Kako pravilno laufat?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Zakaj?

Poglej tole stran http://www.fitpro.si/default.asp?mID=izobrazevanje&pID=izobrazevanje_splosno
Super poslovna niša. Tržiš neka 2 dnevna predavanja in računaš od 200 do 500€. Dobiš nek ful hud naziv v stilu international master coach instructor....
Zdaj pa realno pogledamo a je dva dni dost da se boš ukvarjal z zdravjem ljudi? A je dovolj da spoznaš teke temelje fiziologije, anatomije in biomehanike? Aveš kako obšrno je to področje. Če pa veš premalo delaš pa neumnosti. Te neumnosti so pa lahko za koga usodne. S tem ne mislim da bi kdo kr umrl ampak poznam dosti primerov, ko so ljudje imeli potem zaradi tega težave s koleni, rameni, hrbtenico, mišicami itd... zaradi tega pa prenehali s športno kariero ali pa so še danes kripli.

Poglj ti dam par primerov.

Cel svet govori kakšna pizdarija je riba Panga http://www.dietmindspirit.org/...fish-gray-sole/
Pa pride na TV Slovenija1 en vrhunski osebni trener Gašper Grošelj sin odlične ustvarjalke ženskih torbic, z vikend tečajem za par 100€ in na televiziji predstavlja 'zdrav' obrok in lepo peče tisto sranje od rib polno hormonov in strupov. Ko je poklicala ogorčena gledalka tiste oddaje pa se praska po glavi nič mu ni jasno.

Tale gospodična piše razne članke in nasvete. Na preimer tega: http://193.25.220.126/sos-za-bolece-misice-clanek-148703
Poglej kaj pravijo raziskave: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC119442/?tool=pmcentrez
raziskave so od leta 2004 to pomeni, da od takrat ni nič prebrala. Še hujše, natisnila je celo knjigo v kateri so vaje za mamice z dojenčki. Knjigo je res lep izdelek ampak je vsebina lapsus. V njej so različne vaje pri katerih je možno namesto uteži v roke vzeti dojenčka! In to je to! Dekleta imajo po porodu še vedno disbalans hormonov. Cel kup stvari se zgodi, da postane medenica tako mehka da se lahko razširi. Ke neke vaje z obremenitvijo takoj po porodu, ko so mišice medeničnega dna raztegnjene medenica pa mehka lahko naredijo cel kup težav. Ampak to avtorica pomoje niti ne ve.

Potem sem imel pa še en primer ko je k meni prišla gospodična z 35 kg - anoreksija. Z njo sem se pogovarjal kakšno uro in pol in ji dal cel kup uporabnih stvari, med njimi tudi program v exelu, da si lahko obroke planira in preračunava. Začrtala sva cilj in etape. Vse skupaj sem ji dal zastonj! Vseeno pa je šla še kolegici, ki si na vizitko napiše nutricist in ta je ubrala drugačno tehniko. Razmišljala je tako. Ljudje se zredijo ponavadi tako ker pojejo preveč in pa ker zvečer jejo piškote sladoled, čokolado. Tako ji je v moj programček vnesla nove parametre. 35 kg težko dekle po dolgoletni anoreksiji bo po njenem programu od jutri dalje jedla 3000 kalorij na dan, predvsem pa zvečer čokolade sladolede, piškote in podobno sranje.

Se ti to zgornje zdi odgovorno? Slednja bo imela sigurno težave prej ali slej. Nobenemu nisem fauš dnarja ki ga na ta način zasluži ampak da se kr tkole igraš z zdravjem ljudi se mi pa ne zdi prav...

Članek o računanju pulza, katerega komentiramo, da slutiti, da tisti ki ga je napisal spada približno v ta nivo. Mogoče s te ne bo neposredno nobenemu škodil, prav gotovo pa ne bo nobenemu koristil. Bo pa s tem dodal zrno, k splošnemu vtisu takšnih ki se s tem ukvarjamo. Vidiš to me pa moti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Hvala za korekten odgovor.
Težava je v tem, da povprečen človek ne ve, komu naj zaupa (za Žurnal itak vemo, da velikokrat piše sranje, ampak vseeno). Zato pa je fajn, da stručkoti (predvidevam, da si to tudi ti) takšne stvari zaznate in jih demanitrate (ja, žal vem, da je to dostikrat kot da bi drek prelagal iz enega kupa na drugega). Ker če se ne oglasite potem se dejansko kakšen bullshit najprej širi po forumih, potem pride v Žurnal, na koncu pa še na TV in povprečen človek bo seveda to razumel kot resnico. Žal imam tak primer v družini, ko nekaj kar kmečka logika pravi, da ne bo šlo, pa še vedno trmarijo naprej.

Recimo konkretno moj primer pri teku: lej, nočem biti stručko, nočem vedet vse detajle, vse kar rabim je, korekten nasvet, kako naj laufam, da ne bom naredil več škode kot koristi. V bistvu bi najraje nič vedel, vendar se zavedam, da nekaj moram vedet, sicer bom nevede narobe delal recimo. Zdej pa mi povej, h komu naj grem, če so očitno med vsemi pocarji. Ne poznam pa nobenega. Bom šel k enemu, mi bo nekaj povedal, bom šel k drugemu mi bo nasprotno (zraven pa še sral po prvem, pač v pristni slovenski maniri).

Zato pa rad na forumu povprašam, pa mi povprečen (recimo
grin1.gif
.

Tako da, super da se javiš in poveš svoje mnenje
zmaga.gif
, ker lahko ostali, katere nas to ne zanima ravno preveč.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Aja, sicer pa nisi nič konkretnega zapisal zakaj je tisti članek katastrofa in kako je prav.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tole si dobro napisal ja. Namesto, da bi "strokovnjaki" napisali kako je prav, povečini samo pravijo kaj ni prav in se norčujejo iz ostalih.

Žal ni drugega, kot da se poglobiš v zadevo, sam prebiraš literaturo in po lastni pameti prideš do ugotovitev in se naučiš filtrirati, kaj je crap in kaj ne.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Poglej, jaz se na tvojem mestu sploh nebi preveč sekiral. Tek je elementarno gibanje in večja verjetnost obstaja da to že znaš kot pa ne. Če ti paše tečt pojdi tečt. Teči kakor hitro ti paše in to je to. To delaj kakšen par tednov skupaj pa bo vse jasno in boš vedel po občutku. Če te bo pa umes začel bolet koleno, križ, nart, peta itd... potem je pa nekaj narobe. V tem primeru pa iščeš vzrok. V tem primeru se lahko oglasiš pri meni.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tole si dobro napisal ja. Namesto, da bi "strokovnjaki" napisali kako je prav, povečini samo pravijo kaj ni prav in se norčujejo iz ostalih.

Žal ni drugega, kot da se poglobiš v zadevo, sam prebiraš literaturo in po lastni pameti prideš do ugotovitev in se naučiš filtrirati, kaj je crap in kaj ne.

Kako pa naj napišem kako je prav? Zato se delajo meritve in se določa ciljni pulz, pa še to je dosti dobra špekulacija. Ciljni pulz je pa odvisen od cel kup parametrov. A če ti napišem enega od postopkov meritev pa parametre bo pol uredu?
Predstavljaj si da mi ropota avto pa kličem mehanika po telefonu, pa mu rečem: "ko se pelem 60 na uro mi v avtu dela BOINK, BOINK, BOINK... Moja mama pravi, da je ziher lager, kdaj ga lahko pridem zamenjat?" Ko ti bo pa mehanik reku, da ni mus da je lager nej prpelem enkrat pa da vidi, bo pa moje mnenje, "eh ta kr neki govori, zakaj pa misli da ni lager, kaj pa pol je? Vidiš nič ni reku! Pomoje sploh ne ve!"

