Kam nalimati vinjeto?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
''je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete''

In kakšna so navodila na zadnji strani?

@jurek1973 - ne vem, ni še mislim da noben napisal, da bi dobil takšno. Če jo je dobil pa jo lahko mirno nalepi tudi k ogledalu ali doli, mu nihče nič ne more.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
@vsi, ki se razburjate glede lokacije

Ni mi jasno zaradi kakih malenkosti se ljudje obremenjujete in neka realno logična navodila študirate, iščete izhode, ki bi bili po vašem, premišljujete o sodišču ipd.. Upam, da niste tako težavni tudi v drugih življenskih situacijah, saj se mi po tem kar berem tukaj važi življenski sopotniki in delodajalci kar smilijo.

Če na vinjeti piše kje mora biti nalepljena in je zraven opomba, da drugače ni veljavna jo pač nalepiš tam. Je kdo Avstrijsko vinjeto že nalepil desno spodaj? Tam sigurno najmanj moti... ali pa morda kar na zadnje steklo? Vsem, ki ste vinjete lepili tam, kjer ni opredeljeno kar privoščim, da vam napišejo kazen in vas prisilijo v nakup nove vinjete...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Lej, gre le za to, da je bila uradna izjava DARSa, da se sme lepit levo zgoraj, levo spodaj IN tudi pri vzvratnem ogledalu. In ker predpis še vedno ni objavljen v UL (torej še ne velja, ker stopi v veljavo šele na dan objave v UL) so vsi tisti, ki os nalepili dokler je DARS trdil da se sme na vsa tri mesta, nalepili prav.
In kaj sedaj, ko si je DARS premislil? Ker vinjete se ne da prestavit ...

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Citat:
Uporabnik tis pravi:
@vsi, ki se razburjate glede lokacije

Ni mi jasno zaradi kakih malenkosti se ljudje obremenjujete in neka realno logična navodila študirate, iščete izhode, ki bi bili po vašem, premišljujete o sodišču ipd.. Upam, da niste tako težavni tudi v drugih življenskih situacijah, saj se mi po tem kar berem tukaj važi življenski sopotniki in delodajalci kar smilijo.

Če na vinjeti piše kje mora biti nalepljena in je zraven opomba, da drugače ni veljavna jo pač nalepiš tam. Je kdo Avstrijsko vinjeto že nalepil desno spodaj? Tam sigurno najmanj moti... ali pa morda kar na zadnje steklo? Vsem, ki ste vinjete lepili tam, kjer ni opredeljeno kar privoščim, da vam napišejo kazen in vas prisilijo v nakup nove vinjete...
Še nisi razmislil o tem, da v nekaterih primerih vinjeta v zgornjem levem kotu (pod zatemenjen del) pride na zelo moteč del. Pri meni pride par cm višje od višine oči, ko sem za volanom in je zadeva skrajno moteča. Če ne bi bilo zatemnjenega dela (in ne nisem sam temnil, je že bilo) bi takoj nalimal v levi zgornji kot.

Vsekakor bi morali dat neki alternativo. Tole so samo nase gledali (kako bodo najlažje kontrolirali) na karkoli drugega so pa malo pozabili.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Lej, gre le za to, da je bila uradna izjava DARSa, da se sme lepit levo zgoraj, levo spodaj IN tudi pri vzvratnem ogledalu. In ker predpis še vedno ni objavljen v UL (torej še ne velja, ker stopi v veljavo šele na dan objave v UL) so vsi tisti, ki os nalepili dokler je DARS trdil da se sme na vsa tri mesta, nalepili prav.

Še vedno ti na vinjeti natančno piše, da ni veljavna, če ni nalimana tako, kot je označeno. In to bi moralo biti več kot dovolj. Če pa lepijo nekaj zato, ker so to nekje slišali ali pa morda zato, ker je neka predstavnica za tisk tako zapisala je pa to malo hecno. Če bi vladni predstavnik za tisk objavil, da je slo obala vse do Izole Hrvaška... bi bila potem res hrvaška?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

http://www.uradni-list.si/1/content?id=86513

(3) Cestnino iz osmega odstavka 11.a člena tega zakona plača cestninski zavezanec tako, da pred vstopom na cestninsko cesto kupi vinjeto za ustrezen cestninski razred in jo nalepi na vetrobransko steklo vozila. Vlada Republike Slovenije določi primere, ko se zaradi tehničnih značilnosti vozila lahko vinjeta izjemoma namesti na vozilo na drugačen način.

Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Ljubljana, dne 25. aprila 2008

Pravno gledano jo lahko torej nalepiš kamorkoli na vetrobransko steklo, ker UL ne predpisuje ravnanja po navodilih na vinjetah.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Southpark... poleg zakonov (ti si navedel ZJC-C) je potrebno gledati tudi podzakonske akte.
V tem primeru uredbo, katere izvleček je že prilepljen v tem temi.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
@tis

očitno tebi pride OK desno zgoraj....me zanima kaj bi imel za povedat v kolikor bi ti vinjeta prišla v tako vidno polje kot nekaterim

P.S. Očitno je bila spletna stran darsa na udaru hekerjev
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>Je kdo Avstrijsko vinjeto že nalepil desno spodaj? Tam sigurno najmanj moti...

