Investicija v stanovanje za oddajanje

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Ja ampak vsi vemo kje bo problem že po prvem mandatu? Zaradi kritičnih razmer na trgu se ne bo mogel dokazati ker to ne bo mogoče in bo rabil še vsaj dodatne tri mandate da se res dokaže. Kajti delal bo sigurno vrhunsko v danih razmerah.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.013
9.656
113
Kako z možnostjo oddajanja državi, ki namesti begunce, subsidiarce, azilante ...
Lool. Ni kalkulacije, razen če oddajaš hlev. Kolega oddaja in so mu socialci (občina daje subvencijo) hodili trka na vrata, pa mu tudi na pamet ni padlo, da bi jim oddal. V bloku imajo eno občinsko stanovanje in stalno neko sranje z noter živečimi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Ne, nisem sicer nek velik ljubitelj Janeza ampak če je že beseda naletela nanj lahko rečem, da je kar "vrhunsko" zvozil med tem covid časom. Sicer pa čist tako "off the record", mislim da se mu je po začetnem šoku ko ni dobil volitev že kar začelo po malem smejati. Kakršen koli že je Golob mu želim vse najboljše ampak mislim da ga nič dobrega ne čaka, kakor tudi ne bi nikogar trenutno v trenutni poziciji in v pozicijah ki šele pridejo.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

piagolo

Guru
22. nov 2009
6.954
3.644
113
Janez pride, če pride na vrsto čez nekaj manj kot 16 let.
Tako, da na tista dva dodajamo še dva bonus mandata.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Recimo, da bi hotel parkirati 200-250.000 evrov v neko dolgorocno investicijo in se zavarovati pred inflacijo.

Ali ima kdo izkusnje v Ljubljani?

Od oddajanja se plača dohodnina ali 25%? Ali lahko oddajo stanovanje nekdo brez drugih dohodkov (npr otrok) in potem plača manj davka, ali plača davek njegov zakonit zastopnik?
Koliko lahko racunam mesečno za cca 50 m2 dvo ali dvo in pol sobno stanovanje v Šiski ali Bežigradu.
Kakšni so davki ob prodaji čez 10-15 let?

Katere so slabe strani oddajanja

Zgolj ta vidik bi te opozoril:

Če še nimaš stanovanja (a imaš denar) nisem siguren, da je ta trenutek nakup stanovanja smoteren, ker so popolnoma vse cene prenapihnjene in recesija trka na vrata. In se ti lahko zgodi da ga kupiš danes za 250 jurjev, v roku treh let pa ga noben ne bo kupil za 180. Torej si si v treh letih naredil 70 jurjev minusa, kar si delno poračunaš z najemnino a suma sumarum daleč od tega, kar si ti trenutno želiš.
Ve se pa ne...dejstvo. Morda pa bo čez 3 leta vredno 300 jurjev. Moje osebno mnenje je, da je trenutno preveč balončkasto vse skupaj in se bo moglo malo odzvati v drugo smer (znormalizirati..pod ceno ne bo nikoli, se ni za bat).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Torej svetuješ da drži denar, sploh trenutno ko ga inflacija požira kot sneg poleti? :oops1:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.679
5.857
113
Moje mnenje je da cene bodo padle, verjetno minimalno, oziroma nastavljene cene ne bodo bistveno nižje, tisti ki bo pa hotel prodat bo pa moral sigurno spustit ceno, ker prodaja se bo sigurno ustavila. Mogoče je že čas, da enostavno kličeš za stanovanja in jim rečeš, "vem koliko stane, jaz vam dam toliko, vi pa vzamite ali pustite, prodali itak ne boste". Mogoče počakaš do zime, da vidiš če bo na trgu zavladala panika. Če pa gledaš dolgoročno, bo pa po koncu krize spet dirka navzgor. Če imaš najemnika, ti najemnina vsaj inflacijo pokriva, kar tudi ni zanemarljivo. Čez 10 let boš garant za isto ceno prodal. Seveda nebi bilo slabo, če bi že v štartu prišparal 50 jurjev zgolj s tem da pametno kupiš.

• Wow
Reactions: sandra

tomi

Guru
1. sep 2007
18.497
9.795
113
40
MB
prodali itak ne boste :valjamse: to je taktika celjskih avto dilerjev. sigurno recept za uspeh.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Moje mnenje je da cene bodo padle, verjetno minimalno, oziroma nastavljene cene ne bodo bistveno nižje, tisti ki bo pa hotel prodat bo pa moral sigurno spustit ceno, ker prodaja se bo sigurno ustavila. Mogoče je že čas, da enostavno kličeš za stanovanja in jim rečeš, "vem koliko stane, jaz vam dam toliko, vi pa vzamite ali pustite, prodali itak ne boste". Mogoče počakaš do zime, da vidiš če bo na trgu zavladala panika. Če pa gledaš dolgoročno, bo pa po koncu krize spet dirka navzgor. Če imaš najemnika, ti najemnina vsaj inflacijo pokriva, kar tudi ni zanemarljivo. Čez 10 let boš garant za isto ceno prodal. Seveda nebi bilo slabo, če bi že v štartu prišparal 50 jurjev zgolj s tem da pametno kupiš.
To je tisto . Neveš koliko bo.padlo in kdaj se bo trg pobral. Drugo je spet odajanje in če bo res kriza kdo bo najel . Vmes pa plačuješ stroške .

Aja kje bi pa kupil stanovanje ? Lj, morje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Torej svetuješ da drži denar, sploh trenutno ko ga inflacija požira kot sneg poleti? :oops1:

K sreči (hm) nimam problema z viški, tako da priznam, da nimam pojma, kaj bi mu lahko jaz svetoval v danem trenutku - torej se ne ukvarjam s takimi sladkimi težavami. Ker ta trenutek je loterija popolnoma vse.
Osebno bi verjetno (če bi se mi svaljkalo 200 jurjev viška) kupil v Istri apartma - a to zase, kjer bi vsake kvadre oddal kak termin znancem, da bi si pokril letne stroške.

Druga alternativa bi bilo zlato, kjer pa tudi ne veš kam se bo obrnilo, a gledano na dolgi rok (njegovih 10 do 15+ let) si suma sumarum vedno v plusu, poleg tega je trenutno cena na borzi padla v bolj sprejemljive meje - iz špice okoli 2.100 USD na 1.700 USD oz na vrednosti izpred leta in pol nazaj.
1662015414486.png

Če pa bi že šel v nabavo stanovanja na območju Lj, pa bi bilo to z namenom, da bi ga ob času predal malima dvema, z namenom da bi ena od njiju živela v njemu (seveda bi poskrbel da bi bilo pravično za obe) in bi ga do takrat oddal v najem - spet, investicija z namenom da nekaj pustiš otrokom, ne pa da bi dodatno služil (torej tudi če bi vrednost stanovanja medtem padla ne bi igralo vloge..en otrok ima kje živeti) - tu imam verjetno drugačen pogled od večine.

• Všeč mi je

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Tvoj pogled ni nič posebnega se pa mi dozdeva da tukaj gori nekateri malo mešate stvari ali pa ste zgolj nerealni glede na trenutno situacijo. Eno je denar "obvarovati" pred inflacijo in se ga čimprej znebiti, drugo pa je denar dobro naložiti in nekaj narditi (kar bo na relativno varen način verjetno nemogoče v teh časih).

Po eni strani poslušam kako se lahko zgodi da boš v nekaj letih izgubil 50 jurjev na stanovanju, po drugi strani pa komentarji o 10-15 letnih naložbah. Dajte se že odločit a govorimo o kratkoročnih ali o dolgoročnih naložbah. Če je naložba srednje-dolgoročna je to zagotovo stanovanje. Razne butaste izjave v stilu "kaj če ne bo najemnikov in bo prazno" so nesprejemljive in še enkrat butaste. Tako kot bodo ljudje morali jest, bodo mogli tudi nekje živet. Vedno. Vprašanje edino po kakšni ceni. Torej nehajmo bluzit neumnosti. Če človek kupi stanovanje dolgoročno, bo to za moje pojme odlična naložba, v teh 15,20+ letih bodo cene zagotovo vmes šle še 3x do neba in 3x do dna. Vmes bo vlekel najemnino ter imel nekaj oprijemljivega.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Apollo8 in sandra

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Tvoj pogled ni nič posebnega se pa mi dozdeva da tukaj gori nekateri malo mešate stvari ali pa ste zgolj nerealni glede na trenutno situacijo. Eno je denar "obvarovati" pred inflacijo in se ga čimprej znebiti, drugo pa je denar dobro naložiti in nekaj narditi (kar bo na relativno varen način verjetno nemogoče v teh časih).

Po eni strani poslušam kako se lahko zgodi da boš v nekaj letih izgubil 50 jurjev na stanovanju, po drugi strani pa komentarji o 10-15 letnih naložbah. Dajte se že odločit a govorimo o kratkoročnih ali o dolgoročnih naložbah. Če je naložba srednje-dolgoročna je to zagotovo stanovanje. Razne butaste izjave v stilu "kaj če ne bo najemnikov in bo prazno" so nesprejemljive in še enkrat butaste. Tako kot bodo ljudje morali jest, bodo mogli tudi nekje živet. Vedno. Vprašanje edino po kakšni ceni. Torej nehajmo bluzit neumnosti. Če človek kupi stanovanje dolgoročno, bo to za moje pojme odlična naložba, v teh 15,20+ letih bodo cene zagotovo vmes šle še 3x do neba in 3x do dna. Vmes bo vlekel najemnino ter imel nekaj oprijemljivega.
Kako veš če res poči in bodo ljudje brez služb dnar za najemnino in stroške ? Spokal bodo .
Splača se na morju da sam koristiš vmes pa malo oddaš da pokriješ stroške.
Saj oddajanje je 10+ letna investicija kjer če ne drugega ponucaš več časa kot si misliš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Kam pa bodo šli ljudje? V šotor in na cesto? Službe bodo vedno, vedno so bile. Najemnine se bodo pač morale prilagoditi razmeram na trgu.

• Haha

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Splača se na morju da sam koristiš vmes pa malo oddaš da pokriješ stroške.

Bom pa uporabil tvoje razmišljanje in bom v tvojem stilu: Kako boš oddala apartma če ljudje denarja še za najemnine ne bodo imeli? Verjetno tudi za dopuste (luksuz) ne bo? Kako boš koristila svoj apartma? Kaj če bo nafta 10€/liter? Treba bo tja prit, ne bo se izplačalo. Kaj če si hrvati izmislijo poseben davek na nepremičnine za tujce? Kaj če, kaj če, kaj če.... Štekaš? Ni če-jev, če imaš viške se pač odločiš in nekaj narediš.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.411
2.425
113
Točno... sem vedel da je sandra ali sandro, karkoli že je, moder človek. A tu je bil hakel... Torej vse gre na Dunaj ali kako? :valjamse:

Breyton

Majstr
2. avg 2007
1.468
109
63
40
Malo tu,malo tam :)
Kupiš 2 stanovanja ( studio/garsonjera ) v Piranu in si greš BNB . Nočitev ti je 100€ , na leto imaš zagotovo lahko med 150-200 dni polno
Od oktobra do junija pa lahko imaš študente ki pa tudi plačajo okrog 450€ + stroški na enoto