Katere klime se priporoča oz. odsvetuje?

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Mi nameravamo kupit Mitsubishi klimo, zdaj je samo vprašanje katerega monterja (in da hkrati prodaja tudi Mitsubishi klime) izbrati, da bo delo opravil, tako kot treba!
Ve kdo za kakšnega dobrega, smo pa iz Ivančne Gorice?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com

Ne poznam firme, ..posledično ne zaupam.

Še enkrat. Kak link bi bil fajn, poleg napisanega.
smile-1.gif
Hvala.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz:
v merkurjevem katalogu sem vide, da poleg ene klime dobiš neke spojke, ki so namenjene ravno domači montaži klime in brez nekih plinov. tko, da tisti, ki bi radi sami zmontirali pejte v kak merkur se mal pozanimat, če se dobi ta matrerjal posebej.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa pusti ti Panasonica... In nekdo je zgoraj napisal neki vrstni red kar na pamet, ne se pustit spravljat v zmoto! Daikin bi naj bile najboljše, ja seveda! Mogoče najdražje in tudi kvarijo se lepo! Fujitsu kupi! Kupi invertersko s plazma filtrom ter ionizatorjem in glej da bo imela gretje do -15! Napasonici imajo v večini do -5 ali pa še to ne, razen top modelov!

Lp
Matej

zakaj že ionizator??

Ne govorim da je to potrebno, ampak je ena izmed opcij ki jo pač imamo mi... Tehnologij je miljone, raznorazni filtri, kisikove prhe itd... Meni je pomembno da ima inverter, da je tiha, da ima antibakterijski filter ter antialergijski ter da greje do -15 to je vse...

Lp

cheer.gif
Nisem trdil da nobena Panasonic klima ne greje pri manj kot -5 ampak kar dosti teh Panasonic klim! Še vedno trdim da so Panasonici ene boljših klim in da z nakupom le te ne moreš zgrešit v nobenem primeru, vse te znamke katere naštevamo so vrhunske znamke in odločitev za bilo katero je recimo stvar okusa! Tako da če si ti zadovoljen sem vesel zate!

Lp
Matej

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Kva pa Coolwex? Zanč dobu reklamo.

Jaz imam eno tako in dela super. Na rednem letnem pregledu je serviser ni mogel prehvaliti.
cool-1.gif
Poraba pa je nizka.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Drugega kot inverterja psloh ne glej.

računaj nekje 800 do 1200 EUR z montažo.

PO znamkah nekako takole:

Daikin, Mitsubishi, Toshiba (erste klase)

Panasonic, Fujitsu, Gorenje, LG.....(za njimi)

Potem si pa počasi že pri šrotu a la Spar opcije za 200 EUR.

Bo pa tako..malo denarja, malo muzike.

Jaz imam za 55 kvadratov vstopni inverter model Mitsubishija..najšvohnejšo opcijo (žal mi je, ker nisem vzel najbojšega modela..ki ga imajo tsarši) samo jaz jo uporabljam praktično samo za hlajenje (torej kvečjemu 2 meseca letno).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:Potem si pa počasi že pri šrotu a la Spar opcije za 200 EUR.
A lahko prosim to utemeljiš. Namreč ta šrot. Uporabljal Šparovo klimo 3 leta. Nobenih težav, montaža in pozabil nanjo. Glasna ni, delovala je točno tako, kot je bilo zahtevano. Zakaj torej šrot?
grims-1.gif

Pa še druga stvar. Mi lahko prosim izračunaš LETNI prihranek pri Šparovi klimi (glej sliko spodaj za specifikacije) napram recimo ultra-duper primerljivemu Mitschubishijevemu inverterju. Za tega sem prepričan, da veš na pamet podatke.
391912-Klima.JPG

