Katere klime se priporoča oz. odsvetuje?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
igi: hvala za razlago o montažerjih. Se pravi me pride motaža več kot pa klima. So pa kekci. Jih bom zdele vseeno pustil mojo cifro na tajnici pa da vidim kaj bodo rekli.(klima elektro montaža in servis)
Sicer pa imam enega "klimaša" v daljni žlahti, samo se ne ukvarja s "split" sistemi ampak s kimatizacijo objektov (trgovine, hale....)
mogče ga nahecam da mi "spusti" plin. Našravfat mi jo bo pa že uspelo.
Samo zvedet moram kaj vsebuje šparova klima za 285E.(kaj moram še dodatno zraven kupi-konzole...kabli...)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Kolikor se spomnim sem sam moral dodatno kupit samo še nosilec za zunanjo enoto. Vse ostalo je bilo že zraven. Razen, če imaš več kot 3 ali 5 metrov razdalje med enotama. Ker toliko dolga je cev zraven.
Kot rečeno, zmontiraj si sam, potem pa pokliči stručkota, da ti priključi in spusti plin noter. Več kot 50 EUR ti ne more za to računat.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
ksz...

za tistih 14dni na leto da klima hladi je vse dobro.če se kdo misli greti z špar klimami pa naj poseže res po nekih bradnih z inverterjem ali celo dc inverterejm.ker te špar klime imajo ko je minus tako slab iskoristek da glava peče pa če temu sploh lahko rečemo gretje.
sam imam dvojčka toshibo 7.5kw in mi pokuri na dan če laufa 24/7 10kw elektrike z ostalimi gospodinjskimi aparati+bojler za vodo 80 litrski.v špici zime imam tako porabo elektrike 300kw + ali - 20kw

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
igi: hvala za razlago o montažerjih. Se pravi me pride motaža več kot pa klima. So pa kekci. Jih bom zdele vseeno pustil mojo cifro na tajnici pa da vidim kaj bodo rekli.(klima elektro montaža in servis)
Sicer pa imam enega "klimaša" v daljni žlahti, samo se ne ukvarja s "split" sistemi ampak s kimatizacijo objektov (trgovine, hale....)
mogče ga nahecam da mi "spusti" plin. Našravfat mi jo bo pa že uspelo.
Samo zvedet moram kaj vsebuje šparova klima za 285E.(kaj moram še dodatno zraven kupi-konzole...kabli...)

Šparova klima letos ne vsebuje NIČESAR razen klime! Kupiti moraš cevi in konzole. To pa baje zato, da ljudnje nebi sami montirali klim in potem klicali servisa kako ne deluje OK in podobno. Saj večina jo gor še spravi, samo pri vakumiranju se pa vsem ustavi. Vakumiranje je pa tako: JE ZELO priporočljivo, da odstaniš vlago iz cevi (to s prepihavanjem ne narediš najbolje), ker prav vlaga je problematična v sistemu. Je pa to spet odvisno od dolžine cevi, ali so bile pred tem cevi vsaj zaprte, vlage v zraku...

Če si iz Celja pokliči in lahko dobiš material....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
So poklicali nazaj, garancija v primeru lastne montaže ne velja, cena montaže je 250 evrov, čaka se 10 dni. Kupljen kpl ne vsebuje konzole in cevi.(pa mogoče še kaj?)
Čakam še na odgovor Špara
550 evrov je pa mal too much-še 100 evrov pa dobim panasonica ? če počakam na jesenski popust pa mogoče celo za isti denar...

Če pa montiram sam in bo imela neko fabrsko napako (nepovezana z lastno montažo) se pa lahko pod nosom obrišem.
Ajajaja
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
So poklicali nazaj, garancija v primeru lastne montaže ne velja, cena montaže je 250 evrov, čaka se 10 dni. Kupljen kpl ne vsebuje konzole in cevi.(pa mogoče še kaj?)
Čakam še na odgovor Špara
550 evrov je pa mal too much-še 100 evrov pa dobim panasonica ? če počakam na jesenski popust pa mogoče celo za isti denar...

