Kateri kruhopek?

mlecnik

Zelenc'
31. avg 2007
11
0
1
Očitno se bo podražitev kruha poznala na povečani prodaji strojčkov za peko kruha...:)

Res da je imela glavno besedo pri izbiri boljša polovica, ampak nekaj "karakteristik" sem si pa le zapomnil. Proizvajalec je Clatronic, kapaciteta je 1kg kruha, enojno mešalo, cena mislim da je bila 50€.

Opozoril bi samo na priložene recepte...priporočene količine sestavin ne "štimajo" tako kot bi morale...je potrebno nekaj eksperimentiranja preden se speče kruh kot se šika. Pri nas je kar nekaj "pek" romalo v smeti....
 

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Če ni skrivnost...
V katerem delu receptov količine ne štimajo? Namreč, brezveze, če si že ti stran metal pri eksperimentiranju, da bi še vsi ostali. Zaupaj izkušnje, pa dobiš 5* (verjetno ne samo od mene
wink-1.gif
).
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Pri nas se je vedno delalo točno po receptu, pa se niti ena peka kruha še ni ponesrečila. No, le enkrat testo ni dobro vzhajalo, ker je bilo okno, kjer je stal pekač odprto in je pihalo. Pa še takrat se je kruh vseeno pojedel, čeprav je bil bolj nizek. Recepti so kar pravilno napisani.
 

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Sem že mislil odpret to temo in vidim, da nisem edini, ki so ga nenormalne cene kruha tako razpiz.dile, da si ga bo pekel sam.



Men tud tale Bomann kr dobr zgleda tako da bo kmalu v naši kuhni. Nemorjo nas tako brezobrazno molzt ti grebatorji trgovski.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pomoje je najbolj važno, da več, če ti zadostuje standardna velikost, ali pa hočeš kakega večjega. Naš ima 1kg se mi zdi, pa je vrh glave. Najboljši kruh je pa 750g, da je lepo enakomerno zapečen (mi je pa sicer tudi že čisto do pokrova vzhalal
grin1.gif
)
So pa fine hofferjeve mešanice moke, samo dodaš vodo in to je to. Ne rabiš petih minut, da ga daš pečt, če se i mudi je zelo praktično!

lp
Peter
 

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Midva s partnerjem sva se danes odločila za nakup aparata za peko kruha.
Kupila sva Kenwood, ker drugih več ni bilo, še ta je bil zadnji ,akcijska cena 69,90€
Seved sem brala tu gori vse v zvezi s peko kruha in šla še po sestavine za beli kruh in jutrani kruh oz. kruh za zajtrk v Hofer.
Beli kruh se je odlično spekel, le za moj okus je malce preslan.Kruh za zajtrk bom poskusila speči jutri sama, danes se je moj partner tako zagrebel, da niti blizu aparata nisem mogla priti.
smile-1.gif
 

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
Moj recept za kruhomat, ki vedno uspe:

Potrebujete jogurtov lonček. Pa ne kar enega, ker so različnih velikosti. Navadnega, od kisle smetane ali od navadnih jogurtov.

Vrstni red kako mečemo noter:
1 jogutrov lonček jogutra (ne čisto do vrha, tam kjer ima rob lonček pri vrhu)
1 jogurtov lonček vode ( - | | - )
2 žlici olivnega olja
450 g mele moke tip 500
150 g ostre moke
zlička soli
2 ali 3 žličke sladkorja
3/4 svežega kvasa

Peče se na programu za sendvič.

Če hočete peči druge vrste kruhov (koruzni, pirin, ržen, ajdov) tisto moko zamenjate z ostro po tem receptu. Morate pa paziti na to da je skupna teža moke 600g. Če je moka težja je date manj in več bele (tip 500).
 

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Znamka Bifinett, dve mešali, kupljen v Lidl-u za 39 EUR. Po pol leta še vedno brezhibno deluje, kruh mi je ene 3x skupaj padel, s tem da od nakupa strojčka ne kupujemo več kruha v trgovini.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Evo...prvi rezultati v sliki in besedi:

pekač (BOMANN) + kruh (kruh je do zdaj še vsakič ratal - le količin se moraš natančno držat - drugače pa na sliki 'beli kruh' (moka 500, pšenični gres, sladkor, sol, mleko, kvas)
35755-PICT6413r.jpg
 

Priponke

  • 35755-PICT6413r.jpg
    35755-PICT6413r.jpg
    75,4 KB · Ogledi: 688

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
isto je pri meni: kar je treba, je treba samo to, da se držiš količin ki so napisane.
 

mlecnik

Zelenc'
31. avg 2007
11
0
1
Ne vem ali so priloženi recepti pri vseh proizvajalcih teh strojčkov enaki, ampak v najinem primeru je bilo potrebno k predpisani količini dodati cca. 50ml vode. Res pa je,da nikoli ne pečeva belega kruha, ampak samo polnozrnatega, pirinega, sojinega oz. mešanico le teh. Tako da razlog je verjetno tudi v izbiri moke, saj v navodilih ni bilo napisanega recepta za te vrste moke.
 

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Evo...prvi rezultati v sliki in besedi:

pekač (BOMANN) + kruh (kruh je do zdaj še vsakič ratal - le količin se moraš natančno držat - drugače pa na sliki 'beli kruh' (moka 500, pšenični gres, sladkor, sol, mleko, kvas)


Ta isti kruhomat imamo tudi mi.
 

