imam občutek, da si zopet na nož, pa želim samo najboljše. Voznik sem že predolgo, da ne bi poznal prometnih predpisov. prav zato me je zbodlo, ko me navigacija najprej opozarja, da naj v naslednjim krožišču zavijem LEVO in tik pred krožiščem še enkrat naj zavijem LEVO in uporabim tretji izvoz. Gre za zavajajoča navodila. Še enkrat poudarjam: v krožišču ne smeš NIKOLI zaviti v LEVO. Prebral sem tudi Kmetičev članek - bolj ad informandum in ta samo potrjuje to, dar sem govoril. V krožiščih se zavija samo DESNO, pred vstopom ni treba dati DESNEGA smernega kazalca.... Govori pa to, kar sicer nisem omenil, pa bi lahko pri naslednjem večjem popravku glasovnega vodenja popravili: v krožišču zavijte na levi (vozni) pas. Torej - stavek ni bistveno daljši, je pa razumljiv in nikakor zavajajoč. Glede na to, da marsikateri voznik ne pozna in upošteva niti prometnih znakov in navodil na avtocesti in zavija v napačno smer, lahko kaj hitro pride do tega, da bo nekdo v krožišču po navodilu navigacije dejansko zavil v LEVO, ne pa se razvrstil na LEVI VOZNI PAS (ali krajše LEVI PAS). Seveda me zanima, kdo potem dodeljuje glasovna navodila prometnim situacijam? Od Ljutomera do avstrijske Radgone je 10 krožišč in samo pri tem 11 krožišču mi zapoveduje vožnjo v LEVO. Pri vseh drugih pa ne.
Ok - po tem uvodu še eno pojasnilo - vsa čast ustvarjalcem slovenskega vodenja. Zavedam se, da je treba ogromno dela, da se določeni stavki dodelijo določenim prometnim situacijam: krožiščem, krožiščem, prekoračitvam hitrosti... Mislil sem, da so glasovne datoteke, ki jih je najti vsake toliko časa delo ljubiteljskih navdušencev iGO-ja. Očitno sem se motil, kajti danes sem res bil pozoren na glasovno vodenje in sem odkril kar nekaj stvari, ki bi jih lahko izboljšali, da bi bilo glasovno vodenje še boljše, razumljivejše.
Prvo, kar me je motilo, so bili napačni naglasi pri besedah, ki se končajo na -ite: zapeljite, vstopite. Tu so naglasi na i: zapelj i te, vstop i te...namesto zap e ljite, vst o pite...
Drugo: opozorila: pripravite se, da čez 400 m prečkate/vstopite krožišče, bi lahko preprosteje napovedali: čet 400 m bo krožišče. Kaj se dela v krožišču pa je tako ali tako znano. Pred krožiščem pa opozorilo: v krožišču uporabite 2., 3., izvoz.
Tretje: moti me tudi, vstopite. Običajno vstopamo v trgovino, sobo..., na cesti pa se zapeljemo. V dolžini med vstopite in zapeljite je samo 1 črka, je pa bistveno pravilneje.
Skratka - če izhajam iz napačne domneve, da glasovne datoteke pripravljajo sami uporabniki/navdušenci navigacije, potem bodo moji predlogi tako ali tako brez veze, če pa so glasovne datoteke in različice v domeni zanesenjakov pa upam, da bodo moji dobrohotni nasveti našli pot do njih. Ne gre mi za kritiko, gre za kakovost.
Dušan
P.S. Všeč mi je stavek iz Garmina, ker je pravilnejši (glej zgoraj).