Katero toplotno črpalko

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ne razumem kaj hočeš povedati, jaz hočem le povedat da so človeku v hišo potisnili poddimenzionirano pumpo ker le ta laufa skoz na polne, pa lahko ti paradiraš z svojimi stopinjami, kilowatnimi urami im heating loadi kolikor hočeš. In še vedno in še enkrat, velikost hiše je zagotovo v korelaciji s tem koliko kwh po tvojem bo požrlo in kako veliko pumpo posledično za to potrebuješ. Seveda se pa mora vsak sam odločiti ali bo moč pumpe taman lovil na svoje potrebe in bo le ta obremenjena, izkoriščena in posledično tudi glasna, ali pa bo dal not večjo mašino in s tem morda pridobil pri komfortu.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Sokol

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Kaka parada, to so osnove, ce se sploh hoces o tem pogovarjat...

Ne bodi no zdaj užaljena če ne kupim teh tvojih tehnično-filozofskih floskul. Priznaj da si se zaštrikala, spustila si se v neko repliciranje, pa ti zdaj ko počasi prebereš za nazaj, verjetno sploh ni jasno kaj si sploh hotela povedati, še manj pa kaj dokazati. In še nasvet dneva, ni ti treba pokomentirati vsega tehničnega sranja tega sveta, nam je jasno da si načitana na tem področju.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Bolj jasno kot tako ti ne more odgovoriti. TC nabavis glede na izračunane potrebe. Tvoj sosed pa verjetno ne ve kaksna je ta potreba za njegov objekt. In je nekdo nekaj preko palca ocenil.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Bolj jasno kot tako ti ne more odgovoriti. TC nabavis glede na izračunane potrebe. Tvoj sosed pa verjetno ne ve kaksna je ta potreba za njegov objekt. In je nekdo nekaj preko palca ocenil.

Nisi tudi ti malo pobrkal? Kakšne potrebe ima moj sosed jaz ne vem, možno pa da si pomešal soseda in prijatla ki je kupil novogradnjo, v kateri pa je TČ že bila in sedaj joče kako dan in noč na polne brni in zdaj so kr naenkrat vse toplotne pretirano glasne. Itak, verjetno so dali not črpalko glede na točen izračun ki pa ni nujno da je na koncu tako zelo točen. Te izračune bi jaz prej imenoval za teoretična predvidevanja kot pa točne izračune. Konec koncev v biroju kjer to računajo ne poznajo navad bodočih kupcev. Skratka, vsekakor se mi zdi pametna ideja da se vgradi malenkost močnejša črpalka kot jo predvideva ta "točen" izračun arhitekta.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Sosed, kolega, oki nima veze.
Vse kar rabiš vedet so izgube objekta pri projektni temperaturi.
Pol pa če se ti uspe prebiti mimo zavajanj proizvajalcev TC in izbereš pravo TC, po možnosti z zalogovnikom, je to to.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
AvtoFun
Cist mozno da je 6kw dovolj. Ima Jabe prav.
Sploh ker je najbrz na talnem gretju.
Ves cas mu zagotovo ne laufa na 100%.
Ker potem zdele ze v bundi spi, ker je presvoh pri temperaturah pod 0.
Koliko ima elektrike mesecno.
Pri 100%; obremenitvi mu samo tc mesecno porabi za 200- 250 evrov elektrike? Pa mu res?
Ima 300 evrov poloznice.
Sem preprican da bi ga poleg delovanja "stalno" na 100% motila tudi visina zneska na poloznici in bi ti to vedel.
Spotroci visino poloznice!
Za tc je bolje da mu prede 24/7 kot pa da se vziga in ugasa vsako uro ker je premocna.
Tvojga prijatelja pac moti zvok TC. In to ne pri 100% moci ampak pri delovanju. Lahko samo pri 30% .

