Hvala, Vincent!
Ne, ni nova, ima zdaj z mojo vožnjo vred ... 15600 prevoženih. Je pa res, da zgleda kot nova ... kolega ko sem šel do njega
skoraj ni mogel verjet, da zadeva ni nova ... potem pa sem mu pokazal kilometre na števcu.
Motor je bil pregledan, narejen servis in imam garancijo.
Ja, je razlika. Naredil sem cca. 340km z njo, ampak se še vedno navajam, predvsem pri menjavanju. Tukaj je od 8000 naprej že rdeča .. motor potegne kot 100 hudičev, tako da moraš bit z gasom v manjših brzinah kar nežen.
Dejstvo je, da ti motor v zelo nizkih obratih nudi popolno moč ki jo ima, kar pri prejšnjem 4 valjnem to ni bilo tako, ampak je Yamahin stroj začel konkretno delovat šele od 8000 naprej, kar mi sedaj malo, ampak res malo dela še probleme pri šaltavanju brzin.
Prestavno razmerje je popolnoma drugačno .... včasih se zašaltam ....
Pa še to sem opazil: čeprav imaš pravo hitrost za pretikanje v nižjo prestavo,dobi človek občutek, da je bil kljub temu prehiter.
Ko pa prešaltam in dodam gas, pa lepo motor pospeši, kar pomeni, da je bila idealna hitrost za nižjo prestavo.
Ko šaltam dol, se bolj čuti (bolj se sliši in čuti klik), da si prešaltal v nižjo, kot pa pri prejšnjem 4 valjnem motorju.To je verjetno normalno pri dvovaljnih motorjih, prav tako ko spustim gas, zadeva bolj rukne kot štirivaljnik, ki lepo tekoče pospešuje, kar pa se pri dvovaljnem čuti kot tresenje. To so mi poznavalci dvovaljnih motorjev povedali, da je razlika v vožnji - pospeševanje/spuščanje gasa .... pri enovaljnih je to še bolj opazno, ker ti kompresija enega bata rukne ko zmaj. Kot sem rekel .... potrebno se je navadit pretikanja, ki je bistveno drugačno kot pri 4 cilinderskem, plus tega pa je pospeševanje bolj mirno pri 4V kot sedaj.
Vožnja je pa res udobna! No, saj je model bol potovalnik in je sedenje in sama poza na njem boljša, kar daje človeku užitek v dolgi vožnji brez postanka.
Armatura je malo večja, bolj pregledna, obratomer je analogni, kar mi je posebej všeč, prav tako pa je temperaturni števec tudi analogni. 16-bitni računalnik bdi nad kompletnim delovanjem agregata (isto kot pri Fazerci) ..... itd.
V glavnem, ni mi žal, da sem jo kupil.