Kako kupiti smučarsko čelado

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Živjo!

Torej, kupil bi si smučarsko čelado. Na kaj je treba paziti pri nakupu? Je bolje, da je malo večja, malo manjša, ravno prava? Ščitniki za ušesa, da ali ne? itd.

lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ravno pravo
tongue-1.gif

seb sem kupil recimo ravno pravo in me nič ne moti.
vsekakor si jo moreš dati na glavo in probat. nikjer te ne sme tiščati in ne smeti preveč opletati.
jst sem vsekakor za ščitnike za ušesa, vsaj men paše toplo čez uha:) sploh med smučanjem zna oreng zazebt v konice:))
Pa prvi spust s čelado naj bo mal bolj na izy, ker čez ušnike se malo slabše sliši, pa pač neki imaš na glavi kar nimaš vsak dan pa je filing mal drugačen. vsaj pr men je bil.
sem jo pa lani tudi rahlo testiral:) za letos pa razmišljam še o želvi

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Pa še en nasvet: ko boš kupoval čelado, vzami s seboj tudi smučarska očala, da boš lahko preveril, če se le-ta prilegajo obliki čelade.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.441
2.390
113
Pomurje
Izogni se zračnikom, ki niso nastavljivi na vrhu/čelu čelade.

Moja je skoraj malo preveč odprta in pri mrazu brez podkape nimam kaj iskat.

Lp

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
glej takšne čelade ki imajo na zatilju opcijo da jo lahko zategneš. Tiste brez so brezveze, ker si jo ne moreš čvrsto gor zapet

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
večina boljših čelad je brez zategovalca zadaj! tko da...
seveda morš pa izbrat pravo velikost pri takšnih čeladah.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
in na kakšen način si jo pol fiksiraš na glavo da se ti ne premika naprej nazaj ??
Pa kaj je sploh kriterij da je neka čelada boljša? Zame ni boljša če si jo ne morem zategnt tut če piše gor ferari.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Da se ne premika naprej in nazaj mora bit ravno prav velika.. Pa pri taboljših dobiš še zraven kake blazinice, ki se po želji nalepijo na notranjo stran da "prime" glavo..
Pol pa maš tak trakec ki se zapne pod brado..
Če se ti premika naprej in nazaj pa maš extremno preveliko pomoje..

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
in na kakšen način si jo pol fiksiraš na glavo da se ti ne premika naprej nazaj ??
Pa kaj je sploh kriterij da je neka čelada boljša? Zame ni boljša če si jo ne morem zategnt tut če piše gor ferari.

sploh ni treba zategnit. samo zapneš jo in se ne premika.
seveda morš izbrat pravo velikost. pa tud ni vsaka čelada za vsako bučo...
no, ti je tud medvedka razložila...

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
večina boljših čelad je brez zategovalca zadaj! tko da...
seveda morš pa izbrat pravo velikost pri takšnih čeladah.
ta je pa bosa

če bi pogledal kdaj kako je to narejeno:
veliko modelov ki so bolj "športni" npr sam imam MANGO čelado ki je kopija CARRERINE ki so se včas dobile v krom izvedbi če se jih kdo spomni in nima zračnikov ter je zadaj visoko odrezana - kar pomeni da ima zadaj zategovalec ki je v bistvu povezan s kovinskim "trakom" ki gre mimo ušes preko čela na drugo stran zategovalca - kar pomeni da imam čelado črvsto na glavi tudi brez pasu pod brado (ki ga kljub temu vedno zapnem)
fora je da se ti mora čelada usesti - jaz imam žal tako ozko glavo da mi ustreza samo omenjeni model in se počutim krasno v snegu, mrazu....le tanko podkapo imam če je minus 10 ali več ker drugače me zadaj zebe v tintaro:)

Naj poudarim da je super tudi zaščita za hrbet (jo kdo nosi???) - vsaj če enkrat v živo vidiš nalet od zadaj - in se dobi precej tanko izvedbo......

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
jaz imam dolge lase, in čelada šiba naprej nazaj ne glede na to kakšna je razen če si zategnem zategovalec.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo!

Torej, kupil bi si smučarsko čelado. Na kaj je treba paziti pri nakupu? Je bolje, da je malo večja, malo manjša, ravno prava? Ščitniki za ušesa, da ali ne? itd.

lp

Čelado se kupi tako, ki ti paše na glavo in je udobna. Preveliko ali premajhno kupovat je neumnost da ni večje, navsezadnje lahko poleg take zmoliš še en očenaš ker zaščita bo ravno takšna.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kje pa dobis tanko zelvo? Kar sem do sedaj gledal so same motokros izvedbe in se mi zdi na prvi pogled bolj kot ne moteca zadeva.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kje pa dobis tanko zelvo? Kar sem do sedaj gledal so same motokros izvedbe in se mi zdi na prvi pogled bolj kot ne moteca zadeva.

maš PM

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
jaz imam dolge lase, in čelada šiba naprej nazaj ne glede na to kakšna je razen če si zategnem zategovalec.

si si sam odgovoril.
drugače ima moja najdražja lase do sred hrbta in ko je doživela nezgodo (se zaletela v smučarja ki ji je prečkal pot) jo je dvignilo v zrak ČEZ njega in bums v tla
nezavestna
vsaj 2 minuti
če ne bi bilo čelade se ne bi dobro končalo, čelada je ostala na glavi tako kot mora

žal sem vse to videl z razdalje 30ih metrov...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:

sj načeloma ni kakšne hude razlike med motorističnimimi in smučarskimi...
želve zdej dobiš v večini smučarskih trgovin. pa tud niso tako moteče. sploh tiste recimo s 6-7 'rebri'..

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.219
1.724
113
40
BTW...zlo morem pohvalit Salomonovo "Ranger" čelado, ki za 80 eur (Hervis) vsaj moji dokaj vlki buči nudi več kot kak Uvex za 150 eur...
Zlo udobna, dobro zračenje - valda z možnostjo zaprtja, dobro se sliši skozi naušnike...

lp

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:

si si sam odgovoril.
drugače ima moja najdražja lase do sred hrbta in ko je doživela nezgodo (se zaletela v smučarja ki ji je prečkal pot) jo je dvignilo v zrak ČEZ njega in bums v tla
nezavestna
vsaj 2 minuti
če ne bi bilo čelade se ne bi dobro končalo, čelada je ostala na glavi tako kot mora

žal sem vse to videl z razdalje 30ih metrov...

Kaj sem pa vprašal?
confused-1.gif

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Da ne odpiram nove teme.

Zadnjič sem na Voglu videl tipa,ki je imel čelado z vizirjem ampak ne motoristično temveč čisto pravo smučarsko. Take čelade še nisem zasledil v trgovinah pri nas. Mogoče kdo ve kje bi se jo dalo dobiti? Namreč sam se pri smučanju zelo potim, zato imam probleme z rosenjem smučarskih očal.