Je kožni rak ozdravljiv?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik alanis pravi:
meni je bilo takrat receno, da je bil tisto kozni rak, in to je vse kar vem.

Upam, da ti je sedaj jasno, kaj je hotel Blackjack povedati.
Posploševanje iz nekih nenatančnih družinskih anekdot je vedno zavajujoče, sploh pa kar se tiče zdravstvenih težav.

Če si lahko dovolim biti malo ciničen. V tej fazi diagnostike je za avtorja te teme sočutje povsem irelevantno. Oziroma, če ga potrebuješ, ga najdeš pri svojih bližnjih (družina, prijatelji), ne pa pri neznancih na spletnem forumu. Kar potrebuje, so točne in strokovne informacije, kako in kaj naprej.

alanis

Pripravnik
5. okt 2010
34
0
6
Priznam, sem napacno odreagirala. Tisti "dvigni nivo pisanja" mi je dal vtis, kot da blackjack nekaj grumpy za brezveze, pa sem mal prevec odreagirala, ker smo tudi mi ze imeli raka v druzini. Nisem sploh pomislila, da gre v bistvu za zeljo po natancnejsi opredelitvi dejstev. Me bad, blackjack good.
redface-1.gif

Glede drugega dela se pa deloma strinjam. Strokovnost seveda, se mi pa zdi, da malo socutja zraven ne skodi oz. da se eno in drugo ne izkljucuje. Razen v mojem primeru, ko blebetam ko ena neizobrazena kura. Sori vsem.
roza.gif

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
malo off topic : dobrodošla na alterju. Ampak, pripravi se, da bodo modeli žicali za tvoje slike ( v adamovem kostimu - majster v tem je slovenet ), te vabili na randi,...! Toliko da veš kaj lahko vse pričakuješ. Ampak, ne se strašit teh modelov - kontriraj jim
smile-1.gif

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Jernej in ostali, hvala za informacije.

Nekaj malega sem sicer danes tudi izvedel od moža mamine sestrične, ki je doktor v ptujski bolnišnici, pa je rekel, da se bo potrudil da bodo izvidi šli naprej čimprej.

alanis, hvala za srečo. Upam da bo se dobro obneslo.

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Na žalost se je uresničilo najhujše. Kot mi je ata povedal, je doktor rekel, da je verjetno tako hudo, da se je rak razširil že na organe in kosti. Pol proti večeru gresta nazaj v mb po izvide.

Upam samo, da bo še vsaj pol leta med nami, da bo dočakala abrahama.
Še zdaj sploh ne verjamem, da je to res. Čisto potrti smo vsi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
No to res ni dobra novica.

Vam želim, da se stvar konča tako da boste vsi čim manj trpeli.

Sicer pa (bo verjetno Jernej odgovoril) kako so lahko izvidi tkiva tako hitro? Domnevam, da so verjetno preverili tumorske markerje v krvi, ki sicer so dober idikator zastadij bolezni, ampak niso pa 100%.

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
verjetno izvidov še ni ampak določeni simptomi kažejo na to da se je zadeva razširila.smotrno je opraviti kak uz trebuha,rtg pljuč in pa kak CT pa se bo videlo kako daleč je zadeva

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik BorutMaja pravi:
Na žalost se je uresničilo najhujše. Kot mi je ata povedal, je doktor rekel, da je verjetno tako hudo, da se je rak razširil že na organe in kosti. Pol proti večeru gresta nazaj v mb po izvide.

Upam samo, da bo še vsaj pol leta med nami, da bo dočakala abrahama.
Še zdaj sploh ne verjamem, da je to res. Čisto potrti smo vsi.

Tvoje pisanje je zelo smešno, ker "doktorjeve" besede morajo temeljit na dolocenih izsledkih. Sploh tisto o razširjenosti. Treba je pisat na temelju nečesa kar te stvari potrjuje.

Ko bo izvid v roki in bo iz napisanega jasno zakaj se gre, pa napisi dalje.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
mislim, da je zelo neprimerno človeku v takšni situaciji reči, da je njegovo pisanje smešno.
malo empatije, pa bo jasno zakaj.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
A potem se ni samo meni zdelo nadvse nečloveško takole zasmehovanje? Tale Blackjack mislim, da je celo nek dohtar. Ni čudno, da je pri nas zdravstvo v takem penisu...
bonk.gif

Avtorju topica pa želim čim več sreče!

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
empatija?

"Kot mi je ata povedal je doktor rekel, da je verjetno...."....

Sej nismo v osnovni šoli.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
"Tvoje pisanje je zelo smešno,..."

Aha, zelo smešno, da človek v stiski piše malo zmedeno
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tole je tudi mene presenetilo.

Jaz sem razumel, da je imela danes op za odstranitev znamenja. Kirurg izreže, vrže v formaldehid in potem čakaš izvide. Do takrat ni ravno običajno, da bi se pri MM gledalo karkoli drugega. Tudi napisano je bilo v smislu, da je bila to povsem naključna najdba in da gospa nima nobenih simptomov.

Za potrditev razširjenosti na kosti in druge organe rabiš še celo baterijo testov, RTG, UZ, CT(?)... Poleg tega globalna infiltriranost skoraj vedno pomeni tudi evidentne simptome (hujšanje, nevrološki izpadi, bolečine v kosteh).

Tako da se strinjam s tabo, da pri tej zgodbi nekaj ne klapa več.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kolikor je meni znano, se markerjev nikakor ne poslužuje v začetnem stadiju diagnostike melanoma... kaj šele, da bi iz tega potegnil kakršnokoli (sploh pa terminalno) diagnozo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če je dejansko res, kar je napisal, potem je odgovor na tvoje vprašanje žal ne. Stadij 4C (kar omenja avtor) ne prinaša niti kančka upanja na ozdravitev. Žal.

Tako da upamo na najmanj slab izid.
frown-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.521
113
Sicer sem zadnjic na netu nekaj bral o tem kaj rak sploh je in ce prav razumem (zelo laicno seveda), se zaradi napake v celici zacne nenadzorovana rast tkiva... Ampak ni mi pa cisto jasno kako pride do zasevkov in ali so ti zasevki potem cisto randomly po telesu ali se po kakem kljucu potem zadeva siri... tnx ze vnaprej za odgovor(e)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Rak prebije bazalno membrano in začne vraščati v žile. Tam se kak košček odtrga in potuje naprej s krvjo. Ustavi se v organih, ki imajo zelo fino kapilarno mrežo (pljuča, jetra, možgani, kosti).

Ključ širjenja je včasih tudi histokompatibilnost rakavih celic s tistimi v tarčnem organu (zato nekateri zasevajo v ene organe, drugi pa drugam).