Huda nesreča na Dolenjki

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
467716-post_slo.gif

Točno tako, dokler enkat sam ne zapelješ v tak pas megle ne moreš soditi.
Meni se je zgodilo enkrat (dva taka pasova) - padeš v meglo, daš nogo iz gasa in nato začneš razmišljat - naj zaviram na 40-50 in tvegam nalet od zadaj ali naj nadaljujem z 80+ ?

Kaj torej narediti?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi: in nekaj udelezencev te nesrece lahko pece vest.

Tom pa je popolnoma res. Marsikdo med njimi se lahko vpraša, kako in zakaj je reagiral, kakor je reagiral. Bi šlo bolje? Bi stotinka premisleka več morda pomislila 10 km/h ob trčenju manj in morda kako žrtev manj.
Ampak verjemi, večino bo to mučilo še zelo dolgo ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
467716-post_slo.gif

Meni se je zgodilo enkrat (dva taka pasova) - padeš v meglo, daš nogo iz gasa in nato začneš razmišljat - naj zaviram na 40-50 in tvegam nalet od zadaj ali naj nadaljujem z 80+ ?

In dokler to pomisliš, si že na drugi strani ven, 50 metrov pred tabo pa na kup nabiti avti.
Lahko samo skočiš po zavori in upaš, da bo čim manj bolelo, ko poči.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Fetici pravi:
Mene pa zanima kako bi v taki situaciji reagiral sistem od Volvota, ki ima atomatsko zaviranje
sprasujem se.gif

Vem, da bi pač dobil enega v rit amapk hipotetično, če bi imeli ta sistem vsi avtomobili oz. vsaj večina!

Vsi? Potem verjetno ne bi počilo. Nekateri? Potem bi se nekateri zaleteli, nekateri pa ne ...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Ene izmed boljših reklam so bile tiste posledice prometnih nesreč! In ko ti vidiš zadevo predstavljeno čim bolj realistično, se dejansko skoraj vživiš v dano situacijo.
In? Ker na cesti ne vidim učinka teh prikazov "realističnih situacij".

Ti nebi videl morja če bi plaval v njemu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ni problem ali s eje megla videlaali ne. Ampak ko je prislo do prve nesrece, so ocitno nekateri stali izven megle ker so jih nekateri opazili in varno ustavili. Nato pa je prisla posiljka prehitrih ki jim pac ni ratalo zbremzat.

Takole si probaj predstavljat (poenostavljeno, da bo bolj nazorno): Pas megle, dolg recimo 30 metrov. Voziš 100 na uro po AC (ker si varen voznik in je bilo že prej tu in tam malo megle). Pas megle zagledaš (recimo na 100 m razdalje), supustiš gas (pričakuješ, da bo slabo, kot je bilo 3 kilometre nazaj, ne pričakuješ pa vidljivosti točno 0). Noter zapelješ z 80, šele ko si noter, ugotoviš, da se nič, ampak nič ne vidi (ja, ravno to je bil problem - da se ni videlo nič, česar si folk sploh ne predstavlja). Ker is varen voznik, boš začel takoj zmerno bremzat. V tisti eni sekundi, da si skozi, boš recimo prišel na 70.
OK, iz megle si s 70 na uro, torej je pot ustavljanja nekih recimo 50 metrov.
Zdaj pa: recimo, da je ustavljeno vozilo (nesreča, karkoli) 200 metrov za meglo. To pomeni, da bo prvih recimo 20 do 25 avtov lepo ustavilo. Potem pa bo od zadnjega ustavlejnega le še 50 metrov. In naslednji, ki bo s 70 prišel iz megle, bo počil v zadnjega. Čisto malo, ampak bo. In vsak naslednji tudi, le z vedno večjo hitrostjo, ker je placa za ustavit vedno manj. Ko bo kup razbitin segel do konca megle, bodo noter uletavali že s 70 na uro.
In posledice sojasne (saj smo jih na slikah videli)

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kaj ima morje zdaj veze? Ti t.i. izobraževalni videi očitno niso vredni počenega groša, če pa še kar naprej vidim divjake na cestah, pa jih je vsak že videl nekaj.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
467716-post_slo.gif

Kaj torej narediti?

Lahko zaviraš na 40-50 in v najslabšem primeru ker seveda nič ne vidiš pribiješ s to hitrostjo v tistega spredaj, lahko imaš voznika kot je sjtv in še nekateri. ki je Ðek in ti bo z 40+ priletel v rit kar je še vedno bolje kot da si tudi ti frajer in nekoga nabašeš z 80+ kot se je zgodilo na dolenki.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Obe umrli sta bili izven vozila.

v cajtngah je pisalo drugace, eno je vrglo iz vozila pa so jo potem avti pomendrali, ena pa je umrla za volanom. za moškega ni pisalo, je pa tudi bil voznik kao.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Fetici pravi:
Mene pa zanima kako bi v taki situaciji reagiral sistem od Volvota, ki ima atomatsko zaviranje
sprasujem se.gif

Vem, da bi pač dobil enega v rit amapk hipotetično, če bi imeli ta sistem vsi avtomobili oz. vsaj večina!

