Kateri žar?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Imam Weber Q2000 (plinski) in mi ni jasno, kaj bi lahko naredil, da bi dimil z lesenimi koščki lesa. Enostavno je premalo vročino oz. direktnega ognja ni dovolj, da bi jih smodil. Poizkusil sem že naluknjano alu folijo in na rešetko..nič. Potem direktno na tubo, kjer gori ogenj...nič. Potem jih nisem zmočil prej...nič. Nato sem vrgel les direktno na rešetko...malo se je zažgal, to je bilo pa vse, dima skoraj nič.

Če ima kdo idejo kako bi smodil lesene koščke na plinu (točneje Weber Q) naj pove, ker jest sem obupal
smile-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Na tistem google images linku je polno idej. Lahko se da box direktno nad gorilec v en kot, na rešetki bo v Qju težko dovolj vročine.

Druga opcija je, da zakuriš malce oglja, daš woodchipse gor, streseš v box oz. jih že tam notri pregreješ s kakim brennerjem in daš v grill kamor želiš.
 

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
pri mojem q300 je potresem direkt na resetko kjer prideta skupaj mali in veliki gorilec. Natresem pa tako da so na robu polnega dela.
 

gig

Pripravnik
7. apr 2009
683
11
18
Weber Q2200 s podstavkom, je v Metroju Celovec za 360€ (cena z davkom).
 

disc

Guru
4. feb 2011
2.432
549
113
Odpiram staro temo.
Kaj je novega na tržišču? Rabim nek ugoden žar na oglje. Recmo tam nek 60€, pa da se mi ne bo po ene letu sesedel?
smile-1.gif
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Za čivape in vratovino ne rabiš tak aparat. Po 5 let so mi zdržali tisti za 20€ pa skoraj tedenjsko v uporabi. Za kaj več pa bojo mojstri povedal, če je to to.
 

frenki500

Pripravnik
18. jul 2013
77
3
8
Ni mi všeč da ni pokrit. Zadnjič smo Webra po dveh urah mirovanja spravili v delo, brez da bi ponovno zakurili.......samo žerjavico smo malo podpihali......
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Mal se boš mogel dol vsest in kaj prebrat. Dejansko je vse na Alterju napisano. Če boš sam čivape, perutničje in vratovino pekel, pol glej najcenejšega, ki ima rešetko nad 45 centi fija. Ta ti bozdržal mjn 5 let, če ne bo na dežju stal.
Žari s pokrovi še kaj drugega delajo, kot čevape. Pravzaprov lahko tudi kuhaš ja. Ampak če ti to hočeš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tako kot je rekel predhodnik, moraš ločevati, ker gre za dve popolnoma različni tehniki. Grilanje in bbq namreč ni isto, čeprav ima že vsaka gostilna v ponudbi famozni bbq, na koncu ugotoviš da to ima le peščica slovenskih ponudnikov.

Pokrov ima svoj namen in če ga ne misliš ušporabljati je res brezveze plačevati. In kupiš navaden grill, kjer ubistvu potrebuješ samo nastavljivo višino rešetke. Lahko pa tud v webru narediš vrhunske čevapčiče, paqč imaš odkritega in je to to. Obratno na grilu pa ne moreš narediti bbq-ja.
Tako da vse odvisno od tvojega namena in želja
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pokriti žari kettle, kot so Weber, Napoleon ali modularni smoker ProQ Elite v žar konfiguraciji, so namenjeni peki, to je, direktnemu grilanju pod pokrovom. Ne gre za kuhanje, ampak za najbolj efektivni način peke na žaru, ki pa se odvija pod pokrovom. V samem kettlu naj te ne skrbi temperatura, ker jo boš nastavil z uravnavnajem zračnega toka in le za tiste najbolj vroče temperature za peko steakov boš sam pokrov tudi odprl. Mišljenje , da se hrana notri kuha je torej zgrešeno. Kdor ni pekel v kettlu, si verjetno tako misli, dokler prvič ne poizkusi. Hrana je prej spečena, enakomerno spečena in bolj sočna, kot na odprtem žaru. Ko se navadiš pa je pečenje kot vsako drugo, ob tem pa lahko pripraviš kakšen kos mesa indirektno ali nareidš pravi low&slow BBQ. Kakorkoli že, če boš le pogledal malo dlje od prepoceni tankih plehnatih žarov in ne na plin ploščo, boš že na boljšem, kot v prvem primeru. Postavi si vprašanje, koliko boš žar uporabljal in v takšnem pogledu investiraj. Pa še nekaj....velikost je pomembna, če ne prej, pa čez eno leto pri premajhnem žaru že začneš gledat za večjim in ponovno kupuješ.