Sej ne da nočem, napisal sem ogromno enih člankov ampak stvari niso tako preproste, kot jih nekateri pišejo in jaz sem samo opozoril na to.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
S tekom sem se začel ukvarjati na začetku junija, prej vsaj 2 leti bolj kot ne manj aktiven. Začel sem z 1.5km, sedaj sem pri 4.8km, tečem vsake 2-3 dni. Tečem le po asfaltu ali trdem makadamu. Tempo med 4.30-4.40min/km. Višina 180cm, teža 63kg, superge lunarglide 3. Sedaj pri teh malo večjih razdaljah so se pojavile bolečine v desnem kolenu, tudi nekje pri levem kolku, med tekom niti ne boli, začne potem ko se ohladim, pri malo večjih obremenitvah, recimo ko se vsedem, torej ko bolj močno pokrčim koleno, ampak včasih zaboli bolj včasih manj, včasih sploh ne. Kje je problem?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Razlika je kje v kolenu boli, na zunanji strani, notranji spredaj? Glede na to da te boli še kolk je velika verjetnost da je problem pri stabilizatorjih. menim zato ker te boli predvsem pri daljših tekih. Do takrat se stabilizatorji utrudijo potem pa več impakta prenašajo sklepi, najprej kolena potem kolki in hrbtenica. To je po moje najbolj verjetn scenarij. V takšnih primerih naredim kar tele FMS teste plus še kakšnega.
http://www.functionalmovement.com/fms
potem se ponavadi pokaže kje je problem.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Pravkar naredil 5 počepov, pri enih 3 skoraj ni zabolelo, pri 2 pa bolj rahlo, tako da mi je takšna sumljiva bolečina, ki se ne kaže vedno. Glede na občutek je bolečina bolj znotraj ali pa spredaj. Kolk se ponavadi hitro regenerira, tako da do naslednjega teka, torej čez 2 dni ne boli več, tudi bolečina ni pogosta, se pa občasno pojavi.
Imaš mogoče kakšen predlog, katere vaje iz FMS naredim, mogoče kakšno enostavno dopolnilo (magnezij, kalcij...) Lahko bi verjetno poizkušal teči počasneje, ampak mi nekako ne rata, sicer mi je pa tek kr všeč, zato bi bilo škoda prenehati, sem pa taprvi mesec šel postopno, le do razdalje 3km, torej mislim da nisem pretiraval.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Tisto iz FMS niso vaje ampak so testi. Glede na izvedbo, ki jo zmoreš gledaš naprej in iščeš vzrok. Oglasi se pri meni pa pogledava.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
20 km/h laufata na 10 km darjan in Kenenisa Bekele.

Kljub slabemu vremenu se je nočnega teka okoli Blejskega jezera udeležilo 2345 tekačev, med njimi tudi kandidat za predsednika države Borut Pahor in olimpijski maratonec Primož Kobe, ki je z dobrimi 30 minutami postavil rekord proge.

Tudi mi imamo junaka, ki laufa 20kmh na 10km, ne samo Bekele.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Stari samo ti si pa vedno večjo jamo koplješ. Dobrih 30 minut ni 20 km/h ampak je manj.

In državni rekord na 10km je že davnega leta 83 postavil Rozman Stane, ki je dejansko letel več kot 20km/h s časom 28:32,86. Če nebi meli nikogar, ki bi lahko tako letel bi bilo že zelo žalostno, glede na to, da je bekele pretekel 10km v času 26:17,53.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne. Točno tako kot sem mislil. Nekdo, ki ne aktivno trenira atletike ne bo nikdar v življenju tekel 20km/h povprečno na 10km.

Lani na 10km trasi na LJ maratonu ni bilo niti enega, ki bi tekel tak čas, pa je bilo kar nekaj aktivnih športnikov med njimi.

Sicer pa, citiral si več kot en mesec star post, pa si vseeno slabo premislil.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Eh mojster, tebi pa je poker obrnil procese v možganih, a?

Nazadnje uredil moderator:

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Po dolgem tekaškem postu, sem prejšnji teden znova začel s tekom in moram povedati, da se počutim odlično. Tehtnica pokaže skoraj 100 kg, sem že v letih, ko infarkt ni nikakršna redkost, tempo življenja ni zdravju prijazen,...
Nabavil solidne superge, merilec srčnega utripa imam že od prej, blizu hiše imam gozdno pot, kjer praktično ni prometa, podlaga je kolenom prijazna (s katerimi imam težave že 20 let). Prijavil sem se na e-novice alterjevca, ki so mi v veliko pomoč.
Ker malo cvikam, da me bo vnema kmalu minila, sem poskrbel za dodatno motivacijo in se prijavil na Ljubljanski maraton, kjer bom na rekreativnem teku pretekel 10 km. Sicer je moj tempo še bolj polžji (danes sem 5 km pretekel v malo manj kot 32 minutah), ampak časa imam še več kot dva meseca, poleg tega pa je moj cilj preteči 10 km in ne rezultat.
No, v bistvu je moj cilj spremeniti način življenja.