Kateri žar?

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Hja, če ti ne zmanjka plina
smile-1.gif
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dejsto je, da nikoli in nikdar oglje ne bo nekaj, kar lahko pripraviš izredno hitro, spečeš in potem nimaš še pucanja. 10 minut za oglje je larifari. Tudi, če uporabiš hitre metode brez veliko svinjarije, kot je dimnik kamor vržeš oglje notri in spodaj prižgeš, moraš čakat pol ure, da lahko začneš pečt. Seveda z metodami oglje polij ali zakuri s kakšnim pripravkom, mahaj ali kak elektro ventilator, je to še hitreje..10 minut s pripravo vred? Še vedno zelo težko.
Drugače pa je treba oglje prinest, strest, les, zakurit, počakat, mahat (če imaš dimnik to odpade seveda), čakat in potem lahko pečeš. Na koncu je seveda še pospravljanje.
Plin? Obrneš gumb, malo počakaš, pečeš. Da ne omenim, da se pri srednjih žarih brez problema doda les za dimljenje in ker je zadeva pokrita, deluje super.

Jem hrano z ogljenega žara že leta, ko sem jo po veliko skepticizma potem večkrat jedel še s plina, sem se sam sebi zdel [cenzura], ker razlike dejansko skoraj ni. In, če želiš pečt večkrat tedensko, je plin milina.

Ko sem enkrat zapriseženemu zagovorniku oglja dal čevap na mizo iz plina (navaden Gorenc), ga ni mogel prehvalit. KO je izvedel, da je to plin, je seveda hitel dodajat, da pa mu "nekaj manjka" kljub vsemu. Aha seveda.

Še enkrat. Za večkrat tedensko pečenje je plin odlična stvar. Če imaš pokrit plinski žar, lahko delaš čuda, lahko tudi dimiš. Če delaš bolj poredko je oglje seveda kul, ker pričara še malo več tistega grill vzdušja, ampak realno na koncu ko se je, bistvenih razlik ni.
A dej nehaj, vzameš brener na vroč zrak in zakuriš oglje, to je 10 min. ali celo kar dosti manj.
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Dodatna oprema torej? Ok, privlečem oglje do žara, ga stresem notri, pospravim. Najdem brener, ga nekam priklopim, iščem podaljšek. Nato kurim ubogo oglje, čakam, da bo oglje ravno pravo, dam gor rešetko, počakam, pečem. pospravim brener in zvijem podaljšek.
Ali obrnem gumb na plinskem in podstavim košaro z lesom, če želim še zadimiti. 1:0 za oglje...hm...ne hvala
confused-1.gif


Ne vem zakaj je težko priznati, da oglje enostavno ni hitrejše ali enako hitro ali malo počasnejše. Pač ni. Rabiš tono opreme, če želiš pohitriti, pa še vedno to niti približno ni to. Vsak ima svoje pluse, ampak že profiji mirno priznajo, da je plin way to go, razen, če se gre za celotno izkušnjo in piko na i, ko imaš pač čas, zabavo in tako dalje. Za vse ostalo (večina) plin zmaga.
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Kdo je rekel,da je hitrejše? Spreobračaš besede! Jaz sem na tvojo trditev, da je 10 minut larifari, demantiral z brenerjem. To je to.
Torej ti priznaj svojo zmoto, če ti ni težko.
Kateri profiji priznavajo, da je žar way to go? Burger specialisti :D
Še vedno najdeš restavracije s PRAVIM žarom.
Tono opreme? Podaljšek in kilski brener (če sploh ima kilo)? Misliš oglje v vrečah (če že mišliš vrečo oglja, primerjaj s plinsko bombo
wink-1.gif
)?
Plin, je definitvno hitrejši in bolj komot, a ni istega okusa.
 

