Kateri žar?

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ne ni enako. Oglje lahko razporediš za direktno peko in pečeš na žarjavici pod pokrovom, v kontroliranem okolju s stalno temperaturo, brez vžiganja maščobe, ker le ta zaradi premale vsebnosti kisika ne bo zagorela, ampak se le zadimila za značilen okus po žaru. Če pečeš nekaj indirektno, pa je še vedno izvor vročine oglje. Okus je neprimerjiv s pečico, lahko pa dodaš še dim.
 

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Se vedno se zrak menja (sicer ne tako hitro kot na odprtem) kar se v pecici ne
wink-1.gif
 

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Čevapi iz Webra so vrhunski. Taki fajn zadimljeni in sočni. Tudi ribe so odlične.
 

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
522
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
v kolikor se ti da bi te prosil za kratek opis kako delate CeVaPe na webru. Direktno ali indirektno? Ali je kdo na alterju to ze pisal?

Low&Slow in Pizza sta
cheer.gif


S katerimi briketi in katerim ogljem ste najbolj zadovoljni?

cool-1.gif
 

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.390
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik pinKING pravi:
v kolikor se ti da bi te prosil za kratek opis kako delate CeVaPe na webru. Direktno ali indirektno? Ali je kdo na alterju to ze pisal?

Low&Slow in Pizza sta
cheer.gif


S katerimi briketi in katerim ogljem ste najbolj zadovoljni?

cool-1.gif

Mene tudi zanima.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Brikete vzameš lahko Weber ali od Lidla. Zelo podobno delovanje - cena različna. Dobro domače oglje tudi. Ostali briketi so preveč hitro goreči. Že pri teh dveh boš najprej zreguliral toploto in potem pekel z minimalnim odpiranjem pokrova samno za obračanej. Spečejo se v tem primeru zelo v redu. niso zažgani, ampak imajo črtice. Pomembno je da zakuriš vse brikete v chimneju npr., in potem jih enakomerno raztegneš po mrežici. Enako z ogljem. Zadevo stemperiraš s spodnjo odprtino. Na nekih 180 - 200 stopinj po termometru. Upoštevaj, da termometer pokaže enih 10 stoipinj več, ker je pod vrhom. Čevape in ostalo daš na segreto rešetko pomazano z oljem in potem pečeš. Nekako 7-8 minut se peče pravi čevap. Vmes trikrat obrneš. Kdor ima rad "slovenske" zapečene čevape pa lahko podaljša pečenje in malenkost dvigne temperaturo. Najbolj prepriča začetnike pečenje piščanca.Zadeva je neprimerno drugače spečena, kot na odprtem žaru in ne prihaja do enenakomerno pečenih in še surovih kosov. Za res dober rezultat pa priporočam novi kettle Napoleon, ki je opremljen z litoželezno rešetko, ki se jo da dvigovat in spuščat po treh nivojih. TOP!
 
Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
Katere brikete naj vzamem, da se ne bodo tako kadili pri vžiganju?

Jih natrosim v "dimnik" in dam spodaj 2-3 kocke ali pa zavijem časopisni papir in prižgem.
Se mi zdi, da pri se pri papirju še bolj kadi. Je cela soseska v dimu, ko se spravim grilat...

dimnik.jpg
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Dafuq? Ker ti briketi res tako lepo dišijo.
crazy1.gif


Zgaga: preveč naložiš, premalo zraka, premalo ognja, predolgo se potem cmari vse skup. Če rabiš tako količino raje dvakrat zakurit ali pa polovično količino, zakurit, počakat da se polovica pregreje potem pa še napolnit.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, ker je pri dražjem fizika drugačna.
bonk.gif



Ti dam prav, da je Weberjev ene 10% boljši pa trajnejši in je smotrn nakup dolgoročno.
smirk-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Pa ne oglje butl, da bijo fouš k se spet peče. To pa diši
smile-1.gif

Vidiš kako je napisal, dvomim, da ga skrbi da bo kdo v okolici lačen.

Sicer pa respect, da kdo pri tem pomisli na sosede. Moj kuri svinjarijo v peči in centralni, tako da bova mela še hude vaje letos na začetku kurilne sezone.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
2.010
788
113
Jaz recimo za cobb žar (mali prenosni žar) uporabljam brikete iz kokosa. Samo tam je že cel briket drugače narejen, kjer je na njem ena vnetljiva zadeva in se stvar kadi samo kake 3 do 4 minute dokler se do konca ne vžge. Potem pa je brez dima.
Mogoče bi bila ta zadeva prava: https://www.zarovnije.si/product-page/proq-cocoshells-briketi-za-%C5%BEar
Bo twinman mogoče vedel kaj več povedati okoli tega.

PS: Je pa mogoče še brezdimna varianta, da jih kar z brenarjem zavkuriš.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.941
9.473
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ja, ker je pri dražjem fizika drugačna.
bonk.gif



Ti dam prav, da je Weberjev ene 10% boljši pa trajnejši in je smotrn nakup dolgoročno.
smirk-1.gif
Lohk se mlatiš po piskru kolikor hočeš, dejstva so znana.
nahrung002.gif
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
Če se pri vebrovem manj kadi, mi ni problem plačat tistih 30€. sam če se bo potem še vedno kadilo...
10.gif

V bistvu mi je ta količina v piskru optimalna za žar... Zato sem že razmišljal, če je problem v briketih...
17758-icon_confused.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Priziganje od zgoraj pomaga. Elektricni brener najbolje. Od briketov v ponudbi pa se minimalno kadijo le kokosovi. Ostalo se na zacetku kadi zaradi prahu.