Hrvaški izbris 1/4 miljona ljudi.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ampak če te ni določen čas na stalnem prebivališču ti ga pač ukinejo, žal so bili že takrat naši politika in JU nesposobni.
To je res, ampak je za to treba za vsakega posebej speljat postopek o ugotovitvi bivališča, kar pa ni bilo izvedeno..... Ampak ti ljudje so dejansko živeli na teh naslovih. (z redkimi izjemami).

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Niso imeli dovoljenja za bivanje, ampak stalno prebivališče.

Ni dovoljenja za bivanje (ali državljanstva), ni stalnega bivališča. Enostavno, ampak nekaterim to ne gre v glavo.

In ja, imeli so pravico do nečesa. Kot imajo (recimo) pravico do poroke. Ampak pravica do poroke še ne pomeni, da ti mora država poiskati nevesto ali ženina. Se moraš kar sam malo potruditi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Pravica do bivanje ne more izginiti, prenehati.
Lahko je podeljene za dolocen cas on je terminska. V nasprotnem ne more poteci.

Pri razpadu je veljalo dvoje, troje.
Sfrj drzavljanstvo se ukine
Samodejno dobis drzavljanstvo drzave kjer si rojen
Imas pravico do drzavljanstva drzave kjer bivas

Potem so se vsi malo ograli z dvojni in ali ja ali ne, pa s tem ali onim. Ampak s stalnim bivaliscem se pa malo tezje igras. Ker ta zadeva je lahko delikatna. Seveda so spekulanti, a to ni dovolj diber razlog za posplosevanje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če razumem pravilno - iz tega izhaja, da je zakonodaja, ki predpisuje določeno obdobje bivanja v neki državi za priznavanje stalnega ali začasnega prebivališča - nezakonita?
Kolikor berem, imajo takšen zakon tudi na Hrvaškem, podobno, kakor smo ga leta 91/92 imeli pri nas.

Edit: da dopolnim: državljan druge države, ki ne živi več na nekem naslovu, oziroma v državi izgubi pravico do priznanja stalnega prebivališča po nekem določenem obdobju.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Dejva os zacetka.
Grem v nemcijo. Po x letoh zasacnega lahko zaprosim za stalno.
Se strinjas?

Zdej sem pa Milan in Knina. Rojen 64 v Kninu in od nekdaj na naslovu Licka 8. Imam stalno bivalisce, dokumente. No tega mi ne mores kar vzet. Se strinjava?

Lahko pa ugotavljas a tam res zivim ali ne. Ta je pa mal tezja. Sploh pa, a ce ne zivim me brises, ceorav ne ves a kje drugje zivim?

Ti dam primer.
Jedina me tozi in navede imaginarni naslov. Sodisce ne posilja na moj stalni ampak imaginarni naslov. 3 meseci, par posilj in sem bil obsojen brez vednosti. Kriv in kazen 5000€. Ti je to ok? Pravno ok?

Ugotivit kdo khe stanuje ali ne stanuje je jeba.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik softi pravi: Ugotivit kdo khe stanuje ali ne stanuje je jeba.
Niti ne.
Pošlje se pismo s povratnico. če se vrne s pripisom "naslovnik nepoznan" je zadeva jasna, ali se motim?

Moj primer: po kakšnem letu bivanja v sedanji hiši sem ugotovil, da vztrajno prihaja v nabiralnik pošta z neznanim imenom in priimkom.
Ko sem se na UO pozanimal, če še kdo živi na našem naslovu (razen naše družine), sem ugotovil, da ima ta "nekdo" prijavljeno začasno prebivališče pri nas. Moral sem podati izjavo, da ga ni in da ga niti ne poznam.
Sem torej krivec za njegov 'izbris', če se je ta potem na UO zgodil in mi lahko nekega dne pozvoni na vratih?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:

Ni dovoljenja za bivanje (ali državljanstva), ni stalnega bivališča. Enostavno, ampak nekaterim to ne gre v glavo.

Tebi, recimo. Niso imeli dovoljenja za bivanje, ker ga niso potrebovali. Živeli so v svoji državi - morda ne v rodnem kraju, definitivno pa v svoji državi. Živeli so poljubno dolgo obdobje, tako kot vsi okoli njih. Ti imaš dovoljenje za bivanje?

Potem nekega dne država razpade, kup samopomembnih ljudi v Lj, Zg, Sa, Bg... potegne neke odločitve in naslednji dan se te ljudi (tiste, ki izpolnjujejo, ali ne izpolnjujejo, neke arbitrarne administrativne pogoje) naloži na vlak in deportira ... nekam, kjer zanesljivo ni njihov dom.

Sicer pa ni treba, da razumeš, kako narobe je to. Tudi če gledaš strogo birokratsko, je sodišče ugotovilo, da izbris ni bil zakonit.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.660
113
Kako "zanesljivo ni njihov dom"?

Tukaj se niso vidl....mama srbija jih je vabla pod perut in oh in sploh indijo koromandijo obljybljala...

...Sam mi jih nismo pol strpal v hlevw
ne-ne-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.985
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Dejva os zacetka.
Grem v nemcijo. Po x letoh zasacnega lahko zaprosim za stalno.
Se strinjas?

Zdej sem pa Milan in Knina. Rojen 64 v Kninu in od nekdaj na naslovu Licka 8. Imam stalno bivalisce, dokumente. No tega mi ne mores kar vzet. Se strinjava?

Lahko pa ugotavljas a tam res zivim ali ne. Ta je pa mal tezja. Sploh pa, a ce ne zivim me brises, ceorav ne ves a kje drugje zivim?

Ti dam primer.
Jedina me tozi in navede imaginarni naslov. Sodisce ne posilja na moj stalni ampak imaginarni naslov. 3 meseci, par posilj in sem bil obsojen brez vednosti. Kriv in kazen 5000€. Ti je to ok? Pravno ok?

Ugotivit kdo khe stanuje ali ne stanuje je jeba.

mislim da si ti kriv. google pa obvladaš bolje od mene, če ne ti bo pa kak snecer C/P pravilnik, po katerem moraš v določenem obdobju po selitvi, javiti tvoj novi naslov. Ni dolžnost države da vohlja za teboj. Če te ne bo na naslovu kjer si prijavljen, potem pa na lokalnem sodišču o tebi lahko piše takole...
Ker dotične objave ni več na sodišču ti dajem link do teme kjer je napisan povzetek objave.
http://traktor.mojforum.si/traktor-post-252267.html

edit :
Citat:
KJE IN KAKO
Posameznik mora prijaviti naslov stalnega prebivališča ali spremembo naslova stanovanja stalnega prebivališča v roku osmih dni od naselitve

Še kaj
evil.gif

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
še en nepismen, jebalo mater.

a sem kje napisal, da sem se odselil? moj stalni naslov je isti. začasnega ni bilo. pošta poslana na stalni naslov me je več ali manj dosegla oz je bila preusmerjena na naslov, kjer me je dosegla.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi: Ugotivit kdo khe stanuje ali ne stanuje je jeba.
Niti ne.
Pošlje se pismo s povratnico. če se vrne s pripisom "naslovnik nepoznan" je zadeva jasna, ali se motim?

Moj primer: po kakšnem letu bivanja v sedanji hiši sem ugotovil, da vztrajno prihaja v nabiralnik pošta z neznanim imenom in priimkom.
Ko sem se na UO pozanimal, če še kdo živi na našem naslovu (razen naše družine), sem ugotovil, da ima ta "nekdo" prijavljeno začasno prebivališče pri nas. Moral sem podati izjavo, da ga ni in da ga niti ne poznam.
Sem torej krivec za njegov 'izbris', če se je ta potem na UO zgodil in mi lahko nekega dne pozvoni na vratih?

ti si imel nekoga na začasne bivališču, ne stalne. pa čeprav bi bil na stalnem, je bil na tvojem imetju, tvoji hiši. izbris v tri dni glih ne gre. kle pa so ljudje lastniki hiše in tam imajo bivališče. razumeš razliko?

pošiljanje s povratnico ni neko merilo. pač te ni doma k pride poštar, pa ne greš na pošto iskat. in kaj zdej? vrne se nazaj in pomen, da tebe ni. al ti ga vržejo v nabiralnik in pomeni, da si?
če pa poštar napiše neznan naslovnik, pa pomen lahko samo, da na nabirlaniku ni tvojega imena. a z zakonom mora biti? kaj pa če so ga narkiči ravno odtrgali dol?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.985
113
pri taščici
toži sodišče, ker ni poslalo na tvoj stalni naslov. Zanimivo da je poslalo na imiginarni naslov ki g aje povedala tvoja jedina.
V sloveniji si. Najprej plačaj, potem pa toži.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:

Tebi, recimo. Niso imeli dovoljenja za bivanje, ker ga niso potrebovali. Živeli so v svoji državi - morda ne v rodnem kraju, definitivno pa v svoji državi. Živeli so poljubno dolgo obdobje, tako kot vsi okoli njih. Ti imaš dovoljenje za bivanje?

Potem nekega dne država razpade, kup samopomembnih ljudi v Lj, Zg, Sa, Bg... potegne neke odločitve in naslednji dan se te ljudi (tiste, ki izpolnjujejo, ali ne izpolnjujejo, neke arbitrarne administrativne pogoje) naloži na vlak in deportira ... nekam, kjer zanesljivo ni njihov dom.

Sicer pa ni treba, da razumeš, kako narobe je to. Tudi če gledaš strogo birokratsko, je sodišče ugotovilo, da izbris ni bil zakonit.

Res je, dovoljenja za bivanje niso potrebovali. Ampak z razpadom Jugoslavije smo vsi dobili "nova" državljanstva oziroma tisto republiško je postalo edino državljanstvo in posledično so ljudje postali državljani ene države na ozemlju druge države in posledično postali tujci, ki pa so imeli možnost postati državljani nove države za ceno kile krompirja. Pazi, 180000 ljudem je bilo to povsem jasno. In jasno je tudi, da mora človek v nekem roku javiti spremembo v bivališču. Če pa bi rad sedel na dveh stolih, se zgodi to, kar se je.

Sodišča sodijo v korist tistim, ki imajo boljše odvetnike. Le poglej sodbe narko kartelu pred letom ali dvema.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

Sodišča sodijo v korist tistim, ki imajo boljše odvetnike. Le poglej sodbe narko kartelu pred letom ali dvema.

Strasbourg je tudi rekel svoje. To ne šteje?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
toži sodišče, ker ni poslalo na tvoj stalni naslov. Zanimivo da je poslalo na imiginarni naslov ki g aje povedala tvoja jedina.
V sloveniji si. Najprej plačaj, potem pa toži.

misliš, da se mi da?
je pa to pot ja. pritožba itd.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

Res je, dovoljenja za bivanje niso potrebovali. Ampak z razpadom Jugoslavije smo vsi dobili "nova" državljanstva oziroma tisto republiško je postalo edino državljanstvo in posledično so ljudje postali državljani ene države na ozemlju druge države in posledično postali tujci, ki pa so imeli možnost postati državljani nove države za ceno kile krompirja. Pazi, 180000 ljudem je bilo to povsem jasno. In jasno je tudi, da mora človek v nekem roku javiti spremembo v bivališču. Če pa bi rad sedel na dveh stolih, se zgodi to, kar se je.
Če si država ne more privoščiti boljših odvetnikov kot izbrisani, je jeba.

Sicer pa sva že bližje. Državljanstva niso dobili, tu ni dileme. Pogoji so bili jasni, če si zamudil, lahko urejaš naknadno po redni poti. Najhuje, kar se ti lahko zgodi je, da kak turistični aranžma propade, ker nimaš potnega lista.

Prebivališče, to je pa druga, popolnoma ločena zver. Če nimaš tega, nimaš niti službe. Niti socialne podpore (ki ni vezana na državljanstvo). Nimaš nič.

Izbrisani niso izbrisani, ker so izginili iz registra državljanov RS. V resnici jih v ta register enostavno niso vpisali (vpisali so državljane SFRJ ob določenih pogojih). Izbrisani so iz drugega registra.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
180000 jih je želelo spremembe državljanstva in so ga kupili za ceno kile krompirja. 25000 jih pa ni želelo, ni vedelo, špekuliralo... ni važno, pač postali so tuji državljani na ozemlju naše države,ki so imeli pri nas stalno bivališče in pri nas bivali. In zakaj bi morali javljati neko spremembo bivališča se vseskozi živijo na istem naslovu, kjer so bili prijavljeni in tam bivali že od nekdaj? In to stalno bivališče so tem ljudem vzeli. In o tem vzetju ljudi še obvestili niso, enastavno so jih zbrisali.

Zakaj bi pa nekdo moral vzet slovensko državljanstvo,če ga ne želi? Zato da bi obdržal stalno bivališče? A ne more bit, da ti s slovenskim državljanstvom stalno živiš v Nemčiji? Ali pa nekdoi s srbskim stalno živi v Sloveniji?

No ena moja kolegica je bila rojena v Sloveniji, od rojstva živi na istem naslovu, pa je bila izbrisana. (starši zanjo, ker je bila mladoletna niso takrat kupili slovenskega državljanstva). So ji rekli, naj gre v Srbijo in tam ureja zadeve, in od tam prosi za dovoljenje za bivanje v Sloveniji... Ona pa še v lajfu prej ni bila nikoli v Srbiji. Zakaj ni bilo možno, da bi bila tuja državljanka z stalnim bivališčem v Sloveniji - bivališčem kjer stalno biva od rojstva, in je imela vse dokumente na tem naslovu.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
V glavnem, takratna vladna elita je v našem imenu (davkoplačevalcev pač) zajebala vso stvar, ker se je skrajno šalabajzersko lotila problema in užgala nek zakon kar tako, malo počez.
Sedaj pa je, kar je. V takratno zadovoljstvo parih posameznikov, smo sedaj popušili kar vsi in to vsaj desetkratno.
jezen.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Verjetno bi bilo najbolj pravično zadeve 'izbrisanih' pri nas reševati od primera do primera.
Recimo primer, ki ga dobro poznam: bosanski srb, ki je živel v isti zgradbi, kakor nekoč jaz, je 'mrknil' že koncem leta 91, od takrat, pa vse do leta 95 ga ni nihče videl, govorilo se je, da se je bojeval v Bosni.
In potem sem ga nekoliko presenečen videl najprej v demonstracijah za 'izbrisane', potem pa še večkrat na boljšjaku. Verjetno bo sedaj dobil povračilo za svoje trpljenje pri nas...

Zanima me, kako bodo to reševali Hrvati...