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
KSZ ...

smo testirali vse mogoce variante. od tistih velikih turbo grillov s haubo, do manjsih a hudo dragih avstralskih cudes, zidali, podirali, nekaj je samo razpokalo, vec razlicnih verzij in na koncu bo v garazi nekaj takega ...



edino kar bi tukaj spremenil je, da bi naredil visji rob (da cevapcinica ne leti po tleh) ...

ko gre za vecjo druzbo in cas ni ovira zalaufas old fashioned zar na oglje in uzivas v postopku. itak se vsi deci zberemo s pivom okoli, vsi smrdimo po dimu, ampak tako nam je najbolj vsec. pa je vseeno ali se je oglje prej pripravljalo 10 ali 30 minut, si pac vzames cas. in seveda ob hladnem pivu uzivas v postopku.

ce pa je cas ovira, kresnes gorilec na plin in polno plato pa gasa.

sem pa videl na sejmu tole (ni zar, je bolj krusna pec)

http://www.pinterest.com/pin/514958538612644737/

in moram rect, da mi je vsec. in ce ne bi bila cena 4mestna, bi jaz to imel doma
cheer.gif
 

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dodatna oprema torej? Ok, privlečem oglje do žara, ga stresem notri, pospravim. Najdem brener, ga nekam priklopim, iščem podaljšek. Nato kurim ubogo oglje, čakam, da bo oglje ravno pravo, dam gor rešetko, počakam, pečem. pospravim brener in zvijem podaljšek.
Ali obrnem gumb na plinskem in podstavim košaro z lesom, če želim še zadimiti. 1:0 za oglje...hm...ne hvala
confused-1.gif


Ne vem zakaj je težko priznati, da oglje enostavno ni hitrejše ali enako hitro ali malo počasnejše. Pač ni. Rabiš tono opreme, če želiš pohitriti, pa še vedno to niti približno ni to. Vsak ima svoje pluse, ampak že profiji mirno priznajo, da je plin way to go, razen, če se gre za celotno izkušnjo in piko na i, ko imaš pač čas, zabavo in tako dalje. Za vse ostalo (večina) plin zmaga.

Zakaj bi nekaj priznal, če ni res
smile-1.gif
Tono opremo je res malce mimo no, sorry. Jaz stopim ven odpremo škatlo pod žarom, vzamem oglje in ga natresem v kamin, kjer spodaj položim dve kocki in počakam da izgorita in je oglje v večini primerov pripavljeno za peko. Ne vem kje je tukaj tona opreme? Plin je hitrejši ja, samo ne toliko kot praviš.
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Dodatna oprema torej? Ok, privlečem oglje do žara, ga stresem notri, pospravim. Najdem brener, ga nekam priklopim, iščem podaljšek. Nato kurim ubogo oglje, čakam, da bo oglje ravno pravo, dam gor rešetko, počakam, pečem. pospravim brener in zvijem podaljšek.
Ali obrnem gumb na plinskem in podstavim košaro z lesom, če želim še zadimiti. 1:0 za oglje...hm...ne hvala
confused-1.gif


Ne vem zakaj je težko priznati, da oglje enostavno ni hitrejše ali enako hitro ali malo počasnejše. Pač ni. Rabiš tono opreme, če želiš pohitriti, pa še vedno to niti približno ni to. Vsak ima svoje pluse, ampak že profiji mirno priznajo, da je plin way to go, razen, če se gre za celotno izkušnjo in piko na i, ko imaš pač čas, zabavo in tako dalje. Za vse ostalo (večina) plin zmaga.

Zakaj bi nekaj priznal, če ni res
smile-1.gif
Tono opremo je res malce mimo no, sorry. Jaz stopim ven odpremo škatlo pod žarom, vzamem oglje in ga natresem v kamin, kjer spodaj položim dve kocki in počakam da izgorita in je oglje v večini primerov pripavljeno za peko. Ne vem kje je tukaj tona opreme? Plin je hitrejši ja, samo ne toliko kot praviš.