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: philips

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.676
1.299
113
Na splošno se projektira prenizko. To je tudi dejstvo. Pred kratkim smo priklopili dva Ariston monobloka. Ko sta na zgornji emulaciji, sta zadevi dokaj glasni, sploh dvoventilatorska. Ampak, to se po zagonu študira, niža krivuljo ali T DV in se zadeva umiri, ima določljiv nočni režim in kakšno drugo foro. Če imaš po mnenju mojstrov premočno TČ, jo pač osvojiš in spraviš na nižjo emulacijo. A onoff stroj danes še lahko kupiš?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Sorry očitno sem prebutast in ne razumem. Do danes sem živel v prepričanju da je isto izolirana 100 kvadratna bajta iste oblike kot 200 kvadra bajta bistveno manj potratna.

Obadva z Jabe imata prav, le zedinit se še morata :nazdravje:

Če gledaš z vidika da (recimo računsko) neka hiša dnevno rabi 50 kWh pri določeni temperaturi, je tebi to podatek kako močno TČ potrebuješ, da nadomestiš te izgube (ob upoštevanju varnostnega faktorja, segrevanje sanitarne vode, možnih nižjih temperatur.... in še kaj).

Je pa logično, da bo ob enaki izolaciji 100 m2 velika hiša dnevno manj izgubila kot 200 m2 hiša, ker ima druga večjo površino zunanjih sten. Torej bo prva imela X kWh izgub, druga pa npr. X+50%. Za vsako imaš na koncu skupne dnevne izgube, ki jih rabiš nadomeščati oz. izbirati TČ glede na te izgube.
V kolikor želiš v 200 m2 veliki hiši imeti enake izgube kot v 100 m2 pa seveda daš več izolacije.

Imejmo se radi ;).

Na splošno se projektira prenizko. To je tudi dejstvo. Pred kratkim smo priklopili dva Ariston monobloka. Ko sta na zgornji emulaciji, sta zadevi dokaj glasni, sploh dvoventilatorska. Ampak, to se po zagonu študira, niža krivuljo ali T DV in se zadeva umiri, ima določljiv nočni režim in kakšno drugo foro. Če imaš po mnenju mojstrov premočno TČ, jo pač osvojiš in spraviš na nižjo emulacijo. A onoff stroj danes še lahko kupiš?
dej poročej kako so kaj stranke zadovoljne z Aristonom, se kolega zanima za to znamko

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
Kako pa preveriš izvajalca ali ti je pravilno ocenil moč TČ?
sem jim dal porabo plina, moč plinske peči (dimenzionirana na celo hišo), zraven dopisal - da je poraba plina samo za ogrevanje 1/2 hiše in da iščem TČ za celo hišo, podal kvadraturo sedaj ogrevane in željeno ogrevane.. nazaj sem pa dobival ponudbe od 9 - 18 kW.. poj pa bod pametn

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: Gonzo in luciano

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Ne gre za pasivno hišo, pač sodobna nizkoenergetska hiša in vsakemu otroku je jasno da 6KW ne more gnati takšne hiše na normalnih obratih. Seveda, izvajalec pa je prišparal morda jurja pa čeprav ga je do kosti obral. Če bi jaz delal še enkrat bi dal še močnejšo pumpo pa imamo manj kvadratov in 8KW pumpo.
Itak da lahko sodobno nizkoenergijsko hišo poganja 6kW črpalka. Kolega ima novogradnjo (18cm izolacije, 150 kvadratov, 2 etaži) in ima 6kW Daikin TČ.

Ampak... on se je selil letos februarja in je bil do pred par tedni brez fasade. Pa ga ni zeblo. Tako da ja... 6kW žene tudi neizolirano hišo. Seveda ima talno gretje.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.132
113
Itak da lahko sodobno nizkoenergijsko hišo poganja 6kW črpalka. Kolega ima novogradnjo (18cm izolacije, 150 kvadratov, 2 etaži) in ima 6kW Daikin TČ.