Če pa montiram sam in bo imela neko fabrsko napako (nepovezana z lastno montažo) se pa lahko pod nosom obrišem.
Ajajaja
confused-1.gif

no pa si tam ko razlagam že cel čas....

glede garancije se jst nebi obremenjeval
wink-1.gif
, če boš seveda zmontiral sam, brez da nekoga plačaš....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Itak moram najprej še mojo prepričat v "investicijo"
Sicer pa.
Glede na to da nekateri kupujete top izdelke (zaradi luksuza, po drugis trani pa zaradi varčevanja z elketriko (visok COPin EER)
Če bi jaz bil na vašem mestu, bi definivno pretuhtal možnost ogrevanja sanitarne vode s klimo.
Ubiješ dve muhi na en mah...
bojler imaš potem samo za eventuelno dogrevanje.
Seveda če v poletnem obdobju greješ vodo na elektriko.

Namesto da bi investiral v kolektorje na strehi (katere ti stolče toča) bi dal raje kak $ za gretje vode s klimo.
Mogoče kdo že masovno proizvaja in prodaja kak tak sistem.
Ker tisti "unikati" znajo biti precej dragi...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Danes so me že drugič klicali "monterji" šparove klime čeprav sem jim zadnjič povedal da je še nisem kupil in da ni rečeno da jo bom. Danes sem ji kar povedal da je ne bom, ker je predraga montaža
Potem sem še šparu napisal "pozdrave". Mislim da sem jih že zadnjič spraševal pa mi še niso odgovorili?

Spoštovani!
Imam eno vprašanje - pripombo glede nakupa klimatske naprave cooltech. Na telefonski številki vaših pooblaščenih monterjev so mi povedali da garancija v primeru da oni ne montirajo vaše klime ne velja.
Sicer klime še nisem kupil, samo se mi zdi to vaše oglaševanje zavajanje potrošnikov z nizko ceno, saj moraš k tej ceni prišteti še drago montažo.Ta stane skoraj toliko kot sama klima
Če mi ne boste odgovorili, se bom z vprašanjem obrnil na zvezo potrošnikov in tržni inšpektorat.

Lep pozdrav

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
prišel odgovor..... letos se bomo kar na gruntu še švercal (pa švical na travnikih), jeseni pa mogoče....

Spoštovani,

za pravilno delovanje t.i. split klimatske naprave (dve enoti - notranja in zunanja enota) je bistvena njena montaža in strokovni zagon naprave. Obe enoti je namreč potrebno povezati z bakrenimi cevmi in jih ob montaži napolniti s hladilnim medijem, celotni sistem odzračiti in preveriti tesnenje.

V primeru nestrokovne montaže in zagona, naprava ne deluje optimalno, lahko pa se poškoduje tudi vitalni del klimatske naprave - kompresor. Za takšne primere je reklamacijska upravičenost izvzeta.

Predlagamo, da se obrnete na naslov: vesna@klimaelektro.si , kjer vam bodo svetovali pri izbiri monterjev in na kaj je potrebno paziti pri montaži.

Lep pozdrav,

Pika BRESKVAR

stiki z javnostjo

Spar Slovenija d.o.o.

Letališka c. 26

1000 Ljubljana

Slovenija

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kok pa je montaža pri šparu? Men so pri coolwexu poslal predračun in pride montaža+8,5% DDV 260€. Men se zdi to kr drago. "Najmanjša" klima pride z montažo 600€. To velja do 31.7.08, ker majo neko akcijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
"špar montaža" 250 evrov(pisal nekje zgoraj?)
Ne vem sicer kako obračunavajo davek ampak ko zvem cifro me mine....

harvey je imel zadnjič montažo obračunano v višini 170-200 evrov.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
"špar montaža" 250 evrov(pisal nekje zgoraj?)
Ne vem sicer kako obračunavajo davek ampak ko zvem cifro me mine....

harvey je imel zadnjič montažo obračunano v višini 170-200 evrov.

sory ampak ful kompliciraš.... kupi klimo in jo zmontiraj, če crkne se pač ne boš obremenjeval za tistih 250€. Če te je strah jo pa zavaruj pri zavarovalnici! Po drugi strani ti pa povem, da bi verjetno tudi reklamacijo "skozi" spravil. Uvoznik je kr fleksibilen in se da marsikaj dogovoriti, po drugi strani pa tudi pravno tebi garancija pripada, neglede na montažo
smile-1.gif
(načeloma) dobro, če bo očitno, da si zahebal pri montaži, pol je to nekaj drugega, če pa bo crknil motor ventilatorja po enem letu, ti ga morajo popraviti. Niso sicer dolžni pridet na dom in ti zrihtati, če pa jim ti neseš klimo nazaj, potem sem skoraj prepričan, da ni problema!

