Izbris hipoteke v ZK

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
pri prodaji nepremičnine meni bo prodajalec to uredil pri svojem notarju,ali priporočate da moji nepremičninski agenciji katera mi je prodala stanovanje ali notarju dodatno plačam da preveri,kako je z vpisom v ZK in da bo vse tako kot treba ali ni potrebno.
Raje reskiram kakih 100 e,da je vse ok kot da me ... ali mislite,da do tega ne more priti oz. ne prihaja več

lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Najprej se pozanimaj kaj točno bo prodajalec uredil pri svojem notarju. Ker verjetno bo to že dovolj. Notar preveri ali je prosta, podpis, takoj vloga za izbris hipoteke in tvoja vloga za vpis v ZK. Če to ni noter, potem reskiraj denar. Vendar NE nepremičninski agenciji, temveč NOTARJU, da se vse to izvede hkrati.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
hvala vsem za odgovore,vidim da veste kar veliko o vsem tem,zanima me le še to,kako je v primeru prodaje,kupec nakaže aro nepremičninski agenciji baje za poplačilo davka in provizijo,kaj pa ostalo ostane naloženo pri nepremičninski agenciji ali lahko jaz uporabim dalje za mojo aro.
Ko kupec in prodajalec podpišeta pogodbo,kje je tačas denar,saj kupec ne bo nakazal denarja prej in prodajalec ne bo podpisal prodajo,če ne vidi denarja.Če gre za hipoteko potem verjetno šele ob podpisu banka nakaže denar,kaj pa če ima kupec nekaj gotovine,jo nakaže prej npr. na nepremičninsko agencijo ali kako drugače.

Hvala za odgovore

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
hvala sad,gre za to,da je postopek izveden kot treba,zato me zanima ali imajo nepremičninske agencije vse kompetence,tudi pri izbrisu in vpisu novega lastnika v ZK in če jim je zaupati,da preverijo in opravijo 100% vpis v ZK in ostalo ali je bolje iti k notarju,

hvala in lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Tega žal ne vem, naj kdo drug pove.
Drži pa se tega, da ti nakažeš ustrezen del kupnine direk banki, katera ima hipoteko in le ta potem izda izbrisno pobotnico. Ta del denarja v obenem primeru nakazovat prodajalcu. Če boš vzel hipotekarni kredit pri banki, bo pa itak vse banka uredila tako kot je treba. Vključno z vpisom nove hipoteke seveda.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
kolikšna pa je cena,da notar preveri plombe pred nakupom stanovanja in ti pove,da je nakup varen,lahko to uredi tudi nepremičninska agencija

hvala in lp

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Kaj je vpisano v ZK (kakšne plombe) lahko preveriš tudi sam na netu, če imaš seveda podatke o stavbi... plačaš par evrov.
Sam sem kakšni dve leti nazaj preko agencije prodajal hišo, ki je bila pod hipoteko. Na banki sem se dogovoril, da lahko sam poiščem kupca ( banka bi lahko dala hišo na dražbo). Najprej so mi izdali Namero o izbrisni pobotnici, ki je bodočemu kupcu zagotavljala, da se banka strinja, pa tudi on je vzel kredit za nakup. Ko je bila pogodba sklenjena, je na mojo banko nakazal znesek, ki je pokril moj kredit, ostalo pa meni. Ko je banka imela odplačan moj kredit, je izdala še Izbrisno pobotnico, s katero smo potem šli na ZK uredit prepis.
Pa nekaj seveda še plačali agenciji in davčni upravi.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Kaj je vpisano v ZK (kakšne plombe) lahko preveriš tudi sam na netu, če imaš seveda podatke o stavbi... plačaš par evrov.

Že kar nekaj časa je vpogled popolnoma brezplačen tudi na domačem PC
smile-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kolikor vem (mi je bilo razloženo) mora notar preveriti samo ZK na dan podpisa. Zgodovina ga ne zanima (razen, če poleg notarskega posla opravlja tudi dela posrednika). Namreč nepremičninski porednik mora (če je korekten) storiti vse da posel pripelje do konca. Eni samo povežejo kupca inprodajalca in je za njih to to, drugi pa preverjajo ZK, pišejo pogodbe, urejajo prenos are (s pogodbo o ari) in so poleg tudi pri podpisu pogodbe.
Ni mi sicer jasno zakaj govoriš o dveh arah in kaj ima nepremičninska agencija s plačilom davka. Načeloma posel teče takole: prodajalec najde kupca (ali obratno, z ali brez pomoči posrednika), zmenita se za ceno in kupec nakaže aro prodajalcu (načeloma 10 % vrednosti), prodajalec ureja zadeve pri notarju in mimogrede plača davek, notar brez tega ne bo overil podpisa. Kje se denar deponira (če sploh) je stvar dogovora, ampak če se deponira pri agenciji bodi pozoren na to, da ima za ta namen odprt poseben račun. Niti slučajno to ne sme biti poslovni račun agencije.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
To je dovoclj da ZK preveri na dan podpisa, in če so notri kakšne hipoteke, plombe pogleda še to in opozori kupca. Prodajno pogodbo lahko deponira tudi notar, sploh če je on delal pogodbo, in za to imajo odprte račune ki so namenjeni deponacijam. Drugače pa kot si napisal....se pa lahko zmeniš na več načinov glede are...pač kakor kakšen.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
ksz...

Sicer je stara tema, vendar vseeno.

Enkrat v prihodnjem tednu bom poplačal hipotekarni kredit za nepremičnino v kateri trenutno živim.
Banka mi bo dala potrdilo o poplačanih obveznostih, kako potem naprej?

A lahko sam urejam izbris hipoteke in ali bo potreben ponoven obisk notarja?

Ter seveda, koliko je zlatarska (beri notraska) cena takšnega postopka?
Če kdo slučajno ve, čene bom že jaz napisal, ko bom izvedel the hard way
grin1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
notar. Izbrisna pobotnica ali kaj je od banke - 45€, notar cca 55€. 100€ v glavnem.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Mislim, da moraš kar sam izvesti izbris - pri notarju. Zdi se mi, da ni avtomatsko ... bom preveril jutri.
crazy1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Meni je banka poslala en papir s katerim sem mogla k notarju. Nič ni šlo samodejno.

I

Izbrisan uporabnik #488

"samodejno" itak ne gre, izbrisno potrdilo mora pač biti overjeno in nekdo mora vložiti predlog za izbris, seveda oboje pri notarju

I

Izbrisan uporabnik #488

Banka mora overiti izbrisno dovoljenje, sam ne moreš
smile-1.gif

In potem ti pošlje overjeno izbrisno d. in račun za overitev, nakar neseš k notarju, da zadevo "spuca" iz zemljiške knjige.

Kdo plača oboje, je menda kot na dlani...hehe

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, tako nekako menda gre, je že precej časa od takrat. Banka da predlog, potem pa greš naprej sam.
Ampak nekaj imam v spominu, da pa na Zemljiški knjigi niso pospravili in smo imeli nekaj let kasneje komplikacije okoli tega
crazy1.gif

Čisto do konca je bilo treba riniti in paziti, nič avtomatike ni bilo. Moram mojo vprašati, sem pozabil. Pa je samo par let nazaj ...
sprasujem se.gif

Nazadnje uredil moderator: