iGO NAVIGACIJA - Wiki by Janch

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.444
805
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Vse nastavitve okoli radarjev se regulirajo v nastavitvah->zvoki in opozorila->nastavitev alarmnih točk->vrste alarmov ->tukaj za vsak radar določiš nastavitve, ki ti ustrezajo. Jaz imam nastavljeno tako, da mi piska samo, kadar vozim preko doboljene hitrosti in hkrati imam glasnost piskov nastavljeno bolj po tiho

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Tudi sam imam nastavljeno tako, ampak mi ni čisto všeč.
Če je preveč na tiho, potem ne slišim, zato mi je v redu, če je ustrezno glasno.
Ampak opozorila je res preveč ... začne težiti xx metrov prej, potem pa se opozorilo ponovi večkrat. In če je tam radarjev več, je v avtu samo piskanje.
bonk.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.444
805
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
jah, ravno iz tega razloga si jaz nalagam vedno samo (preverjene) stacionarne radarje, saj če imam naložene še mobilne, potem je res tako, da se navigacija dere vsake 500m, kjer je 5 kvadratov makedama, kjer potencialno lahko stoji marica. Sicer pa z uporabo skina, lahko urejaš še dodatne nastavitve radarjev in zadevo si res lahko popolnoma prilagodiš svojim potrebam.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Aha, skinov pa res že dolgo nisem uporabljal. To govoriš za GJAK? Ali katerega drugega? Bom res poskusil, če je tam možno to nastaviti.

Škoda, ker tisti SYSCONFIGURATOR z novo verzijo ne deluje (oz. potrebuješ USTEZNO! geslo). Mislim, da bi bil lahko silno uporabno orodje.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.444
805
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
GjaK skin je najbolj popularen, zato ti ga priporočam. Sem vse njegove dodatne funkcije prevedel tudi v slo jezik, tako da je uporaba res user friendly! Najdeš ga v temi s skini.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Nastavitev je kar nekaj, čeprav (bolj podrobnega) določanja opozarjanja na radarje nisem našel.

Moram res pogledat, kaj pomenijo tiste Repeat nastavitve v SYS.TXT.

lopard

Pripravnik
12. jun 2013
66
4
8
imam občutek, da si zopet na nož, pa želim samo najboljše. Voznik sem že predolgo, da ne bi poznal prometnih predpisov. prav zato me je zbodlo, ko me navigacija najprej opozarja, da naj v naslednjim krožišču zavijem LEVO in tik pred krožiščem še enkrat naj zavijem LEVO in uporabim tretji izvoz. Gre za zavajajoča navodila. Še enkrat poudarjam: v krožišču ne smeš NIKOLI zaviti v LEVO. Prebral sem tudi Kmetičev članek - bolj ad informandum in ta samo potrjuje to, dar sem govoril. V krožiščih se zavija samo DESNO, pred vstopom ni treba dati DESNEGA smernega kazalca.... Govori pa to, kar sicer nisem omenil, pa bi lahko pri naslednjem večjem popravku glasovnega vodenja popravili: v krožišču zavijte na levi (vozni) pas. Torej - stavek ni bistveno daljši, je pa razumljiv in nikakor zavajajoč. Glede na to, da marsikateri voznik ne pozna in upošteva niti prometnih znakov in navodil na avtocesti in zavija v napačno smer, lahko kaj hitro pride do tega, da bo nekdo v krožišču po navodilu navigacije dejansko zavil v LEVO, ne pa se razvrstil na LEVI VOZNI PAS (ali krajše LEVI PAS). Seveda me zanima, kdo potem dodeljuje glasovna navodila prometnim situacijam? Od Ljutomera do avstrijske Radgone je 10 krožišč in samo pri tem 11 krožišču mi zapoveduje vožnjo v LEVO. Pri vseh drugih pa ne.
Ok - po tem uvodu še eno pojasnilo - vsa čast ustvarjalcem slovenskega vodenja. Zavedam se, da je treba ogromno dela, da se določeni stavki dodelijo določenim prometnim situacijam: krožiščem, krožiščem, prekoračitvam hitrosti... Mislil sem, da so glasovne datoteke, ki jih je najti vsake toliko časa delo ljubiteljskih navdušencev iGO-ja. Očitno sem se motil, kajti danes sem res bil pozoren na glasovno vodenje in sem odkril kar nekaj stvari, ki bi jih lahko izboljšali, da bi bilo glasovno vodenje še boljše, razumljivejše.
Prvo, kar me je motilo, so bili napačni naglasi pri besedah, ki se končajo na -ite: zapeljite, vstopite. Tu so naglasi na i: zapelj i te, vstop i te...namesto zap e ljite, vst o pite...
Drugo: opozorila: pripravite se, da čez 400 m prečkate/vstopite krožišče, bi lahko preprosteje napovedali: čet 400 m bo krožišče. Kaj se dela v krožišču pa je tako ali tako znano. Pred krožiščem pa opozorilo: v krožišču uporabite 2., 3., izvoz.
Tretje: moti me tudi, vstopite. Običajno vstopamo v trgovino, sobo..., na cesti pa se zapeljemo. V dolžini med vstopite in zapeljite je samo 1 črka, je pa bistveno pravilneje.
Skratka - če izhajam iz napačne domneve, da glasovne datoteke pripravljajo sami uporabniki/navdušenci navigacije, potem bodo moji predlogi tako ali tako brez veze, če pa so glasovne datoteke in različice v domeni zanesenjakov pa upam, da bodo moji dobrohotni nasveti našli pot do njih. Ne gre mi za kritiko, gre za kakovost.
Dušan
P.S. Všeč mi je stavek iz Garmina, ker je pravilnejši (glej zgoraj).

