Katero toplotno črpalko

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
pa je kje napisano na kaksni razdalji naj bi to bilo?

ker 65-70db je normalen pogovor na razdalji 1 metra (ce je za verjet googlu).. ne vem od kje si ti vzel avtocesto
Posnetek zaslona 2022-12-10 123855.png

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
KSZ:

evo pri meni že par dni laufa Fujitsu SHP TČ.... sicer manjka še par zadev, bo v drugem tednu dokončano
bojler 55C, zalogovnik in radiatorji na 40C, pri trenutnih zunanjih temperaturah glih na knap (v bajti 21C), čakam še na priklop pumpe za talno, dvig zalogovnika itd...

opažam pa da sosedu kronoterm zmrzuje reže ohišje (tisto ultra moderno), pri meni tega ni zaenkrat :)

• Všeč mi je
Reactions: tony in AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
KSZ:

evo pri meni že par dni laufa Fujitsu SHP TČ.... sicer manjka še par zadev, bo v drugem tednu dokončano
bojler 55C, zalogovnik in radiatorji na 40C, pri trenutnih zunanjih temperaturah glih na knap (v bajti 21C), čakam še na priklop pumpe za talno, dvig zalogovnika itd...

opažam pa da sosedu kronoterm zmrzuje reže ohišje (tisto ultra moderno), pri meni tega ni zaenkrat :)

In kako kaj zdaj živiš z dejstvom da ti v spalnici ropota kot na avtocesti? Ste se že navadili?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
No, sprenevadeti se, da so TČjke tihe, je malo tu mac. Sem bila ene 2 leti soseda ene fujitsu (govorimo pred letom 2010). Cela ulica poslusala. Svak imel sobo na uno stran, bi jo najraje odpulil. To je eno tako cudno frekvenco ubrala, da se nisi mogel navaditi. Dela pa hudic se danes, samo mene ze preko 10 let ni vec tam...

Iz tega razloga so zahodnjaki zelo sitni postali glede tega zvokovnega onesnazevanja in imajo doloceno, koliko so te masine lahko glasne. Mi se danes slepamo zraven, ker se ne splaca prav za nas posebej serije delati in danes je res manj tezav s tem. Ce pa je tako postavljeno, da se odbija kje kaj čudno, je pa spet problem...

• Všeč mi je
Reactions: tony

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Vse ok kar praviš ampak se ti ne zdi neumno primerjati TČ iz 2010 z TČ iz 2022? Jaz bi rekel tako, proizvajalcem je očitno zmankalo idej a temi COP-i in ostalo šparovno glumo (itak s tem mnogi v povprečju goljufajo), in treba je bilo naredit nekaj novega da se prodaja in sedaj so začeli intenzivno delati na oblikah ter na hrupu. In sploh zadnja generacija TČ so mnoge zelo zelo tihe kar se tudi bistveno bolj oglašuje kot včasih. Kot sem že napisal, sosed ima zadnjo generacijo 3F Toshibe, tudi pod polno obremenitvijo je smešno tiha. Jaz imam generacijo nazaj in je pod max. obremenitvijo kar nadležna. Je pa res da je tako pizicionirana da je ne slišimo ne mi in ne sosedje. Torej dejstvo je da človeška neumnost ne pozna meja in verjamem da si jo marsikdo montira pod spalnico ali pod drugimi frkventno bivalnimi prostori in potem jok in stok. Prav tako kolega jamra da mu pumpa nonstop leti na polne, kupil novogradnjo 200+m2 in so mojstri zračunali da je za njih primerna 6KW TČ.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
1. Ne, zato ker tiste še kar brnijo in so tiste, ki jih minoidoci slisijo in si pac mislijo, da to so pa TČjke. Je treba povedat pa opozoriti, ker na to se ne opozarja... Oziroma vsaj ne na primeren nacin. Pol se pa folk krega, a so glasne ali ne... Pa ene so, ene niso, ene so pa samo neposreceno montirane.

2. Jakost TČ nima veze s kvadraturo, ampak potratnostjo hise.

Edit:
Meni je to pomembno, drugace, kje je in kaj to s seboj prinese. Idealka s kurilnice na plano bi bilo zraven vhoda. Nisem pustila, da tista grdosija nazija vsakega, ki naj bi bil dobrodosel. Pa se v kaki defrost gre, da ga zadimi, medtem ko čaka, da mu vrata odprem. Je preko 20m lajtnge stran ob drugi bajti, pa čeprav je 2x bolj potratna lahko zaradi mene. Zakamuflirana, zvocno izolirana. Se je ne vidi, se je ne sliši in je ni.

Nazadnje urejeno:

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
70 decibelov je ključno....pri 69 ti ne bodo postavili protihrupne ograje ob avtocesti....pri 69 ti sosed ne more nič če posluša tvojo tolotno zverino v stanovanjskem sklopu kjer se ena bajta dobesedno drži druge....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
2. Jakost TČ nima veze s kvadraturo, ampak potratnostjo hise.

Ne gre za pasivno hišo, pač sodobna nizkoenergetska hiša in vsakemu otroku je jasno da 6KW ne more gnati takšne hiše na normalnih obratih. Seveda, izvajalec pa je prišparal morda jurja pa čeprav ga je do kosti obral. Če bi jaz delal še enkrat bi dal še močnejšo pumpo pa imamo manj kvadratov in 8KW pumpo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
No, potratnost pa res ni v nobeni korelaciji z velikostjo. To bi pa zdaj ze lahko bilo jasno. Posledicno ni prav noben(!) faktor pri projektiranju jakosti TČ. Vse, kar je vazno, je koliko kwh kdaj bo treba notri vržt, da bo notranja T taka in taka. Pa je popolnoma vseeno, kako velika je uta.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Sorry očitno sem prebutast in ne razumem. Do danes sem živel v prepričanju da je isto izolirana 100 kvadratna bajta iste oblike kot 200 kvadra bajta bistveno manj potratna.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Sorry očitno sem prebutast in ne razumem.

Lahko poskusim drugace. Bajta rabi recimo 3000kWh cez zimo, da bo notri 20 stopinj. Heating load 3kw. Kako veliko TČ potrebuješ? To je vse, kar rabis vedeti za dolociti jakost TČ. Ajde, mogoce ti prav se info ali je zidana ali montazna, to je pa vse. In kamot se lahko zgodi, da dva soseda z enako izolacijo na stenah in v strehi, vendar z bistveno razliko v kvadraturi rabita enako TČ oziroma rabita enako kwh notri vreči za svoje cilje.

Ce ne gre, pa pac ne gre. Saj najbrz te to v vsakdanu kaj dosti ne ovira.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: tony in mr_