Priponke

• 391912-Klima.JPG
    391912-Klima.JPG
    47,7 KB · Ogledi: 409

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Kolikor vem je šparova že v akciji za 300E
Razmišljam, ker jo res rabim samo za ta velko vročino
mtl: imaš ti istega proizvajalca ?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kolikor vem je šparova že v akciji za 300E
Razmišljam, ker jo res rabim samo za ta velko vročino
mtl: imaš ti istega proizvajalca ?
Šparova je v akciji pod 300 EUR
grims-1.gif
.
Jup, Cooltech 12-ko sem imel. Sedaj kupujem drugo, vendar bo tokrat verjetno iz najvišjega razreda (so določeni razlogi). Mi gre pa na jetra bluzenje nekaterih, kako so poceni ''Šparove'' stvari ŠROT. V glavnem, če jo rabiš za 14 dni na leto (kar sem jo jaz), kar nabavi Šparovo. Ne bi smelo biti težav. Razen, če dobiš kakšnega Panasonica za 350 EUR, ampak se mi zdi, da bo vse krepko preko 500 EUR. Je pa zanimivo tudi to, kako nekateri bluzijo, da te klime pa ne grejejo. Pri meni je pri -5 še vedno čisto solidno grela (sicer verjetno s precej slabim izkoristkom, ampak vseeno).

Predvsem, kar me zanima pri prejšnjem vprašanju, koliko let rabiš, da prineseš razliko med ''šrotom'' in ultra super duper Micko (290 EUR proti 800 EUR) noter. Pa da vidimo junake. Bo zelo zanimivo.

Drugo je, če pa moraš imeti boljšo klimo kot sosed
stupid-1.gif
. Potem pač ''šrot'' od Špara ni dovolj za vzbujat zavist.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
sem imel v sluzbi tako brez inventerja... caka da se soba otopli na 27C potem pa eno uro piha leden zrak z vso mocjo. pri tem seveda kuri toliko stroma kot moj 80l bojler za vodo ledvica pa ti prepiha se na sekretu skozi zaprta vrata. seveda zniza zrak v eni uri na "prijetnih" 15C in potem se to ponavlja cez dan. inverterska doma pa na auto vzdrzuje temperaturo med 21-22C do decimalke natancno. kuri pa konstantnih 180-300W, odvisno od potrebe. tudi ugasne se vmes po potrebi. ni boljsega, ko ponoci znizam za stopinjo dve in v miru prespim v 18C (+/-0,5C) sobi z vlaznostjo 50% brez prepihanih oči
grin1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
sem imel v sluzbi tako brez inventerja... caka da se soba otopli na 27C potem pa eno uro piha leden zrak z vso mocjo. pri tem seveda kuri toliko stroma kot moj 80l bojler za vodo ledvica pa ti prepiha se na sekretu skozi zaprta vrata. seveda zniza zrak v eni uri na "prijetnih" 15C in potem se to ponavlja cez dan. inverterska doma pa na auto vzdrzuje temperaturo med 21-22C do decimalke natancno. kuri pa konstantnih 180-300W, odvisno od potrebe. tudi ugasne se vmes po potrebi. ni boljsega, ko ponoci znizam za stopinjo dve in v miru prespim v 18C (+/-0,5C) sobi z vlaznostjo 50% brez prepihanih oči
grin1.gif
Sicer ne vem kaj si ti imel v službi, ampak če ni delala do 27 stopinj, ti si pa imel nastavljeno na 15 stopinj, potem očitno nekaj ni bilo v redu s klimo. Sam ne bom trdil, da Špar klima drži temperaturo na 0,1 stopinje točno, ampak več kot za 2 stopinji definitivno ne niha. Vsaj po moji izkušnji. Še vedno čakam na izračun prihranka.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
grin1.gif
Sicer ne vem kaj si ti imel v službi, ampak če ni delala do 27 stopinj, ti si pa imel nastavljeno na 15 stopinj, potem očitno nekaj ni bilo v redu s klimo. Sam ne bom trdil, da Špar klima drži temperaturo na 0,1 stopinje točno, ampak več kot za 2 stopinji definitivno ne niha. Vsaj po moji izkušnji. Še vedno čakam na izračun prihranka.

ker imam pravkar malenkost viška časa naj ti odgovorim (pa sem imel prav za montažo šparovih klim pogodbo zadnja tri leta):

Najprej nabavna cena (vzemimo priporočene cene brez popustov in način, kakor povprečni ljudje to kupujejo)
- špar klima 369€ + montaža 230€ + 20% ddv (večina kupi posebej klimo in takemu ne moreš priznati 8,5% davka) =635€
- Mitsubishi osnovni inverter HC25 (po moči je čisto primerljiv) z montažo =835€
- Mitsubishi extrem inverter FD25 (po moči je močnejši) z montažo =1170€

Že tu vidimo, da je razlika do osnovnega inverterja majhna.

pa gremo na porabo:
Sem približno računal za moje stanovanje, ki je dobro izolirano in ne potrebuje veliko energije za hlajenje/ogrevanje. Dnevno je moram v stanovanje dovesti v povprečju nekje 24kW. Pa vzel sem, da deluje nekje 8 mesecev na leto (ogrevam se SAMO na klimo). Se pravi 24kw x 30 (dni) x 8 (mesecev) = 5760kW

S super duper inverterjem z izkoriskom 5.15 porabim letno nekje 1118kW/h elektrike = 111€
Z osnovnim inveterjem z izkoristkom 3.3 porabim letno nekje 1745kW/h elektrike = 174€
S "Špar" klimo z izoristkom 2,9 pa porabim nekje 1929kW/h elektrike =192€

Priznam izračun ni točen, narejen je na "prst", sa pa da iz njega videti okvirne razlike. Nisem upošteval, da izkoristek pri "šparovi" klimi drastično upade pozimi, prav tako sem zanemaril, da se z njo ne bom moral greti pri -20. Res pa je tudi, da je v mojem primeru klima obremenjena nekje z 30%. Če takšno klimo prestavimo v prostor, kje bo polno izkoriščena bo zazlika v ceni tudi 3 kratna, kar pa že postavlja pod vprašaj smiselnost pri varčevanju ob nakupu cenejše klime.

Daleč od tega, da bi kogarkoli prepričeval v nakup "super duper" klime. In če jo rabiš samo za hlajenje v špicah vsega skupaj mesec dni sploh ni dileme, če pa razmišlja kdo o klimi tudi kot o viru ogrevanja pa skoraj ni za razmišljati.

Poleg tega tudi ne morem zanemariti procenta reklamacij, ki je dosti večji pri "Šparu" (po 3 letih sem letos moral dofilati vsaj 80%klim) kot pri "super duper", prav tako je zadeva tišja (pa kakorkoli obrneš), res je tudi, da ima "super duper" plazma filter, ionizator, boljše usmerjanje zraka, bolj človeku prijazno vzdrževanje temperature...

Če kupujete za 2 leti potem izberite najcenejšo varianto, če kupujete za hišo/stanovanje, v kareti nameravate živeti pa izberite karkoli z imenom!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Hvala za izračun.

Nekaj zanimivih ugotovitev je izšlo iz tega in pa dovolil bi si nekaj vprašanj.
Ne bom se spuščal v samo ceno klim in montaže, vendar se mi zdi, da je 24kW na dan 8 mesecev na leto občutno previsoka številka. Moja ocena. Razen, če imaš tako hudičevo lokacijo, da imate celo zimo -10 stopinj in potem celo poletje +40 stopinj.

Osnovni Mitsubishi inverter je torej zame precej neekonomična izbira, namreč potrebuješ več kot 11 let, da se ti stvar povrne. Ultra super duper inverter je precej boljša izbira, povrne se v malce več kot šest in pol letih. Potem je pa le še profit. Torej, meni bi bila izbira jasna. Sam pa še vedno mislim, da je poraba verjetno manjša pri vseh in je torej razlika manjša, torej se povrne stvar kasneje.
Citat:
Daleč od tega, da bi kogarkoli prepričeval v nakup "super duper" klime. In če jo rabiš samo za hlajenje v špicah vsega skupaj mesec dni sploh ni dileme, če pa razmišlja kdo o klimi tudi kot o viru ogrevanja pa skoraj ni za razmišljati.
Se strinjam. Dodajam pa, da naj gre potem na ultra super duper model in ne na neko začetno Micko ali Panasonica. V tem primeru je skoraj bolj ekonomsko smiselno vzeti ''šrot'' od Špara.
Citat:
Poleg tega tudi ne morem zanemariti procenta reklamacij, ki je dosti večji pri "Šparu" (po 3 letih sem letos moral dofilati vsaj 80%klim) kot pri "super duper",
Zate je dofilanje klime v treh letih reklamacija
confused-1.gif
?
Citat:
Če kupujete za 2 leti potem izberite najcenejšo varianto, če kupujete za hišo/stanovanje, v kareti nameravate živeti pa izberite karkoli z imenom!
Skoraj se strinjam. Če rabiš za hladit 14 dni na leto, potem je nesmiselno kupovati brand name klimo, sploh kakšne pocenske modele. Ravno tako, tudi če imaš za ogrevanje ne smeš vzeti karkoli z Micka imenom, temveč the best of z najboljšim izkoristkom. Moje mnenje.

PS: Me je kar šokiralo, kako je pocenski Micka inverter zgolj malenkost boljši od Špar ''šrota'' brez inverterja.
rolleyes-1.gif

Še malce off vprašanje: kako debele bakrene cevi uporabljajo Mitsubishi, Panasonic in Daikin klime? Upam, da so pri meni prave vgrajene noter
redface-1.gif
.

@Hanzi. Izbira zate je očitno jasna. Špar ''šrot'' po akcijski ceni pod 300 EUR, fizična montaža sam, potem pa skeširaj majstru magari 50 EUR, da ti dofila plin noter. Pa ti noben inverter ekonomsko gledano ne pride niti blizu za vsaj naslednjiih 10 let
grin1.gif
.

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Fujitsu so zadnje čase tudi zelo solidne, veliko klimašev jih pohvali (pa so nekateri v poslu že 20-30 let), menda se brez težav kosajo z npr. Daikin-om in podobnimi, a za veliko nižjo ceno...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
mtl: lepo si napisal zadnji odstavek
Zdele s ženo dobiva "štipendiji" pa se zapeljeva v špar. zadnje čase dobro robo (brand) poceni kupujem v Leclercu. Bo slučajno leclerc imel kako Micko v akciji?
Moram špar vprašat, če klimo lahko kupi "monter" (na firmo seveda) in mi jo zmotira in zaračuna s 8,5%ddv. Zadnjič sem videl ob klimi v šparu videl 080 številko monterja pa sem jo klical. Je bila el.tajnica in se nisem imel namena z njo pogovarjat. Vprašat sem mislil kako dolgo bi čakal na montažo...sedaj pa bi še vprašal če je kaka varianta za 8,5 ddv. Čudno da ni špar naredil kake pogodbe s monterjem kot harvey(razen če imajo vsi dovolj dela s brand znamkami in se špar šrota izogibajo- kot igi).

igi: dejansko jaz rabim klimo samo za ta velko vročino, ogrevanje imam s toplovodom ki zna biti še cenejše kot klima. Povrh vsega imam samo eno zunanjo (južno) steno v stanovanju. Balkon na tej steni (3,6m)sem zasteklil ostalo pa izoliral s 8 cm. Blok je star 20 let in takrat so že poznali stekleno volno (sicer mislim da samo 5cm ampak bolje to kot pa nič).
Če mi sosedje garantirajo tako ogrevanje kot sedaj v svojih stanovanjih, potem se takoj odklopim od toplovoda in znebim 30E/mesečno pozimi stroška ogrevanja (kar se seveda ne moreš zaradi prehoda toplote skozi stene....).
Pozimi sem kljub spanju na "balkonu" imel samo v kopalnici delno odprt radiator -sušenje brisač).
Glede na to da sem 25 let spal pri okoli 10C(tudi manj), se sedaj prav dobro počutim na balkonu pri 18-20C (pri zunanjih -10Cali več ).
Vročina pri 28 mi pa res ne ustreza (vročevod v steni (jašku) tud poleti konkretno greje flat

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zdele s ženo dobiva "štipendiji" pa se zapeljeva v špar. zadnje čase dobro robo (brand) poceni kupujem v Leclercu. Bo slučajno leclerc imel kako Micko v akciji?
Moram špar vprašat, če klimo lahko kupi "monter" (na firmo seveda) in mi jo zmotira in zaračuna s 8,5%ddv. Zadnjič sem videl ob klimi v šparu videl 080 številko monterja pa sem jo klical. Je bila el.tajnica in se nisem imel namena z njo pogovarjat. Vprašat sem mislil kako dolgo bi čakal na montažo...sedaj pa bi še vprašal če je kaka varianta za 8,5 ddv. Čudno da ni špar naredil kake pogodbe s monterjem kot harvey(razen če imajo vsi dovolj dela s brand znamkami in se špar šrota izogibajo- kot igi).

