Kako pravilno laufat?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
A lahko temo ponucam? Kaj pa alternativa teku - hoja po gorah oz. v hribe? Rad bi izgubil nekih 5kg, pa se mi letos ne da laufat
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Ne razumem vprašanja. Če je vprašanje ali bo hoja v hribe pripomogla pri hujšanju je odgovor da. Oziroma odvisno od tega ali je gostilna na vrhu hriba zaprta ali ne.

Lahko pa povem za moj primer. Čez zimo sem nabral ca. 3kg in marca začel malo resneje laufat (laufam kampanjsko vsako leto samo spomladi in jeseni), po treh mesecih mam kilo več kot marca (desetko pri povprečnem pulzu 155 tečem ca. 45 min, marca sem jo okol 55). Kaj hočem povedat? Da če imaš 100 kil in nisi tekel bo 5 kil keks, samo da se začneš premikat. Če je pa 5 kil 10% tvoje teže in si že zdaj dokaj fit bodo šle pa kile prej gor kot dol, vsaj na kratek rok.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Bolj me zanima kaj je bolj efektivno. S tekom in prehrano sem zgubil par kg brez problema, letos bi sel pa rajsi malo v hribe. Se pravi vprasanje je ali je hoja rnamo efektivna kot lahrl trk. In pa casovno me zanima, je 1h hoje na dan dovolj?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Pri vsem "miganju" je važno samo to, kako hitro ti bije srce. Na prvi strani te teme imaš grafični prikaz, kakšno bitje srca je za kaj dobro.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Se pravi vprasanje je ali je hoja rnamo efektivna kot lahrl trk. In pa casovno me zanima, je 1h hoje na dan dovolj?

Se pravi, vprašanje je ... kakšno? "hoja rnamo efektivna kot lahrl trk" ?
trk = tek (verjetno)
lahrl=rahel ? al kaj?
rnamo= ??????

V glavnem, če je vprašanje, kje kuriš več kalorij, pri rahlem teku ali pri hribolazenju, je odgovor slednje ... sicer pa, če tečeš 5 ur skupaj v rahlem tempu vseeno ni enako 15 minutnemu "vzponu" na sosednji hribček ...

Če hodiš v hribe na ture cca. 1 h + v eno smer, pol se ti ni za bat ... samo ne it 1 x na leto ...

Vsekakor pa ima tek to prednost, da se ti ni treba nikamor peljat ... greš lahko izpred hiše/stanovanja/vikenda/vile ...

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Seveda. Pa tudi vsi 30 letniki imamo pri enaki obremenitvi enak pulz kajne.
bonk.gif
Pa tudi copat ni treba ravno menjat (ali trenerja najemat in neko hudo filozofijo okol tehnike teka zganjat) če te prvi mesec kolena ali kolki mal jebejo. To je isto kot na kolesu, vsak zic žuli dokler se rit ne navadi, potem je vsak dober, samo da je dovolj trd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Logika ti ni ravno domača, ne?

Saj v tem je glih point, da obremeniš organizem tako (torej mišice), da potrebujejo več kisika, zaradi česar pa srce bolj dela. Zaradi tega pa nekdo, ki ima 180cm/150 kil, obremenjuje telo le v tej meri, da hodi po stopnicah, pa bo takoj snedel 5kg (ob pravilni prehrani seveda), neko ki pa ima 180cm/70kg, pa bo moral prekleto delati, da bo zgubil 5kg, spet po naravni poti seveda, brez stradanja.

MAX utrip imamo vsi cca enak, drugo so seveda vrhunski športniki, a med smrtniki ni razlik.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Pa še podnapisi za tebe, zgleda so potrebni, za fat burnat natiraš srce (torej daš takšno obremenitev telesu) med 60 in 70% tvojega max utripa. Kaj pa to pomeni za tebe pa je vseeno, če hoja po stopnicah ali maratonski tek.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Kakor kdo. Sem laufal tudi že po več ur pa se je zgodilo da mi ni bilo niti za trenutek dolgčas. Bi pa popyzdil če bi še takrat ko tečem moral imet nekaj v ušesih oziroma nekoga poslušat. Nekoga motivira nabijanje muzike, drugega (recimo mene) vsaj ena ura bolj ali manj tišine (kolikor je to v gozdu ali na polju pač mogoče). Se mi tudi dogaja da po eni uri ko pridem nazaj se sploh ne spomnim kako sem na cilj prišel. Ker vmes odplavam nekam.

zmaga.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Kakor kdo. Sem laufal tudi že po več ur pa se je zgodilo da mi ni bilo niti za trenutek dolgčas. Bi pa popyzdil če bi še takrat ko tečem moral imet nekaj v ušesih oziroma nekoga poslušat. Nekoga motivira nabijanje muzike, drugega (recimo mene) vsaj ena ura bolj ali manj tišine (kolikor je to v gozdu ali na polju pač mogoče). Se mi tudi dogaja da po eni uri ko pridem nazaj se sploh ne spomnim kako sem na cilj prišel. Ker vmes odplavam nekam.

zmaga.gif
To je pa že skoraj triatlon (tek+plavanje), samo še kolesarjenje manjka.
grims-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pa še podnapisi za tebe, zgleda so potrebni, za fat burnat natiraš srce (torej daš takšno obremenitev telesu) med 60 in 70% tvojega max utripa. Kaj pa to pomeni za tebe pa je vseeno, če hoja po stopnicah ali maratonski tek.

Misliš, da ko si par internet strani prebral in 10x šel laufat, zdaj pa znaš vse na svetu?

Pri 60-70% je res relativno največ maščob pokurjenih, ampak še vseeno pri 80% porabiš absolutno več maščob, kot pri 60-70%.

Če bo treba, ti pa še podnapise dodam.
grims-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Misliš, da ko si par internet strani prebral in 10x šel laufat, zdaj pa znaš vse na svetu?

Pri 60-70% je res relativno največ maščob pokurjenih, ampak še vseeno pri 80% porabiš absolutno več maščob, kot pri 60-70%.

Če bo treba, ti pa še podnapise dodam.
grims-1.gif

bzw to razlagaš ... konec koncev tud 90 % osebnih trenerjev to trajba, pol pa vidiš ko je folk na tekalni stezi 2 uri pa naredi 4 km, ker bognedaj da gre pulz čez 60 % ker pol več ne hujšaš
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zakaj se pa potem enostavno ne tera herz na 90% ali 100% ? Tam bi se še moralo ulala več kurit in lažje.

Bi pa rad videl tistega, ki lahko 80% herz drži 1 uro....60% pa gre brez problema.

diva

Pripravnik
10. mar 2011
112
0
16
34
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj se pa potem enostavno ne tera herz na 90% ali 100% ?

Mogoče, ker je možnost infarkta večja? Ljudje pomoje hočejo shujšat al pa se sproščat, ne pa crknit.

diva

Pripravnik
10. mar 2011
112
0
16
34
Ja, se strinjam. Je še vedno preveč obremenilna. Ampak fora laufanja ni v tem, da se ti pulz nabija, ampak, da se spotiš in telo ohranjaš v kondiciji, ne pa da se mučiš in forsiraš do onemoglosti. Saj potem, ko tečeš že dalj časa imaš več kondicije in tečeš sorazmerno hitro, pa se ti pulz ne nabija. Vsaka rekreacija je pozitivna, vendar v okviru zmožnosti posameznika. Drugače narediš telesu več škode kot koristi. Jaz zihr ne laufam z 80, 90, 100 % pulzom, ker imam v planu laufat še veliko let.