Kako pravilno laufat?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Še vprašanje: a se pred tekom kaj ogrejete ali enostavno zaštartate? Kaj pa po teku?

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Če grem sam se ne ogrevam neki ekstra, prvi kilometer ali dva malo počasneje, potem pa gas. Na maratonih oziroma na prireditvah pa ca. 15 min do pol ure, v glavnem toliko da konkretno teče od mene.

Darjan: ti si kot osebni trener, ki je prve gibe naredil v prvem letniku na difu ampak je pa prebral 3 knjige in zdaj svetuje (kot top shop reklama). Ni vse statistika in ni vsega v tabelcah. Oziroma je in velja za tiste ki se pri tridesetih spomnijo da bi pa kdaj pa kdaj malo hitreje hodili. Aja, še o tem kako imamo vsi enak max pulz (a to si slišal v reklami za experdajzer). V zadnjih 10 letih se mi je maksimalni pulz znižal za ca. 15 udarcev. A veš kaj je 15 udarcev? Pri večini je to razlika med anaerobnim pragom in maksimalnim pulzom. Si že slišal za Conconijev test? Kolikokrat si ga delal? Aja ne, saj imaš tabelce.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
diva, saj povečan pulz je posledica tega, da je telo, oz predvsem mišice, obremenjeno. Torj pulz je posledica obremenitve, in stopnjo obremenitve se enostavno meri z pulzom
smile-1.gif

Tudi maratonci laufajo tam na cca 65 - 75% pulza in ne več, ker enostavno človek ne zmore dolgo višjega tempa zaradi zapletenih procesov v mišicah, ampak eni tu so zgleda bolj pametni
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
jello, brez zamere, a zraven teka bi bilo dobro že možgane trenirat, ali pa imaš težave z razumevanjem stvari?

Rekel sem, da imamo "navadni" ljudje približno enak max pulz, seveda v enakem obdobju, formula za max pulz je 220 - leta. Za tek pa se računa nekje 185 - leta. Seveda za profije obstajajo bolj natančne metode merjenja max pulza, a tu gori verjetno ni takšnega, ki bi to potreboval.

Saj point pulza, pa upam da to zadnič razlagam, ni v pulzu samem, ampak v tem, da obremenimo telo do te mere, da pridemo pač do določenega utripa. Da kuri večinoma maščobo in kisik, torej t.i. aerobno območje. V tem območju namreč lahko vztrajamo kar nekaj ur. Če pa obremenimo telo do te mere, da pride pulz na 80% ali več, pa večinoma kuri glikogen, katerega pa naše telo oz mišice, nimajo v izobilju.

Mogoče bi bila zanimiva še slednja formula, za izračun max pulza, je malce bolj specifična:

•Use the Miller formula of MHR = 217 - (0.85 × age) to calculate MHR
•Subtract 3 beats for elite athletes under 30
•Add 2 beats for 50 year old elite athletes
•Add 4 beats for 55+ year old elite athletes
•Use this MHR value for running training
•Subtract 3 beats for rowing training
•Subtract 5 beats for bicycle training

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
No, ne se kregat. Do sedaj je bila tema kar ''kvalitetna''. Naj tako tudi ostane. Tisti kateri omenjate teste, bi bilo morda fajn tudi kaj napisat o tem testu in kaj meri. Sicer pa nisem pro, tako da ni treba nekih hudih znanstvenih zadev za profesionalce omenjat
smile-1.gif
.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja saj pa vidiš, da drugi kar nekaj pametujejo, pa nisem nikomur nič hotel, kot da sem izjavil kakšne laži ali pa kaj, očitno je, da se pač v vsaki temi pojavi nekdo, ki pač poskuša izstopati in je pametnejši od ostalih
smile-1.gif

http://www.tek.si/conconijev-test/

Tole je omenil Jello... "Conconijev test so razvili za spremljanje vrhunsko treniranih tekačev in kolesarjev"...torej namenjeno profičem, kar pa nekako v tej temi odpade
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj point pulza, pa upam da to zadnič razlagam, ni v pulzu samem, ampak v tem, da obremenimo telo do te mere, da pridemo pač do določenega utripa. Da kuri večinoma maščobo in kisik, torej t.i. aerobno območje. V tem območju namreč lahko vztrajamo kar nekaj ur. Če pa obremenimo telo do te mere, da pride pulz na 80% ali več, pa večinoma kuri glikogen, katerega pa naše telo oz mišice, nimajo v izobilju.

Točno to. Edina težava je v tem da se aerobni prag ne računa po formulci kot nevem recimo ITM indeks ampak ga je potrebno izmerit. In lahko imaš še tako natančno formulo pa bo pri povprečnem uporabniku ravno tako falila. Ti praviš da po formulci izračunaš anaerobni prag, jaz trdim da po formulci z lahkoto fališ za 10, kar je ogromno. Glede tega se ne bom več kregal (pa tudi o tem ali in koliko sem neumen, recimo da dovolj da nič ne zastopim. Samo toliko da ne bo več dileme).