Jaz imam pa se dodatno vprasanje, sploh za novinarja:

Predpostavimo, da bi obstajal sistem, ki lahko ugotovi, da se vozilo nahaja v megli, v kateri je vidljivost samo par metrov. Kaj bi zeleli, da bi tak sistem v vasem vozilu ukrenil, ko bi zaznal, da je tako huda megla - prizgal vse luci zadaj, zacel utripati z njimi, zacel bremzati, odvzel plin, piskal kot skotske dude ... torej kaj, da bi bilo boljse kot nic ? Imam idejo, za katero seveda ne morem biti peprican, da bi delovala (kot 100% zanesljiv detektor megle), me pa zanima za kaj bi bilo to na koncu uporabno, da potem ne bi ob false-positive primerih koga ogrozilo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Ali kdo sploh ve, kako se je nesreča začela? Kako je prišlo prvega zastoja?

Če sem prav razumem udeleženko v Odmevih, je rekla, da je bila megla in tema ter da so se zato ustavili! Moram počakat, da bodo Odmevi na rtvslo.si - ampak, če drži da so se nekateri ustavili sredi avtoceste (ne na odstavnem pasu) kar tako - potem upam, da se jim dosmrtno prepove vožnjo z motornimi vozili.

@floki: nikakor ne menim, da je nekdo z 80+ v megli frajer - napačno si razumel post.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
prepove vožnjo z motornimi vozili.

@floki: nikakor ne menim, da je nekdo z 80+ v megli frajer - napačno si razumel post.

To je bilo bolj namenjeno sjtv ker vidim da tako rad pametuje oz. dela neke svoje zaključke

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Lej, napisal sem tako, kot je realno. Realna populacija pač vozi, kot vozi in tudi najboljši redno delajo napake.
In nesreče se včasih zgodijo tudi zaradi višje sile.
Če tega nisi sposoben razumet si na nivoju naših politikov in raznih Zajcev, Žlendrov in podobnih ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Ne. In je, razen če je kdo bedasto kar ustavil sredi AC, tudi vseeno (če z nekom zapneš in te razmeče po AC seveda nisi kriv, če zadaj ne morejo ustavit ker je bila premajhna varostna, previsoka hitrost, megla ...). Vprašanje, če je sploh kdo ustavil, ali pa je šlo za efekt harmonike pri zaviranju.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.341
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Obe umrli sta bili izven vozila.

v cajtngah je pisalo drugace, eno je vrglo iz vozila pa so jo potem avti pomendrali, ena pa je umrla za volanom. za moškega ni pisalo, je pa tudi bil voznik kao.

Ne vem kaj je kje pisalo, to kar sem napisal sem izvedel cca 10 ur po nesreci. Lahko da so kasneje prisli do drugacnih zakljuckov.

Me pa zanima kaj bo prinesla super duper analiza.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ne. In je, razen če je kdo bedasto kar ustavil sredi AC, tudi vseeno (če z nekom zapneš in te razmeče po AC seveda nisi kriv, če zadaj ne morejo ustavit ker je bila premajhna varostna, previsoka hitrost, megla ...). Vprašanje, če je sploh kdo ustavil, ali pa je šlo za efekt harmonike pri zaviranju.

http://tvslo.si/#ava2.89257448;;

Glej to od 1:15 naprej.

Sam to razumem, da je ženska enostavno ustavila (nič ne govori o odstavnem pasu) ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
No tole je pa res zanimivo slišat.
Je pa nekaj res: čisto vseeno je, ali ustaviš ali se pa pelješ 10 ali 20 na uro (pri vidljivosti nič je to normalno), če nekdo prileti od zadaj, te bo nabasal.
Ko padeš v tako meglo, itak ne moreš naredit nič. Jeba, če se ustaviš in jeba, če se ne.

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
nisem vsega bral, ker je 90% itak blesavega nabijanja

Sem se pa sam vozil tam skozi ene 10 min pred nesrečo. In na vrh klanca je bilo res kul, sem šel 150, v dolini, oz. ko se ac zravna, je bila pa gosta megla in sem normalno upočasnil. Ampak znotraj te megle je bil pa en zid (pas) goste megle, pa po dimu je smrdel, sem si rekel ker [censored] listje kuri. Vglavnem sem bil na prehitevalnem pasu, prehiteval enga, ki je bil takrat za par dolžin avta pred mano, pa ga je ta zid megle kar pogoltnil. Lepo pribremzam na ene 70 in se pelem čez, brez kakšnih posledic.

Sam usral sem se pa tko, da še nikol tolk. Ker dejansko NIČ ne vidiš.

In vse kar sem razmišljal je bilo, kolk hitr naj se pelem. Na srečo za mano ni bilo nobenga, pred mano pa tut ne, hvala bogu.

Ampak res ne veš kolk hit se pelat in samo upaš, da bo vse kul.

Mi je pa čist jasno, da se folk ustraš in bremza na polno. Naši vrli šumaherji pa itak na polno skos tiščijo in so največji frajerji.

vglavnem jeba
kdo je prvi zajebal, pa verjetn ne bomo nikol vedl