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal.

Odločam se za nakup klime, ne rabim neke super duper tehnologije (kar pomeni tudi neke posebne blagovne znamke ne), no razn inverter bi bil fajn.

Klima MATRIX MSM3-12HRDN1 (inverter):
hladilna moč: 3800W
grelna moč: 4100W
glasnost notranje enote: 42db
garancija: 2 leti
CENA Z MONTAŽO: 600€

Klima bi bila namenjena pač tistem lavfanju par ur dnevno, in sicer izključno hlajenje - ogrevanje me ne zanima.
Glavno vprašanje je koliko je 42db hrupa, s čim se da primerjati? Npr. hladilnik ima 38db in po pravici povedano, ga podnevi ne slišim.

A je nakup take klime (predvsem hrup) smiselen, ali je bolje dodati še cca. 130€ (tudi z montažo) in kupiti panasonica CS/CU-RE9HKE, ki ima hrup notranje enote pol MANJŠI in sicer 22db.

Hvala za nasvete!

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
To se boš mogu sam odločit kolk te hrup moti... 22dB ima recimo moj ventilator na računalniku in je tudi ponoči skoraj neslišen. 42dB čez dan ne boš slišal, če boš imel pa v spalnici, pa zna biti ponoči mal moteče. Jst bi se na tvojem mestu odločil za Panasonicovo (zarad manjšega hrupa). Pri sorodnikih imajo 5 Panasonicovih klim, pa nisem slišal nobenih pritožb. Doma imamo pa LG-ja ArtCool, samo po mesecu uporabe težko kaj več povem...

Nazadnje urejeno:

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Moraš pa nekaj vedet. Panasonic ima 22 dB samo v ''silent'' mode. To moraš posebej aktivirat in tudi obrati notranjega ventilatorja se takrat zmanjšajo nekje za polovico. To bi se naj uporabljalo npr. ko greš spat (je res nemoteče
zmaga.gif
). Ko pa hladiš stanovanje čez dan (recimo na stopnji ventilatorja 3/5) pa je klima zagotovo glasnejša od 22 dB.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
No saj, čez dan ne bi slišal niti une 42 decibelne
tongue-1.gif
Razlika v ceni je zanemarljiva, pa Panasonic je (upam) zihr vsaj razred boljši od Matrixa.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
kar se hrupa tiče je 42 db prava mala katastrofa.

pa nekaj je...par ur dnevno da ti lavfa klima je vseeno če je ne kupiš.

Če hočeš imeti v mejah normale ohlajen prostor bo klima delovala od 8 ur dnevno dalje.

kar se mene tiče...dodaj še tistih 130 EUR...boš sam sebi hvaležen za to odločitev nadaljnih 10let. Potem pa, ko boš to že imel zmontirano, skoči pogledat ta 'traktor' k kakemu,ki ga ima montiranega.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
zmaga.gif
s tem se še kako strinjam

ljudje spet sparajo pri stvareh s katerimi se ne morejo pohvaliti pred sosedi. raje nov spojler na avto za tistih 130 eur, ne?
grims-1.gif

da ne govorim o tem, kako je potem takim ljudem tezko prizgati klimo, ker nuca štrom
bonk.gif

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
zmaga.gif
s tem se še kako strinjam

ljudje spet sparajo pri stvareh s katerimi se ne morejo pohvaliti pred sosedi. raje nov spojler na avto za tistih 130 eur, ne?
grims-1.gif

da ne govorim o tem, kako je potem takim ljudem tezko prizgati klimo, ker nuca štrom
bonk.gif

ne sklepaj po sebi
evil.gif