jamranje gostincev

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
zakon zapoveduje, torej ukazuje da se v barih ne sme kadit.
zakon ni nikoli opozorilni, zmeraj ukazuje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.936
113
v lokalni ostariji
saj vem da me burek ne bere... a

vseeno:

zanimivo kako se bori proti "kadilskemu" zakonu a ko je bil na tapeti zakon o omejevanju alkohola, zakon o "policijski" uri za mladoletne, nov zakon o ZVCP, zakon o DDV zakon o javnem redu in miru... kateri so ravno tako posegali v pravice oz svoboscine posameznikov... ampak tam mu je bilo lustno... nic ga ni kaj prevec motilo... to, da pa ne sme kaditi v lokalu je pa zanj visek...

tiste gostince / kadilce ki ne bodo spostovali zakona bi jaz 3x drapnil...

filantrop

Pripravnik
16. okt 2007
57
0
6
Zakon mora biti tudi opozorilni, to pomeni, da ti mora vnaprej sporočati, kaj smeš in česa ne smeš.
Vnaprejšnje sporočanje je tudi osnovni namen vsakega opozorila.
Če z zakonom ne bi bil vnaprej opozorjen, tudi ne bi mogel vedeti, kaj smeš in česa ne smeš in zakaj si lahko kaznovan.

Zakon vedno obvešča (opozarja) vse, ukazuje pa samo pogojno, "če si v javnem lokalu, tam ne smeš kaditi".
Nekadilcem naprimer, ta konkretni zakon ničesar ne ukazuje.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
hysterical-1.gif

ne, res, a se ti zanalašč norca delaš!?
stupid-1.gif

pa kaj ti misliš da ta zakon samo ukazuje da se v lokalih ne sme kadit?

preberi si zakon malo...še marsikaj določa in prepoveduje, ne samo kajenje v lokalu...

bonk.gif

Nazadnje urejeno:

filantrop

Pripravnik
16. okt 2007
57
0
6
Ne razumeš?
Kajenje v lokalu sem navedel le kot primer enega od določil iz zakona.
Seveda so v tem zakonu tudi druga določila, samo point te debate ni v tem, koliko določil je v nekem zakonu.
Point je v tem, da mora zakon tudi opozarjati, ne samo ukazovati ali kaznovati (brez opozorila).
Zakon mora biti napisan tako, da ga lahko vsak razume in da ni kontradiktoren, kar je tudi predpogoj opozarjanja.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Mislim, da đabe kle njemu karkoli razlagaš. Malce sem uč vrgel v to temo in malce v eno drugo, ki je prav tako v čveku (mbčan & škifi). Model ni pr seb al je pa nekdo iz MNZ-ja al pa inšektorata (katergakol).

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik filantrop pravi:

Ne razumeš?

Point je v tem, da mora zakon tudi opozarjati, ne samo ukazovati ali kaznovati (brez opozorila).

čist te zastopim, vendar ti ne zastopiš nekaj....poglej kaj si napisal:

Citat:

Nekadilcem naprimer, ta konkretni zakon ničesar ne ukazuje.

kar enostavno NI res!

preberi si zakon, pa boš videl da ta zakon ukazuje tudi nekadilcem
wink-1.gif

zastopiš sedaj?

Nazadnje urejeno:

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Mislim, da đabe kle njemu karkoli razlagaš. Malce sem uč vrgel v to temo in malce v eno drugo, ki je prav tako v čveku (mbčan & škifi). Model ni pr seb al je pa nekdo iz MNZ-ja al pa inšektorata (katergakol).

zanimivo razmišljanje...
brez argumentov, samo nekakšne domneve nekega Danija....

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Aja, kaj pa ta zakon ukazuje naprimer meni?

pa za malo razmišljanja:
če ti ne kadiš, si nekadilec, torej, ali lahko prižgeš cigareto v lokalu (recimo za tvojega kolega ki je kadilec)?
po tvojih ugotovitvah lahko, saj se zakon ne dotika nekadilcev ki samo prižgejo cigareto v lokalu...

ali pa recimo:
si nekadilec, star 17 let in bi se rad zaposlil čez poletje kot natakar v neki gostilni kjer prodajajo tudi cigarete....ali se lahko zaposliš in ob tem ko si za šankom tudi prodaš kakšnemu gostu škatlico cigaret?

filantrop

Pripravnik
16. okt 2007
57
0
6
V zakonu piše o kajenju, nič pa nisem zasledil o "prižiganju" cigaret drugim.
Sicer mi tudi na pamet ne pade, da bi drugim prižigal cigatere, zato je tudi ta "ukaz" zame povsem brezpredmeten.

Mladoletnim bi bilo pa itak najbolje prepovedati prodajo in nakup vseh nevarnih substanc, tudi alkohola.
Če dobijo delo v bifeju, naj pa posodo pomivajo
evil.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
V zakonu piše o kajenju, nič pa nisem zasledil o "prižiganju" cigaret drugim.
Sicer mi tudi na pamet ne pade, da bi drugim prižigal cigatere, zato je tudi ta "ukaz" zame povsem brezpredmeten.

