Greš na prodajno mesto, izpolniš obrazec (tvoji podatki + za katero kategorijo vozila bo), ga podpišeš in plačaš ENC. Nato ti skreirajo ENC račun na katerem je vpisana ENC številka naprave, dodelijo ti uporabniško ime (za geslo sem že pozabil kako ga dobiš). ENC je takoj uporaben. Uporabni je podatek, da ENC ni vezan na registrsko od avtomobila, ampak le na kategorijo vozila (torej je prenosljiv).
ENC lahko polniš preko njihovega spletnega portala (kartica) ali pa preko bonov, ki jih kupiš v trafikah, bencinskih,... Obstaja tudi SMS polnjenje, ampak kolikor vem rabiš HR SIM.
Sedaj pa veselo polnjenje.Evo nabavil danes na Bregani, ustavil malo pred cestninsko skrajno desno in šel peš do une kučice. Imajo sicer neka okenčka, kjer naj bi prodajali ENC ampak piše da greš kar iz zadnje strani v pisarno.
Tistih znižanih zaradi korona ukrepov izgleda ni več, dobiš pa normalno ENC za 120HRK + poljuben kredit po znižani ceni (tisti paketi so bolj kot ne predlogi, pravi da vse na isti način zaktivira in napolni), prej moraš izpolnit list za registracijo, kot so že drugi omenili. Plačal sem lahko s kartico, dela pa tudi takoj. Uporabniško ime (tipa priimek.ime1) in geslo (številke) mi je sprintal tam.