo zna povedat iz lastnih izkušenj oziroma svetovat: Ali naj zaradi še bolj konstantnega delovanja in manjše porabe energije odprem radiatorje še v tistih drugih sobah in kurim v prazno; torej ali bi v takem primeru kljub trošenju v prazno še vedno porabil manj elektrike zaradi bolj optimalnega delovanja TČ?
hvala in lp
Delovanje pol dneva je recimo ok za talno gretje - tam imaš veliko akumulirane toplote v estrihih in ti potem drži en čas temperaturo.V izoliranem objektu na vsak način ogrevajte vse prostore! Zaradi tega ne bo poraba nič večja, bo pa veliko manj (morebitne) škode, zaradi neogrevanja sob.
Ob takih temperaturah lahko pričakuješ veliko taktiranja toplotne črpalke, ker so izgube enostavno premale. V kolikor si doma, in je zunaj 7 stopinj in več (sploh zdaj ko je okoli 10) je najbolj enostavno za pol dneva izklopit vse skupaj, da potem ko dela malo oddela.
Druga opcija je, da jo spraviš na delovanje prek urnikov (v primeru da je TČ premočna), torej naj dela (ne vem) 18 ur dnevno namesto 24 ur..oz. ustrezno manj.
Pri desetih stopinjah v izoliranem objektu T ne bo drastično padala.Delovanje pol dneva je recimo ok za talno gretje - tam imaš veliko akumulirane toplote v estrihih in ti potem drži en čas temperaturo.
Tu pa je govora o radiatorjih in ti bo pri ogrevanju samo pol dneva verjetno temperatura hitro začela padati takrat ko izklopiš.