Izjava mlade diplomantke družboslovja..

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jaz sploh nebi zaposlil nekoga brez delovnih izkušenj, ni važno na katerem področju. Glavno da ima delovne navade, ker ta mladina dons je katastrofa.
Drži! Študentu, ki si v času faksa ne nabere izkušenj in vez, se zelo slabo piše po študiju. Žal se tega zaveda premalo ljudi, potem pa so vsi drugi krivi. Faks je danes zgolj en izmed formalnih pogojev za neko službo. Daleč največ vredne so izkušnje. Nekdo, ki je do 25-tega leta zgolj študiral, bo zelo težko kaj pametnega napisal v CV. Po drugi strani imaš diplomanta, ki je ob istem faksu nabral za 2 strani izkušenj in dodatnih znanj. Kdo bo dobil dobro službo je jasno.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
KSZ...

Malo (precej) preveč pavšalno gledate na institut študija.

1. Od populacije ne gre pričakovati samoomejevanja. Če je na zanimivem študiju dovolj razpisanih mest, se bodo tja vpisali bodoči študenti. To, da študiraš tisto kar te veseli oziroma v čemer si dober, je čisto pravilna usmeritev. En družboslovno usmerjen človek bo mogoče sicer naredil strojno z veliko truda, verjetno mu pa ne bi zaupali statičnega načrta 10 nadstropnega bloka, ane? Se da potegniti analogijo s podobno situacijo ene teme nedolgo nazaj - ljudje ne bomo namenoma zavrnili privilegijev samo za obče družbeno/državno dobro. Če bi nam recimo ponudili UTD 1.000,00 EUR in bi imeli izbiro - vzemite in je precej možnosti, da država bankrotira ali pa se odpovejte in še naprej delajte za minimum. Že referendumski rezultat bi bil zanimiv in pomojem niti najmanj presenetljiv, če bi pa celotni populaciji pomahali z jurjem mesečno pred nosom, pa sploh ni vprašanje. Zato je funkcija države, da primerno korigira vpisna mesta in prilagodi vpise glede na gospodarsko politiko države. Za to je seveda bistveno dobro delovanje IN sodelovanje šolskega in gospodarskega ministrstva. Žal je situacija nekako takšna kot je... Med razloge za to lahko mirne duše vpišemo še klientilizem/nepotizem, ker se da s študenti v bistvu čisto dobro služiti. Od dekana do profesorja, ki je 30 let napisal eno znanstveno monografijo in je edina posodobitev učnega programa, da je prosojnice pretipkal v powerpoint slajde...
tongue-1.gif

2. Študij niti približno ni samo znanje v tehničnem obsegu, ki je preverljivo. V tistih 4, 5 letih je zelo pomembno sklepati poznanstva - med svojo generacijo in bodočimi zaposlovalci. Temu naj bi služilo študentsko delo (prakso poznamo) in različne organizacije na študentski ravni. Žal je sicer vse to daleč od nivoja kakšnih ameriških bratovščin, vseeno pa delujejo določena študentska društva, ki precej spodobno opravljajo svojo nalogo. Ponovno pa je treba študente v to usmeriti, o tem pa je bilo dovolj povedane že na temo malega dela, ki je žal propadlo kot kubanska skupščina...

Mojih 5 centov.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Citat:
En družboslovno usmerjen človek bo mogoče sicer naredil strojno z veliko truda, verjetno mu pa ne bi zaupali statičnega načrta 10 nadstropnega bloka, ane?

Bolje da ne, ker bi moral vedeti vsaj toliko, da to delajo gradbeniki.
grin1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.178
494
83
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Seveda se lahko po končani srednji tehnični šoli z poklicno maturo vpiše naprej na faks, ne more se pa vpisat na družboslovni faks ala FDV, filozofska
Se pa strinjam, da se bo na faksu veliko več naučil, samo če ima že osnovo z srednje šole mu bo na potem faksu lažje. Profesorji tam izhajajo iz tega da osnove že poznaš in samo nadgrajujejo tvoje znanje.

Po eni strani je res, po drugi pa ne. Študiram R-IT (UN) na FERI, pa se mi zdi, da je lažje nam s klasičnih gimnazij usvojiti znanje programiranja, ter podobnih zadev, kot pa tistim s tehničnih šol znanje matematike, diskretnih struktur itd...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Rešitev je preprosta, magisterij ne bi smel biti tako lahko dosegljiv.

Fora je v tem, da je bolonjski magisterij enakovreden staremu uni-ju. Prva bolonjska stopnja pa je manj vredna.

Zato hočejo vsi na magisterij zdaj.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Dejstvo je, da ima vsak posameznik odgovornost, da poskrbi za sebe.
S tega stališča mora poskrbeti tudi, da je zaposljiv. Kako? Z izbiro izobrazbe, ki mu to omogoča, z nabiranjem izkušenj na izbranem ali raznolikih področjih, z graditvijo ustrezne socialne mreže ipd..

Vsa pričakovanja ( in s tem izjave ), da je država nekomu dolžna zagotiviti službo so čisto mimo.
Ok, ena teta, ki študira primerjalno knjoževnst bi se potem zaposlila v neki državno financirani ustanovi in grela stol do upokojitve.

Za vse, ki študirajo računalništvo bi potem država morala odpirati podjetja s področja IT. To bi bilo super, saj bi notri spravili še koga z elektro faksa in morda celo kakšega organizatorja, ekonomista, fizika in morda celo kakega družboslovca.

Za tiste, ki študirajp arhelogijo, antropologijo ali kaj podobnega bi država lahko npr. financirala raziskovanje v tujini. Južna Amerija in Afrika sta baje zelo popučarni.

Ni mi jasno, kako ljudje razmišljajo a sem vedno bolj prepričan, da sploh ne razmišljajo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Jaz sem proti vsesplošnemu plačljivemu študiju, ker bodo potem spet imeli veliko prednost otroci dobro situiranih staršev, tisti malo manj dobro situirani bodo pa kljub volji, želji in sposobnostim ostali zunaj.
Jaz sem za varianto, da bi bil študij zastonj, dokler vse delaš v rednem roku. Ko se ti zalomi, pač nadaljevanje plačaš, dokler spet ne ujameš svojih sprva odrejenih rokov. Če fax pustiš, plačaš vse za nazaj.
In kako zdaj po tem otroci dobro situiranih staršev niso več v prednosti?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Vsa pričakovanja ( in s tem izjave ), da je država nekomu dolžna zagotiviti službo so čisto mimo.

Se popolnoma strinjam.

Hkrati je pa popolnoma naivno pričakovati, da se dijaki ne bodo vpisovali na "preproste" fakultete samo zato, da bi bili mogoče bolje zaposljivi. To mora regulirati država - razpisana mesta, kar sem tudi napisal.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.798
6.565
113
Za razliko od drugih držav naše šolstvo učence / dijake / študente zelo slabo pripravi na trg dela. Da bi razmišljali, kako odpreti svoje podjetje, kako prodati svoje znanje, kako zaslužiti denar. In potem so šokirani, ko ob pričetku redne zaposlitve vidijo, koliko davkov morajo plačati državi (med drugim za brezplačno šolstvo, subvencioniran prevoz in prehrano). Vsi tudi pričakujejo, da bodo pričeli že takoj delati na vrhu, za visoko plačo.

Izjema so razna neobvezna tekmovanja za poslovne ideje, kjer pogosto zelo dobro raziščejo temo svoje naloge in pripravijo zanimive poslovne načrte.

Za primer, kako lahko iz svojega študija narediš lastno podjetje, se lahko vzame podjetje Ocean Orchids. Roman in Tomaž bi lahko tako kot ostali študenti čakala na dobro državno službo in se pritoževala, da za študente biotehniške fakultete ni dela, da se kmetijstvo ne izplača, da je govedina in mleko prepoceni, ...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Dr_S pravi:
Kako pa bo nekdo brez izkušenj, dobil izkušnje, če ga nihče noče, ker nima izkušenj?

S prakso in delom med študijem ...

Kolegica ima narejeno neko fotografsko ali graficno solo in isce LE in SAMO v tej smeri.. Ja zenska, z lufta ti ne bo padla taka sluzba. Lahko bi za nekaj casa delala v drugi panogi in vmes iskala izobrazbi primerno sluzbo. Ampak ne.. raje po cele dni gleda v zrak, mogoce napise kaksno prosnjo in jo poslje. To je pa to.. Da ne pozabim, zenska je totalno brez delovnih navad. Kdo jo bo pa zaposlil za kaj drugega, kot pa v trgovini za filanje polic..

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Pa kaj morte skos strojnike nekaj vlačit.... uredu se moraš pomatrat pa še na delu potem izkazat, da eno spodobno mezdo dobiš v Ljubljani.

Okoli po kakšnih Uniorjih, ko delajo za 700€ inženirji ali pa Gorenje, kjer so čistilke imele ravno toliko, ko so jim dodatke ukinil pa noben ne napiše.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.175
7.927
113
Bodi ti 100x inženir, v veliki fabriki velikega denarja ne boš videl in to je bilo lahko vsakemu jasno ko se je tam zaposlil. Če hočeš denar, bo treba v manjše, privat firme, ali pa solo. Je pa res, da je to tanek led! Ne jamrat ...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Bodi ti 100x inženir, v veliki fabriki velikega denarja ne boš videl in to je bilo lahko vsakemu jasno ko se je tam zaposlil. Če hočeš denar, bo treba v manjše, privat firme, ali pa solo. Je pa res, da je to tanek led! Ne jamrat ...

Jaz že vem... ostali pa ne. Ker povsod strojnike vlačijo kako hitro dobijo šiht. Pa kakšne solidne plače so.

So mogoče za 10%, ki se prebijejo v managment. Ostalo so pa manjše firme, katere lahko pa tudi na roko naštejem. ( pa pipistrel ali akrapovič ziher nista med njimi).

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.175
7.927
113
Sam se večkrat vprašam zakaj nisem šel za strojevodja! Pa takrat ko sem se vpisoval v srednjo šolo je železnica ponujala dijakom 4x višje štipendije kot naprimer Elan, pa je bil Elan takrat Nr. 1 podjetje v SLO. Pred leti sem govoril z enim strojevodjem, ki je bil takrat star, mislim da 53 in rekel mi je, da gre čez 3 mesece v penzijo! Plače " so " imeli odlične, ne vem kako je sedaj in benificiran staž. Njegov šiht je bil ( takrat ) da je peljal tovorni vlak ponoči na relaciji LJ - KP - LJ in to je to. Zdi se mi da je to zelo ne stresno delo, plača zelo dobra in mlad v penzijo! Kje boš boljše pogoje!?
smile-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.779
9.998
113
40
MB
kolega je nek prometnik al nekaj takega na železnici pa se je pred kratkim pohvalil da se jim je plača dvignila za 100 €, slabo jim zgleda že ni ... aja točno sej nas zažirajo
rolleyes-1.gif