iOS vs. Android vs. WP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.327
1.228
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:Fotoaparat pa tudi ni presežek in oh in sploh.

Fotoaparat del od vseh telefonov ta hip najboljše slike - če je svetlobva OK. Če so hudi kontrasti, klecne, ampak takih, ki ne bi, je izjemno malo (ene 2 nokie). V dobri difuzi pa dela daleč najboljše slike (tako vsaj pravijo profiji, ki obdelujejo slike).

Tako da se mora pottencialni kupec pač odločit, a mu je bolj važno, da dela v čudni svetlobi OK ali da dela res dobro v dobrih razmerah. Sicer pa daš gor 645 Pro, pa lahko nastavljaš vse, kar srce poželi, slikaš v dTIFF ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.327
1.228
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
Po štirih letih iphona in enem androida (googlovega, ne tistega samsungovega skropucala) me ta moment niti malo ne mika, da bi šel nazaj na ios.
Pa apple maps postavi moj naslov 100m nižje, medtem ko gmaps pokaže pravilno...

Blesavi TomTom recimo sploh ne najde mojega naslova. Google, Navigon, Sygic in še kak ga najdejo. Pa kiksnejo kje drugje. Tako da po eni stvari sodit nima smisla. Je pa res, da so apple maps bili na začetku polom. Zdaj pa ne vem, ker hvala lepa, jih ne mislim več uporabljat, razen če mi plačajo za to.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Fotoaparat del od vseh telefonov ta hip najboljše slike - če je svetlobva OK. Če so hudi kontrasti, klecne, ampak takih, ki ne bi, je izjemno malo (ene 2 nokie). V dobri difuzi pa dela daleč najboljše slike (tako vsaj pravijo profiji, ki obdelujejo slike).

Tako da se mora pottencialni kupec pač odločit, a mu je bolj važno, da dela v čudni svetlobi OK ali da dela res dobro v dobrih razmerah. Sicer pa daš gor 645 Pro, pa lahko nastavljaš vse, kar srce poželi, slikaš v dTIFF ...
Če tudi je svetloba ok ni najboljši fotoaparat! Ne bluzi. Fotoaparat se glede bolj na vsestranskost ne samo če so ok pogoji (tukaj nisem mislil 920ke).
Top 3 bi bilo:
1. Nokia Lumia 1020 (wp)
2. Nokia 808 (Symbian)
3. Nokia n8 (symbian)
Sicer so zadnji reviewi pokazali, da 1020 poje z veliko šalo vse telefone, glede fotoaparata (ampak, zdaj smo že zašli v hardwerske vode no nekaj je tudi software procesiranje).
UI je bil v mislih da ni presežek in govorilo se je o stock kamera aplikaciji. Ker dodelane aplikacije, ki jih je treba plačati, verjamem da imajo tudi za video možnost nastavljanja exposure in ostalo.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Dela tekoče, zanesljivo pa tudi hitro, samo to pa je to.

Čudni kriteriji, nekdo bi rekel, da vse kar hoče od neke naprave je, da dela tekoče, zanesljivo in hitro.

Ampak očitno smo si različni
wink-1.gif

Saj je napisal po 15 minutah uporabe. Tako, da njegovo mnenje tezko oznacis za kakorkoli realno.

Je pa tudi meni je drugace pri WP8 vsec ravno to: hitro, tekoce, zanesljivo. In da zraven dodam se - nic kaj dosti ukvarjanja s telefonom.

Mi pa tudi ni jasno tako mocno preferiranje Ativa. Saj je spodoben telefon, ima dober OS. Ampak cena je kar ustrezna glede na lumije. Slabsi zaslon in slabsi fotoaparat, manj softwarea (npr. gps mislim da moras dokupiti), in tudi ostalega Nokia softwarea nima. Svojega pa ne vem, ce ima kaj dosti?
Kaj ima pa boljse?

Cena Ativa je kar precej realna, dobis pa tudi pri njemu precej za ta denar podobno kot na lumijah. Hiter in solidno zgrajen telefon, za kar malo denarja.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.327
1.228
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Če tudi je svetloba ok ni najboljši fotoaparat! Ne bluzi. Fotoaparat se glede bolj na vsestranskost ne samo če so ok pogoji (tukaj nisem mislil 920ke).
Top 3 bi bilo:
1. Nokia Lumia 1020 (wp)
2. Nokia 808 (Symbian)
3. Nokia n8 (symbian)
Sicer so zadnji reviewi pokazali, da 1020 poje z veliko šalo vse telefone, glede fotoaparata (ampak, zdaj smo že zašli v hardwerske vode no nekaj je tudi software procesiranje).
UI je bil v mislih da ni presežek in govorilo se je o stock kamera aplikaciji. Ker dodelane aplikacije, ki jih je treba plačati, verjamem da imajo tudi za video možnost nastavljanja exposure in ostalo.

