Kako pravilno laufat?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nisem rekel, da treba 1h, rekel sem max 1h, kar pa dvomim da boš zmogel, ampak itak če boš lepo hodil vmes, bo šlo skozi.

Kolikokrat...pon tor laufat, sreda pavza, čet pet laufat, vikend pavza, in ponoviš.
Ko boš prišel pa tja do tempa 10km na 1 uro pa se dalje menimo, če bo sploh potreba po več, pomoje je to čisto kul za vsakega.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Khm, tlele bo rahel problem nastal, ker laufam zjutraj. Torej bi moral vstajat skoraj že ob treh
smile-1.gif
. Khm, bo treba premislit za zvečer sam je sranje ker nisem večerni tip, pa bi lahko kje na kakšni potki zaspal, hehe...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne si mislit, da boš do tega prišel v parih tednih, tako da maš dovolj časa.

Pol pa višaj tempo, tečeš pač 20kmh pa je
wink-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Če ti je laufanje tečno zakaj pol laufaš? Tega pa res en razumem. Kakršnakoli frekvenca, ki ti jo kdo reče je špekulacija. Če te tako zanima bo najbolje da si jo zmeriš srčno zalogo po Karvonenu. Veliko bolje je da si rečeš da boš tekel pogovorni tempo. To pomeni tečeš tako hitro, da bi se lahko zraven še pogovarjal. Simpl ane?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Laufam zato, ker se človek mora gibat. Ti tudi verjetno hodiš na šiht, pa ne uživaš v tem. Ali pa počneš kaj drugega, do česar ti ni, pa se pač mora?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
gibaš se lahko na 1001 način, če delaš nekaj zato ker moraš se ponavadi dokaj hitro naveličaš

na šiht hodim zato, ker mi je delo fajn

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Laufal bi rad, da ne bi imel pri 40ih 100+ kg (pa da jih sploh dočakam). Se mi zdi, da sem zadnje leto preveč zabušaval kar se kaže na telesu in v glavi.
evil.gif

diva

Pripravnik
10. mar 2011
112
0
16
34
Bolj ko gledaš na te urce slabš je. To moraš it laufat, musko v uho, pa hitro mine čas. Če si preveč zadihan, pa mal hodiš. Tek je tečen, dokler ti ne pride v kri. Ko se pa enkrat navadiš, pa ti kar nekaj manjka, kadar par dni ne greš tečt. Pa bolj kot za hujšanje je treba tečt za sprostitev. Tudi več volje imaš, ker se med tekom sprošča hormon sreče tko da.... obut superge pa gas!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če ti je kul poslušat muzko, meni ni, oz ne vem kaj bi ob tem doživel takega, da bi čas prej minil
wink-1.gif

Pridejo pa v poštev bolj kakšni audio booki ali pa podcasti.

diva

Pripravnik
10. mar 2011
112
0
16
34
Potem pa laufaj za kakšno dobro mačko, ti bo zanimivo, ker boš imel občutek, da jo loviš...sploh ne boš vedel, kdaj bo šel čas mimo
wink-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Laufam zato, ker se človek mora gibat. Ti tudi verjetno hodiš na šiht, pa ne uživaš v tem. Ali pa počneš kaj drugega, do česar ti ni, pa se pač mora?
hehehe Na šihtu uživam. Tam uglavnem laufam ali pa kako drugače treniram.

Ampak če ti ni do laufanja zakaj ne greš igrat košarko, squash, na trim stezo, hokej ali pa da bi šel na kakšno vadbo kjer dobiš bolj celostni trening.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ker laufa človek lahko sam, tisto je pa vse ekipen šport, pa še poškodbe so tam bolj pogoste, takšne...bolj..."resne".

Si pa bo treba nekaj omisliti, za čez poletje ja, če bo vreme lepo bo malo težko bit not
wink-1.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Mislim, da si je fajn zastavit neke konkretne in dosegljive cilje. Čeprav se ti zdijo majhni in brezvezni...

sej itm ni zanesljiv podatek, ampak glede na to, da nisi športno aktiven, je kar očitno, da maš kar nekaj odvečnih kilogramov. Jst bi se začetek lotila hitre hoje, toliko da dobiš na gibljivosti in uskladiš svoje ude in ojačaš sklepe.
Tek naj bi bil simple in nekaj kar zna vsak, a žal velika večina počne napake, ki po določenem času pripeljejo do poškodb, tako da počasi naprej. Priporočam ti, da dvakrat tedensko delaš tudi vaje za izboljšanje tehnike teka - atletska abeceda ... zelo simpl, ampak zelo pomaga pri odpravljanju raznih napakah.

ure pa pri teku v začetku ne rabiš ... delaj na temu, da boš užival v teku in da nisi popolnoma izmozgan in zadihan med treningom. Gibanje mora biti lahkotno in ritmično ... ponavadi je pri začetnikih preveč obračanja trupa, mahanja z rokami vsepovprek, lomljenje v bokih in premajhna kadenca. Za začetek pazi na osnove teka - pravilna in zravnana drža, rahel nagib naprej, pristajanje na srednji del stopala in pod bokom, fiksirana medenica. Ne glede na to kako hitro tečeš probaj vzdrževat kadenco tri korake na sekundo - to prepreči kar nekaj napak pri teku. Pa poglej si posnetke pravilnega teka in na kaj je treba pazit.

lp

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik diva pravi:
Potem pa laufaj za kakšno dobro mačko, ti bo zanimivo, ker boš imel občutek, da jo loviš...sploh ne boš vedel, kdaj bo šel čas mimo
wink-1.gif
nahrung002.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik diva pravi:
wink-1.gif

Čisto drži. Nekaj let nazaj sem bil sposoben teči največ 20 minut, mogoče 30. Sedaj še toliko ne.

Enkrat pa sem, ko sem bil na dopustu na Hrvaškem, en večer tekel za dvema mladima tekačicama, ki sta tekli v kratkih in zelo vročih hlačkah (dobro vidne ritnice, na hlačkah pa znoj ob ritnih razpokah) - uro in 20 minut. In nisem padel dol. Sploh nisem vedel, da tečem...
cheer.gif

Kot rečeno pa nikoli prej in nikoli kasneje nisem tekel več kot 30 minut v kosu...

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Kakor kdo. Sem laufal tudi že po več ur pa se je zgodilo da mi ni bilo niti za trenutek dolgčas. Bi pa popyzdil če bi še takrat ko tečem moral imet nekaj v ušesih oziroma nekoga poslušat. Nekoga motivira nabijanje muzike, drugega (recimo mene) vsaj ena ura bolj ali manj tišine (kolikor je to v gozdu ali na polju pač mogoče). Se mi tudi dogaja da po eni uri ko pridem nazaj se sploh ne spomnim kako sem na cilj prišel. Ker vmes odplavam nekam.