Kaj za penzijo?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Malo razmišljam, da sedaj pa prihajam v leta, kjer bo treba za svojo penzijo poskrbet. Kam, kako in koliko na mesec vlagat, da bom imel neko spodobno penzijo.

Računam da imam pred sabo še vsaj 35 let dela, za potem (ekstremno optimistično) 30 let penzije.

Koliko dajat na stran, če imaš recimo prihodke 1000/1500/2000 na mesec? Zadnjič na neki NLB reklami so sanjali o tem, da moram imet 80% plače visoko penzijo, da lahko standard držim tudi po upokojitviji.

Ker sicer mirno dam vsak mesec vsaj 50% na stran, ampak od tega bo treba nekoč tud kaj zgradit...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Zdaj uživaj pa zapravljaj, kaj, če pe nzije ne bo? svet propade, država propade, pokojninski skladi propadejo, dnar propade...kaj se sekiraš za čez 40 let..če boš še živ sploh.
cool-1.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
V napačni državi si, da bi lahko šparal za penzijo. Tukaj moraš poleg za svoje penzijo dajat še za penzije trenutnih upokojencev. Nima smisla nekako ane. Poleg tega tisto kar hočeš dati na stran ti že država obdavči 50%+, se pravi dajatve na bruto plačo, ti pa varčuješ neto znesek. Edina smiselna varianta je, da poskusiš varčevati denar stran od oči države in na računih, ki jih država ne vidi.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Jap, jaz to izvajam stran od lepljivih prstov države, pač kupim kako plemenito kovino tu in tam. Trenutno so v akciji. :D

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Sem. Sem pa tudi slišal že za matematiko, ki mi ob varčevanju 50 eurov na mesec 30 let navrže vrtoglavih 18000 eurov + obresti
grin1.gif

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jap, jaz to izvajam stran od lepljivih prstov države, pač kupim kako plemenito kovino tu in tam. Trenutno so v akciji. :D
Kolega je 2012 kupil kg zlata - danes je lažji za cca 10k EUR.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
To se ne kupuje za 2 leti. Jaz sem pa kupil zlatnike še par let prej, pa sem zdajle 40% v plusu. Do penziona bo še vesel da je dal v to.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Zagotovila, logično, nimaš - glede na to, da si majhna riba, si v rokah velikih špekulantov.

Argumentacija 'ker je zlato raslo preteklih x let, bo raslo še naprej', pa je seveda zavajanje posrednikov.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.250
1.757
113
40
Avtorju teme...

Prvo vprašanje je, ali se ti da vsak teden iskati in spremljati zadeve ali bi raje da nekam daješ denar in se ne rabiš zajebavat.
Na koncu boš praktično na istem - čeprav ti bo seveda mnogo ljudi povedalo kake težke donose dosegajo.

Ne bom se spuščal (ponovno) v vojne kaj je boljše in kaj bo ali ne bo s kovinami...

a) ali iščeš višje donose, kjer je prisoten RIZIKO in sem spada ZLATO, SREBRO in vse temu podobno...prav tako delnice in vse izpeljave iz tega?
b) ali iščeš, da je nekaj ZIHER in se pač sprijazniš z nekimi 3% plusa na leto in čau?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Recimo, da bi bil pripravljen 20-30% investirati nekam, kjer je prisoten riziko (torej zlato, srebro, skladi itd.) 70-80% pa bi bil tudi z 3% zadovoljen, čeprav seveda nebi imel nič proti večjemu donosu. Ampak kakorkoli gledam imajo naše banke na vezane vloge (do 5 let) nekje 2-2.5% donosa, kar se mi vseeno zdi malo.

Ker recimo na stran bi šlo mesečno kar veliko denarja, nekaj za 2 penziji in nekaj za gradnjo itn.

I

Izbrisan uporabnik #488

Vprašaj se kolko bo čez 30 let npr. 10 jurjev...

Inflacija letna recimo 3% pa računaj...

Investiraj v nekaj,kaj je oprijemljivo

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Sem ze 1x v podobni temi...pa ni bilo odziva..

Kaj ce bi investiral v industrijo umetnih diamantov...1x poslusal da je to prihodnost bodoce elektronike (polprevodniki itd...)

sprasujem se.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Industrija baterij bo v naslednjih 10-20 letih močno poskočila, saj se bo začela izdelava avtov vseh segmentov na baterije.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Vzet si en dan in pregledat internet po dolgem in počez, potem pa še vprašat kakega brokerja.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.250
1.757
113
40
Varna stran:
Naše banke imajo okoli 2%, tuje pa še manj
smirk-1.gif

Trenutno so rentnim varčevanjem na banki huda konkurenca varčevalni produkti, ki jih nudijo zavarovalnice - da me kdo ne napade, ne govorimo o kakih ŽZ ampak o čistem varčevanju, ki vrže 3% letno, v produktu pa ni nobenih rizikov pokritih! Celoten znesek gre v sistem pozavarovanja kar pomeni da tudi če zavarovalnica poklekne se denar dobi...tukaj imaš po 10 letih čisti denar, je neobdavčen in še to je dobro, da je "materi državi" neviden kar se tiče kakih otroških doklad ali vrtca...

Drugače pa ti od skladov lahko še samo kakega obvezniškega zahodnih držav priporočim.

Rizična stran:
Zlato in še bolj srebro, ali boš fizično ali "na papirju" je tvoja stvar. Malo je nerodno da rabiš še trezorček in da se splača kupovat večje količine.
Da ne grema v neke gambling delnice pa če se ti da odpirat kak trgovalni račun ali v SLO ali tujini so za dolgoročno fajn kake visoko dividendne delnice - tobačni izdelki in holdingi, ki imajo v ZDA v lasti bolnišnice in domove za ostarele.
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi: Koliko dajat na stran, če imaš recimo prihodke 1000/1500/2000 na mesec? Zadnjič na neki NLB reklami so sanjali o tem, da moram imet 80% plače visoko penzijo, da lahko standard držim tudi po upokojitviji.
Reklama, kakor skoraj vsaka, ki jo je treba skoraj prepolovit za resnico, skratka - bedarija za naivne.
Že tri leta čisto lepo shajam z nekaj več kakor 60% prejšnje plače.
Celo skoraj vsak mesec nekaj lahko privarčujem, ne toliko, kakor prej, nekaj pa le.

Ko nastopiš to svojo "zadnjo službo" v življenju se ritem življenja večini ljudi spremeni. V pogovorih z nekdanjimi kolegi, ki so sedaj v isti "službi" kakor jaz, smo prišli do enakega zaključka in skoraj identičnih izkušenj mojim.

Kljub temu pa je gradnja "tretjega stebra" v lastni režiji še kako koristna in če se bo sedanji trend nadaljeval, bo sistem kmalu pričakoval od posameznika da preostanek življenja v veliki meri preživi od lastnih prihrankov.