Ampak... on se je selil letos februarja in je bil do pred par tedni brez fasade. Pa ga ni zeblo. Tako da ja... 6kW žene tudi neizolirano hišo. Seveda ima talno gretje.
imam identično sceno.
5 let zdaj laufa, se grelci še niso vklopli za samo delovanje. torej kompresor na eni fazi popolna zadosti potrebam. letni strošek kurilne sezone med 300 in 400€.
so pa bile ponudbe do 12 kw, češ da se ne bo matrala pa take fore, tudi cena ponudb 2x do 3x več

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Je pa logično, da bo ob enaki izolaciji 100 m2 velika hiša dnevno manj izgubila kot 200 m2 hiša, ker ima druga večjo površino zunanjih sten.
Moja bajta, taka kot je, če jo zarotiram za 90 stopinj rabi skoraj 2x manj v standardnih pogojih. samo da jo zarotiram. Se sploh ne pogovarjamo o oblikah, etažah, dejanskih notranjih dobitkih in želenih notranjih T. Če vzamem v zakup še odebeljeno, je razlika skoraj 4x med precej rigoroznimi standardi pri optimalnejši usmerjenosti hiše in dejanskimi potrebami, kot jih imamo.

p.s.
Apeliram na vse, ki tole berete in se vam zdi vun vlečenje, filozofiranje, teoretiziranje in ne vem kaj, da enostavno obvozite. S tem, da se me na svoje mesto postavlja, ne bo nič drugače.

• Objave ne odobravam
Reactions: damirj

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
če bi bral tele klobase, nikol ne bi kupil TČ.

Tako sem jo vzel, neizolirana dvostanovanjska hiša, glasnost ventilatorja nič moteča, poraba znosna... nikol nisem nič reguliral in štelal... meni odlično zadeva. Vsi v hiši zelo zadovoljni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Pa saj te klobase niso vezane na vrsto peči. Če se hočeš pametno in smotrno odločiti, moraš te stvari v čimvečji meri vedeti. Drugače pač kupuješ s strahom in na zalogo, pa scolaš, pa je...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Ni tako zakomplicirano, kot se tukaj bere.
Res pa sem mnenja, da je bolje dati kakšnega jurja več in kupiti preverjeno in dobro tč.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Moja bajta, taka kot je, če jo zarotiram za 90 stopinj rabi skoraj 2x manj v standardnih pogojih. samo da jo zarotiram. Se sploh ne pogovarjamo o oblikah, etažah, dejanskih notranjih dobitkih in želenih notranjih T. Če vzamem v zakup še odebeljeno, je razlika skoraj 4x med precej rigoroznimi standardi pri optimalnejši usmerjenosti hiše in dejanskimi potrebami, kot jih imamo.

p.s.
Apeliram na vse, ki tole berete in se vam zdi vun vlečenje, filozofiranje, teoretiziranje in ne vem kaj, da enostavno obvozite. S tem, da se me na svoje mesto postavlja, ne bo nič drugače.

Tole je brezvezno pisanje, kaj bi če bi in se ven vlečeš. AvtoFun je lepo napisal vse isto, samo 2x večja tlorisna površina. Kaj bi če bi vključejo ne samo, da tvojo hišo zarotiraš za 90st. ampak tudi če jo postaviš na karibe ali pa na himalajo, v obeh primerih bodo potrebe drugače, pa tudi v čisto vseh ostalih vmesnih.

Dejstvo je tudi, da projektirana poraba ni nujno da zadovolji potrebe stanovalcev, nekaterim je fajn pri 20st ali celo manj drugim pa šele 24st in več.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun in ncnifrej

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Na splošno je najboljše, če vsak zase zračuna kake ima izgube skozi ovoj stavbe.

Zadeva je dokaj enostavna. Potrebuješ vedeti sestavo stene (kateri material je uporabljen in njegova debelina) in kvadraturo sten, vrat, oken. Tudi če ne veš točne debeline stene in/ali njene sestave, se da vseeno dokaj natančno določiti kje si, ker ima največjo vlogo prav izolacija (torej če veš debelino izolacije in vrsto izolacije si >90% natančen).

Jaz sem pred leti naredil (zase) excel v katerem se da zelo enostavno zračunati izgube objekta.
Vzeti si je treba pol ure, zmetat noter podatke in potem veš kje si.

Upoštevane niso prezračevalne izgube...v primeru zračenja preko oken (2 x dnevno na prepih) dobljenim izgubam dodaš še 20 % -> da upoštevaš še izgube zaradi prezračevanja.

Priporočam vsakemu, ker padejo ven zanimive številke.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: tony