Kakšen avto bi si izbrali z neto dohodkom 3600 EUR?

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.742
-970
113
145 km SZ od Opatije
Zanima me vaše mnenje in izkušnje glede izbire avtomobila v kontekstu dohodkov. Sam imam neto plačo 3600 EUR, moja partnerka slabe 3000 EUR.
Smo razumeli ...

Moje mnenje: če nimaš vsakj 10k na mesec neto, potem o avtu ne razmišljaj, ker avto je itak samo zguba ...
S tako plačo si avta pač ne moreš privoščit, dobiš pa kar dobro električno skirco za ta denar.

Si me pa spomnil na tole:

Je prišel možakar v Švico na banko in uslužbenki potiho dejal: "gospa položil bi (potiho) evrov na vaš račun".
Pa pravi uslužbenka "ali lahko poveste malce glasneje?"
Pa on malce glasneje, a še vedno prepotiho pove, kar pač pove..
No, po sedmem poskusu ga uslužbenka sliši, da hoče položit 5 mio€ na račun, pa pravi:
"Gospod, drugič lahko že na začetku glasneje poveste. Veste, revšina pri nas ni sramota."

Tako da, vse je samo v tem, kako ljudje dojemamo stvari.
 
  • Haha
  • Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic in Ador

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.042
105
63
Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje in izkušnje glede izbire avtomobila v kontekstu dohodkov. Sam imam neto plačo 3600 EUR, moja partnerka slabe 3000 EUR. Kljub relativno visokemu skupnemu dohodku vozim Golfa 7. Sprašujem se, kaj s takim avtomobilom sporočam okolici? Ali to kaj pove o meni? Kaj bi si vi kupili, če bi imeli tak mesečni dohodek?

V resnici si zelo želim en tak soliden avto, kot je denimo Audi A6 ali BMW 5, Mercedes E, se mi pa zdi, da vseeno nisem finančno dovol fit in me skrbijo visoki stroški vzdrževanja. renutno nimam za tak nov avto, saj so novi takšni kot si jih želim v okvirju cca 100.000 EUR. Za 3 leta starega rabljenega pa lahko zdaj takoj na mizo dam 50-60k, ni problema.

V moji okolici opažam, da ima vsak drugi sosed "premijsko" znamko vozila, čeprav je njihov družinski proračun najmanj pol manjši od našega. Pogosto so to 5-7 let stare rabljene premijske znamke, za katere si komaj privoščijo osnovne stroške, kaj šele morebitna popravila. Potem pa jok in stok, ko pride do okvar, in nameščanje poceni gum, da se stroški vsaj malo znižajo. Navzven pa izgleda kot da sem jaz klošar, ko se pripeljem s svojim 6 let starim VWjem.

Sam sem mnenja, da če si nekdo kupi premijski avto, bi moral biti finančno zmožen kupiti novega, tako da ga stroški popravil ne bi skrbeli, če že kupuje rabljenega. Če tega ni sposoben, potem morda ni najboljša ideja, da se sploh spušča v nakup takšnega avtomobila.

Kakšno je vaše mnenje o tem? Kakšen avto bi si vi izbrali z našimi dohodki in zakaj? Imam vseeno premalo za premijsko vozilo? En nemec s tako plačo kot je moja (kar je za nemčijo povprečna plača), si tudi ne kupi kar enga Audija A6.. ali mi malo tule pretiravamo v SLo?

Hvala za odgovore in mnenja!
Dejstvo, da si se na novo registriral za to vprašanje kaže, da ti je prvi vtis na okolico zelo pomemben, in da te ljudje ne smemo in ne moremo ceniti po tvojih drugih zapisih.

Predpostavljam, da ne trolaš in, da ti je ugled v okolici, ki te meri po plehu, dovolj pomemben, da razmišljaš o tej problematiki.

Čestitke za sorazmerno dobri plači za slovenske razmere. Predlagam da razmišljaš dinamično in se vprašaj kako se bodo vajini dohodki razvijali v naslednjih 5-6 letih. Kako verjetno je, da bosta imela leta 2030 skupaj npr več kot 100.000 neto letno?

Pa še nekaj? Koliko na leto naredita kilometrov in v čem je zate osebno (poleg iygleda) kvaliteta vožnje v enem A6 boljša od vožnje v Passatu z alkantara sedeži in vsemi asistencami in profi sound sistemom?

(Mogoče sem proletarec in ne pogrešam tistega kar ne poznam, ampak povej mi kaj je dodatna oprema ali funkcija pri Audiju, ki je pri VW ne morem imeti?)
 

FlowMaster

Zelenc'
18. avg 2024
3
12
3
Ma želim si enkrat imeti nek avto, ki se pelje bolj gosposko. Se mi pa zdi moj dohodek precej nizek, da bi šel kar v nakup premije. Tamle me za golfa na rednem servisu lupijo po 400eur za menjavo olja pa filtrov, kaj bo šele ko bom prešaltal na neko bmw 5 ali podobno. Meni je to rop pri belem dnevu. Avto pa pač mora biti tipi topi, ne pa da se vozim z na pol vzdrževanim avtom kjer imam celo leto božično jelko na števcih. Kozolčar mi pa elektronike ne bo znal urediti, je še vedno bolj pri mehaniki doma, če se tako izrazim.

