Katero toplotno črpalko

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.637
4.369
113
Odpri vse pa krivuljo znižaj .
Ker bolj kot je voda za ogrevanje hladna , večji je izkoristek TČ.

Ja meni tudi včasih greje vodo na 27C in ne rabi več , radiatorji pa na dotik hladni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Neogrevanje dela stavbe ni ravno priporočljiva stvar. Lohk nekoliko znižaš T tam, neogrevanje pa ni ok.

Ni variante na tem svet da pol hise ogreva, pa da ne bo ostlih pol od tega nekaj imelo. Skoda se ne bo delala zaradi tega, ker bi bilo tam prehladno. Njegovo vprašanje se je pa glasilo ali bo poraba vecja ali manjsa, ce bo ogreval tudi preostali del in odgovor je vecja. Brez pardona. Ce se mu gre za vsak evro, pusti, treba je pa res vedeti, da pri tej bajti res govorimo o parih evrih. Upam, da to ve in ne brezma ogrevanja tam, ker misli, da bo kaj vec kot za plato pira ali dveh prisparal.

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Aja ne gre se za par evrov, nisem tolk skrt. Sam ne bi pa rad zarad eksperimentiranja ene 180 EUR pridelal. O kakih cifrah od oka sploh govorimo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Saj sem ti rekla. 2 platoja pira. Max... Ne na letošnjo zimo. Ti 200€ vse skup ne bi smel dal za ogrevanje, kaj sele da bi o takih prihrankih sanjal.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Saj je to napisano za v narekovaje. ;) Daj bolj kulturno in manj prepirljivo pisi.
Kaj bi rad, nasvet, al da te ujčkam, upam da te nisem preveč prizadel. Z zapiranjem radiatorjev ne delaš nič dobrega, prišparal pa tud ne boš prav dost, še posebno, ker imaš kar dober plašč. Če mene vprašaš pod 2,5 na termostatski glavi kar je okol 18 stopinj ne bi šel. Vse kar je nižje tvegaš nabiranje kondenza na stenah. Je zanimiv prizor, ko ugotoviš, da ti je zgnila omara za 2 jurja s steno vred, ker enega dela bajte nisi ogreval (moja taščica). Pa je ni izučil. Je pa res da gre ona proti 80.

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Ja saj zato nisem zastopil kaj hoces povedat z negretjem. Pri nas je suho v prostorih. Ni blo neke vlage

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Nimamo sten pri balkonih oziroma je tam kjer so balkoni je vse na enak nacin izolirano. Torej vsee zaprto z izolacijo brez izjeme (tudi spalete so izolirane).

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Ne tam smo z bakelitom, ki dovoljuje manj, ker je bolj izolativno. En balkon smo pa stran odžagali in poenostavili sceno. Balkon tut po tleh, to govorim, pa nov estrih cez.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
ja cca 10cm si moral vseeno.

v glavnem vse radiatorje odpri pa znizaj krivuljo, tolk da temperiras ne zeljene prostore.
kolk si pa mel novembra elektrike?

• Všeč mi je
Reactions: acx

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Novembra nic oziroma od gretja klime. Ker so sele 29.11. do konca zmontirali. Kao da so dobave zamujale. Jezen sem bil valda ko ris.

Decembrska poloznica bo torej prva merodajna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Majstri, eno vprašanje oz. sklop vprašanj. Od letos montirano TČ zrak/voda (Zubadan) 12 kW. Nastavljeno imamo krivuljo, in sicer na -1 (torej da greje eno enoto kao manj od prednastavljenega modula). Po občutku (nisem še štel) se TČ precejkrat vklopi in izklopi; slednje ne velja ponoči, ko je bolj mrzlo, takrat dela bolj konstantno, čeprav se tudi ugasne vmes. Za bivanje ne potrebujemo vseh prostorov, zato "kurimo" dva hodnika, kuhinjo, kopalnico in eno dnevno sobo, ostalega pa ne (recimo 4 sobe bolj ne kot ja oziroma redko - 1x tedensko recimo).

Na forumu sem zasledil:
- da naj bi se s tem vklaplanjem in izklaplanjem porabilo celo precej več elektrike kot pa če dela konstantno (v samomerjenja se ravno ne bi spuščal, ker pač januar ne bo enak kot december itd in sploh ne bom vedel, če prav opazujem)
- da rabi TČ nek zadosten pretok oziroma mora biti vsaj nekaj radiatorjev odptih, da se zadeva vzpostavi in konstantno deluje (ali je to pri nas premalo ali dovolj, ne vem).

Sedaj pa k vprašanju, če mi kdo zna povedat iz lastnih izkušenj oziroma svetovat: Ali naj zaradi še bolj konstantnega delovanja in manjše porabe energije odprem radiatorje še v tistih drugih sobah in kurim v prazno; torej ali bi v takem primeru kljub trošenju v prazno še vedno porabil manj elektrike zaradi bolj optimalnega delovanja TČ?

hvala in lp

V izoliranem objektu na vsak način ogrevajte vse prostore! Zaradi tega ne bo poraba nič večja, bo pa veliko manj (morebitne) škode, zaradi neogrevanja sob.

Ob takih temperaturah lahko pričakuješ veliko taktiranja toplotne črpalke, ker so izgube enostavno premale. V kolikor si doma, in je zunaj 7 stopinj in več (sploh zdaj ko je okoli 10) je najbolj enostavno za pol dneva izklopit vse skupaj, da potem ko dela malo oddela.
Druga opcija je, da jo spraviš na delovanje prek urnikov (v primeru da je TČ premočna), torej naj dela (ne vem) 18 ur dnevno namesto 24 ur..oz. ustrezno manj.

• Všeč mi je
Reactions: tony

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
V izoliranem objektu na vsak način ogrevajte vse prostore! Zaradi tega ne bo poraba nič večja, bo pa veliko manj (morebitne) škode, zaradi neogrevanja sob.

Ob takih temperaturah lahko pričakuješ veliko taktiranja toplotne črpalke, ker so izgube enostavno premale. V kolikor si doma, in je zunaj 7 stopinj in več (sploh zdaj ko je okoli 10) je najbolj enostavno za pol dneva izklopit vse skupaj, da potem ko dela malo oddela.
Druga opcija je, da jo spraviš na delovanje prek urnikov (v primeru da je TČ premočna), torej naj dela (ne vem) 18 ur dnevno namesto 24 ur..oz. ustrezno manj.
Delovanje pol dneva je recimo ok za talno gretje - tam imaš veliko akumulirane toplote v estrihih in ti potem drži en čas temperaturo.

Tu pa je govora o radiatorjih in ti bo pri ogrevanju samo pol dneva verjetno temperatura hitro začela padati takrat ko izklopiš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Dokler bo pod nulo se naprej ogrevaj s klimo.(klime imajo obicajno celo boljsi cop kot tc)
Ali pa odpri vse radiatorje in na casovnik ogrevaj samo en del dneva. Sam se odloci kdaj. Ponoci s poceni elektriko in nizjim cop
Taktiranje tc ni nic dobrega za njo.
Tc naj bi imela omejeno stevilo vklopov.
Tvoja tc je pri teh temperaturah in tvoji stavbi vsaj 2x premocna.
Kot berem tudi Zubi ni imun dolgorocno na taktiranje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Philps
Imam radiatorje, drva, pa pri taki izolaciji kot jo ima avtor ne pade temeratura za C/h.
Niti pri -10. Kaj sele pri +10!
Temperatira najbolj pade ko je hisa prazna.
Ko v njej ljudje, so pribitki bivanja ki lahko celo dvignejo temperaturo prostora brez ogrevanja.
Primer kopalnica se ob delovanju PS in SS lepo segreje, tudi kuhinja ko kuhas ;)

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Delovanje pol dneva je recimo ok za talno gretje - tam imaš veliko akumulirane toplote v estrihih in ti potem drži en čas temperaturo.

Tu pa je govora o radiatorjih in ti bo pri ogrevanju samo pol dneva verjetno temperatura hitro začela padati takrat ko izklopiš.
Pri desetih stopinjah v izoliranem objektu T ne bo drastično padala.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi