Izterjava dolga

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Saj ima rok vračila.Le ta pa je potekel že pred pol leta.
Obresti pa po mojem niso bistvena sestavina pogodbe.

tarzan333

Pripravnik
27. maj 2014
102
0
16
Pokliči prijatla in mu povej da si si sposodil 10k od lokalnega šerifa in da ta denar, ki ti ga je dolžen vrne kar šerifu

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
120
43
28
Ljubljana
ksz.

Snecerjev post je opis realnih možnosti terjatve preko pravnih inštrumentov, ki ti jih omogoča država. Prej ko stopiš do ustreznih organov, hitreje boš izvedel zakaj je maksimalni rok zapadlosti 5 let. Sodni mlini v takih primerih meljejo izredno počasi.
Sam sem se v tvoji situaciji znašel 3 krat.
Prvič sem znesek, izterjal, drugič sem podoben znesek izgubil, tretjič pa dobil nazaj z obrestmi.
Nauk, ki sem ga potegnil iz tega je, da pri tovrstnih osebkih pravni inštrumenti ne zaležejo. Žal se pozanimajo o možnostih zavlačevanja, njihovih pravicah(šibki člen) in na svoj prigaran dnar lahko skoraj da pozabiš.
Žal zaleže le sila. Šele takrat, ko ti ljudje vidijo da misliš resno, se podvizajo in hitro najdeš skupen jezik ter nato rešitev.

In rek, da posodi denar prijatelju in tako izgubiš in eno in drugo še kako drži.
Na tvojem mestu, bi do človeka stopil osebno in se pogovoril bolj na trdo. V kolikor se v dogovorjenem roku zadeva ne premakne, bi trdoto še stopnjeval. Nisem zagovornik nasilja, a če misliš da ti bodo razni odvetniki pri takih osebkih pridobili terjatev, se po mojih izkušnjah motiš.

Veliko uspeha želim
wink-1.gif

Lp

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
3 krat si se nategnu al kaj....

Drugače če je frend gor ali dol notar, overjena sestavljena z strani notarja pogodba in da se dolžnik ob morebitnem plačilu odpove pritožbi izvršbe.

cca 300 eur stroškov, če dolžnik nima odštejeta od pufa ki mu ga daš....
simpl k pasulj

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
120
43
28
Ljubljana
Ja, lahko mi rečeš [cenzura], a v 10 letih sem to naredil točno trikrat.
Sedaj se držim reka...prvič, zadnjič, tretjič in nikoli več...

Upam da so drugi bolj pametni in se učijo na tujih napakah... Jaz sem se na svojih..

Lp

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.022
191
63
Ja, če se začneš vlačiti preko sodišč, ti znajo tudi odvetniki veliko pobrati... tako da je varianta "sile" dostikrat cenejša. Je pa treba imeti pravo mero in pristop, da te dolžnik na koncu ne bo tožil zaradi nasilništva.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Jest prjatlu posodim (če že toliko), da me ne boli če nebi vrnil... To pa je par sto eurov. To sem že posodil. Ker je bil res u ***** mi ni mogel vrniti...

Je pa tak prjatu, k maš kake fizikalie nadvse kooperativen in gre pomagat... in mi je praktično čez delo odplačal in sva bla oba zadovoljna. 10 jurjev pa halo, to se ne posoja. Vsaj ne brez ustrezne zaščite.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v Lj mislim, da zvečer pred kakim lokalom ne bo težko dobit kake skupinice ljudi ali posameznika, ki bi za recimo 500€ izlil mal svoje energije. Pač rečeš, da se je z obrestmi nabralo 11k, 500 je njihovih.

Sicer sem proti takim prijemom, samo žal nas država sili v to! Ker dvomim, da bi po uradni poti kaj kmalu dobil, če sploh, oz mogoče kako polovičko, ker bi ostalo dal za stroške.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Za v bodoče, sej vidiš da se nekateri tudi do trikrat naserjejo.....
Če je nekdo u ***** za več tisoč, ti je jasno da ti nebo vrnil... Če gre za preživetje pa daš par sto eur in tudi če jih ne vrne jih pač ne. Tud men je nekdo v dijaških letih posodu dva prešerna in je reku pust sej vem da si bil u pezdi. Prit mi pomagat raj drva skladat u soboto in to je blo to....

Ej to so prijatelji, to prakso mam jest tud. Tko prijatelstvo ostane... In še lahko iz zajebancije rečeš, no če keša ne morš dat pa prit vsaj pomagat....

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Točno tako. Prijatelju pomagaš iz življenjske stiske. 2 prešerna, par sto evrov, ki jih lahko že v štartu pogrešaš in veš, da ti bo prijatelj za to hvaležen in od tega česa več kot kakšno uslugo ne pričakuješ in niti ne zahtevaš.

Pri 10.000€ + gre malokdaj za golo preživetje (razen če jih rabi za vrnitev posojila loan-sharku), ampak pogosto za nek "super biznis", pri katerem bo dobil blazne denarce... Kar se potem običajno sfiži in gre tako denar kot prijatelj.
Da prideš do tako visokega dolga rabiš ali precej časa ali pa konkretno spremembo razmer - zadolžitev v času "debelih krav" in nato izgubo dohodka, smrt nekoga... V prvem primeru ne posojaš, ker veš da ti ne bo vrnil, v drugih variantah pa... je težko odreči, ampak je največkrat najbolj racionalno. Prijatelja verjetno izgubiš tako ali tako.

Lahko, da razmišljam neumno, ampak do zdaj kaj več kot 1000 DEM (!) nisem "popušil" na tak način. Pravi prijatelji so pa še vedno v bližini.