1020 še nisem sprobal (in dokler ne bom, je ne morem komentirat), z 808 pa se petka lahko primerja v OK svetlobi, v slabših razmerah pa ne. N8 je prestara, da bi jo upošteval (ker ne vem, kje bi zdaj novo kupil, recimo). Tako da je, kakorkoli obrneš, od vsega, kar sem sprobal (kar je večina telefonov na trgu, ki bi lahko bili OK za slikat), je i5 od normalnih telefonov top. 808 ni glih normalen telefon (nič, kar je opazno debelejše od 10 mm pač ni normalen telefon. 1020 je recimo še glih OK, čeprav ma tisto bulo zadaj ... Bomo videli, ko jo sprobam.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
A zdaj misliš, da si ti tisti relavantneš in so tvoje izkušnje kar štejejo? Ali so tisti testi priznanih strani, katere testirajo?
In ne 808 tudi poje 5ko tudi v normalni svetlobi, govoriš neumnosti:
http://recombu.com/mobile/news/iphone-5-galaxy-s3-onex-pureview-camera-comparison_M18398.html
Aja pa point tega je itak3x zoom brez izgub, tako da tukaj pa res nima 5ka kaj izkati.
Se pravi starejši telefoni tudi niso normalni? Ker so debelejši? Ti si smešen.
Evo primerjave velikosti(višina/širina/debelina):
Lumia 1020 - 130.4 x 71.4 x 10.4 mm
iPhone 3gs - 115.5 x 62.1 x 12.3 mm
iPhone 4 - 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
iPhone 5 - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Povej mi kaj je tukaj krepko nad 10? Po tvojem 3GS ni več telefon?
Določene komponente so pri nekaterih telefonih večje, ker manjših ne moreš notri dati (z isto specifikacije ne) oz. z njimi ne moreš tanjši telefon narediti.
Meni je 4/4S zelo všečen telefon (vizualno), 5ka pa tudi ni švoh (rahlo preozka je in res zgleda kot daljinec).

Pa spet govoriva i hardwerju, in tema je software!!
Kot sem že rekel meni stock (kar je edino logčno če primerjamo ui in OS) kamera/video vmesnik ni presežek (softwaresko procesiranje je dobro).
"Multitasking" mi je čuden s tistimi kliki na home button (verjamem, da bi se ga navadil a ni najboljši). V oklepaju sem ga dal, ker tega pri teh treh OSih praktično ne obstaja (vsaj tapravega ne), ampak je bolj fast app switch (ki je če dobro razmislim, za določene stvari še bolje saj recimo imenika ne rabim, da mi teče v ozadju, med tem ko nekatere druge aplikacija pa so vredu da tečejo).
Double tap to unlock pogrešam (jolla/Nokia), on screen clock in notifikacija (nokia), famozni swipe pogrešam. Verjetno bi, če bi večkrat proizvajalce menjal bi še kaj od drugih na trenutni platformi pogrešal (da ne bom samo kritiziral, moram tudi svoj telefon večkrat resetirat in se pozna ukinjena podpora softwerju, zato tudi ni najboljši OS za vse in kar nekaj aplikacij ni).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.158
7.024
113
Ne vem sicer kateri multitasking točno si imel v mislih, ampak na WP8 dela komot kakšen GPS program (recimo za tek) v ozadju, ne dela pa recimo pedometer (omejitev samega OSa, ker se merilnik pospeškov izklopi). Ampak saj kaj drugega, kot recimo da imaš kakšen fitness tracker program v ozadju, si tudi ne morem predstavljati da bi laufalo, itak je to telefon in ne računalnik, kateremu bi neko nalogo naložil, potem pa čakal, da naredi. No..mogoče kakšno procesiranje videa, ki si ga ravnokar posnel....ampak glede tega pa ne vem, če deluje v ozadju ali ne, kaj drugo pa si res ne morem zamišljati, da bi počel na telefonu in potreboval multitasking?