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Tole je omenil Jello... "Conconijev test so razvili za spremljanje vrhunsko treniranih tekačev in kolesarjev"...torej namenjeno profičem, kar pa nekako v tej temi odpade
smile-1.gif

Nadaljevanje citata pa gre takole "...danes pa je v modificiranih izvedbah uporaben tudi pri športni vzgoji v šoli in še zlasti v rekreativnem športu". Kako alter značilno. A ti nadomeščaš syntiča v temah kjer on ne utegne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja kaj zdaj je govora o Conconijevem testu ali modificirani verziji le-tega? Saj če se nekaj modificira, potem to ni več to, ali pač?
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Nekaj se spravljam, da bi počasi začel tečt, čeprav mi ni ravno ok. Ampak bo očitno treba.
Imam neko uro z merjenjem srčnega utripa in baje moraš laufat tako, da srčni utrip nekaj ne preseže. Kaj? So kakšna enostavna navodila?
Še glede copat? Katere kaj priporočate, ker imam občutek, da trenutne niso ravno kos tej nalogi.

PS: Ne gre se mi za nikakršen maraton, itd., temveč zgolj za to, da nekaj naredim za zdravje.

Začni z rahlim tekom povsem naravni gibi, ko se zadihaš pa malo hodiš in nato spet tekaš. Sčasoma napreduješ.

Za takšno trimanje ne potrebuješ nobene posebne opreme in če nimaš nekih zdravstvenih težav, tudi ne bo tveganja, saj gre za naravno gibanje.

p.s. najdi si neko lokacijo za tek, kjer je kaj za videt
evil.gif
da te bo bolj vleklo k teku. Posebno segrevanje ni potrebno, saj se tudi za hojo ne segrevaš, rahel tek je sam po sebi segrevanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Jaz bi vseeno rajši tekel kje v naravi, se še nadihaš svežega zraka, pa čeprav ni nobene riti za gledat, je to vseeno bolj blagodejno za telo
wink-1.gif

Edino klopov se je potrebno paziti!
Ima kdo izkušnje s elektronskimi odganjalci klopov? Kemija mi namreč ni najbolj všečna...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Khm, zadnjič sem v gozdu skoraj stopil na kačo, katera se je sončila na stezi. Tako da, zna biti ta zadeva rahlo nevarna
wink-1.gif
.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Še vprašanje: a se pred tekom kaj ogrejete ali enostavno zaštartate? Kaj pa po teku?
Do tekaške steze hitro hodim, občano malo zalaufam, potem pa sledi ogrevanje rok in ramen. A zakaj? Delam sklece vmes, malo kasneje pa še kratke (do 50m), a 100% šprinte. Kakega počivanja vmes ni. Na koncu pa spet stretching, da ni muskelfibra. Se pa s cajtom "nadgrajujem" v zahtevnosti.
Pozna se pa ogromno.
cheer.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Na koncu pa spet stretching, da ni muskelfibra. Se pa s cajtom "nadgrajujem" v zahtevnosti.
Pozna se pa ogromno.
cheer.gif

hehehe
Conclusions

Stretching before or after exercising does not confer protection from muscle soreness. Stretching before exercising does not seem to confer a practically useful reduction in the risk of injury, but the generality of this finding needs testing. Insufficient research has been done with which to determine the effects of stretching on sporting performance.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC119442/?tool=pmcentrez

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Men je to smešno vseskup.
Predstavlji si, da nekdo napiše:
" zdi se mi da sem mal predebel, odločil sem se da bom naredu eno tako vadbo 20 minut bom skakal po eni nogi potem pa še 20 min po drugi."

Večina bi rekla: " a si nor, si boš kolena zjebu, itak si pretežek."

Kaj pa je tek drugega kot skoki iz ene noge na drugo? Zjebeš si lahko pa še kaj drugega kot samo kolena.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Še posebej pa je fino, ko kdo reče, 20 kg morm shujšat, bom začel kolesarit. In potem se najde nekdo, ki mu predlaga, naj raje teče.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Torej po tvoje se ne rabim ogrevat na začetku, ampak direkt na polno, ali kako?

In zdaj, research gor ali dol, pri meni je zelo občutna razlika, ali imam po takšni ali drugačni rekreaciji stretching ali ne.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Torej po tvoje se ne rabim ogrevat na začetku, ampak direkt na polno, ali kako?

In zdaj, research gor ali dol, pri meni je zelo občutna razlika, ali imam po takšni ali drugačni rekreaciji stretching ali ne.

Se oblečem, obujem, pridem dol, počakam da mi ura ujame GPS in gasa. Po koncu pa direkt pod tuš. Še nikol problema. Pa mam tut 20 kil preveč
grin1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Še posebej pa je fino, ko kdo reče, 20 kg morm shujšat, bom začel kolesarit. In potem se najde nekdo, ki mu predlaga, naj raje teče.

+ tega je gonjenje
evil.gif

5 dni zapored iz Maribora na Belvi in nazaj + pravilna prehrana in rezultat je že viden
cheer.gif

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
Ti samo teči in uživaj:)

Gledanje pulza in ostalih ne pomembnosti samo kvari tisti pravi užitek, ki ti ga tek dejansko dati.

p.s.: rekreativci se 10x bolj obremenjujejo/te s pulzom kot profi športniki.