Jaz. 3x. Ker sem samo na hitro pogledala in videla začetek stavka "nicht ...", nisem pa prebrala do konca.
redface-1.gif
(to sem naredila šele te dni ob vseh teh debatah, kje naj bo nalepljena naša)

In nazadnje (prejšnjo nedeljo) doživela kontrolo s tako nalepljeno vinjeto. Se je samo nagnil z leve strani avta na desno, se posmejal in mi pomahal, naj grem dalje.

Čehi so pametni (IMO) glede tega, ker mora biti vinjeta na desni strani spodaj.

>Če na vinjeti piše kje mora biti nalepljena in je zraven opomba, da drugače ni veljavna jo pač nalepiš tam.

Take opombe na vinjeti ni.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se opravičujem, tu je izvleček iz Uredbe o cestninskih cestah:

(2) Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto nepoškodovano in z originalnim lepilom na njej namestiti na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, tako da je jasno vidna od zunaj (ne sme se npr. namestiti na mesto, kjer je to steklo zatemnjeno). Pri nameščanju je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete.

Ta uredba začne veljati 1. julija 2008.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Dajte bodite malo pametni! Kaj pa če imam jaz nalepljeno Avstrijsko, Švicarsko, Češko ter še katero drugo vinjeto in za Slovensko zgoraj levo ni prostora? Kaj pa potem? A naj vse tri ali štiri dol vtrgam zato da bom ugodil DARSu ali pač nalepim Slovensko vinjeto zadnjo v vrsti, ker pa to tako nanese pa jo pač nalepim desno spodaj? A me bodo kaznovali? Svašta...

Lp

PS:. Ko pa te ustavi kontrola pa prijazno poveš da so ti nekaj dni vse tri tuje vinjete potekle in si jih pač odstranil zato je tvoja levo spodaj! A naj grem zdaj po novo Slovensko ali..? lol s čem se nekateri obremenjujete

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Southpark... poleg zakonov (ti si navedel ZJC-C) je potrebno gledati tudi podzakonske akte.
V tem primeru uredbo, katere izvleček je že prilepljen v tem temi.
Ta uredba še ne obstaja (ker pač še ni bila objavljena v UL).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Če pa lepijo nekaj zato, ker so to nekje slišali ali pa morda zato, ker je neka predstavnica za tisk tako zapisala je pa to malo hecno.
Lej, če da tiskovni predstavnik DARS izjavo, potem je to uradno stališče DARS in velja. Še posebej, če takrat, ko to povedo, še ni predpisa, ki bi to urejal ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Se opravičujem, tu je izvleček iz Uredbe o cestninskih cestah:

(2) Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto nepoškodovano in z originalnim lepilom na njej namestiti na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, tako da je jasno vidna od zunaj (ne sme se npr. namestiti na mesto, kjer je to steklo zatemnjeno). Pri nameščanju je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete.

Ta uredba začne veljati 1. julija 2008.
Torej še danes ne velhja, na destisoče slovencev je pa že zalepilo vinjeto ...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sej vinjete tudi še ne obstajajo
tongue-1.gif
Ne morejo prej uveljavit odredbe, če do danes do polnoči še velja stari siste cestninjenja.

Glejte - sej vas razumem tiste, ki ste narobe nalepili vinjeto zaradi izjav dars-a. Sicer ste pravno pokriti - uredba še ni veljala, uradna izjava dars-a pa je bila, da se lahko lepi k ogledalu. Tak da če/ko boste dobili kazen lahko po sodni poti zahtevate povračilo kazni. Lahko pa da kontrolerji ne bodo tako strogi in ne bo problema, če boste samo razložili, da niste vedeli kam jo nalepit.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
ma sploh do 1.1 ne bojo delal probleme kje jo boš mel, sam da jo boš mel..

moj brat jo je tut nalimal spodaj desno, pa ka zdej, pač se opravičiš nisi videl tiste sličice, in da jo boš naslednič nalimal na pravilno mesto.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Po čem si pa to izračunal, da ne bodo delali problemov?

Aja še to - sem vprašal strica, če bomo 2010 res imeli že satelitski sistem, pa je rekel: vinjete bodo tako udoben način pobiranja cestnin, da se še nekaj časa nikomur ne bo niti ljubilo ukvarjat s tem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Aja še to - sem vprašal strica, če bomo 2010 res imeli že satelitski sistem, pa je rekel: vinjete bodo tako udoben način pobiranja cestnin, da se še nekaj časa nikomur ne bo niti ljubilo ukvarjat s tem.

Najbrž. Sploh ko bodo tovornjaki na preozkih cestninskih postajah zapirali prehod za osebna vozila. Tovornjaki bodo najbrž kar kmalu (relativno) dobili elektronsko cestninjenje (tako ali drugačno, v sprejetem zakonu ni določeno, da mora biti cestninjenje satelitsko)

Glede avstrijske vinjete: na njihovi hrbtni strani so narisane pozicije levo gor, levo dol in sredina gor (pod temnim robom). In enako bi moral narediti Dars. Če dam jaz vinjeto na svoj avto po pravilih Darsa, jo imam praktično na višini oči. Eni pa bi se tukaj radi držali paragrafov, pa če so še tako neumni. Žal jaz raje izberem zdravo pamet.