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Glej recimo video predvajalnik, ki ti ne da pavze ko sms pišeš, pa še vedno poslušaš kaj v ozadju govori, enako za predvajalnik za muziko. Ali pa dobiš klic med aplikacijo, ki ti mora teči pa ti jo prekine.
In ne o tem, da ni računalnik, symbian je čisto lepo deloval na tem sistemu in webos ter meego (kjer mi teče tudi več kot 40 appov sočasno lahko).
Je pa požrešno za baterijo.
Kljub temu sem uplal, da bo WP imel real multitasking, pa saj ga tudi ios in android (nekakšen približek) nimata.

Bodi toliko kritičen in povej kaj pa je pomanjkljivost OSa, ki ga uporabljaš. Ne pa da so nekateri fanatiki, ki ne priznajo nič...moj apple pa nikoli ne zmrzne in to vedno dela (bučke),...In tiste fore, ne narobe ga držiš, zato ti ne dela signal...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.158
7.024
113
Aja, kaj takega...nimam težav s tem, ker ne gledam videov na telefonu
wink-1.gif
tako da sploh nisem opazil teh problemov. bi pa znalo biti moteče za širšo populacijo ja, pomoje bo m$ spedenal, čez čas.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Vprašanje če bo,...To glede videov je bil samo en izmed primerov...Mene pri WP-ju nekaj drugega bolj moti (da ne bo pomote, verjetno oz. skoraj 100% bom naslednji OS za wp zamenjal). Moti me drugi screen (ko greš iz starta desno), a more biti ena pod drugo. To je totalno nepregledno in moteče. Lahko bi bil klasični 4 vrstični grid.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.158
7.024
113
Če se ne motim je bilo nekaj govora, da bi naj "blue" imel že možnost customizacije tistega seznama. Mene osebno sicer nič ne moti, ampak razumem zakaj nekoga bi, čeprav spet ne razumem, kako bi nekdo uporabljal več kot 20, 30 programov, za kar je pa na prvem zaslonu več kot dovolj prostora
wink-1.gif

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Zato ker vsega ne rabiš na prvem zaslonu, kar pa občasno rabiš greš pa na drugega. In tisti drugi ni pregledan. Če bi imel 4 v vrsto in bi poljubno jih pozicioniral, bi hitreje prišel do tiste ikone oz. programa.
Blue pa pride šele naslednjo leto in to verjetno proti koncu.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Pa saj ni potrebno it čez cel seznam... Tapni na črko A in potem izberi črko s katero se app začne in si tam.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.327
1.228
113
www.adriamedia.si
Citat:
A zdaj misliš, da si ti tisti relavantneš in so tvoje izkušnje kar štejejo? Ali so tisti testi priznanih strani, katere testirajo?
http://recombu.com/mobile/news/iphone-5-galaxy-s3-onex-pureview-camera-comparison_M18398.html
Aja pa point tega je itak3x zoom brez izgub, tako da tukaj pa res nima 5ka kaj izkati.

Tile so pa res neko merilo, ja, ko niso opazili, da so od Xperie slike neuporabne, kar jpeg kompresija sliko totalno sesuje. Kvadratek pri kvadratku. In zraven "testa" objavijo slike, ki sploh niso full res, da bi si človek pogledal.

In ja, leta 2013 je vsem kar je nad 10mm, debelo. Predebelo. Vsaj zame. Ampak OK, 1020 tistih 0,4 odpustim, in kot sem napisal, nisem še sprobal in ne bom sodil. O vseh ostalih telefonih sedanje generacije (kar 808 ni): i5 je edini, s katerim se upam naredit fotko za objavo čez celo stran (A4) v odlično natisnjeni reviji. Ostali ta hip odpadejo.

Govorit pri fotkanh ločeno o HW in SW je pa brca v temo.

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
No, no tole pa pretiravaš, da je edino iphone 5 edini, s katerim si upaš naredit fotko za celostransko objavo v reviji...
iphone 5 res nima slabega fotoaparata, še zdaleč pa ni edini in ne najboljši pri fotografijah.

Ajde samo aktualni modeli: Lumia 920, Lumia 1020, Lumia 925, Galaxy S 4 - Vsi ti imajo boljši fotoaparat od tvojega opevanega iPhonea. In to se gleda boljši foto kot celota. Lumie imajo še optično stabilizacijo, kar pomeni, da V PRAKSI naredijo boljše slike, saj imaš redkokje možnost telefon čisto umiriti. Poleg tega še najboljše posnetke v slabi svetlobi (ki jih je ob povprečni uporabi več kot polovica).

