Kateri žar?

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Jaz si pomagam s obročem od Jemie žara. Med žarom in pokrovom pride. Krasna zadeva za kokošnjake na piksni.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Moje mnenje po kar nekaj letih je takšno, da za različne načine rabiš različne žare. Sicer se da improvizirat, samo to ni to. Sam imam doma klasično litoželezno plato, vrhunska stvar za marsikaj, potem imam bullet smoker, Webra GBS, ki je lahko tud smoker, v kamperju prevažam plinskega Webra, manjka mi pa klasični balkanski žar 100x70 z dovodom zraka samo zgoraj, z rešetko iz palic 8x8 ali celo 10x10 tri prste nad žerjavico. Tega imamva z mulcem namen sešvasat.
 
  • Všeč mi je
Reactions: smoukar

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Moje mnenje po kar nekaj letih je takšno, da za različne načine rabiš različne žare. Sicer se da improvizirat, samo to ni to. Sam imam doma klasično litoželezno plato, vrhunska stvar za marsikaj, potem imam bullet smoker, Webra GBS, ki je lahko tud smoker, v kamperju prevažam plinskega Webra, manjka mi pa klasični balkanski žar 100x70 z dovodom zraka samo zgoraj, z rešetko iz palic 8x8 ali celo 10x10 tri prste nad žerjavico. Tega imamva z mulcem namen sešvasat.
Se strinjam, če si res velik ljubitelj in imaš znanje, čas. Potem res rabiš 5 različnih variant. Pozabil si še pečičo na drva, za peko pice / kruha

Webri / napoleoni so ravno toliko vsestranski, da jih za veliko različnih tehnik porabiš. Zato in zaradi kvalitete izdelave.

Zase vidim, da se lahko še veliko naučim na Webru in ne rabim trenutno drugega. Če bom pa imel na obisku profita -aka Kalbo, se bo pa moral pripraviti, da bo slabše jedel kot doma :)

kalbo: Kaj pečeš na plati?
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Se strinjam, če si res velik ljubitelj in imaš znanje, čas. Potem res rabiš 5 različnih variant. Pozabil si še pečičo na drva, za peko pice / kruha

Webri / napoleoni so ravno toliko vsestranski, da jih za veliko različnih tehnik porabiš. Zato in zaradi kvalitete izdelave.

Zase vidim, da se lahko še veliko naučim na Webru in ne rabim trenutno drugega. Če bom pa imel na obisku profita -aka Kalbo, se bo pa moral pripraviti, da bo slabše jedel kot doma :)

kalbo: Kaj pečeš na plati?
Tud to imam. Alfo enko. Se pa strinjam, Weber, ali katerikoli kettle žar je zelo lepa univerzalna stvar. Edin za balkan žar je pa treba mal čarat, ker dobi oglje vedno preveč kisika.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Aja, na plati zelo rad pečem recimo burger, jajca na več načinov itd. Pri nas so, sploh na morju popularna jajčka v toastu. Vzameš toast ali raje kruh iz modela, nardiš v sredini rezine s kozarcem luknjo in to na plato. Not ubijes jajce in potem obrneš. Krogec popečeš zraven. Na ta način mi pomezijo tud po 20 jajc za en zajtrk.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Na plati? Čevape, šnicle, steake, pleskavice, bučke, popečeš lepinje, ki si jih prej spekel v Ooniju …

Kot je rekel kalbo vsak žar ima svoj namen in slej kot prej prideš do omejitev določenega žara ozr. ugotoviš, da se “drugačnim” (ne proizvajalec - tip žara) stvari naredijo lažje in načeloma tudi boljše.
Weber, ozr. “Kuglgrilli” so dokaj univerzalni in lahko delaš marsikaj, ampak recimo ribo spečem še vedno najlepše na gradeli (ni čisto “prava” - a še vedno bolj debela od Webrovih palčk in predvsem bolj gosta, ter tik nad žerjavico).
A bodi dovolj pametovanja - želim veliko veselja v odkrivanju in predvsem uspeha pri peki!
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.912
113

Priponke

  • 20211027_121049.jpg
    20211027_121049.jpg
    2,1 MB · Ogledi: 127
  • 20211027_121041.jpg
    20211027_121041.jpg
    1,3 MB · Ogledi: 127
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Obstajajo zadeve, ki lahko zelo dobro pokrijejo vse. Recimo masterbuilt gravity serija. Temperatura je nastavljiva od 50 do 350 stopinj celzija, ima litozelezno resetko in litozeleno plato. Dela na oglje kamor dodas les, tako da ima low and slow ta prav okus. Problem je edin da so izven amerike dragi in da kvaliteta mal sepa. No men 560ga dela super ze drugo leto.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Obstajajo zadeve, ki lahko zelo dobro pokrijejo vse. Recimo masterbuilt gravity serija. Temperatura je nastavljiva od 50 do 350 stopinj celzija, ima litozelezno resetko in litozeleno plato. Dela na oglje kamor dodas les, tako da ima low and slow ta prav okus. Problem je edin da so izven amerike dragi in da kvaliteta mal sepa. No men 560ga dela super ze drugo leto.

Tega? Niti ni tako drag?

 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
sedaj vem zakaj še nisem slišal za tega masterbuilt :) sem samo ceno pogledal in šel naprej :)
Da bi kupil nekaj takega, bi ga moral uporabljati vsaj 2 na teden celo leto... ali pa zelo drugačen dohodek :)

Razmišljam, ali je všeč logika avtomatike, ali mi je vseeno bolj všeč navaden raufnk, pa da s sinom (ravno prav star, da ga vse zanima) zakuriva in se druživa.
Ali je res tuk hiter, kot piše v opisu? Se ogreje? Je potem približno tako hiter kot plinski, samo na osnovi oglja :) ql
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
sedaj vem zakaj še nisem slišal za tega masterbuilt :) sem samo ceno pogledal in šel naprej :)
Da bi kupil nekaj takega, bi ga moral uporabljati vsaj 2 na teden celo leto... ali pa zelo drugačen dohodek :)

Razmišljam, ali je všeč logika avtomatike, ali mi je vseeno bolj všeč navaden raufnk, pa da s sinom (ravno prav star, da ga vse zanima) zakuriva in se druživa.
Ali je res tuk hiter, kot piše v opisu? Se ogreje? Je potem približno tako hiter kot plinski, samo na osnovi oglja :) ql
da, segreje se zelo hitro. Prej sm mel proq smoker, sam tole odpre nove moznosti (reverse sear recimo).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Sem zdaj gledal enga balkanca k je mel katering na valeta after od smrklje. Širina 70, dolžina 2m. Rešetki dve lepo na tečajih iz polnih kvadratnih palic. Nobenih lukenj spodaj za zrak. Je samo natresel not tri vreče oglja iz Špara, po vrhu prkuril z brenerjem in to je blo to. Preden je začel pečt je med rešetkam kar s prijemalko mal pobezal po oglju. Pekel je 5 ur brez problema. V Webru ti tako oglje sam izpuhti. Podobne žare majo naši gasilci, sam da so še večji. Z mulcem imava enga takega polovičnega al pa še mal manjšega v planu sešvasat. Je že plan v glavi, sam voljo rabva. So pa nekateri taki žari obloženi s šamotom, pa je ta rekel, ma bezveze ti je to, težko ko svinja, pa še oladit neće. Ko je blo konc je z lopato odstranil oglje, med tem, ko je pospravljal posode se mu je žar ohladil in sva ga postavla v kombi. Še manj dela, kot s plinskim.
 

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
182
103
43
Sem zdaj gledal enga balkanca k je mel katering na valeta after od smrklje. Širina 70, dolžina 2m. Rešetki dve lepo na tečajih iz polnih kvadratnih palic. Nobenih lukenj spodaj za zrak. Je samo natresel not tri vreče oglja iz Špara, po vrhu prkuril z brenerjem in to je blo to. Preden je začel pečt je med rešetkam kar s prijemalko mal pobezal po oglju. Pekel je 5 ur brez problema. V Webru ti tako oglje sam izpuhti. Podobne žare majo naši gasilci, sam da so še večji. Z mulcem imava enga takega polovičnega al pa še mal manjšega v planu sešvasat. Je že plan v glavi, sam voljo rabva. So pa nekateri taki žari obloženi s šamotom, pa je ta rekel, ma bezveze ti je to, težko ko svinja, pa še oladit neće. Ko je blo konc je z lopato odstranil oglje, med tem, ko je pospravljal posode se mu je žar ohladil in sva ga postavla v kombi. Še manj dela, kot s plinskim.
Poanta je v gornjem odgorevanju. Jaz podobno naredim v 57tki: napolnem 1 ali 2 košarici z ogljem in potresem z malo pepela, da se prehitro ne vname. Če nimaš brenerja, daš eno kocko na vrh in malo počakaš.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Res je, sam pri 57ki pride preveč zraka spodaj zraven. Sem že razmišljal o eni železni posodi brez dovoda zraka.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
predvidevam da zaradi mrežice spodaj? Da prehitro zgori....

Evo, končno vikend doma, tako da smo za jutri izvolili, da bomo pekli ptiča :) Ne Goloba ampak kokoš :)
Danes iz skrinje, da se odtaja, potem po malo piksno v trgovino, jutri zakurit
Potem pa se dve uri delat, da nekaj delam okoli hiše :)
:nazdravje: