... če nadaljujem misel ...
Tega zadnjega (Tom Tom) sedaj nisem imel veliko priložnosti preizkušati na daljših poteh (razen tu in tam po mestu, kjer mi pa noben program v resnici še ni predlagal neke dobre alternative; tudi ker se striktno držijo prometnih predpisov in ni morda vsaka v praksi boljša bližnjica legalno korektna bližnjica).
Sem pa na daljših poteh večkrat uporabil Sygic, ki mi je dejansko dajal alternativne poti vmes, a sem upal izbrati le tisto, za katero sem že vnaprej iz izkušenj vedel, da je prava (sem preveril vse prometne podatke itd.); ker nikoli zares ne vem, kaj to za njega pomeni 45 minut ali 2 ure prej ipd. - ker lahko bi me vodil čez gorovja, ali pa tudi druge države, kjer se ti lahko zgodi, da boš več čakal na meji kot pa bi v neki vrsti pred nesrečo ipd. Ta ima tudi možnost javljanja prometnih dogodkov, samo ne, če uporabljaš Car Play, ker kar naenkrat ni več te izbire/gumba na zaslonu.
Pri Waze pa mi je bilo všeč ta del, ko so uporabniki sami javljali dogodke na cestah, kar mi je še posebej prišlo prav v državah, kjer imajo malo slabšo prometno kulturo (torej kje stojijo vozila ob cesti oz. na odstavnih pasovih, kjer so luknje na cestah, policijske zasede ipd.) - za iskanje alternativnih poti, pa si ga prav tako ne upam uporabljati.