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Mogoce dela fotografije v studiu z veliko kontrolirane svetlobe
smile-1.gif
Tam je iphone 5 sigurno cisto enakovreden konkurenci (ce odstejes 808 in 1020, ki sta tudi tam razred zase).

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Tile so pa res neko merilo, ja, ko niso opazili, da so od Xperie slike neuporabne, kar jpeg kompresija sliko totalno sesuje. Kvadratek pri kvadratku. In zraven "testa" objavijo slike, ki sploh niso full res, da bi si človek pogledal.

In ja, leta 2013 je vsem kar je nad 10mm, debelo. Predebelo. Vsaj zame. Ampak OK, 1020 tistih 0,4 odpustim, in kot sem napisal, nisem še sprobal in ne bom sodil. O vseh ostalih telefonih sedanje generacije (kar 808 ni): i5 je edini, s katerim se upam naredit fotko za objavo čez celo stran (A4) v odlično natisnjeni reviji. Ostali ta hip odpadejo.

Govorit pri fotkanh ločeno o HW in SW je pa brca v temo.
Govora je o ios/WP/android kot software platformo. Rekel, sem samo, da se ni fajn preveč spuščati v hardwere, ker se tukaj v tej temi primerja operacijski sistem. In tudi napisal sem da software sicer pripomore, a tukaj najbolj odtehta hardwere.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
Pa kaj ne vidis da se ni vidu WPja od blizu. Drugace kot info, dokler imas dovolj malo aplikacij ni crk za skok
wink-1.gif
Sem ga tudi že fleshal, ko se je med update-om resetiral...Res sem ga imel čisto malo v rokah in še to nikoli svojega,...Pa me je tisto vseeno zmotilo, pa še grdo je.
Sicer mi pa ni jasno, zakaj si bil užaljen zaradi komentarja (vsaj napisano je tako). Sem samo povedal kaj mi ni všeč, kar lahko za vsako platformo povem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.327
1.228
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Sijan pravi:
No, no tole pa pretiravaš, da je edino iphone 5 edini, s katerim si upaš naredit fotko za celostransko objavo v reviji...
iphone 5 res nima slabega fotoaparata, še zdaleč pa ni edini in ne najboljši pri fotografijah.

Ajde samo aktualni modeli: Lumia 920, Lumia 1020, Lumia 925, Galaxy S 4 - Vsi ti imajo boljši fotoaparat od tvojega opevanega iPhonea. In to se gleda boljši foto kot celota. Lumie imajo še optično stabilizacijo, kar pomeni, da V PRAKSI naredijo boljše slike, saj imaš redkokje možnost telefon čisto umiriti. Poleg tega še najboljše posnetke v slabi svetlobi (ki jih je ob povprečni uporabi več kot polovica).

SGS4 je preizkušeno precej slabši (side-by-side test), enako Xperia. Lumia 920 je slabša (sicer boljša v slabših razmerah, ampak tudi pri njej kompresija totalno razsuje fotko in uniči detalje), 1020 ne omenjaj, ker je še ni in je še precej časa ne bo pri nas v prodaji.

Da ne iščem in uploadam mojih testnih slik, si poglej tole (pa glej full-res fotke)
http://asia.cnet.com/camera-shootout-htc-one-vs-iphone-5-lumia-920-and-s3-62220897.htm
Recimo poglej tekst na dnu barvne table na lab shotu, ali pa povečavo pri portretu.
Bi se ti upal ta portret raztegnit na A4 (za OK kvaliteto rabiš 300 dpi fotke) pri kateremkoli razen iPhone5?

To, kakšne so barve, je itak vseeno, to se popravi pri obdelavi ... Slaba svetloba? Noben ni niti blizu dovolj dober, da bi bilo objavljivo, in večina je dovolj dobrih za spravit v arhiv sliko z žurke.

Za Lumio 1020 pa, kot rečeno, čakam, da jo dobim v roke (in močno upam, da bo boljša od iPhne5, ker bi rad en projekt naredil, pa mi i5 ni čisto dovolj dober).

EDIT: še en test, ki dobro pojasni to, česar jaz očitno ne znam: http://www.trustedreviews.com/opinions/htc-one-vs-iphone-5-vs-nokia-lumia-920-camera-comparison