Katere klime se priporoča oz. odsvetuje?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Kuril sem včeraj prvič.

Glede temperature, možno pa, da rabi en čas, da se ustali, ker sedaj jo imam vklopljeno po par ur zvečer.

Filter sem posesal, tak da je čist.

Lp

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
ravno včeraj zvečer sem prižgal svojo toshibo.nastavljenih 24 stopinj drži kostantno.s tem ko doseže 24 jo dam na silence mode in se komaj občuti pihanje.
nekaj mora biti narobe da imaš 3 stopinje manj v prosotoru kot pa nastavljeno
confused-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Filter sem posesal, tak da je čist.

je čisto OK.

Načeloma pa ga nesi pod tuš, splahni, vzemi v roke kako krpico (bombažno) špricni nanjo tekoče milo za roke (ali šampon za telo) ter prebriši filter. Splahni z vodo.
Pošteno stresi vodo s filtra, namontiraj nazaj. Počakaj nekaj časa da se filter osuši in zaženi zadevo nazaj.

Čez pribl. 300 ur ponovi vajo.
(pri starših neočiščen filter pomeni probl. 1,5 - 2 stopinj nižjo sobno temperaturo!..torej dober razlog da čiščenje).

(spet pri starših boljši model Mitsubishjija nadzira temp. v prostoru s t.i. i-see senzorjem, ki meri temp. zraka, temp. stropa in tal ter vlažnost v prostoru in na podlagi teh podatkov 'fila' topel zrak v prostor...imaš pa seveda tudi opcijo nastavit da kontrolira temperaturo zgolj na podlagi temp. zraka).

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Fujitsu definitivno. Se pa za moje pojme brez sramu postavi ob bok sveti trojici. Za mnogo manj denarja.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Vincent nekaj mi povej. Recimo, da nabaviš inverter klimo z cop nad 5. Kakšna je najmanjša možna poraba, da klima vzdržuje neko (poljubno) temperaturo? Ali je razlika v porabi, če mora klima vzdrževati najnižjo možno temperaturo pri gretju (npr. 18°C) ali če mora vzdrževati npr. 24°C?

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
seveda je razlika če mora zagotoviti 24 stopinj napram 18.
meni toshiba3.7kw porabi za vzdrževanje temperature na 23 stopinj če je okoli nule zunaj 200-300w

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kako je pa s timerji na teh klimah? Verjetno je možno nastaviti, da se klima vklopi in ugasne vsak dan ob določeni uri. In kako je takrat s timerji bo zmanjka toka. Ali se resetirajo ali imajo "spomin", ko se ponovno vklopi?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
izguba objekta se meri kot razlka med zunanjo in noatranjo temparaturo upštevaje izolativnost materialov iz katerih je sestavljena stena.

Torej po domače: višja kot je temperaturana razlika zraka zunaj in znotraj večje so izgube.

Primer: zunaj 0 stopinj...notri enkrat 18 drugič 24.....torej temp. razlika 18 oz. 24 stopinj oz. procentualno v drugem primeru 25 % višja, torej so tudi izgube 25 % višje.

(pa saj si verjetno že kje zasledil da vsaka stopinja več v stanovanju porabi pribl. 6 % več energije).

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Torej po domače: višja kot je temperaturana razlika zraka zunaj in znotraj večje so izgube.

Ali drugače povedano: ne bi mi škodlo, če bi včasih mal razmislu preden nekaj napišem.
grin1.gif

Kako je pa s timerjem, ko zmanjka elektrike? Ali se resetira na "default" ali ima spomin in gre na zadnje nastavljeno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
mislim da zadnje.

Ker naketri uporabljajo torešitev za 'uravnavanje? delovanja klime.

torej ima spomin ob izpadu elektrike (zdaj če vse, pa ne bi vedel).

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
moj panasonic ima cca 10s "bufferja", ce zmanjka elektrike (tisti kratkotrajni izpadi) do 10s potem si zapomne in na timer nima vpliva. Kar je dlje, potem se izklopi.

Si pa vseeno zapomni nastavitve po tem, ko je ze enkrat naprava delovala. Na primer, ce deluje auto 22C cel dan in vmes zmanjka stroma za 4 ure se potem zalaufa in nastavi zopet na 22C auto

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Takole, poletje 2009 se približuje in zato obujam to staro temo.

Nekaj vprašanj imam:
Ohlajal in pozimi bi z dvema notranjima enotama ogreval (ob pomoči CK) prostore velikosti:
- pritličje cca. 45 m2
- nadstropje 60 m2

Odločam se seveda za klimo z inverterjem (tako ki bo sposobno ogrevati tudi pri temperaturah pod 0°C, ne pa da počepne kadar jo rabiš - za ogrevanje bi vzel zato, da bi nižali stroške ogrevanja z oljem), gledam znamke Panasonic, Micko, kakšno Toshibo mogoče.

Vprašanja:
1.) Kaj je s Coolwex-om? Se splača gledat to znamko ali ne?

2.) Je boljše da vzamem 2 notranji in 2 zunanji enoti, al je boljše da vzamem 2 notranjo + 1 zunanjo? V čem je sploh prednost ene opcije pred drugo?
Obe notranji enoti bi bili nekje 10m narazen.

3.) S fotrom bi lahko sama zmontirala klimo. Skrbi me samo glede garancije in glede dodajanja plina ob montaži. 500eur za montažo dveh klima naprav se mi zdi RES absurdno drago, že 250eur bi se mi zdelo drago. Torej, ve kdo kako je zares z garancijo pri lastni montaži? Ali kje tečnarijo?

4.) Če prav razumem, bi za to velikost prostorov potreboval nekje 2x 3.5 KW za hlajenje?

5.) Imate kakšna priporočila naprav za potrebe, ki sem jih napisal zgoraj?

Hvala v naprej.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Če misliš tudi gret pozimi in to precej (hkrati ob intenzivni uporabi poleti za hlajenje), potem glej le za top klimami z najboljšim izkoristkom. Vse ostalo je tudi ekonomsko nesmiselno montirat.