Šola rezervnih oficirjev tri mesece (stažist) v Karlovcu. Inžinerija , oziroma izdelava ovir za nasprotnika. Modra uniforma.
Ko sedaj gledam, ni bilo tako hudo.
Za vse "uzbune" smo zvedeli vnaprej (naša oveščevalna), tako da smo se pripravili in spali v bojni opremi.
Nadzvočno letalo je od meje do Karlovca priletelo v petih minutah. Mi smo v tem času mogli biti že postrojeni na pisti in je komandant meril čas s štoparico.
Mi smo na pisti bili v treh minutah in komandant kasarne ni mogel verjeti. Je rekel, da je to najkrajši čas, od vseh do sedaj.
Imeli smo enega Franu, ki je bil zelo vnetljiv, in je čisto resno pobesnel, za vsako malenkost. Glancal je tla v spalnici. Jaz pa sem mu rekel " Ooo, Franc udarja glanc"
Človek je postal rdeč, vrgel metlo na tla, snel "opasač" in dobesedno poletel proti meni, ki sem stal med nadstropnimi posteljami.
Vedel sem, da ga ne smem pustiti v območje dosega "opasača", ker je tista sponka na njem, zelo nevarna.
Kot študent v Mariboru sem treniral karate v klubu Šotokan, in sem se postavil v obrambni položaj.
Ko je Frane prišel v doseg, sem zadnjo nogo dvignil, stopalo "naslonil" na njegova prsa in ga potisnil nazaj s celim telesom. Pri tem so mi pomagale nadstropne postelje, za katere sam se prejel. Učinek je bil neverjeten,
Frane se je tri korake opotekal nazaj in lovil ravnotežje. Ko mu to ni uspelo, je padel na hrbet in se po hrbtu drsal kakšne štiri metre po izglancanem podu.
Takoj sem zavzel novi "obrambni" položaj, vendar je Franc skočil na noge, pobral "opasač" in pobegnil skozi vrata ven iz spalnice.
Pozneje sem moral iti na "raport" komandantu, ki je bil hud ker sem uporabil karate za obrambo. lepo sem pojasnil, da sem uporabil stopalo za "odrivanje nasprotnika". in sem meril v prsa. Pri resnejših težavah se uporabi vrh stopala in meri v glavo. Nekako sem se izmazal z opominom.
Prekomanda kot potporučnik, je bila v Bihač. Tam sem delal na terenu s svojim vodom Razširjali smo stezo za avione pri tistem skritem letališču v bregu .
Imeli smo zajtrk, malico, kosilo, popoldansko malico in večerjo. Dobro hrano, ker se je štelo za terensko delo. Enemu nepridipravu Beograjčanu sem podaljšal "požarstvo", zato sem dobil simpatije Albancev. Ko so mi ukradli čevlje, takoj zvečer me je čakal novi par ob postelji.
Po končanem služenju dobiš "čin" poručnika.