Pa pri plinu je precej manj "svinjarije"... Kar je še posebej pomembno, če imaš na razpolago za žar užitke samo kakšno terasico ali balkon.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Plin zame nikol ne bo pravi žar, kar pa ne pomeni, da ga ne uporabljam. Pravi žar je zame tisti, katerega lepo počasi zakuriš, narediš žerjavico in potem pečeš, konec dneva pa lepo prijetno smrdiš po dimu. Vse ostalo, vključno s kockami za prižiganje oglja so zame približki.
 
Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.904
6.068
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
eh plin je zakon...v 10 minutah nimas pripralvjenega oglja...nikoli...pa nima veze...ce ti pase pa okus po oglju, pa lepo naredis homemade smoker, zelezna posodica nad gorilnik z luknjicami, vlazni jabolcni les al pa trta pa ga ni junaka ki bi okusil razliko med cevapom (ali cem drugim) na oglju ali plinu

Jaz imam doma plinskega od gorenjca... Kako bi dimil čevape. Verjetno bi moral narediti še pokrov za čez čevape... imaš kako sliko::??
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.136
660
113
če nekdo ne opazi razlike v okusu, vonju med plinskim žarom in žarom na oglje, to ne pomeni, da jo tudi drugi ne.
sam izključno uporabljam žar na oglje, res je, da si je treba vzeti čas, ampak je vsaj za prave ljubitelje roštilja neprimerljivo.

plinski žar je isto, kot bi vzel tefalovo žar ploščo pa bi na štedilniku znotri si speku čevape ali ostalo, ajde to prakticiram pozimi, ampak ko je zunaj lepo vreme, toplo, me pa ne ustaviš, da nebi čmradu zunaj.

ja žar z ogljem zakurim tudi samo za dve pleskavici, imam dimnik ampak ne uporabljam kock, nalomim les, pa ga zakurim.

kaj rajši uporabljate oglje ali brikete? zanima me, ker če pečem na malo mam oglje, drugače če pa rabim longlasting pa brikete.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
eh plin je zakon...v 10 minutah nimas pripralvjenega oglja...nikoli...pa nima veze...ce ti pase pa okus po oglju, pa lepo naredis homemade smoker, zelezna posodica nad gorilnik z luknjicami, vlazni jabolcni les al pa trta pa ga ni junaka ki bi okusil razliko med cevapom (ali cem drugim) na oglju ali plinu

Jaz imam doma plinskega od gorenjca... Kako bi dimil čevape. Verjetno bi moral narediti še pokrov za čez čevape... imaš kako sliko::??

jaz imam žar s haubo, tak da nimam problema, žal pa nimam nobenih slikic, ker sem to šele lani začel prakticirat pa sem bil tak navdusen da nisem slikal :D haha...

drugače bi pa rabo neki pokrov...v bistvu ne vem kak bi to naredil brez direktnega dostopa do ognja pri gorencu. Ne vem ce se zacne smodit les ce ga samo segrevas na plati. Probaj, mogoce bo dovolj tudi za nekaj malega okusa
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
če nekdo ne opazi razlike v okusu, vonju med plinskim žarom in žarom na oglje, to ne pomeni, da jo tudi drugi ne.
sam izključno uporabljam žar na oglje, res je, da si je treba vzeti čas, ampak je vsaj za prave ljubitelje roštilja neprimerljivo.

plinski žar je isto, kot bi vzel tefalovo žar ploščo pa bi na štedilniku znotri si speku čevape ali ostalo, ajde to prakticiram pozimi, ampak ko je zunaj lepo vreme, toplo, me pa ne ustaviš, da nebi čmradu zunaj.

ja žar z ogljem zakurim tudi samo za dve pleskavici, imam dimnik ampak ne uporabljam kock, nalomim les, pa ga zakurim.

kaj rajši uporabljate oglje ali brikete? zanima me, ker če pečem na malo mam oglje, drugače če pa rabim longlasting pa brikete.

