Katero toplotno črpalko

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
ja, 1,3 faktor moraš upotševat pri velikosti, glede na dvoslojno. za isto svetlobo, tako nekako, čez palec
Obstajajo tudi stekla z boljšo prosojnostjo (ECLAZ), tako da potem ni tako več hudo. Meni so na jugu dali takšna stekla, ker brez njih ni šel skozi izračun za pasivno hišo.

Razlike med ECLAZ okni in navadnimi okni sicer sam ne opazim, ampak na papirju je menda ~10% razlika v prepuščanju svetlobe.

• Všeč mi je
Reactions: tony

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Tc smo izbrali glede na sosednje pidibne objekte, kaj so zbrali in povedali da jih ne zebe. Ampak bistveno vprasanje je kako naastavit (moje prvo vprasanje). Ne zdaj o oknih itd. To je kar je zaenkrat

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Tc smo izbrali glede na sosednje pidibne objekte, kaj so zbrali in povedali da jih ne zebe. Ampak bistveno vprasanje je kako naastavit (moje prvo vprasanje). Ne zdaj o oknih itd. To je kar je zaenkrat
To je bil edini kriterij? Brez kakšnih izračunov ipd.? Ker če ni hiša ravno 300+ kvadratov ogrevane površine je 12kW pri taki izolaciji overkill.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Pač tc taktira... Pa kaj pol. Ne glej je, pa idi dalje. Veliki vecini taktira, ker se premocne not deva.

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Koliko kompresorjev je pa šlo zaradi taktiranja?

Kar se tiče pa dnevne svetlobe kot nebodijetreba v hiši/stanovanju, je pa pred strelski vod za postaviti. NIKDAR in NIKOLI ni bila propaganda malih lin pri modernih hišah, samo v usmeritvi. Da so šipe več ali manj čimbolj proti jugu in čimmanj proti severu. To je vse. Drugače bi lahko vsi v kleti živeli, ker je energijsko od vseh bivalnih štukov najbolj učinkovita. Moderne bajte se zelo zelo zanašajo na sončne dobitke preko stekel. Od tod tudi popularizacija stekla z višjim g. Dvoslojne šipe so imele nekje 0,6, troslojne 0,5 in je bila želja/potreba po troslojnih z enakim g, kot jih imajo dvoslojna.

Od kje hudiča je prišel ta urbani mit o nekih linah, meni ni jasno. Od tistih, ki so šparali pri oknih, pa niso hoteli tako reči? So rekli: ja tako se zdaj dela? pa čeprav se ne, ampak na glas povedat, da se pri gradnji na denar gleda, pa ne. Ker to bi bilo neobičajno?

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Jaz sem o oknih rekel samo, da pac imamo kar imamo. Lesena so, okvirji zdravi in nic jim ne manjka. Zato nismo menjali. Lahkod a bomo kdaj stekla zamnjali za širši distančnik in plin noter, pa bi se zelo priblizali temu, kar se danes vgrajuje

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Torej ali naj ogrevamo se ostale prostore, da bo bolj enakomerno delalo ali ne? Kaj je v takem primeru, če se torej manj vklaplja, ogreva pa več površin, s porabo?

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
To je bil edini kriterij? Brez kakšnih izračunov ipd.? Ker če ni hiša ravno 300+ kvadratov ogrevane površine je 12kW pri taki izolaciji overkill.
To se je nekaj računalo za prejšnjo peč, pa se ta teorija v praksi ni obnesla. Tip je takrat racunal neke +/- koliko gre skozi okno. Ampak to je brezveze, ker vazna je bivalna temperatura podnevi in ne racinu noc in dan. Ponoci spis in ne ves. Torej zgledovali smo se po enakem objektu ( tipske hise) in preverili, kaksne so bivanjske razmere, tj obcutek kar je za stanovalca bistven. To je meni bolj merodajno kot formule, kjer ne znam kot laik preverit, ce se niso zakalkulirali

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
To se je nekaj računalo za prejšnjo peč, pa se ta teorija v praksi ni obnesla. Tip je takrat racunal neke +/- koliko gre skozi okno. Ampak to je brezveze, ker vazna je bivalna temperatura podnevi in ne racinu noc in dan. Ponoci spis in ne ves. Torej zgledovali smo se po enakem objektu ( tipske hise) in preverili, kaksne so bivanjske razmere, tj obcutek kar je za stanovalca bistven. To je meni bolj merodajno kot formule, kjer ne znam kot laik preverit, ce se niso zakalkulirali
Torej klasična slovenska zgodba o uspehu - od viška ne boli glava.

Še vedno čakam na podatek o kvadraturi :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Ne vem iz glave kvadrature. Recimo da zdaj grejemo 80 kvadratov, nekih 50 do 60 je neogrevanih na nacin kot sem zgoraj pisal. Kleti tu nisem stel zraven, ker nima radiatorjev. Opomba: prejsnja pec ni vredu delala, je bilo premalo, ceprav je bil izracun narejen za takratno stanje ( brez izolacije).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Če odmislimo stara okna, si glede na opisano izolacijo v rangu nizkoenergijske hiše. Takšne hiše ranga ~140 kvadratov imajo navadno 6kW toplotno, kar pomeni da imaš ti kar konkretno predimenzionirano. Za primerjavo, jaz imam pri 20 cm izolacije in 150 kvadratih zgolj 3kW toplotno, pa še ta se letos ni pretegnila kaj preveč.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

acx

Zelenc'
29. dec 2022
17
2
3
Ampak temelji bajte niso nic izolirani in radiatorji so, ne talno. Naj pa povem da ni v hisi nič prevroče. Bolj sprasujem, kako doseči optimum delovanja mašine.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Pač tc taktira... Pa kaj pol. Ne glej je, pa idi dalje. Veliki vecini taktira, ker se premocne not deva.

Se enkrat, če je prej ušlo. Zdaj imas, kar imaš in pozabi.

Če boš grel se drugo polovico bajte, bo šla seveda poraba gor. Nima smisla da si se za strošek nakopljes.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Majstri, eno vprašanje oz. sklop vprašanj. Od letos montirano TČ zrak/voda (Zubadan) 12 kW. Nastavljeno imamo krivuljo, in sicer na -1 (torej da greje eno enoto kao manj od prednastavljenega modula). Po občutku (nisem še štel) se TČ precejkrat vklopi in izklopi; slednje ne velja ponoči, ko je bolj mrzlo, takrat dela bolj konstantno, čeprav se tudi ugasne vmes. Za bivanje ne potrebujemo vseh prostorov, zato "kurimo" dva hodnika, kuhinjo, kopalnico in eno dnevno sobo, ostalega pa ne (recimo 4 sobe bolj ne kot ja oziroma redko - 1x tedensko recimo).

Na forumu sem zasledil:
- da naj bi se s tem vklaplanjem in izklaplanjem porabilo celo precej več elektrike kot pa če dela konstantno (v samomerjenja se ravno ne bi spuščal, ker pač januar ne bo enak kot december itd in sploh ne bom vedel, če prav opazujem)
- da rabi TČ nek zadosten pretok oziroma mora biti vsaj nekaj radiatorjev odptih, da se zadeva vzpostavi in konstantno deluje (ali je to pri nas premalo ali dovolj, ne vem).

Sedaj pa k vprašanju, če mi kdo zna povedat iz lastnih izkušenj oziroma svetovat: Ali naj zaradi še bolj konstantnega delovanja in manjše porabe energije odprem radiatorje še v tistih drugih sobah in kurim v prazno; torej ali bi v takem primeru kljub trošenju v prazno še vedno porabil manj elektrike zaradi bolj optimalnega delovanja TČ?

hvala in lp
Pa kok si ti star? Kurimo v prazno je mantra moje ostarele tašče.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
glavni problem je da imaš premocno za to kar misis ogrevat, na konce so problem že pretoki. ker ne sme it prenizko , potem ze gre crpalka v error.

jaz bi se kak krog ali dva odprl in potem dal na -2 .
malo preizkusi.