Mladoletnim bi bilo pa itak najbolje prepovedati prodajo in nakup vseh nevarnih substanc, tudi alkohola.
Če dobijo delo v bifeju, naj pa posodo pomivajo
evil.gif

torej, jaz kot nekadilec lahko po milji volji prižigam in pustim prižgane cigarete v lokalu pa mi noben nič ne more?

poleg tega kaj je zate brezpredmetno me ne zanima. kaj bi itak bilo po tvoje najbolje me tud ne zanima...jaz te sprašujem glede tvojih trditev da zakon se ne dotika nekadilcev. Dokazal sem ti da mladoleten mulec ne more prodajat cigaret (neglede na to ali kadi ali ne) - ampak važno je da lahko toči alkohol... torej zakon prepoveduje tudi nekadilcem...

pa še nekaj: mi lahko obrazložiš definicijo "kadilec" - torej: kdo ali kaj je kadilec - kaj mora počet da rata kadilec...

lepo prosim...

filantrop

Pripravnik
16. okt 2007
57
0
6
Kadilec je po moje vsak, ki kadi (ustvarja dim) in pri tem ni važno ali inhalira ali samo puha ali pa če se mu samo med prsti čik smodi.

Zakon sicer izrecno omenja samo tobačne izdelke, zato nisem prepričan, kaj bi bilo, če bi v lokalu zasmrajal s kakšno smolo, ki bi jo žgal na palici
evil.gif

Mladoletne pa ne moremo kar tako enostavno razvrščati med kadilce ali nekadilce.
Za njih velja najprej in predvsem oznaka mladoletni, ki prevaga vse druge oznake (vsaj pravno gledano)

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
zanimivo razmišljanje...
brez argumentov, samo nekakšne domneve nekega Danija....

Dani te je sestavu....

Dej nehej nabijat nebuloze in povej kaj življensko pomembnega. Ta protikadilski zakon bo verjetno kaj kmalu kar sam odeltel, kot knof z gat. Zakaj? Ker ni življenjski (če si ta pojem sploh lahko predstavljaš?).

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.547
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
1. Ni bil sprejet zakon, samo dopolnili, popravili so obstojeci zakon. Torej je bil cas za prilagajanje;)
2. Prepovedano je kajenje, ne biti kadilec
3. Ta spremeba je prepovedala kajenje v vseh javnih prostorih (ki so definirani v 1 odstavku 3 člena spremenjenega zakona), razen eksplicitno definiranih izjem (nastete v 16 členu spremenjenega zakona) Po tej definicije se v gostilni (verjetno se lahko reče, da se tam opravlja gostinska dejavnost) ne sme kaditi.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Pa daj ne delaj se butastega, ker vem da nisi. Si samo ena zoprna tečka, ki išče prepir. Zakon prepoveduje kajenje v zaprtih javnih prostorih VSEM, ne samo kadilcem. Tam NIHČE ne sme kaditi.
Glede vprašanja oz. določila, da mladoletni ne smejo prodajati tobačnih izdelkov, je nekaj govora v pritožbi, ki se nanaša na protiustavnost tega zakona. Ne gre se samo za mladoletnike, ki delajo v gostinskih lokalih, ampak tudi za prodajalce v trgovinah, trafikah,...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Kadilec je po moje vsak, ki kadi (ustvarja dim) in pri tem ni važno ali inhalira ali samo puha ali pa če se mu samo med prsti čik smodi.

Zakon sicer izrecno omenja samo tobačne izdelke, zato nisem prepričan, kaj bi bilo, če bi v lokalu zasmrajal s kakšno smolo, ki bi jo žgal na palici
evil.gif

Mladoletne pa ne moremo kar tako enostavno razvrščati med kadilce ali nekadilce.
Za njih velja najprej in predvsem oznaka mladoletni, ki prevaga vse druge oznake (vsaj pravno gledano)

ok, kaj pa tole:
glede na to, koliko se je folk pritoževal da mu zaradi dima smrdi obleka - vsi vemo da kadilcem smrdi obleka. koliko časa bomo nekadilci potrebovali, da bomo zahtevali dodatek k zakonu ki določa ločene garderobe - za kadilce in nekadilce. Kajti obleka nekadilcev slej ko prej prevzame smrad tobaka od kadilčeve obleke...

in potem še: koliko časa bo trajalo da se bo prepovedalo gostincem imeti garderobe za kadilce...

saj vemo, ker kadilci posegajo v naše pravice...
pravica do nesmrdeče obleke...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Zakon prepoveduje kajenje v zaprtih javnih prostorih VSEM, ne samo kadilcem. Tam NIHČE ne sme kaditi.
Glede vprašanja oz. določila, da mladoletni ne smejo prodajati tobačnih izdelkov, je nekaj govora v pritožbi, ki se nanaša na protiustavnost tega zakona. Ne gre se samo za mladoletnike, ki delajo v gostinskih lokalih, ampak tudi za prodajalce v trgovinah, trafikah,...

ja res je... in se s teboj popolnoma strinjam....

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
2. Prepovedano je kajenje, ne biti kadilec

res je. vendar, kaj pomeni: kaditi ?
kadar vlečeš dim in imaš cigaret v ustih, ali je kajenje že to, da se samo cigaret prižge?