No ne nakladaj, Tefal ponve in žar plate pa vseeno ne moreš primerjat, ker je tu ena bistvena razlika, temperatura. Je pa res, da med plinom in pravim žarom ni primerjave, niti približne. Je pa plin super stvar tam, kjer ne smeš kurit, pa za kako pljesko na hitro obrnit tud. Je pa res, da mam s plinskim ponavad več neprijetnega dela, ko je treba pucat, to pa ljudje, ki on of poveličujejo pozabijo omenit
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
in za 8 čevapov se splača oglje vžigat ...
okus pa tudi ni tak različn. pečem na obeh varjantah. Na pokritem olinskem so čevapi vrhunski.
Za take zadeve je pa boljša žar ponev... Sploh zaradi cene.
Saj pravim, stvar okusa, ampak za 8 čevapov se ti pa res ne splača kupovat neke oh in sploh plinske gril opreme, ampak je čisto dovolj ena navadna žar ponva.
Če pa gre za normalno kosilo, pa tistih 10 minut kurjenja ne predstavlja neke težave.

Mimogrede, jaz imam doma en popolnoma navaden žar na kolesih, ki sem ga pred nekaj leti kupil v Lidlu za manj kot 20 €, pa mi bo služil še kako leto ali dve.
Ko bo pa odslužil, pa pride na vrsto nekaj takega, kot je nalimal @erics, homemade old school na les in oglje, brez nekih fancy gumbkov.

Evo, našel na spletu, za ta keš zelo dobro služi svojemu namenu.
si8628201b.jpg


Navaden žar, od lokalnega ogljarja en 10 kilski žakl sveže kuhanega oglja, pa gasa...
aplauz.gif
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Saj ni problem v razliki med plinom in žarom, problem je, da skoraj ni razlike med plinom in žar ponvijo....

Letos weber in Petrinovo meso, da vidimo to čudo napram klasičnemu zidanemu žaru
wink-1.gif


@sistematik
Upam, da tisto z gumbki ni letelo na Weber, ker fora weberja ni v tem...
 
Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Na splošno sem mislil na neke gumbe, števce in ne vem kaj še vse.
Najboljši števec pri grilanju so moje oči in nos. Ko zadiši maščoba, pomešana s pivom skupaj z dimom, ko kaplja po razžarjenem oglju.
cheer.gif
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.473
5.766
113
Prvo kot prvo plinski žar ni železna plata ampak čisto normalna rešetka spodaj plehi pod plehom pa gorilec.
Tisti ki primerja plinski žar z ponvijo in štedilnikom očitno še plinskega ni uporabljal in itak nima smisla, da sploh kaj piše ker je zalublen v oglje ko folk v golfe in pasate.
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Na splošno sem mislil na neke gumbe, števce in ne vem kaj še vse.
Najboljši števec pri grilanju so moje oči in nos. Ko zadiši maščoba, pomešana s pivom skupaj z dimom, ko kaplja po razžarjenem oglju.
cheer.gif

Ja, sej to se ne da primerjat, ker z webrom se drugače grila kot s tem klasičnim žarom. Ne moreš na klasičnem nepokritem žaru počasi spečti nekaj kilogramskega kosa govedine recimo. Eno in drugo je top zadeva, a za različne stvari.
zmaga.gif


Plinskega žara pa sploh ne bom komentiral. Plinska zadeva si sploh ne zasluži poimenovanja žar in s tem se naj debata o plinskem "žaru" preseli v drugo temo.
smirk-1.gif


Naj se sezona grilanja začne!
cheer.gif
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.136
660
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Na splošno sem mislil na neke gumbe, števce in ne vem kaj še vse.
Najboljši števec pri grilanju so moje oči in nos. Ko zadiši maščoba, pomešana s pivom skupaj z dimom, ko kaplja po razžarjenem oglju.
cheer.gif

upam, da res ne polivaš čevapov s pirom, ker to je pa velik greh do okusa čevapov. ker orng zagrenijo če jih s pirom poliješ.

edit. sezona se je pričela že prejšnjo nedeljo
cheer.gif
. za otvoritev so bili na vrsti pečeni anrgy birdsi
 
Nazadnje urejeno: