Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ima možakar kar prav:
Je bilo domobrance treba pobiti?
Morda malce nespretno napisano, ampak po moji buči bi tudi držalo. Pravzaprav je opisal precej moje filozofije, ki sem jo že velikokrat tule gor lepil - pa saj ni ravno moja. Je naša, od nas, ki smo jo doživljali.
Moji starši so preživeli divjanje druge svetovne in niso nikoli znali dovolj dopovedati, kakšne strahote so se dogajale, kaj pomeni, ko se bojiš lastnega soseda in v bistvu niti ne veš, kaj se dogaja ter kaj je družbeno prav in kaj ni prav. Sovraštvo in zamere so se kopičili že pred vojno, ob koncu vojne je bil samo še logični epilog.
Vem za dva eksekutorja, so mi pripovedovali o njima, kako sta kasneje nemirno in travmatično živela - ja, človeka ubiti že v samoobrambi ni hec. Takole je pa bistveno bistveno huje. Toda nivo sovraštva ob koncu vojne je bil tako hud, pritisk ki se je nabiral 4 leta nečloveškega življenja, nemec in italjan sta požigala in morila, takole teroristično, v smislu zastraševanja - zraven so pa potegnili nekateri politično podpihnjeni domači mladci - čista izdaja
, kaj boš s temi ljudmi?
Da si ne bi slepomišili nežnih očk, - tudi danes bi ti fantje šli na grmado! Pa se lahko zgovarjate na nevem kolikšnjo visoko stopnjo civilizacije. Tudi danes bi jih! Brez milosti. Kdor tega ne razume, mu ni dovolj hudo. Bi mu pa bilo, ko bi 4 leta trepetal pred sosedom izdajalcem, ki je samo oprezal, kdaj boš naredil napako, da te ovadi pri okupatorju, da si bo s tem pridobil plus točke za njegovo lastno preživetje!
Vse to je bilo tako nizkotno, razčlovečeno, da ni vredno soditi.
In povem vam še sledeče: vsega je kriv Vatikan. Krščanski nauk je čisto v redu, uči človeka dostojno živeti. Rimskokatoliški nauk je pa ...
lahko bi se ga opredelilo tudi kot "herezija!" Vatikan je tisti, ki ga je treba postaviti pred inkvizicijo. Njegovi ljudje so naredili stoletni spor pri nas in nedolžne žrtve za njim! Jezus je namreč popolnoma drugače učil.
Zato, potomci domobrancev, utihnite dokončno, vaši dedje so grenko grešili. Obtožujte raje njihove vodje, ki so jih zavestno zavedli! Tu je greh!