Ma pustite, vidim da je vse drugo moteče v mojem zapisu, samo bistvo malo manj. V resnici mi dol visi po malem kaj si kdo misli :D To mi je začelo rahlo bingljati že nekaj časa nazaj. En sosed tule je izjema izmed ostalih, ker ima jahtico pa par milijončkov nakupčkanih, nekaj hišk pa še nekaj v gradnji, in se vozi z mazdo 3 ali kombijem :)
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.285
5.398
113
Gledam slovaka nekaj 100 metrov vstran od mene. Kupil je vilo tam od oka čez 200m2 z bazenom, palmice okol, za mene sanjska. Koliko se spomnim oglasa je bila cena tam okol milijonček. Če nebi glupo izgledalo, da ga slikam, ti pa lahko povem, da se ravno on pripelje iz Slovaške z golfom. Verjetno skriva premoženje, ampak tako je pri nekaterih.
 

Fly

Guru
21. jul 2007
2.614
503
113
ChatGPT prav tako na tvoje vprašanje:

Pozdravljeni,

Vaša vprašanja so zelo zanimiva in se dotikajo širšega družbenega konteksta, kjer se pogosto srečujemo s pritiski glede statusnih simbolov, kot so avtomobili.

Razmišljanje o sporočilu, ki ga vozilo pošilja​

Vozila, ki jih vozimo, pogosto dojemamo kot odraz našega družbenega statusa, uspeha in celo osebnosti. Vendar pa je pomembno, da se vprašate, kaj je resnično pomembno za vas, ne pa za okolico. Vaš trenutni avto, Golf 7, je soliden, zanesljiv in praktičen avtomobil. Z njim sporočate, da ste praktična oseba, ki ceni zanesljivost in ne sledi slepo statusnim simbolom. Čeprav lahko okolica to vidi kot manj prestižno izbiro, je ključno, da se odločite na podlagi lastnih vrednot in ne zunanjih pritiskov.

Finančni vidik​

Kar se tiče nakupa premijskega vozila, vaša plača omogoča, da se odločite za takšno vozilo, vendar bi bilo smiselno upoštevati vse stroške, ki jih tak avto prinaša. Visoki stroški vzdrževanja, zavarovanj in goriva so pomembni dejavniki, ki jih ne smete spregledati. Čeprav si lahko privoščite 3 leta starega rabljenega Audija A6, BMW 5 ali Mercedes E, se je smiselno vprašati, ali želite vlagati toliko v vozilo, ko pa je na voljo veliko drugih možnosti za investicije ali varčevanje.

Pristop sosedov in vaša realnost​

Opažate, da mnogi v vaši okolici vozijo premijske znamke, čeprav si jih dejansko komaj privoščijo. To je dokaj pogosto v Sloveniji, kjer ljudje pogosto težijo k vidnim simbolom uspeha, ne glede na realne finančne zmožnosti. Vaše razmišljanje, da je bolje kupiti nov avto, če se odločate za premijsko znamko, je zelo smiselno, saj to zmanjšuje tveganje visokih stroškov popravil, ki so pri rabljenih vozilih pogosto nepredvidljivi.

Kaj bi naredil sam?​

Če bi bil na vašem mestu, bi razmislil o tem, kaj je zame najbolj pomembno. Če cenim prestiž in si želim premijsko znamko, bi mogoče razmislil o nakupu nekoliko rabljenega, vendar še vedno novega vozila s preostankom garancije, da se izognem večjim stroškom popravil. Prav tako bi upošteval, da ni potrebno kupiti najdražjega modela – tudi manjši ali nižji modeli v premijskem razredu ponujajo prestiž in zadovoljstvo.

Če pa mi je bolj pomembna finančna stabilnost in brezskrbnost glede stroškov, bi morda ostal pri Golfu ali izbral nov avto, ki ponuja več udobja in sodobne tehnologije, a ne spada v premijski razred.

Zaključek​

V Sloveniji pogosto vlada kultura, kjer ljudje vlagajo preveč v avtomobile kot statusne simbole, tudi na račun finančne varnosti. Vaš pristop, da razmislite o dolgoročnih stroških in se ne podajate v nespametne nakupe, je zelo zrel in premišljen. Konec koncev, pomembno je, da se vi in vaša partnerka dobro počutita s svojo izbiro in da vam ta prinaša veselje, brez nepotrebnih finančnih skrbi. Avto naj bo v prvi vrsti orodje, ki vam služi, in ne obratno.

Če vas premijska znamka resnično osrečuje in si to lahko privoščite brez večjih kompromisov, potem je smiselno razmisliti o nakupu. Če pa vam trenutni avto povsem zadostuje in ne čutite potrebe po dokazovanju okolici, je smiselno ostati pri trenutni izbiri ali poiskati nekaj podobnega z nekoliko več udobja in sodobne tehnologije.