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Mislim, da sem našel, samo preizkusiti moram še
evil.gif

V SYS.TXT naj bi vstavil
warn_distances="150:1500,140:1400,130:1300,120:120 0,110:1000,100:800,90:600,80:500,70:400,60:300,50: 200,40:100"

najprej je hitrost, potem pa metri, ko naj opozarja ... mislim, da bi tole moralo vsaj malo omejiti to, da prekmalu začne opozarjati. S tem se bo treba poigrat, pa še kakšna nastavitev zraven tega bo mogoče prišla v poštev.
Sicer itak nisem divjak, pa vseeno ...

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.444
805
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
@lopard
Odlično! Zdaj pa še ti naredi nekaj za vse nas in vse to, kar si napisal (absolutno ne oporekam ničemur) lepo prevedi v angleški jezik, podkrepi s praktičnimi primeri in nato pošlji na Naviextras.com, ki so med drugim pristojni tudi za kodiranje glasovnega vodenja v različnih jezikih. Upam, da bo tvoja kritika uslišana, in se bodo madžari potrudili, da še izboljšajo kakovost glasovnega vodenja!
zmaga.gif
:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
@lopard

Nisem na nož, le povedal sem ti kako si lahko sam popraviš oziroma urediš zvok ali na koga se lahko obrneš.
Lepo bi bilo, če upoštevaš nasvet, ki ti ga je dal Janch ali pa pogledaš kako je nastala Kaja in poizkusiš sam malo spremenit glasovne ukaze Klik

Glede dela navigacijskih navdušencev pa tole:

Vsi ponavadi prirejamo oziroma izboljšujemo originalne datoteke kolikor je v naši moči, ko mi več ne moremo, se obrnemo na proizvajalca.
To delamo v našem prostem času, ker nas to veseli in ker vemo da s tem osrečimo marsikaterega uporabnika naprave, včasih tudi kdo podpre naš trud s klikom na gumb na najinem blogu.

Za pojačan zvok, za popravljen prevod, za izdelavo wiki je bilo vloženega ogromno časa, potem so tukaj še uporabniki s takimi in drugačnimi težavami in če se vse to sešteje vidiš, da nama je dan s 24 urami prekratek, da žrtvujeva svoj prosti čas, ki bi ga lahko izkoristila za kaj druga, če želiva ustreči vsem v najkrajšem možnem času in zato sva toliko bolj vesela, če se kdo odloči podpret najin trud.

Z Janchem sva vedno vesela novih predlogov za izboljšave, še bolj naju pa veseli, če je kdo samoinciativen in popravi kako datoteko, pošlje mail proizvajalcu, deli svoje znanje in s tem pomaga celotni skuposti.

lopard

Pripravnik
12. jun 2013
66
4
8
@ Janch in popotnik,
zanima je, ali so navedena glasovna besedila vsa, ki so v glasovni datoteki, ali ne. Sem pripravljen napisati predloge popravkov in jih prevesti ter poslati na Navitex oz. iGO oz. kamorkoli je že prač treba.
Dušan

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
@lopard, vsa čast, da si pripravljen pomagati, ampak iz napisanega v tvojem postu malo više se ne morem z vsem strinjati. Recimo naglasi - sto ljudi sto naglasov. Kako misliš zadovoljiti vse ? Upam, da ne po "Toporišiču", ker potem bo šele groza. Primorc, Štajerc in nekdo tretji nikoli ne bodo rekli "zapeljite" ali druge besede z istim naglasom. Meni osebno trenutna slovenska izgovorjava popolnoma ustreza in ne vidim potrebe po spremembah. Drugič, jaz na svoji navigaciji nimam stavka "Pripravite se, da čez X metrov vstopite v krožišče", ampak samo "čez X metrov vstopite v krožišče" ali "čez X metrov zapustite avtocesto". Besede"prečkate" tudi še nisem zasledil. Se pa strinjam s tabo glede spremembe "zavijte levo v krožišče" in če bi se to popravilo, bi bilo ok. Sicer osebno besede "levo" sploh ne registriram več in ko se približujem krožišču, se moji možgani ukvarjajo le s tem, kateri izvoz zapustiti :) Konec koncev je navigacija le pripomoček in upoštevati moramo prometne znake in le ti pa lepo povedo v katero smer se zavija v krožišču. Za konec, lepo, da se trudiš in si pripravljen pomagati, ampak pazi, da tvoji popravki ne povzročijo nezadovoljstva trenutnim zadovoljnim uporabnikom, mislim, da je teh več, kot tistih nezadovoljnih.

lopard

Pripravnik
12. jun 2013
66
4
8
@srv
Res je - sto ljudi, sto naglasov. A - če poslušaš vodenje v iGO Primu - so tudi tu naglasi tako pestri in celo pri istih besedah. Tipičen primer je vstop i te in tudi vst o pite. To drugo je sicer pravilneje. Kot naglas, kot beseda pa jo je treba zamenjati z zap e ljite. Kot sem že povedal, vstopamo v sobo, trgovino, na cesti pa se zapeljemo. Žal je tudi beseda prečkate v istem glasovnem vodenju in to v povezavi s krožiščem. Če pa osebno besede levo ne registriraš, je pač to tvoje osebno stanje. Govorim pa o sistemu, ki mora biti točen in ne sme zavajati. In prav zato, ker je navigacija pripomoček, ki ga uporablja vedno več ljudi, mora biti točen, jasen in nedvoumen. Poglej si na YouTubu kaj vse se dogaja in koliko ljudi slepo zaupa navigaciji. Glede zadovoljstva pa: kaj je tebi bolj všeč: "pripravite se, da čez XX metrov vstopite/prečkate krožišče", ali pa " čez XX metrov se pripravite na / je krožišče"
Dušan

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
V moški verziji in v ženski verziji imaš v vsaki po 350+ zvokovnih datotek, če boš te razpakiral boš ugotovil, da se tri zvokovne datoteke souporabljajo, da nato dobiš stavek in zato tukaj na čase slišiš kot da bi se zataknilo, če boš vse predvajal vsako za sebe boš hitro ugotovil kaj ti hočem povedat
smile-1.gif

Z audacity lahko recimo malo preurediš zvokovno datoteko vendar moraš pazit, da jo shraniš nazaj z istimi nastavitvami kot je v originalu.

Vsa navodila so v voice.zip v .lua

p.s.
Če se boš spustil v urejanje zvočnih datotek te že v naprej opozarjam, da bo to vzelo ogromno časa, živcev in probavanja kako se potem sliši na napravi.

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
YouTuba mi ni treba gledati, da bi ugotovil koliko neprištevnih je na cesti. Če bi navigacija npr. na Karlovškem mostu v Ljubljani dejala "zapeljite desno v Ljubljanico" bi se sigurno kdo našel, ki bi upošteval navodilo navigacije.
Sigurno je bolje "čez X metrov se pripravite na ...", ampak bom pa čez vikend preveril ali moja navigacija uporablja besedo "pripravite". Zdajle bi dal roko v ogenj, da ne, lahko pa da to besedo preslišim ....

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Lopard uporablja Katjo, ti pa na komande, ki si jih navedel uporabljaš Kajo.
V prejšnjem mojem postu boš našel temno označeno besedo Klik in stisni na njo in na dnu prvega posta poglej razlike v izgovorjavi med Katjo in Kajo.

Katja je originalna datoteka od NavnGo, Kaja je pa izpeljanka iz Katje.

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
@popotnik, hvala za pojasnilo. Vem, da sem nekaj časa nazaj (verjetno bo že leto ali več) inštaliral popravek (verjetno je to Kaja), ko je bilo tukaj na forumu govora o popravkih glasovnega vodenja, nisem se pa podrobno spuščal v detajle. Kar povesta Janch in ti je zame kot amaterja zakon in vama verjamem na besedo ;-)

Asparagus

Zelenc'
11. jun 2013
14
0
1
Montirana zadnja verzija iGO (625), ne delajo zvočna opozorila za radarje (ne piska). GjaK skin, tudi tam sem preveril vse nastavitve, pa je vseeno mrk...v tekstovni datoteki je vse pravilno nastavljeno, vsi trije parametri za radarje majo zadaj 1....radarje pravilno prikaže, opozoril pa ni...kaj naj preverim?