IQ testiranje

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
KSZ.

In v čem je fora teh IQ testiranj? Razen samodokazovanja seveda ...

Greš na razgovor za službo in pokažeš certfikat da imaš IQ 160? Pomojem te delodajalec takoj brcne pred vrata - vsaj jst bi tako osebo.

Namen mense je itak združevanje podobno visoko pametnih, kar se meni sliši kot sekta. Zdravo sem ta-in-ta in imam IQ 160 ... so what?! Večina ljudi (90%) ki imajo visoko nadpovprečen IQ je itak totalno neuravnovešenih in so v življenju čisti luzerji (umetniki in ostali klošarji) - skratka taki ljudje so družbeno totalno out oz. jih družba celo prezira (glej kako je pameten, samo ni čisto "pri sebi").

Seveda na koncu bi še omenil da je IQ test itak bedarija, ker je 80% ocene naučene in ne naravno "pridobljene". Torej IQ sploh v sodobnem svetu nima nobene pametne veljave.

Med mojimi znanci je eden z dokazano zelo visokim IQ (okoli 165, se mi zdi) - ima pa tudi duševno motnjo, eno vrsto psihoze.
V svojem poklicnem področju je dober, ampak v vseh drugih področjih v življenju je pa precej izgubljen.
Po mojem mu porušeno ravnovesje nevrotransmiterjev omogoča, da blesti na enem konkretnem področju, hkrati pa negativno vpliva na druga.

Visok IQ je lahko v življenju zelo koristen, ampak le, če se človek dobro znajde tudi na drugih frontah.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
zdaj sem pa dobil frustracije...da jaz, mali človek, da sem sploh prijavljen tukaj, ne morem konkuriat proti vaši pameti
smile-1.gif

butli jedni; pejte reševat Državo, če ste res tolk pametni..
bonk.gif
pa gospodarstvo..ne pa v temu stilu: jast sem tolk pameten blabjabruhuhu..

Dekca
uf-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Citat:
Uporabnik Dygscxpixm pravi:
Visok IQ je lahko v življenju zelo koristen, ampak le, če se človek dobro znajde tudi na drugih frontah.

Ja sej med genijem pa debilom je tanka črta
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Pač klasični grafični IQ testi, ki ne zahtevajo znanja določenega jezika. Zaporedje slikc in izmed ponujenih izbereš tisto, ki je naslednja. Po mojih izkušnjah časa ni ravno na pretek, naloge pa so na začetku sicer enostavne, ampak pri zadnjih ti ni več nič jasno.

Glavni minus tovrstnih testiranj je, da merijo samo en aspekt inteligence. Poleg tega se reševanja teh nalog po mojem mnenju da do neke mere priučiti (prej opaziš vzorce) in pa ni kazenskih točk (Jaz sem na koncu predpostavil enakomerno razporeditev odgovorov, pogledal katerih je bilo najmanj in potem pri vseh nerešenih nalogah obkrožil isto črko. Rezultat ni izostal.
evil.gif
).

Hja. tudi za to je treba bit inteligenten.
Meni je zmanjkalo cajta za 1 nalogo, pa sem en educated guess udaril. Očitno sem zadel ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Ti testi merijo korektno "samo" do 155 (vsaj pred par leti je bilo tako), potem pa so testi drugačn
Do 162. Nad tem piše samo še 162+ ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
165+ je meja. Vsaj takrat, ko sem jaz bil, je bilo tako.

Imaš morda kakšne podatke, kako to sploh točkujejo?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Pol pa 165+, nimam pri roki, da bi pogledal, spomnim se pa tudi ne ...
Kako točkujejo, ne vem, Sem enkrat hotel malo o tem (sistemu točkovanja) povprašat psihologa ki je od mednarodne Mense akreditiran, da pregleduje SLO teste (je edini tak v SLO in edini, ki razen tistega, ki jih je reševal, vidi teste), pa ni bilo prilike.
So pa od takrat, ko sem jih jaz reševal, menjali teste, če se prav spomnim.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
165+ je meja. Vsaj takrat, ko sem jaz bil, je bilo tako.

Imaš morda kakšne podatke, kako to sploh točkujejo?

Meni je bilo na testih razloženo tako, da sta vbistvu dva načina merjenja.

En 10 leten otrok, ki je mentalno na nivoju 12 letnika (mu je recimo matematika 2 razredov više po razlagi z lahkoto jasna,
ne samo matematika, od fizike, kemije, skratka bilokaj se mu razloži, kapira kot kak 12 letnik ali še bolje), je njegov iq računan
na podlagi kvocient mentale in dejanske starosti (z mojega primera bi otroku zračunali 12/10 x 100. Od kod tistih sto nevem)
Torej ima tisti 10letnik brez kakih testiranj na polah iq 120 (-+5), tista stotka je pomojem neka zlata sredina, ki bi jo naj vsak
imel, govorimo za normalnega človeka ki je OŠ naredil brez težav.

Taprav iq test ki ga izvaja ameriška vojska in podbne "đi-aj-đo" ustanove pa ima več dejavnikov ki vplivajo na sam score.

Tako da lahko mi2 rešima en test popolnoma enako, pa sem jaz samo 5 minut za tabo (imajo časovne razrede), torej padem
v drug razred, bo tvoj score 180 moj pa 165, pri nižjih številkah bo to mogoče samo 135 vs. 130.

Tam opazujejo tudi obnašanje pri vsaki nalogi posebaj, in ne samo rešitev, ampak tudi kako si se reševanja lotil.
Nekatere naloge so prav butasto lahke, ampak ker so po sklopu zelo zahtevnih nalog, niti nemoreš doumeti kaj naloga
od tebe zahteva, oz. ti predstavlja veliko težavo in jo 3x preveriš in greš z nesigurnostjo dalje.

Nekaj minut mi je po testiranju naklonil en psiholog, ki sem ga ob koncu malo z vprašanji zasipal. Tako iz pogovora je razbral,
da bom kos eni "igri" in sicer, s predala je cuknil letev, na kateri so bili zabiti mali žeblički, na te žebljičke je pasalo 10 krogcev z luknjicami, on ti zadevo obrne da popadajo z žebljičkov in nato jih mores namestit nazaj. Prvo kaj je treba naredit, je to, da si jih
obrneš, saj ti jih je horizontalno zasukal in krog ki je prej pasal na tiste žebljičke, zdaj ne paše gor ker ni prav obrnejen seveda pa
tega neveš, če nena njegovih potez riverziraš že od samega začetka. Kak sem jih začel takoj obračat me je prekinil, pa je rekel
da sem opravil z odliko, ker nato natikanje je še samo vprašanje sreče kako hitro boš nataknil krogce.