A dej nehaj, vzameš brener na vroč zrak in zakuriš oglje, to je 10 min. ali celo kar dosti manj.Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dejsto je, da nikoli in nikdar oglje ne bo nekaj, kar lahko pripraviš izredno hitro, spečeš in potem nimaš še pucanja. 10 minut za oglje je larifari. Tudi, če uporabiš hitre metode brez veliko svinjarije, kot je dimnik kamor vržeš oglje notri in spodaj prižgeš, moraš čakat pol ure, da lahko začneš pečt. Seveda z metodami oglje polij ali zakuri s kakšnim pripravkom, mahaj ali kak elektro ventilator, je to še hitreje..10 minut s pripravo vred? Še vedno zelo težko.
Drugače pa je treba oglje prinest, strest, les, zakurit, počakat, mahat (če imaš dimnik to odpade seveda), čakat in potem lahko pečeš. Na koncu je seveda še pospravljanje.
Plin? Obrneš gumb, malo počakaš, pečeš. Da ne omenim, da se pri srednjih žarih brez problema doda les za dimljenje in ker je zadeva pokrita, deluje super.
Jem hrano z ogljenega žara že leta, ko sem jo po veliko skepticizma potem večkrat jedel še s plina, sem se sam sebi zdel [cenzura], ker razlike dejansko skoraj ni. In, če želiš pečt večkrat tedensko, je plin milina.
Ko sem enkrat zapriseženemu zagovorniku oglja dal čevap na mizo iz plina (navaden Gorenc), ga ni mogel prehvalit. KO je izvedel, da je to plin, je seveda hitel dodajat, da pa mu "nekaj manjka" kljub vsemu. Aha seveda.
Še enkrat. Za večkrat tedensko pečenje je plin odlična stvar. Če imaš pokrit plinski žar, lahko delaš čuda, lahko tudi dimiš. Če delaš bolj poredko je oglje seveda kul, ker pričara še malo več tistega grill vzdušja, ampak realno na koncu ko se je, bistvenih razlik ni.
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dodatna oprema torej? Ok, privlečem oglje do žara, ga stresem notri, pospravim. Najdem brener, ga nekam priklopim, iščem podaljšek. Nato kurim ubogo oglje, čakam, da bo oglje ravno pravo, dam gor rešetko, počakam, pečem. pospravim brener in zvijem podaljšek.
Ali obrnem gumb na plinskem in podstavim košaro z lesom, če želim še zadimiti. 1:0 za oglje...hm...ne hvala
Ne vem zakaj je težko priznati, da oglje enostavno ni hitrejše ali enako hitro ali malo počasnejše. Pač ni. Rabiš tono opreme, če želiš pohitriti, pa še vedno to niti približno ni to. Vsak ima svoje pluse, ampak že profiji mirno priznajo, da je plin way to go, razen, če se gre za celotno izkušnjo in piko na i, ko imaš pač čas, zabavo in tako dalje. Za vse ostalo (večina) plin zmaga.
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dodatna oprema torej? Ok, privlečem oglje do žara, ga stresem notri, pospravim. Najdem brener, ga nekam priklopim, iščem podaljšek. Nato kurim ubogo oglje, čakam, da bo oglje ravno pravo, dam gor rešetko, počakam, pečem. pospravim brener in zvijem podaljšek.
Ali obrnem gumb na plinskem in podstavim košaro z lesom, če želim še zadimiti. 1:0 za oglje...hm...ne hvala
Ne vem zakaj je težko priznati, da oglje enostavno ni hitrejše ali enako hitro ali malo počasnejše. Pač ni. Rabiš tono opreme, če želiš pohitriti, pa še vedno to niti približno ni to. Vsak ima svoje pluse, ampak že profiji mirno priznajo, da je plin way to go, razen, če se gre za celotno izkušnjo in piko na i, ko imaš pač čas, zabavo in tako dalje. Za vse ostalo (večina) plin zmaga.
Zakaj bi nekaj priznal, če ni resTono opremo je res malce mimo no, sorry. Jaz stopim ven odpremo škatlo pod žarom, vzamem oglje in ga natresem v kamin, kjer spodaj položim dve kocki in počakam da izgorita in je oglje v večini primerov pripavljeno za peko. Ne vem kje je tukaj tona opreme? Plin je hitrejši ja, samo ne toliko kot praviš.
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
eh plin je zakon...v 10 minutah nimas pripralvjenega oglja...nikoli...pa nima veze...ce ti pase pa okus po oglju, pa lepo naredis homemade smoker, zelezna posodica nad gorilnik z luknjicami, vlazni jabolcni les al pa trta pa ga ni junaka ki bi okusil razliko med cevapom (ali cem drugim) na oglju ali plinu
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
eh plin je zakon...v 10 minutah nimas pripralvjenega oglja...nikoli...pa nima veze...ce ti pase pa okus po oglju, pa lepo naredis homemade smoker, zelezna posodica nad gorilnik z luknjicami, vlazni jabolcni les al pa trta pa ga ni junaka ki bi okusil razliko med cevapom (ali cem drugim) na oglju ali plinu
Jaz imam doma plinskega od gorenjca... Kako bi dimil čevape. Verjetno bi moral narediti še pokrov za čez čevape... imaš kako sliko::??
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
če nekdo ne opazi razlike v okusu, vonju med plinskim žarom in žarom na oglje, to ne pomeni, da jo tudi drugi ne.
sam izključno uporabljam žar na oglje, res je, da si je treba vzeti čas, ampak je vsaj za prave ljubitelje roštilja neprimerljivo.
plinski žar je isto, kot bi vzel tefalovo žar ploščo pa bi na štedilniku znotri si speku čevape ali ostalo, ajde to prakticiram pozimi, ampak ko je zunaj lepo vreme, toplo, me pa ne ustaviš, da nebi čmradu zunaj.
ja žar z ogljem zakurim tudi samo za dve pleskavici, imam dimnik ampak ne uporabljam kock, nalomim les, pa ga zakurim.
kaj rajši uporabljate oglje ali brikete? zanima me, ker če pečem na malo mam oglje, drugače če pa rabim longlasting pa brikete.
Za take zadeve je pa boljša žar ponev... Sploh zaradi cene.Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
in za 8 čevapov se splača oglje vžigat ...
okus pa tudi ni tak različn. pečem na obeh varjantah. Na pokritem olinskem so čevapi vrhunski.
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Na splošno sem mislil na neke gumbe, števce in ne vem kaj še vse.
Najboljši števec pri grilanju so moje oči in nos. Ko zadiši maščoba, pomešana s pivom skupaj z dimom, ko kaplja po razžarjenem oglju.
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Na splošno sem mislil na neke gumbe, števce in ne vem kaj še vse.
Najboljši števec pri grilanju so moje oči in nos. Ko zadiši maščoba, pomešana s pivom skupaj z dimom, ko kaplja po razžarjenem oglju.