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Pred kratkim smo se doma pogovarjali glede teh kruhopekov in moj stari trdi da še vedno se bolj splača kupovat v trgovini. Trdi, da ta stvar porabi ful elektrike za 2 urno peko kruha + kar daš za ta aparat ~55€ se ti nikakor ne more obrestovat, zdaj bi pa rad nekoga da mi pomaga dokazat staremu da se moti. Rabil bi vsaj približne podatke, koliko in kaj gre v aparat te koliko kW oz. samo W porabi in koliko stane ta poraba elektrike.
No mogoče ga bom uspel prepričat, ker veliko kruha gre pri nas za zajce...
 

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
hmm.....bom ga jaz dal na merilec, sam še spravit se moram kruh pečt
crazy1.gif
to je ponavad večji problem (ga ne jem)
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
jaz sem pred časom računal da pride 1 kilo kruha nekje 0,5 EUR (Skupaj z elektriko)..zdaj malček več, ker je šla moka gor.

Ti aparatki so moči nekje 600 - 800 W (800 W speče tudi večjo količino kruha do 1.3 kg).

Peka kruha traja v kompletu 3,5 ure...kar pa zajema...mešanje, gnetenje, vzhajanje ter na koncu peka.

Večjo količino energije troši zgolj peka...ki pa traja čisto na koncu kvečjemu 40 minut...tako da lahko v kompletu računaš da strojček porabi za peko enega kilograma kruha nekje 1 kW/h kar pride od oka nekje 10 centov. Zraven dodaš še 60 dek moke (res ne vem cene po kilogramu za tip 500) ter kvas (22 centov - suhi v vrečki....svež mislim da je cenejši).

Tako da...ob današnjih cenah recimo 70 centov za 1 kilo doma pečenega kruha.

In če vzamemo da je povprečje kruha nekje 2 EUR (trenutnih cen po podražitvi sploh ne vem....se pa verjetno lahko vzame povprečje že skoraj 2,5 EUR...pa pustimo zdaj to) prihraniš pri kilogramu kruha 1,3 EUR.

Strojček je 55 eur deljeno z 1,3 EUR = 42 kil kruha.

Prevod: strojček se ti odplača po 42 kilah kruha. Če poješ v povprečju 3 kile kruha na teden, pomeni 12 kil mesečno....v dobrih treh mesecih je strojček odplačan!

Sama procedura je dolga..ampak večinoma časa je treba posvetiti testu...torej njegovo vzhajanje....ki pa poteka nekje pri 24-ih stopinjah...torej grelec se minimalno (ali sploh ne) vklopi..nekaj porabi el. motor za mešanje (to je minimalno)....torej zgolj zadnjih 30 - 40 minut za pečenje je poraba enaka nazivni moči (ki je navedena na strojčku)...pa še tu se mora gretje izklapljati, ker drugače bi kruh prežgal.

to je to.

odločitev je na vsakem posamezniku. Dela a itak ni nobenega -s trešen noter sestavine, prižgeš....ter vržeš ven ko je pečeno...na rahlo splahneš posodo pa si vsega rešen.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Evo, po branju vaših postov sem se tudi jaz odločil, šel v Merkur in prinesel domov Clatronic za akcijsko ceno nekaj čez 54 ojrov! Peče do 1300 gramske štruce! Pravkar sem poskusno spekel (že pri prvi peki sem eksperintiral) svoj prvi kruh, večino je bilo pirine moke, nekaj pa sem dodal še navadne bele moke, ki sem jo imel slučajno doma! Jutri pa v Hofer po njihovo moko, ki jo zelo priporočajo! Predlagam, da tukaj tudi dodajate svoje recepte ali pa se naj odpre nova tema! Bi bilo zanimivo malo menjati recepte! Mi lahko kdo pove,kaj vse naj nabavim v Hoferju(moka, kvas.....)! Pa še rezultat prve peke!
cheer.gif

44247-IMG_2551(Small).JPG
 

Priponke

  • 44247-IMG_2551(Small).JPG
    44247-IMG_2551(Small).JPG
    33,5 KB · Ogledi: 578

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pa tisto rdečo nalepko odstrani
smile-1.gif
(tudi jaz sem jo že...kljub sliki)

jaz sem po večini do zdaj pekel beli kruh..se pa najbolje obnese da daš namesto vode kar mleko...oz. jaz ga v vsakem primeru dodam vsaj 2 deci.

Pri 'eksotičnih' mokah pa pride do takega rezultata kt pri tebi - kruh manj narsate. Jaz sem delal koruznega, pa sem dal pol kile koruzne, ter 20 dek bele....in je bil ravno toliko visok kot tvoj (zbit, ampak pravi koruzni)...če pa želiš lep videz (kruh iz štacune) pa je treba dati vsaj pol kile bele moke raje malček več - potem pa bo lepo hajal.

Kvas jaz kupujem od D.r Oeteker....je pa zanimivo...v MErcatorju je v akciji (4 kosi) po 92 centov, spar pa redna cena 72 centov
jezen.gif


so pa v sparu nehali prodajati (vsaj jaz e nisem našel) 'svojo' moko....v mercatorju paje njihova 49 centov...ve kdo za hofer?..ostale sopa tako drage da jih ni za kupit (nad 80 centov).