igi: dejansko jaz rabim klimo samo za ta velko vročino, ogrevanje imam s toplovodom ki zna biti še cenejše kot klima. Povrh vsega imam samo eno zunanjo (južno) steno v stanovanju. Balkon na tej steni (3,6m)sem zasteklil ostalo pa izoliral s 8 cm. Blok je star 20 let in takrat so že poznali stekleno volno (sicer mislim da samo 5cm ampak bolje to kot pa nič).
Če mi sosedje garantirajo tako ogrevanje kot sedaj v svojih stanovanjih, potem se takoj odklopim od toplovoda in znebim 30E/mesečno pozimi stroška ogrevanja (kar se seveda ne moreš zaradi prehoda toplote skozi stene....).
Pozimi sem kljub spanju na "balkonu" imel samo v kopalnici delno odprt radiator -sušenje brisač).
Glede na to da sem 25 let spal pri okoli 10C(tudi manj), se sedaj prav dobro počutim na balkonu pri 18-20C (pri zunanjih -10Cali več ).
Vročina pri 28 mi pa res ne ustreza (vročevod v steni (jašku) tud poleti konkretno greje flat

šparova klima bo čisto OK! Kupi jo lahko monter! Poišči enega lokalca pa naj ti jo gre kupit in napiše skupen račun z montažo. Garancijo boš pa že nekako uveljavil, čeprav pravijo, da ne....
wink-1.gif

Ko že glih sprašuješ o pogodbenikih. Špar je malce "zaj.ebal" stvar. Montaže so predali enemu podjetju 080xxxxx, ki organizira pogodbenike. Do tu vse lepo in prav, AMPAK ta organizator hoče 50€ nazaj od vsake montaže, dosegljivost pogodbenika od 7 do 19 tudi med vikendi za vprašanja in težave strank, v času dopusta je potrebno zagotoviti dežurstvo, zahtevajo prednost pri montažah in servisih (naslednji dan od naročila).... Oni pa ne garantirajo kvote montaž
smile-1.gif
Hm.... a potem takem bo stranka plačala montažo 230+50+ddv? Katera že? No zato jst nisem več v tem "špilu"...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Te kitajske klime imajo vse za montažo zraven, v komresorju je plina za 5 m dolgo povezavo (dobiš zraven 5m zvakumiranih bakrenih cevi z narejenimi trobentami). Ko zmontiraš, spustiš malček plina skozi notranjo enoto, da izrineš zrak, vse skupaj zapreš in je fertik. Dve uri dela, 0€ za montažo. Mene je klima prišla 150€ (v akciji), dela že štiri sezone s tem, da celo zimo greje in en del poletja hladi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Te kitajske klime imajo vse za montažo zraven, v komresorju je plina za 5 m dolgo povezavo (dobiš zraven 5m zvakumiranih bakrenih cevi z narejenimi trobentami). Ko zmontiraš, spustiš malček plina skozi notranjo enoto, da izrineš zrak, vse skupaj zapreš in je fertik. Dve uri dela, 0€ za montažo. Mene je klima prišla 150€ (v akciji), dela že štiri sezone s tem, da celo zimo greje in en del poletja hladi.

Te takoj zaposlim, če si gotov v dveh urah
smile-1.gif

Drugače pa te kitajske klime nimajo NIČ zraven, tako da če ne veš kaj se prodaja, raje ne zavajaj....

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Svojo sem zmontiral v dveh urah in zraven spil dve laški. Moja kitajska klima je imela VSE zraven kar sem napisal, še celo imbus za odpreti ventil na zunanji enoti, kolutek izolirnega traku in kepico kita za zamašit luknjo, kjer sem prebil steno. Verjamem, da nimajo vse takega kompleta zraven.

Tako, sedaj me lahko zaposliš. Ne, hec, že imam službo. Ampak, ko gledam monterje, ki nam po službi montirajo klime... hmmm, ne vem, zgleda je res težko dobit človeka, ki ve kako se dela.

P.S. Svojo sem montiral dve uri. Naslednjo bi montiral tri ure, pri tretji pa padel z lestve, če bi s tako frekvenco užival pivo;)